Hello There, Guest! Login Register


Alinierea axiala/radiala a cutitelor plane

#1
Salutare,

un subiect care il gasesc interesant si cu parere de rau de care nu am tinut cont pana acuma. Citeam aseara cate ceva pe forum despre EK43 si uitandu-ma pe youtube am vazut un filmulet despre cum se facea aliniera cutitelor la acest model, lucru care ma bucurat, deoarece m-am gandit [Image: huh.gif]  in momentul in care am schimbat cutitele ca ar trebui sa se faca o aliniere dar am facut-o mai mult "ochiometric" [Image: angel.gif]  lucru care se pare ca nu este tocmai ok [Image: rolleyes.gif] .

Am gasit un tutorial in format PDF: http://coffeenavigated.net/wpcontent/upl...tNorth.pdf

si varianata video: https://www.youtube.com/watch?v=yssZ83uLwno

Voi cum procedati?  [Image: cool.gif]

[Image: 57.gif] [Image: 57.gif] [Image: 57.gif]
Elektra S1C ■ Kinu M47
 
Reply
#2
Pai noi (din pacate) nu avem EK43  Smile
Lelit Bianca, Hedone Honne Espressoman Slim Edition. Vacanta: Kinu M47 + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 (in vanzare)
 
Reply
#3
Salut L,
Intrebarea, topicul, l-am vazut util pentru toate rasnitele care folosesc cutitele plate.

De exemplu, tocmai ai schimbat cutitele la rasnita din semnatura ( apropo foarte frumoase), consideri util cele postate mai sus?

Eu cu prima ocazie, o sa incerc alinierea de mai sus. Si eu am schimbat cutitele de vreo 3 4 luni si o sa vedem ce iese ?
Elektra S1C ■ Kinu M47
 
Reply
#4
Pe k30 nu numai ca nu e cazul, ci mai ales nu se aplica acest tutorial, fiind rasnite construite total diferit. Sunt preocupat de niste teste pe care le voi face cat de curand, dar mai mult decat a urma procedura clasica de curatare si schimbare a cutitelor, nu prea am gasit prin forumuri despre vreo aliniere mai complicata. Cred ca asta tine exclusiv de modul de construire a rasnitei. 
Spre exemplu, pe rasnita ta, cum vei aplica aceste recomandari si ce vei putea face daca vei dori sa indrepti ceva?
Lelit Bianca, Hedone Honne Espressoman Slim Edition. Vacanta: Kinu M47 + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 (in vanzare)
 
Reply
#5
O sa incerc in weekend sau intr-o noapte cand micutzii mei viseaza si imi vor da linistea necesara pentru a face cele propuse.
Dar ca plan de bataie, as incepe prin a contura cutitul fix (superior) cu marker nepermanent sa vad cum calca pe cel inferior. Daca raman portiuni care nu sunt frecate atunci o sa am nevoie sa le aliniez.
Din punctul meu de vedere, din ce am observat la rasnita mea, exista acele "jocuri" in suruburi care pot descentra cutitele.
Cel mai bine o sa fac testul cu markerul dupa care o sa revin cu pareri.

Seara buna
Elektra S1C ■ Kinu M47
 
Reply
#6
Asta e exact teoria Kinu de cand i-am auzit prima oara,  lucru pt care care au facut tot felul de teste ajungand la tolerante de zero pe M68 si 0.03 pe M47 si M38.  

Probabil, orice rasnita indiferent ca e masiva sau nu, are potentialul sa aiba jocuri micronice sau mai grav milimetrice, dar ca sa fim constructivi pana la capat, avand in vedere ca noi nu avem EK43 cu a sa constructie, ce putem face pe rasnitele noastre in caz ca vom constata abateri?
Lelit Bianca, Hedone Honne Espressoman Slim Edition. Vacanta: Kinu M47 + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 (in vanzare)
 
Reply
#7
In cazul kinu cat si a rasnitelor noi nu cred ca asta ar trebui sa fie o problema, totul vine setat (aliniat) din fabrica.
Dar in cazul in care schimbi cutitele cred ca cel putin planeitatea va avea de suferit.
Ca solutie se poate folosi folia de aluminiu impaturita in doua sau folia de aluminiu/cupru adeziva( mai usor de folosit varianta asta).
Deasemeni si strangera suruburilor trebuie facuta cu atentie, progresiv si nu exagerat.
De exemplu alinierea axurilor motoarelor cu pompele se face folosind niste etaloane metalice ( table diferite grosimi) rezultatul cautat fiind alinierea perfecta intre cele doua, cea mai mica abatere putand distruge pompa. Acelasi principiu se foloseste si mai sus.
Elektra S1C ■ Kinu M47
 
Reply
#8
Aseara m-am apucat de lucru.
Se observa cum calcau cele doua cutite.
Retentia dupa modificare (inelul de plastic), metoda recomandata de Radu, pufurile de apa.

Curatat partea mobila.
Dupa ce am urmarit cum se schimba cutitele la un K30 am inteles ce zice Lyvyoo legat cel putin de alinierea axiala: la mine dupa cum se observa exista un "joc" considerabil intre cutit si suport.

Alinierea axiala a cutitului inferior pe partea mobila. Am folosit folie de aluminiu impaturita in doua.
Au intrat cate 9 bucati pe fiecare parte.

Alinierea axiala a cutitului superior 3 bucati impaturite in doua.
Partea cea mai interesanta este la alinierea radiala: am folosit banda de aluminiu adeziva. A durat undeva la 3h care s-au concretizat in vreo 10 incercari.
Rezultatul arata bine tinand cont de unde s-a plecat.
Concluzii:
1. Tehnologia a evoluat mult din 94 pana in 2017 unde abaterile sunt inexistente
2. Nu sunt recomandati copiii mici in timpul operatiunii mai ales gemenii


Attached Files Thumbnail(s)
                                                       
Elektra S1C ■ Kinu M47
 
Reply
#9
Socratic Coffee au publicat recent pe Instagram acest grafic, alaturi de care cred ca vor scrie un articol pt ca nu gasesc le ei in site o postare care sa contina graficul. Rasnita folosita a fost Mahlkonig EK43.

[Image: uxOwVZT.jpg]

E vorba de importanta alinierii cutitelor si rezultatele diferite in distributia particulelor atunci cand rasnita are astfel de probleme.

Poate gresesc, dar eu vad din grafic ca o rasnita nealiniata produce mai putin fines si mai mult boulders, adica "bolovani" de diverse marimi, din care pana la urma nu scoti solubilitatea scontata. Sa insemne asta ca nu mai trebuie sa judecam o rasnita dupa cantitatea de fines-uri, cu cat mai multe cu atat mai rau?
Lelit Bianca, Hedone Honne Espressoman Slim Edition. Vacanta: Kinu M47 + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 (in vanzare)
 
Reply
#10
(23-06-2017, 10:20)Lyvyoo Wrote: Sa insemne asta ca nu mai trebuie sa judecam o rasnita dupa cantitatea de fines-uri, cu cat mai multe cu atat mai rau?

Astia de la Socratic au copiat Logo-ul de la Mahlkönig Peak! Sau altfel spus, ce mare semnificatie stiintifica are linia aia rosie din logoul lui Peak!

[Image: Kuo6dpx.png]

Perceptia mea este ca graficul "Peak" este direct legat de modul de rasnire [i]unimodal[/i] unde marimea particulelor de cafea macinata este distribuita pe un coridor (de marimi) foarte ingust. Cu cit mai ingust, cu atit mai precis, cu atit mai bine. Cutitele unimodale au o alta geometrie decit cele bimodale. Din graficele ce mi-au picat in mina pina acum nu am observat ca se poate scapa de fines-uri.
Exemple de rasnite unimodale: MK EK43, Kenia, Guatemala, Peak, ProM Espresso.
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, MK K30 V
 
Reply
#11
(23-06-2017, 11:06)VladP Wrote: Exemple de rasnite unimodale: MK EK43, Kenia, Guatemala, Peak, ProM Espresso.[/i]
K30 with Guatemala Titus Grinder burrs
Smile
Lelit Bianca, Hedone Honne Espressoman Slim Edition. Vacanta: Kinu M47 + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 (in vanzare)
 
Reply
#12
(23-06-2017, 11:37)Lyvyoo Wrote: K30 with Guatemala Titus Grinder burrs
Smile

ei, nu vorbeam de High-End Tuning aici, ci de marfa de serie, pantru mase, pentru muritorii de rand! Big Grin
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, MK K30 V
 
Reply
#13
Si la mine la k30 in ultima perioada a inceput sa apara aleatoriu un zgomot la reglaj 0 ce m-a determinat s-o desfac pentru curatare si cercetari pentru PRIMA OARA (o am de 2 ani).Surprinzator de simplu de dezasamblat / curatat / asamblat .Nu prea avea depuneri , fac aprox 3 cafele pe zi , si dupa doi ani nu a fost mare lucru de curatat .Despre aliniere nu stiu ce sa zic , batea undeva insa prin introducere de distantier mi-a iesit o cafea mai proasta ca inainte asa ca am revenit la cum era si asta e , mai studiez.Ma deranjeaza ca fac cafele pana la gradatia de 1 iar decofeinizata cateodata si la 0 curge prea repede.Oricum alinierea e foarte migaloasa si necesita mare rabdare si iarasi am observat ca alinierea este influentata de strangerea suruburilor ceea ce ar implica o surubelnita dinamometrica , o las asa cum era deocamdata .
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Kinu M38 , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale , French Press , Brewista Smart pour kettle , Chemex . 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)