(03-01-2024, 09:56)crisss_av Wrote: (02-01-2024, 22:57)renatoa Wrote: Te am citat in legatura cu o afirmatie legata de manometru, nu am cautat toata postarile tale. De ce obligatoriu la 70 ? La Superkop, teoretic apa tre sa fie la 95 cand incepi. Paharul e atermic...Sunt de acord cu @DanCo ca in calitate, de fapt, in defect de incepator e de preferat sa incep cu ceva cu mai multa electronica care sa sa ma ajute in a invata sa fac un espresso, dar nu vad de ce un lever fara incalzire nu prezinta deloc interes, mai ales ca ulterior confirmi ca nu toate sunt nasoale. Care sunt acelea ? Si de ce recomanzi Mirage si nu Leverpresso Pro ?
(02-01-2024, 23:57)DanCo Wrote: Staresso e ok dar il vad util cand plec de acasa. Acasa as prefera ceva mai profi..Sonic S7 are si manometru.
Nu e obligatoriu 70, poate sa fie si 60, daca e frig in locatia unde faci cafea.
Pentru ca atat pierde apa cand o torni de la fiarta complet in orice recipient... "atermic".
Mai ales pe fund, unde va atinge cafeaua.
Si de asta incalzirea a orice prin trecerea a 3-4 ape fierte este un fail, peretii recipientului nu vor trece de 80 grade.
Am masurat la toate masinile care mi-au trecut prin mana si e la fel, inclusiv la Staresso, care are o constructie de termos.
Chiar si sa fierbi apa la 95 grade uniform in toata masa ei, de la fund pana la suprafata e mai complicat decat ai crede, kettle-urile de pe piata sunt niste jucarii jalnice. Poti sa nu ma crezi, dar am condus un proiect de doctorat care isi propunea sa explice stiinta din spatele unul sous-vide, si stiu ce spun.
Din acest motiv, singura metoda de incalzire care poate da rezultate, si va incalzi satisfacator inclusiv sita de dus este la abur in pozitie inversata, pentru ca aburul urcand sa incalzeasca fundul si sita de dus.
Nevoia de a fi asistat de instrumente care sa iti valideze decizia denota rupere de realitate, caracteristica generatiilor nascute cu internet in casa. Din pacate impotriva acestui fenomen nu ma pot lupta.
Da, nu toate leverele sunt nasoale, dar cele de care vorbesc sunt dinainte de a te naste, asa ca ... esti sigur ca poti ... "handle the truth" [emoji12]
Cum ai putea sa ma crezi daca nu intelegi doar din examinare simplitatea unei astfel de masini care poate face totul bine fara sa ai confirmari numerice?
Si ca asa zisa evolutie din ultimii 30-40 ani nu face decat sa introduca complicatii succesive cu titlu de progres tehnic, dar cu scop clar de a tine captiv intr-un proces perpetuu de upgrade o masa de oameni care chiar pare ca le face placere asta... :)
Leverpresso a aparut dupa Mirage, si am scris in topicul de proiecte KS la momentul aparitiei ca e o copie cu prea mult plastic. Care face problematica incalzirea la abur.
Are si o constructie complicata inutil, cu mai multe puncte de failure.
Si asa am eu feeling-ul dupa o viata de privit si evaluat puncte slabe la constructii mult mai complexe.
Si inca odata ... si la S7 ca si la Leverpresso, sa fie Pro, la orice musai cu manometru... ca altfel ne sta in gat cafeaua la care nu am stiu profilul de presiune...
Nu mai conteaza ca flat nine e cea mai mare greseala din istoria espressoarelor... dar sa ai un manometru acolo sa o confirme ca gresesti cu abnegatie zi de zi...
(03-01-2024, 10:27)Mihai L Wrote: Orice lever fara incalzire are temperatura mediului ambiant. Toate elementele de mai jos iti fura caldura din temperatura de extractie:
- rezervorul de apa
- traseul apei pana la puc (tevi, garnituri)
- pistonul
- cafeaua
- portfiltrul
Nu "orice"... sunt masini cu constructie de grup saturat, la care rezervorul, grupul, rezistenta si pistonul sunt impreuna intr-un volum nici cat pumnul. Si rezistenta le incalzeste pe toate simultan.
(03-01-2024, 11:32)edri Wrote: (03-01-2024, 09:56)crisss_av Wrote: (02-01-2024, 22:57)renatoa Wrote: Si de ce recomanzi Mirage si nu Leverpresso Pro ?
Leverpresso Pro se poate preincalzi la abur? Din ce se gaseste pe internet nu imi dau seama daca da sau nu. Cu apa fierbinte, pentru cafelele normale din ziua de azi, se pare ca sunt necesare 3 preincalziri.
Am Staresso si am observat un comportament asemanator. Pentru ca apa utilizata in extractie sa fie la 95C sau putin peste, trebuie sa torn inainte de extractie, apa fierbinte de 2-3 ori, pe cand daca sta la abur in timp ce fac altceva nu mai sunt necesare turnari de preincalzire.
Si apropo de repetabilitate si nesiguranta ca nu avem ceva masurat...
Daca rezervorul/grupul a stat la abur cele 2-3 minute necesare prepararii pucului, si apoi te misti repede adica luat de la abur, insurubat PF cu sita, turnat apa luata direct de pe foc, totul mai repede decat am scris, in momentul cand l-ai pus in suport ai in apa de la fund 96 grade, daca ai 24 grade in locatia unde prepari.
Mai fierbinte de atat n-am reusit sa il aduc, dar nu e cazul.
Aceste 96 grade scad apoi cam cu un grad pe minut, deci poate fi o problema daca vrei sa extragi la 92 grade sau mai putin, dar se poate si asta rezolva daca nu torni apa chiar fiarta imediat dupa insurubarea PF, un minut ajunge sa se duca 2-3 grade, partial din apa, partial din racirea peretilor rezervorului.