Hello There, Guest! Login Register


Am rasnita, ,mai lipseste espressorul. Manual.

#1
Salut.
            Vreau un "espressor" manual si mi e imposibil sa iau o decizie. Intre ghilimele pt ca inteleg ca nu poti controla cu un levier manual standardele minime pt un espresso corect, deci ce vreau eu e un espressor asa, mai cu jumatate de gura....
             Consum putine espresso deci unul electric, cu ceva kg, ar fi disproportionat. Initial ma oprisem la 9Barista despre care am gasit comentarii relevante aici pe forum. Dupa care am vazut Superkop si m a incantat simplitatea, fiabilitatea, lipsa de intretinere, mentinerea presiunii, design.  Apoi am vazut si Sonic 7 de la MHW-3Bomber care are avantajul manometrului si dezavantajului apei turnate/racite de metal, design si ... chinezarie. Despre ambele nu am gasit info utile nici aici nici aiurea....Sunt de acord cu @renatoa care spunea ca s a obisnuit sa lucreze si fara manometru, dar asta a implicat experienta si ajutorul manometrului la inceput. Avand in vedere lipsa totala de experienta, un manometru mi ar fi util sa mi fac mana, cred.
             Despre tamper. The Force tamper ma incanta pentru standardizarea tamparii, utila unui incepator. Totusi nu mi place la el ca nu favorizeaza o tampare perpendiculara...Daca aveti alta idee, chiar si mai scump, astept idei.
Kinu Titan
 
Reply
#2
Am avut și eu în vedere câteva din lista ta...
9Barista mie mi s-a părut superscump (vreo 2800 lei) și greu de folosit, trebuie ”să ai mână” la reglarea flăcării aragazului.
Am fost atras de Superkop și cred că îl voi achiziționa în această viață, cu toate că este ceva mai complicat de folosit ca unul electric. Deh, avantaje și dezavantaje...
 
Reply
#3
@_R_A_D_U Pentru mine, 9Barista e in partea de jos a capitalului disponibil pt espressor si nu intentionez sa schimb prea curand espressorul, de aceea nici nu m am hotarat pina acum.... flacara incerc sa o standardizez pe cat posibil.
         Superkop il vad usor de folosit, singurul dezavantaj e ca nu e standardizata forta de tragere a levierului. Ceea ce de fapt e si un avantaj ca iti da elemente de reglaj la schimbarea boabelor... Totusi, un manometru mi ar fi permis sacorectez setarea si sa o tin minte.
Kinu Titan
 
Reply
#4
Da, Superkop era mișto (dpmdv) să fi avut manometru. Ca fapt divers, ”mă pregătisem sufletește” pentru el, cumpărându-mi un kettle electric...
 
Reply
#5
(02-01-2024, 20:40)crisss_av Wrote: Intre ghilimele pt ca inteleg ca nu poti controla cu un levier manual standardele minime pt un espresso corect, deci ce vreau eu e un espressor asa, mai cu jumatate de gura....

Bineinteles ca poti controla variabilele (temperatura, presiune) cu un levier manual pentru un espresso corect, de unde ai ideea ca nu le poti controla? Acum, depinde si la ce te referi cand spui levier manual...
Honne, DC Studio, Wilfa Uniform, Aergrind, Outin
 
Reply
#6
@cradun probabil face referire la lipsa monometrului...
 
Reply
#7
(02-01-2024, 21:31)_R_A_D_U Wrote: @cradun probabil face referire la lipsa monometrului...

A, ok. Flair 58 are manometru...
Honne, DC Studio, Wilfa Uniform, Aergrind, Outin
 
Reply
#8
Personal Flair mi se pare cam firav, nu am văzut ”pe viu”, doar din poze... În schimb, superkop, mi se pare cel mai robust, dă senzația de forță. Și MHW-3BOMBER are manometru dar îmi pare tot firav...  Oricum, în plaja a 4000 lei, cred că poți lua un manual ”beton”.
 
Reply
#9
(02-01-2024, 21:25)cradun Wrote:
(02-01-2024, 20:40)crisss_av Wrote: Intre ghilimele pt ca inteleg ca nu poti controla cu un levier manual standardele minime pt un espresso corect, deci ce vreau eu e un espressor asa, mai cu jumatate de gura....

Bineinteles ca poti controla variabilele (temperatura, presiune) cu un levier manual pentru un espresso corect, de unde ai ideea ca nu le poti controla? Acum, depinde si la ce te referi cand spui levier manual...

Ma refer la cele care nu functioneaza cu energie electrica. Nu as putea da argumente, dar decat Flair, prefer 9Barista.
Kinu Titan
 
Reply
#10
Fara incalzire electrica pe grup? Adica la fel ca ROK, Robot, Flair Pro. Le-am incercat pe toate, am vrut mult sa imi placa, mai ales Robot, dar fara incalzire pe grup, shot-urile ies prost cu orice cafea, mai putin cea dark.

Flair 58, firav? In noaptea de Anul Nou am facut 15 shot-uri back to back cu Flair 58, singurul lucru care s-a dovedit a fi fost firav dupa asta a fost antebratul meu, dupa febra musculara de a doua zi...

Poate Argos, insa orice fara incalzire electrica e pentru cafele dark.

Ok, cand iei Staresso, e ok sa faci incercari, dar sa dai 4000 pe in lever fara incalzire pe grup...
Honne, DC Studio, Wilfa Uniform, Aergrind, Outin
 
Reply
#11
(02-01-2024, 21:39)_R_A_D_U Wrote: Personal Flair mi se pare cam firav, nu am văzut ”pe viu”, doar din poze... În schimb, superkop, mi se pare cel mai robust, dă senzația de forță. Și MHW-3BOMBER are manometru dar îmi pare tot firav...  Oricum, în plaja a 4000 lei, cred că poți lua un manual ”beton”.
Cred ca exprimarea mea din postarea initiala a fost deficitara. Prin manual vroiam sa spun  - fara curent -. Da mi l pe ala manual fara curent, cu manometru ca acum il iau in 4.000. In lipsa de alt levier fara curent, cred ca am nevoie de argumente sa aleg intre cele trei...
Kinu Titan
 
Reply
#12
Fara incalzire deloc? Daca unii tot mi-au citit postarile, ca vad ca ma citeaza... nu au retinut nimic pe tema asta, trebuie sa le caut sa repostez iar? Asa ceva pur si simplu nu prezinta interes.
Sau poate vrei sa extrageti la 70 grade si pe urma sa besteliti leverele ca ce nasoale sunt... toate, nu doar unele gandite ca sa ia banii la fraieri.

Un pic paralel cu subiectul... puteti iesi un pic din bula asta a progresismului, ca nu merita evaluat decat ceva care va apare maine, orice altceva e perimat si vai de mama lui... [emoji12]
Sunt cel putin doua masini din anii 70 care dau clasa la tot ce discutati voi aici si se vinde in momentul actual.
Adica vremurile cand produsele le faceau inginerii si nu departamentele de marketing.
Si costa un sfert din ce buget aveti aici... si degeaba, ca nu ai pe ce da banii...

Am citit prea tarziu partea cu fara curent... atunci e si mai simplu, raspunsul e doar unul: Staresso Mirage.
Orice alta masina care nu permite constructiv incalzire grup la abur, nu cu ape fierte, nu merita interes.
 
Reply
#13
Și eu am fost în aceiasi situație în urma cu câteva luni. Vroiam un espressor care sa facă doar espresso, cât mai simplu, fiabil, ușor de utilizat și care sa nu aibă timp de încălzire foarte mare. 3 ani am avut un Lelit cu grup de 57 înainte. Am Staresso cu sita nepresurizata. Nu are repetabilitatea pe care mi-o doresc datorita diferențelor de temperatura de la o extracție la alta plus multă manopera și timp pentru un shot. Singurul aparat care pentru mine a fost o soluție a fost La Pavoni Europicola.  În 10 minute este cald și gata de extracție. Nu l-as da pentru espresoare de mii de euro. Grupul de 51 mm si simplitatea lui ma ajuta sa beau un  espresso italian cu rație 1:2 asa cum îmi place.  Însă! Ca începător nu m-as apuca direct cu un levier, fara ajutorul unui PID, a unui manometru și a unui termometru. Aceste accesorii te ajuta mult sa  controlezi calitatea unui shot. Pana înveți ce inseamna macinatura, rația, temperatura optima raportat la cafeaua folosita, presiunea necesara, sa înveți sa urmărești curgerea, etc eu nu as renunta la un espressor cu electronica. Te ajuta mult ca aparatul sa aibă cam aceleași valori de fiecare data și sa reducă din posibilele greșeli pe care un începător le poate face. Dupa ani de băut mii de espresso multe lucruri devin automatisme și espressorul poate sa fie mult mai simplu decât la început. Iti dau un exemplu din alt domeniu. Eu și pescuiesc cu năluci la răpitori. Dacă ma apucam de baicasting de la început ma lasam de pescuit după doua luni. Dupa 4 ani de spinning am trecut pe cast dar deja știam 90$% din ce trebuie sa fac. Dacă începi cu sculele greșite o sa ai multe rateuri în ceasca și o sa zici ori ca ii prea greu și nu poți ori ca nu iti place espresso deși nu ce obții tu în ceasca este espresso.
La Pavoni Europicola, Kinu m47, DF64 HB,  Staresso Mirage Pro SP 300, 1Z Presso Q2, Moka Pot, V60. 
 
Reply
#14
Experienta diferita... si o am cu ambele masini...
Prima, iti demonstrez ca staresso e mai repetabil decat pavoni, de stabilitate nici macar nu vad cum ai putea sa imi arati fara dubiu ce e in grupul ala inchis si alambicat, asa ca nu se compara chiar de loc. E doar o impresie care ti-o da masivitatea si sofiticareala masinii, ca trebuie ea sa mearga bine si sa fie stabila, dar sunt nenumarate postari care demonstreaza ca nu e asa.

Idem pentru incepator ghidat de un milion de instrumente. big shit !
Primul meu espresso ever a fost pe un pavoni fara nimic atasat suplimentar si zau daca am simtit vreo nevoie de ceva sa ma ghideze, sau ca lipsea ceva din ceasca.
Totul decurge extrem de natural, apesi si te uiti la curgere si o ghidonezi sa arate "as seen at TV".
Aaa... da, perfect de acord ca pe al doilea nu l-as mai fi nimerit identic, dar nici nu mi-am facut un tel din asta, chiar vreau sa ma surprinda fiecare cafea pe care o beau.
La naiba, masinile astea la care avem ecrane sau ceasuri cu ac nu exista nici macar de cativa ani, oare pana acum ce am baut ?!

PS: inteleg ca e o metafora chestia aia cu miile, dar sa fie mai realista... bei intr-un an mia de espresso ? chiar tragi 3 pe zi, la foc automat, fara nici o pauza? :)
Si dupa prima suta chiar mai ai nevoie de orice fel de scula ajutatoare ?

PS PS: ne-a luat valu pe amandoi, si am uitat iar de partea cu "fara curent electric" :)
 
Reply
#15
Poate ca tine și de utilizator și de percepția pe care o are fiecare în ce privește ceea ce obține în ceasca precum și ușurință pe care o vede în utilizarea unui echipament. Mie Staresso mi-e peste mana total. În ieșiri în natura sau la câte o cabana pentru 2-3 zile hai ca ma chinui cu el dar și atunci parca mai usor mi se pare un V60. Mi se părea mult mai stabil și extractiile mult mai repetabile ce obtineam pe Lelit PL81T decât ce iasa pe Pavoni însă nu asta apreciez în primul rand la un espresso. Faptul ca shot-urile sunt diferite nu este o problema dar când am început cu La Pavoni ma temeam în prima luna de rateuri. Ma temeam ca ce obțin în ceasca sa nu poată fi băut și in prima săptămână am avut și asa ceva. Însă ce am observat eu a fost faptul ca Pavoni te iartă destul de mult dacă gresesti.  Mii de espresso nu dar 1000 la doi ani da. La 2 zilnic și dacă scad alea 2-3 zile lunar când nu  beau, acolo zic eu ca ma încadrez.
La Pavoni Europicola, Kinu m47, DF64 HB,  Staresso Mirage Pro SP 300, 1Z Presso Q2, Moka Pot, V60. 
 
Reply
#16
(02-01-2024, 23:42)renatoa Wrote:
Idem pentru incepator ghidat de un milion de instrumente. big shit !
Primul meu espresso ever a fost pe un pavoni fara nimic atasat suplimentar si zau daca am simtit vreo nevoie de ceva sa ma ghideze, sau ca lipsea ceva din ceasca.
Totul decurge extrem de natural, apesi si te uiti la curgere si o ghidonezi sa arate "as seen at TV".
Aaa... da, perfect de acord ca pe al doilea nu l-as mai fi nimerit identic, dar nici nu mi-am facut un tel din asta, chiar vreau sa ma surprinda fiecare cafea pe care o beau.
La naiba, masinile astea la care avem ecrane sau ceasuri cu ac nu exista nici macar de cativa ani, oare pana acum ce am baut ?!
Oleaca off-topic, la prajire am observat ca lumea nu mai e multumita de tigaia folosita pana acum zeci bune de ani… Si vrea control: aer, temperatura, umiditate, solutie de transfer a caldurii catre boabe.
Si ma intreb de ce pe de o parte ne dorim sa ne surprinda, dar pe de alta parte ne supara surprizele… [emoji12]
Bezzera Aria, PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#17
(02-01-2024, 22:57)renatoa Wrote: Te am citat in legatura cu o afirmatie legata de manometru, nu am cautat toata postarile tale. De ce obligatoriu la 70 ? La Superkop, teoretic apa tre sa fie la 95 cand incepi. Paharul e atermic...Sunt de acord cu @DanCo ca in calitate, de fapt, in defect de incepator e de preferat sa incep cu ceva cu mai multa electronica care sa sa ma ajute in a invata sa fac un espresso, dar nu vad de ce un lever fara incalzire nu prezinta deloc interes, mai ales ca ulterior confirmi ca nu toate sunt nasoale. Care sunt acelea ? Si de ce recomanzi Mirage si nu Leverpresso Pro ?

(02-01-2024, 23:57)DanCo Wrote: Staresso e ok dar il vad util cand plec de acasa. Acasa as prefera ceva mai profi..Sonic S7 are si manometru. 
Kinu Titan
 
Reply
#18
Orice lever fara incalzire are temperatura mediului ambiant. Toate elementele de mai jos iti fura caldura din temperatura de extractie:
- rezervorul de apa
- traseul apei pana la puc (tevi, garnituri)
- pistonul
- cafeaua
- portfiltrul
Bezzera Aria, PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#19
(03-01-2024, 09:56)crisss_av Wrote:
(02-01-2024, 22:57)renatoa Wrote: Si de ce recomanzi Mirage si nu Leverpresso Pro ?


Leverpresso Pro se poate preincalzi la abur? Din ce se gaseste pe internet nu imi dau seama daca da sau nu. Cu apa fierbinte, pentru cafelele normale din ziua de azi, se pare ca sunt necesare 3 preincalziri.
Am Staresso si am observat un comportament asemanator. Pentru ca apa utilizata in extractie sa fie la 95C sau putin peste, trebuie sa torn inainte de extractie, apa fierbinte de 2-3 ori, pe cand daca sta la abur in timp ce fac altceva nu mai sunt necesare turnari de preincalzire.
 
Reply
#20
(03-01-2024, 09:56)crisss_av Wrote:
(02-01-2024, 22:57)renatoa Wrote: Te am citat in legatura cu o afirmatie legata de manometru, nu am cautat toata postarile tale. De ce obligatoriu la 70 ? La Superkop, teoretic apa tre sa fie la 95 cand incepi. Paharul e atermic...Sunt de acord cu @DanCo ca in calitate, de fapt, in defect de incepator e de preferat sa incep cu ceva cu mai multa electronica care sa sa ma ajute in a invata sa fac un espresso, dar nu vad de ce un lever fara incalzire nu prezinta deloc interes, mai ales ca ulterior confirmi ca nu toate sunt nasoale. Care sunt acelea ? Si de ce recomanzi Mirage si nu Leverpresso Pro ?

(02-01-2024, 23:57)DanCo Wrote: Staresso e ok dar il vad util cand plec de acasa. Acasa as prefera ceva mai profi..Sonic S7 are si manometru. 

Nu e obligatoriu 70, poate sa fie si 60, daca e frig in locatia unde faci cafea.
Pentru ca atat pierde apa cand o torni de la fiarta complet in orice recipient... "atermic".
Mai ales pe fund, unde va atinge cafeaua.
Si de asta incalzirea a orice prin trecerea a 3-4 ape fierte este un fail, peretii recipientului nu vor trece de 80 grade.
Am masurat la toate masinile care mi-au trecut prin mana si e la fel, inclusiv la Staresso, care are o constructie de termos.
Chiar si sa fierbi apa la 95 grade uniform in toata masa ei, de la fund pana la suprafata e mai complicat decat ai crede, kettle-urile de pe piata sunt niste jucarii jalnice. Poti sa nu ma crezi, dar am condus un proiect de doctorat care isi propunea sa explice stiinta din spatele unul sous-vide, si stiu ce spun.
Din acest motiv, singura metoda de incalzire care poate da rezultate, si va incalzi satisfacator inclusiv sita de dus este la abur in pozitie inversata, pentru ca aburul urcand sa incalzeasca fundul si sita de dus.

Nevoia de a fi asistat de instrumente care sa iti valideze decizia denota rupere de realitate, caracteristica generatiilor nascute cu internet in casa. Din pacate impotriva acestui fenomen nu ma pot lupta.

Da, nu toate leverele sunt nasoale, dar cele de care vorbesc sunt dinainte de a te naste, asa ca ... esti sigur ca poti ... "handle the truth" [emoji12]
Cum ai putea sa ma crezi daca nu intelegi doar din examinare simplitatea unei astfel de masini care poate face totul bine fara sa ai confirmari numerice?
Si ca asa zisa evolutie din ultimii 30-40 ani nu face decat sa introduca complicatii succesive cu titlu de progres tehnic, dar cu scop clar de a tine captiv intr-un proces perpetuu de upgrade o masa de oameni care chiar pare ca le face placere asta... :)

Leverpresso a aparut dupa Mirage, si am scris in topicul de proiecte KS la momentul aparitiei ca e o copie cu prea mult plastic. Care face problematica incalzirea la abur.
Are si o constructie complicata inutil, cu mai multe puncte de failure.
Si asa am eu feeling-ul dupa o viata de privit si evaluat puncte slabe la constructii mult mai complexe.

Si inca odata ... si la S7 ca si la Leverpresso, sa fie Pro, la orice musai cu manometru... ca altfel ne sta in gat cafeaua la care nu am stiu profilul de presiune...
Nu mai conteaza ca flat nine e cea mai mare greseala din istoria espressoarelor... dar sa ai un manometru acolo sa o confirme ca gresesti cu abnegatie zi de zi...

(03-01-2024, 10:27)Mihai L Wrote: Orice lever fara incalzire are temperatura mediului ambiant. Toate elementele de mai jos iti fura caldura din temperatura de extractie:
- rezervorul de apa
- traseul apei pana la puc (tevi, garnituri)
- pistonul
- cafeaua
- portfiltrul

Nu "orice"... sunt masini cu constructie de grup saturat, la care rezervorul, grupul, rezistenta si pistonul sunt impreuna intr-un volum nici cat pumnul. Si rezistenta le incalzeste pe toate simultan.

(03-01-2024, 11:32)edri Wrote:
(03-01-2024, 09:56)crisss_av Wrote:
(02-01-2024, 22:57)renatoa Wrote: Si de ce recomanzi Mirage si nu Leverpresso Pro ?


Leverpresso Pro se poate preincalzi la abur? Din ce se gaseste pe internet nu imi dau seama daca da sau nu. Cu apa fierbinte, pentru cafelele normale din ziua de azi, se pare ca sunt necesare 3 preincalziri.
Am Staresso si am observat un comportament asemanator. Pentru ca apa utilizata in extractie sa fie la 95C sau putin peste, trebuie sa torn inainte de extractie, apa fierbinte de 2-3 ori, pe cand daca sta la abur in timp ce fac altceva nu mai sunt necesare turnari de preincalzire.

Si apropo de repetabilitate si nesiguranta ca nu avem ceva masurat...
Daca rezervorul/grupul a stat la abur cele 2-3 minute necesare prepararii pucului, si apoi te misti repede adica luat de la abur, insurubat PF cu sita, turnat apa luata direct de pe foc, totul mai repede decat am scris, in momentul cand l-ai pus in suport ai in apa de la fund 96 grade, daca ai 24 grade in locatia unde prepari.
Mai fierbinte de atat n-am reusit sa il aduc, dar nu e cazul.
Aceste 96 grade scad apoi cam cu un grad pe minut, deci poate fi o problema daca vrei sa extragi la 92 grade sau mai putin, dar se poate si asta rezolva daca nu torni apa chiar fiarta imediat dupa insurubarea PF, un minut ajunge sa se duca 2-3 grade, partial din apa, partial din racirea peretilor rezervorului.
 
Reply
#21
(03-01-2024, 10:27)Mihai L Wrote: Orice lever fara incalzire are temperatura mediului ambiant. Toate elementele de mai jos iti fura caldura din temperatura de extractie:
- rezervorul de apa
- traseul apei pana la puc (tevi, garnituri)
- pistonul
- cafeaua
- portfiltrul

Da, toate aceste elemente iti fura din temperatura dar nu am vazut inca portafiltru electric sau espressor care sa preincalzeasca cafeaua proaspat macinata, asa ca pt eficienta discutiei hai sa ne limitam la ce putem controla. La Superkop rezervorul de apa e aproape atermic, producatorul nu recomanda preincalzirea lui dar pt puristi, nu e deloc greu de facut. Intre apa si puc nu sunt tevi, garnituri ci doar sita. Practic, pierderea de caldura( sita, piston) e minima si poate fi usor compensata daca incepi extractia cu un grad-doua in plus. Nu am manometru, asta ins ca va fi mai greu de invatat/reglat, dar nu inseamna ca din cauza lipsei manometrului nu poate rezulta un espresso corect. Sau inseamna ? In concluzie, ce anume ii reprosezi lui Superkop si ce alternativa mai buna asa avea ?
Kinu Titan
 
Reply
#22
Pretul... daca unii sunt olandezi sau nordici au impresia ca pot cere oricat pe ce le trece lor prin cap, mai ales daca au cativa care ii aplauda de pe margini.
Nu stiu ce vezi dumneata acolo, dar eu vad un aeropress mai solid, cu un PF, pus in ceva care aduce a presa de citrice, dar de fapt nu e presa... mai e altceva constructiv care sa ii justifice pretul ? :s

Si inca o chestie care ii cam anuleaza toata aparenta de "lever"... apasarea pistonului se face printr-un mecanism cu clichet, nu apasare directa levier-piston... ;)
Cu alte cuvinte nu apesi, observi si iti ajustezi apasarea ca sa obtii curgerea dorita, ca la un lever adevarat... ci practic pompezi, ca la fantanile stradale de pe vremuri. Feedback intarziat si posibilitate de corectare in salturi.

Alternativele mai bune sunt cu curent, sau Staresso.
 
Reply
#23
(03-01-2024, 11:53)renatoa Wrote: Din acest motiv, singura metoda de incalzire care poate da rezultate, si va incalzi satisfacator inclusiv sita de dus este la abur in pozitie inversata, pentru ca aburul urcand sa incalzeasca fundul si sita de dus.

.......
Leverpresso a aparut dupa Mirage, si am scris in topicul de proiecte KS la momentul aparitiei ca e o copie cu prea mult plastic. Care face problematica incalzirea la abur.
Are si o constructie complicata inutil, cu mai multe puncte de failure.
...........

Leverpresso Pro are constructie complet metalica (in afara de garniturile de silicon), teoretic ar merge si la abur. Care sunt punctele de failure?

In cazul Staresso, incalzire la abur cu sita de dus, nu-l mai pot lasa si sa imi vad de treaba. Daca sta prea mult, garnitura sitei de dus se inmoaie si apoi nu isi mai indeplineste functia asa cum trebuie.
 
Reply
#24
(03-01-2024, 12:49)renatoa Wrote: Pretul... daca unii sunt olandezi sau nordici au impresia ca pot cere oricat pe ce le trece lor prin cap, mai ales daca au cativa care ii aplauda de pe margini.
Nu stiu ce vezi dumneata acolo, dar eu vad un aeropress mai solid, cu un PF, pus in ceva care aduce a presa de citrice, dar de fapt nu e presa... mai e altceva constructiv care sa ii justifice pretul ? Confused

Si inca o chestie care ii cam anuleaza toata aparenta de "lever"... apasarea pistonului se face printr-un mecanism cu clichet, nu apasare directa levier-piston... Wink
Cu alte cuvinte nu apesi, observi si iti ajustezi apasarea ca sa obtii curgerea dorita, ca la un lever adevarat... ci practic pompezi, ca la fantanile stradale de pe vremuri. Feedback intarziat si posibilitate de corectare in salturi.

Alternativele mai bune sunt cu curent, sau Staresso.
Mulțumesc frumos pentru lămuriri! Eu îl tot studiez (de pe net că nu am pe nimeni cunoscut ”să-l văd pe viu”) deoarece îmi place construcția lui, îmi dă senzația de lucru bun, calitativ. Exact ceea ce zicea colegul de forum @crisss_av aici: ”La Superkop rezervorul de apa e aproape atermic, producatorul nu recomanda preincalzirea lui dar pt puristi, nu e deloc greu de facut. Intre apa si puc nu sunt tevi, garnituri ci doar sita. Practic, pierderea de caldura( sita, piston) e minima si poate fi usor compensata daca incepi extractia cu un grad-doua in plus. ” înțelesesem și eu. Pentru mine, lipsa manometrului este un handicap, deoarece acolo văd cât de bine (sau rău) este realizată  râșnirea cafelei. Cred că îți mai aduci aminte cum râdeai de mine când ziceam ”am râșnit cafeaua - pudră”...
 
Reply
#25
(03-01-2024, 15:10)_R_A_D_U Wrote:
(03-01-2024, 12:49)renatoa Wrote:  
Pentru mine, lipsa manometrului este un handicap, deoarece acolo văd cât de bine (sau rău) este realizată  râșnirea cafelei. Cred că îți mai aduci aminte cum râdeai de mine când ziceam ”am râșnit cafeaua - pudră”...

Da, lipsa manometrului e un handicap dar nu cred ca pt nivelul de rasnire, ci pt standardizarea/controlul modului de apasare a manetei. Daca ai macinat prea fin, LA ACEEASI PRESIUNE A APASARII, vei avea o extractie mai lunga, si asa iti dai seama ca ai macinat prea fin. Renatoa spunea ca dupa un timp, recunostea presiunea, fara manometru, uitandu se la curgere....Repet, "dupa un timp". Ei bine, in acel timp a beneficiat de manometru. La Superkop nu avem manometru...Deci, Superkop fara manometru, sau Sonic S7 fara pahar atermic ? Eu zic ca Superkop....

@renatoa Consider ca pretul corect e pretul pietii. Ca sa zici ca e un pret mare tre sa l compari nu cu materialele de constructie ci cu un produs similar mai ieftin. Stii alta varianta mai buna cu caracteristici similare ?  Faptul ca arata ca o presa de citrice sau fantana stradala sunt subiectivisme ce nu si au locul aici. Pentru nivelul meu, Superkop arata f bine...Apelez la bunavointa voastra pt experienta obiectiva si va multumesc dar de asta am nevoie. 
    In concluzie, sa inteleg ca parerea ta e ca Superkop ar fi cel mai bun pseudo-lever/lever fara curent din punctul de vedere al calitatii espresso ului obtinut, ce scoate un espresso corect, are un raport pret/calitate negativ si are un minus datorita posibilitatii de corectare in salturi....Am inteles bine ? 
Kinu Titan
 
Reply
#26
Cand folosesti citarea cuiva nu intri in textul lui pentru ca denaturezi citatul…
Raportul calitate/pret nu poate fi negativ.
Fiind un pseudo-lever nu are cum sa fie cel mai bun lever. [emoji23]
Nu am vazut sa reiasa de undeva ca face un espresso bun.
Bezzera Aria, PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#27
(03-01-2024, 11:53)renatoa Wrote:
(03-01-2024, 09:56)crisss_av Wrote:
(02-01-2024, 22:57)renatoa Wrote: Putul are 100 m adancime, pompa de caldura merge, panourile sunt pe casa, asta daca nu te ai prins inca, am boala pe curentul electric, asa ca in cazul meu excludem varianta in care e frig in casa. Cu apa te inteleg si ti dau dreptate, dar ce putem face ? Nu am citit nicaieri ca careva preincalzeste sita, asa ca sa ne restrangem la ce putem influenta cu un raport rezonabil timp dedicat-rezultat. 
     Lever-ul il voi folosi in bucatarie unde e cald normal. Crezi ca racirea datorata sitei e semnimificativ mai mare cat sa simt in timp diferenta de gust, la un lever mecanic decat la un lever electric , cu boiler ?
      Rupt de realitate poate, dar nu complet, dovada ca te am citat ca argument fix in acest caz, in care ti am dat dreptate ca manometrul e dispensabil. Nu am spus ca fara el nu pot respira, am spus doar ca e un ajutor eficient in invatare, ajutor de care si tu te ai folosit pina in momentul in care ai adunat destula experienta incat sa nu l mai folosesti. Dintre toate lever-ele cunoscute de mine....pe net, Superkop este singurul cu pahar atermic, de aceea il prefer fata de Sonic S7 care are manometru. Oarecum offtopic, la Superkop in timp am sanse sa castig experienta cat sa ma descurc fara manometru, dar la S7 oricata experienta asa avea daca scula e rece.... degeaba manometru. Avand in vedere lipsa mea de cunostiinte in domeniu, am cerut aici un sfat, poate gresesc eu sau poate are cineva o idee mai buna, sau argumente sa ma ajute sa aleg intre lever-e sau sa nu aleg nici un lever daca toate nu respecta pretentiile minime ale unui espresso. 
     Poti da exemplu la ce espressoare te referi...nici cat pumnul ?
 

(03-01-2024, 17:37)Mihai L Wrote: Cand folosesti citarea cuiva nu intri in textul lui pentru ca denaturezi citatul…
Raportul calitate/pret nu poate fi negativ.
Fiind un pseudo-lever nu are cum sa fie cel mai bun lever. [emoji23]
Nu am vazut sa reiasa de undeva ca face un espresso bun.

-   Denaturarea citatului implica modificarea postarii lui ceea ce e nici adminul nu cred ca poate. Eu sterg doar o copie ca sa fie pagina mai scurta/usor de urmarit. Dar daca asa i traditia pe aici, ma conformez.
-    Raportul calitate pret poate fi negativ sau pozitiv daca ai un element de comparatie, de preferat obiectiv.
-   Nici nu am spus ca un pseudo-lever ar putea fi cel mai bun lever, ci ca Superkop ar putea fi cel mai bun pseudo-lever. "  In concluzie, sa inteleg ca parerea ta e ca Superkop ar fi cel mai bun pseudo-lever...."
-  :) :) Depinde din ce pct de vedere privesti....Atata timp cat toata critica unui forumist cu experienta se rezuma la comparatia vizuala ( de altfel corecta) cu o presa de citrice/fantana stradala, ca implica corectia in salturi si raportul pret/calitate negativ...... cred ca logica imi permite sa trag concluzia ca produsul final e un espresso corect. Te rog corecteaza ma daca gresesc. :)
Kinu Titan
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)