Hello There, Guest! Login Register


Alegere pentru incepator

#1
Salutare. Mi-am facut si eu curajul dupa ceva vreme sa postez aici pentru prima oara. Am nimerit pe aici mai mult din greseala si usor usor citind, am ajuns sa cumpar si cafea proaspat prajita, iar acum mi-as dori sa fac pasul si in lumea espressoarelor. 
As prefera sa nu cheltui mai mult de 2500 lei pentru inceput pe masina de espresso + rasnita. 
La capitolul rasnite, am vazut ca sunt foarte laudate Kinu, dar exista probleme cu productia de ceva vreme. Un Kinu 47 se duce pe la 700 lei. Ce alte variante as avea in jurul acestei sume, indiferent daca ar fi manuale sau automate. M-ar interesa mai mult calitatea decat comoditatea, nu mi-e lene sa muncesc Smile .
Cat despre espressor, presupun ca variantele intre care as avea de ales sunt GC, PL41E si PL41TEM. Stiu ca PL41Tem ofera PID-ul, deci control mai bun asupra temperaturii si posibilitati mai mari pe viitor. Dar intre celelate doua, care mi s-ar potrivi mai bine? Mentionez ca o sa fiu tentat sa prepar bauturi cu lapte, nu doar shoturi de espresso. 
In videoclipul de comparatie dintre vechiul si noul Classic de pe youtube, am ramas putin descurajat de faptul ca noul scotea mai putina crema decat vechiul si am citit si pareri pe diferite saituri unde lumea se plangea dea calitatea materialelor folosite si de performantele obtinute. 
Dispozitie sa invat este, insa deocamdata mi-e greu sa trec de pragul psihologic de a da ~3000 lei pe rasnita, espressor + accesorii necesare, cat s-ar aduna pentru un 41TEM. 

Ajutati-ma si pe mine va rog cu niste pareri si aveti mila cu un nou venit. Multumesc ! Smile
Lelit PL41TEM, Kinu 2018, Tamper Motta, Porlex Tall, Aeropress
 
Reply
#2
Diferențele intre pl41e si classic, le ai aici
În două săptămâni apare si M47.
Tem-ul e sfânt, pentru ca setarea temperaturii de plecare ajuta enorm.
Legat de rasnite, am scris recent aici un reply.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#3
Salut Bogdan

Sunt si eu un începător, dar m-am informat destul de mult și cred ca alegerea pe care l-ai făcut este una echilibrata.

Kinu M47 este o rasnita foarte bună și este foarte capabila espresso. Calitatea macinarii este peste o rasnita electrica de aceasi clasa de preț și are o retenție foarte mica.

Singur dezavantaj este nevoie de efort fizic în fiecare dimineață.

Despre Lelit P41TEM, este o mașină foarte capabila. Este o masina robusta (nu ca cafea) si la teste comparative, a reușit sa tine capul cu mașine mai performante (dar și mai scumpe). Cere mai multa îndemânare de o mașină cu grupa E61, dar poți sa obții rezultate foarte bune.

Este o masina foarte răspândita printre începători și nu este greu sa găsești un second hand la un pret rezonabil (forumul are o secțiune dedicata la vânzări second hand).

Eu, pentru acum, folosesc un espressor manual Rok si am comandat un Kinu M47. Trebuie doar sa ai un pic de răbdare pt ca Kinu nu este disponibil incs: cred ca o sa înceapă livrările la mijloc lui decembrie).

O alta alternativa este Comandante C40 MK3, ca în luna decembrie, cu reducerea de pe forum, este 890 RON si este disponibila imediat.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#4
Dar ceva care sa ne ajute, ca incepatori, sa facem o cafea fara sa fim nevoiti sa facem un curs intensiv la NASA nu exista?
Respect si apreciez pasiunea, dar personal consider ca este dusa la nivel de obsesie si poti sa cazi foarte usor in extreme. 
Imi poate recomanda si mie cineva un aparat pe care sa il am in casa, sa pot sa fac o cafea ( espresso) sotiei, un capucino , sa nu fiu nevoit sa astept 30 min sa se incalzeasca nush ce boiler, sa fac dezastru in bucatarie, sa intind cantare, sa umplu tot blatul de bucatarie cu rasnite, plite de prajit si etc?
Stiu, este basfemie, dar va rog sa va reprimati repulsia si sa ajutati un om normal, (nebautor de licoare magica) sa aleaga o alternativa mai "sanatoasa" in detrimentul unui automat. 
Buget maxim 3000 ron.

Multumesc anticipat
 
Reply
#5
Fara "obsesia" unei cafele bune, extraordinare, chiar perfecte, acest forum nu ar fi existat Smile
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#6
(26-01-2018, 01:53)kubix Wrote: Dar ceva care sa ne ajute, ca incepatori, sa facem o cafea fara sa fim nevoiti sa facem un curs intensiv la NASA nu exista?
Respect si apreciez pasiunea, dar personal consider ca este dusa la nivel de obsesie si poti sa cazi foarte usor in extreme. 
Imi poate recomanda si mie cineva un aparat pe care sa il am in casa, sa pot sa fac o cafea ( espresso) sotiei, un capucino , sa nu fiu nevoit sa astept 30 min sa se incalzeasca nush ce boiler, sa fac dezastru in bucatarie, sa intind cantare, sa umplu tot blatul de bucatarie cu rasnite, plite de prajit si etc?
Stiu, este basfemie, dar va rog sa va reprimati repulsia si sa ajutati un om normal, (nebautor de licoare magica) sa aleaga o alternativa mai "sanatoasa" in detrimentul unui automat. 
Buget maxim 3000 ron.

Multumesc anticipat

Raspuns final si corect...NU  Big Grin ! Vrei ceva de calitate , inveti , experimentezi , faci diferente , analizezi si apoi ajungi la licoarea magica  Smile . Orice inceput , in orice domeniu , pare greu la inceput dar satisfactiile ulterioare depasesc asteptarile ! Espresso , cappuccino...wireless nu exista ! Bugetul permite ...un inceput in care vei simti diferentele majore fata de ce bei acum . Ce faci cu plita de prajit ? Nu e nici o repulsie , toti am inceput cu...inceputul ! Spor !
E. Brewtus IV , Honne , MK. Vario , Accesorii Joe Frex , Recipiente&etc. Motta , Portafiltre E. Diamant , Site IMS
 
Reply
#7
@kubix
La bugetul tau merge sa iei Pachetul Barista Home Premium
http://www.espressoman.ro/reduceri-la-es...i-rasnite/

Partea cu invatatul nu e grea, important e sa folosesti numai cafea proaspat prajita, apoi ce mare greutate sa cantaresti niste boabe si apoi sa le rasnesti ? Un amarat de cantar de bucatarie gasesti la Altex, e 23lei.
La inceput pare mai greu, dar practic nu ai decat 3 pasi de facut, cantaresti, rasnesti, extragi.
Gaggia Espresso Pure / Ascaso i-mini i2 / IMS basket / Naked Portafilter / Self-made tamper
La Pavoni Professional / Cafflano Kompresso / Kinu M47 Phoenix
 
Reply
#8
Salut

@mihais - am intrat pe link-ul sugerat dar nu gasesc acest pachet.

@FAP - apreciez raspunsul sincer "NU" Smile

Chiar nu ma asteptam sa imi raspunda cineva, avand in vedere natura cereri mele.
In alta ordine de idei, inteleg ca am nevoie de o rasnita si de un espressor corect? Ceva "slim" care sa nu imi ocupe tot blatul gasesc? 
A facut cineva tutoriale video pentru intelegerea fenomenului?

Multumesc frumos
 
Reply
#9
(26-01-2018, 10:11)kubix Wrote: A facut cineva tutoriale video pentru intelegerea fenomenului?

https://www.home-barista.com/tips/espres...26435.html
 
Reply
#10
nu insistați! plăcere cu de-a sila nu se poate.
Dalla Corte-super mini, Rancilio miss Lucy, Gino Rossi CC45s, Sette270 , i-Roast2, dieckmann rostmeister, tamper cps/z evolution1. 
 
Reply
#11
@lisimah - exact la tipul asta de raspunsuri ma asteptam, de la oameni care "stiu" si "cunosc". Te rog sa nu iti bati capul cu mine, poate ai treaba importanta de facut si nu vreau sa iti rapesc secunde pretioase.
 
Reply
#12
La inregistrarea pe forum ai primit automat un mail sau PM de bun venit si cateva link-uri de baza legate de ce inseamna un espressor, o rasnita, o cafea proaspat prajita. Incepe cu acestea. Eventual verifica si Spam.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#13
Tu pari clientul ideal pentru Breville Oracle. Partea proasta e ca nu ti-l permiti. 

Daca nu vrei automate si nu esti dispus sa parcurgi etapele stapanirii espresso atunci ramai la alte metode.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: factory g106, m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#14
(26-01-2018, 10:37)kubix Wrote: @lisimah - exact la tipul asta de raspunsuri ma asteptam, de la oameni care "stiu" si "cunosc". Te rog sa nu iti bati capul cu mine, poate ai treaba importanta de facut si nu vreau sa iti rapesc secunde pretioase.

rezulta  alternativele: ai primit genul de răspuns la care te așteptai si ești mulțumit sau apelezi la oameni care nu "stiu" si nu "cunosc".
Dalla Corte-super mini, Rancilio miss Lucy, Gino Rossi CC45s, Sette270 , i-Roast2, dieckmann rostmeister, tamper cps/z evolution1. 
 
Reply
#15
Sau nu te bagi in seama si ramai "destept".
Bai ce mor pe formustii de profesie care comenteaza doar de dragul de a vorbi.
Daca nu ai nimic inteligent de spus...mai bine taci.

Te rodea...trebuia sa ai o replica, sa nu ramai fara fani, corect?

Rog pe aceasta cale pe cei care considera ca nu au cum sa ajute sa se abtina.
Linistea , adica pur si simplu lipsa comentariilor, pot semnifica mai mult decat aparitia comentariilor deplasate, sfidatoare, batjocoritoare sau superioare.
Denota carente de intelect , frustrari sau lipsa de ocupatie.

In schimb apreciez orice raspuns, atat timp cat nu este ironic. Chiar daca acesta este negativ sau este menit sa imi spulbere iremediabil visul.

Multumesc

Trimis de pe al meu SM-G930F folosind Tapatalk

Din pacate bugetul este exagerat.
De banii acestia, beau cafeaua aia zilnic in oras si cred ca imi scot si benzina pt drum, pt posibil 3 ani!!? Smile

Arata bine jucaria, desi sunt pareri pro si contra, dar din pacate nu fac parte din acea liga Sad

Trimis de pe al meu SM-G930F folosind Tapatalk
 
Reply
#16
kibix, pare SF iar pentru cei mai putin pasionati chiar asa si este! De fapt cred ca se aplica acelasi principiu in oricare alt domeniu nu avem cunostinte detaliate si am vrea sa incepem sa facem ceva... Spre exemplu, daca citesti postarile forumistilor in topicul dedicat painii (concepere aluat cu dozare, ingrediente, apoi coacere etc) vei observa acelasi lucru. Cel putin mie asa mi s-a intamplat.
Totodata exista oameni care fie sunt destul de comozi, fie sunt nepasatori, dar doresc sa obtina gustul perfect la un espresso doar cu o simpla apasare de buton sau un minimum-minimorum de efort. In acest caz (cu care m-am intalnit si la sotia mea care, proaspata mamica fiind, nu mai are timp si pentru prepararea cafelei dupa toate regulile descrise aici), fie persoanele opteaza pentru automatizare (pierzand o parte din calitatea cafelei obtinute si multumindu-se cu ce primesc dintr-o "scula" de multe mii de lei) fie prefera sa le faca altcineva cafeaua si apeleaza astfel la cafenele sau chiar, daca bugetul personal le permite, la o persoana angajata special pentru a le face cafeaua ori de cate ori poftesc.
In ceea ce-i priveste pe colegii de forum, eu sunt cumva ca medicii chirurgi foarte buni...sau hai sa spunem ca niste profesionisti in domeniu. Gandeste-te ca explicatiile pe care le ceri tu le-au dat de atatea ori pe acest forum si nu numai, incat unii dintre ei fie nu mai au rabdare, fie pur si simplu nu mai au timp suficient sa faca asta de N ori, fie considera ca explicatiile oferite sunt suficiente. Stii? E cam atunci cand tu (presupunand ca ai permis si sofezi de mult ani) te asezi in dreapta unui incepator: ii tot spui, ii tot repeti, ii arati, si te astepti sa inteleaga repede si sa prinda din zbor, uitand ca si tu ai fost la fel ca el/ ea. Iar dupa o perioada incepi sa te enervezi, iti perzi rabdarea si consideri ca ai explicat destul.
Oarecum prin ceea ce treci tu am trecut si eu, dar am avut ceva rabdare am postat pe topicuri diferite, am trecut peste ironiile inerente, am raspuns la glume, am vorbit prin mesaje personale cu userii (unii dintre ei chiar cu foarte multa rabdare si buna vointa) si dupa cateva luni mi-am achizitionat si eu aparatura necesara si am inceput timid incercarile. Separat de asta, munca de convingere a sotiei a durat vreo 2 luni, dar treptat-treptat, aducandu-i cele mai solide argumente am putut, mi-a dat dreptate iar acum cand reusesc sa scot o extractie WOW se minuneaza si ea si ma felicita pentru alegerea facuta.
Ideea e ca tb sa-ti asumi un fel de...hai sa le zicem....riscuri cand ceri parerile unui grup eterogen de persoane care detin cunostinte dintr-un anumit domeniu.
Si nici o abordare de genul "sa nu incepeti cu ironii, sa nu faceti pe atoatestiutorii, sa nu-mi oferiti raspunsuri pe care tb sa le descifrez etc" nu mi se pare prea potrivita. No offence. Astfel, mi se pare ca "intarati" anumite persoane sa faca exact asa cum le-ai solicitat sa nu faca.
Nu stiu ce sa-ti mai zic....gandeste-te ca te adresezi unor profesori universitari (pastrand proportiile), spre exemplu. Adreseaza-te calm, rabdator, cu respect pentru ei si pentru sutele de ore in care au experimentat ca sa ajunga la rezulate demne de barista care merg la concursuri internationale, treci peste ironii, raspunde (daca vrei) la misto-uri, provoaca-i la discutii, respira adanc.....be somehow chill, man!
Tot ce am scris mai sus face sau a facut parte din experienta proprie si tb tratata ca atare. Daca tu consideri si raspunsul meu ca este unul "de sus", imi cer scuze in avans. Nu asta mi-a fost intentia. Daca te simti si mai "lezat" de sfaturile oferite cu drag si din suflet, atunci poate ar fi mai bine sa te reorientezi catre alt forum. No offence, again!
Lelit PL81T+Ascaso Precision Competition Filter+tamper Lelit PL100+nivelator tip OCD)-Lelit PL121, Baratza Sette 270 [b]Wi [/b]și Ascaso iSteel I1, separat și Bialetti Fiametta+Hario Skerton
 
Reply
#17
Salut.

Nicidecum nu ma simt lezat din contra. Este perfect corect tot ce ai spus si sunt constient ca ironiile sunt inerente. Daca obsetvi chiar am apreciat raspunsul clar si dezarmant "NU".
Tot datorita voua (comunitatii espresso) am renuntat la achizitia unui auyomat, fie el chiar si jura. M-a speiat ce poate creste in interior in prima faza, si ulterior parerilor pertinente legate de limitarile acestor aparate. Prin urmare consider ca faceti o treaba buna aici, din pasiune si puneti suflet in tot ceea ce inseamna.
Ca sunt la randul meu coleric si ma aptind repede....este un mare defect. In schimb stiu si sa apreciez oameni ca tine care pot pune problema in mod just si corect.
Imi cer scuze colegilor pe care i-am deranjat, le inteleg frustrarile acumulate in timp, dar ii rog sa ma inteleaga si ei la randul lor....Smile
Ca sa dam si o finalitate discutiei....cu ce as putea defila in lumea asta a voastra, cat mai simplist posibil, cu rezultate medii momentan si cu o utilizare de un incepator?

Multumesc anticipat si multumesc pentru timpul acordat raspunsului Smile

Trimis de pe al meu SM-G930F folosind Tapatalk
 
Reply
#18
Cred ca sunt si alte variante de a te lamuri ce este bun pentru tine. E clar ca nu stii daca esti de automat sau de semi automat. Pentru asta ai cateva variante alternative orelor de citit/vizionat pe net, forumuri si youtube. 

1. Aloci un buget de peste 2000 de lei sa iei un pachet home barista entry level ( rasnita si espressor) si daca iti dai seama ulterior ca deranjul nu e de tine iti asumi si o pierdere de cateva sute de lei la revanzare.
2. Cumperi o rasnita buna gen Kinu si un espressor entry nou sau sh si te costa probabil 3000 de lei insa poti pastra Kinu sa ti prepari cafeaua alternativ si pierzi doar la espressor mai putin. In general la rasnitele entry level probabil ca pierzi cel mai mult. 
3. te duci la un showroom care iti permite sa faci cateva cafele sa vezi cum e treaba.( probabil e gratis asta)
4. te duci la niste cursuri ( sunt deja variante diverse cu bugete de la 50 la 200 de euro) si in cel mai rau caz pierzi banii dar ai invatat ceva si n ai pierdut timpul cu achizitie/vanzare aparate
5. te imprietenesti cu un barista/espressoman si iti arata el cum face cafeaua si ce deranj implica zilnic. 

Consider ca e mult mai usor sa iei decizia daca espresso acasa e pentru tine incercand practic sa faci cateva tu cu indrumarea cuiva decat sa citesti zile intregi forumuri si sa vezi video pe youtube. Vorbesc din experienta proprie pentru ca stiu cat timp am alocat eu acestui research si nu am inteles mare lucru decat dupa ce mi am cumparat aparatura etc.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
#19
In genul acesta de buget, oricum ai invarti lucrurile, daca vrei aparate noi, cam Lelit PL41TEM este varianta echilibrata, pentru ca are PID in primul rand (vital pe espressoarele single boiler), teava de aburi ca cele profesionale si manometru. PID-ul ajuta sa reglezi temperatura de plecare, iar aceasta e intr-o relatie directa cu gustul cafelei. Daca nu ai PID, participi la o loterie a gustului, in functie de temperatura din acel moment, pe o plaja de genul 88-97 de grade a termostatului. Manometrul este un fel de televizor, te uiti sa vezi ce presiune ai dar nu ajuta efectiv la extractie, caci reperele tale nu vor fi in functie de manometru ci in functie de cantitatea de espresso cursa in 25-30 de secunde. Teava de aburi e mai ok decat pe PL41E spre exemplu sau pe Gaggia Classic, fiind mai lunga si avand forma celor de pe (semi)profesionale. Cum sa folosesti toate acestea, gasesti in mesageria privata sau a forumului sau pe email, pt ca la inregistrare se primeste un mesaj de bun venit si link-uri utile de baza.

Rasnita e obligatorie. SCazand 2040 cu tot cu tamper cat costa PL41TEM, iti mai raman cam 900-1000 lei pt rasnita. Unii o prefera SH altii noua, unii manuala altii electrica. Daca te pricepi la vanat oferte pe olx si ai rabdare, apar si pe acolo in special profesionale de bar cu dozator, de la vreo cafenea care a dat faliment, si printr-o restaurare si o schimbare de cutite sau alte piese, poti obtine o rasnita foarte ok. Ai mai multe topicuri in acest sens (exemplu).

Daca o preferi noua, in acel buget ai Kinu M47 (manuala, vezi topicul dedicat sau da un search in forum) al carei pret il asteptam si il vom afla zilele acestea (900-1000 lei cred) , Ascaso i-mini i1Steel pe la 900 si ceva de lei, Lelit PL43MMI sau Ascaso i-mini i2 pe la 700 si ceva de lei si cam atat caci Gaggia MDF nu merita 700 lei avand dozator, deci o complicatie in plus zic eu la o cafea pe zi. Urmareste si youtube cu aceste modele in actiune. A, PL43MMI mai are avantajul ca o poti lipi de espressorul PL41TEM , in acele pachete Barista HOme (Premium cred ca e mai ok) si mai primesti niste accesorii in plus. Peste suma de 200E pentru o rasnita noua, intri in urmatoarele categorii, 3-4-500E, unde alegerile se diversifica mai mult.    

Ca si accesorii, ai nevoie de un tamper (daca nu il primesti cadou), un cantar cu zecimala de 30 lei ca sa pui  in rasnita goala exact cantitatea de cafea necesara si sa-ti fie totul mult mai usor, o cana de inox numita latiera, pentru "spumatul" laptelui (aka crema de lapte), un detergent de curatat espressorul prin backflush si degresat alte piese, o sita fara gauri. Restul mai pot veni dupa.

Cafeaua proaspat prajita este obligatorie, daca vrei sa nu regreti achizitia Smile Din lemne uscate gen Lavazza n-ai sa scoti arome prea curand.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#20
(26-01-2018, 15:07)kubix Wrote: Salut.
Multumesc anticipat si multumesc pentru timpul acordat raspunsului Smile

Trimis de pe al meu SM-G930F folosind Tapatalk

Salut. Trebuie sa stii ca cele mai importante aspecte de luat in seama pentru a prepara un espresso corect este timpul alocat acestei preparari si partea intelectuala a celui care il prepara. Procesul de extragere a unui shot necesita o mare capacitate de intelegere functie de factorii care influenteaza extractia: temperatura, macinatura, distributia, tamparea, preinfuzia, timpul de extractie si multe altele pe care trebuie sa le controlezi intotdeauna pentru a obtine cu adevarat un shot decent de expresso. Nu e asa simplu, doar rasnesti, tampezi si extragi cum zicea un coleg mai succint ! Daca crezi ca timpul iti permite si daca crezi ca poti sa aloci resurse pentru a invata, da, iti trebuie espressor si rasnita + accesorii, iar un pachet home barista ar fi ieftin pentru inceput. Daca crezi ca nu poti sa treci peste atatea variabile, setari, esecuri, nu, nu te incurca.
Odata ajuns sa cunosti cu adevarat reteta unui espresso foarte bun, iti vei dori altceva, pentru ca gustul evolueaza si cere mai mult, iar mai mult se poate, dar cu investiii mai mari, atat in echipamente cat si in resursa umana. Aici e frumusetea, fara resursa umana, rezultatul poate fi orice, numai espresso nu.
ACS Minima/Gaggia Baby Millenium '01
Fiorenzato F5 GT/Lelit PL043MMI
Ex.: Gaggia Classic '15
 
Reply
#21
(26-01-2018, 15:07)kubix Wrote: Salut.

Nicidecum nu ma simt lezat din contra. Este perfect corect tot ce ai spus si sunt constient ca ironiile sunt inerente. Daca obsetvi chiar am apreciat raspunsul clar si dezarmant "NU".
Tot datorita voua (comunitatii espresso) am renuntat la achizitia unui auyomat, fie el chiar si jura. M-a speiat ce poate creste in interior in prima faza, si ulterior parerilor pertinente legate de limitarile acestor aparate. Prin urmare consider ca faceti o treaba buna aici, din pasiune si puneti suflet in tot ceea ce inseamna.
Ca sunt la randul meu coleric si ma aptind repede....este un mare defect. In schimb stiu si sa apreciez oameni ca tine care pot pune problema in mod just si corect.
Imi cer scuze colegilor pe care i-am deranjat, le inteleg frustrarile acumulate in timp, dar ii rog sa ma inteleaga si ei la randul lor....Smile
Ca sa dam si o finalitate discutiei....cu ce as putea defila in lumea asta a voastra, cat mai simplist posibil, cu rezultate medii momentan si cu o utilizare de un incepator?

Multumesc anticipat si multumesc pentru timpul acordat raspunsului Smile

Trimis de pe al meu SM-G930F folosind Tapatalk

Cred ca ai inteles gresit acel "NU" ! E un "NU" in conditiile descrise de tine ! Pastrand proportiile  Wink  e ca si cum vrei sa participi la o olimpiada dar fara antrenament , fara transpiratie si fara calificari  Angel ! Eu te voi sfatui oarecum diferit fata de colegi in sensul ca mai bine mai strangi niste bani si sa-ti cumperi un minim 
Expobar Office Leva – pompa vibratoare si rezervor, grup E61 – 4332 lei  (HX cu grup E61, doua manometre)
si o rasnita manuala pentru inceput , mai ales ca pari o persoana destul de pretentioasa ! Nici nu iti dai seama cat de repede ajungi sa regreti o achizitie de buget care genereaza rapid multe limitari in acest domeniu ! Daca citesti mai mult pe forum vei vedea ca cei care au ales varianta low-cost sau mai corect "am banii aia...strict ce pot sa cumpar" au regretat destul de rapid ! Fii mai putin arogant , tu ceri sprijin aici ...nu invers ! Spor !
E. Brewtus IV , Honne , MK. Vario , Accesorii Joe Frex , Recipiente&etc. Motta , Portafiltre E. Diamant , Site IMS
 
Reply
#22
"fara resursa umana, rezultatul poate fi orice, numai espresso nu" 
Pai tocmai de asta am si spus ca cel mai OK, daca isi permite, este sa-si angajeze pe cineva, care are cunostinte solide si experienta in domeniu (nu neaparat un barista), sa-i prepare special cafeaua......he he he!
Lelit PL81T+Ascaso Precision Competition Filter+tamper Lelit PL100+nivelator tip OCD)-Lelit PL121, Baratza Sette 270 [b]Wi [/b]și Ascaso iSteel I1, separat și Bialetti Fiametta+Hario Skerton
 
Reply
#23
Sa te auda Barbosu'...poate o sa imi permit si aroganta asta intr-o buna zi Smile)

In alta ordine de idei, nu stiu de ce sunt catalogat arogant atat timp cat doar am raspuns unei provocari gratuite. Nu m-a ofensat si nu am atacat nici un sfat primit si nu cred ca am deranjat pe nimeni, ba mai mult mi-am si cerut scuze pentru controlul deficitar al situatiei mai sus create.

Legat de acel NU, consider ca sunt suficient de inteligent , nu destept, incat sa pot sa extrag sensul cuvintelor intr-un context dat. Am apreciat raspunsul pentru ca mi-a parut cel mai pertinent, la obiect si neironic.

Ma uimeste deja calitatea oamenilor de pe acest forum, atipic, as indrazni sa zic.
Multumesc imca o data pentru abundenta ideilor si raspunsurilor intr-un timp atat de scurt. Nu ma asteptam.

Sunt o fire sa spunem comoda (a se citi putoros de crap) si intradevar nu pot decide in orb daca voi fi capabil sau nu sa stau sa experimentez, sa descopar, sa bibilesc atat.
Cel mai bun sfat primit a fost sa caut prin amicii mei macar unul care sa fi incercat asa ceva, sa pun si eu mana si sa vad ce rezultat obtin.

Daca ar fi sa ma cataloghez singur, as fi eu "automat" clar. Dar din pacate m-a luat cu frig pe spinare cand am citit pe aici ce se intampla in ele si ce mucegai domneste pe ici pe colo.

Bugetul de 1000E , iar nu ar fi un capat de tara sau ceva de neatins, dar citind sfaturile voastre am mari dubii legate de mine, de factorul uman Sad.

Multumesc imca o data si tot respectul pentru voi.

Trimis de pe al meu SM-G930F folosind Tapatalk
 
Reply
#24
Asta cu amicii...uit-o! Nu exista in "real espresso" consultare cu amicii, pentru ca e un domeniu de nisa. Intreaba 10 prieteni ce bere beau si o sa vezi ca beau pisat de multinationala nu angel piss.

Legat de automate, citeste si ce scria colegul nostru MirceaT in acest articol. Daca tu crezi ca o zeama lunga efectiv, cu aroma de mucegai din interior, si o mecanica fina din plastic ce se poate defecta oricand, reprezinta un motiv sa cheltui chiar si 1000 de lei, inseamna ca putem opri discutia aici Smile  Dar nu vrem asta, din contra, injecteaza-te cu o doza de rabdare, informeaza-te si vei fi mult mai castigat.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#25
De asta sunt si aici zic eu...am renuntat iremediabil si ireparabil la ideea de a detine un automat.

Ps. Acela a fost primul meu articol citit aici Smile

Trimis de pe al meu SM-G930F folosind Tapatalk
 
Reply
#26
Hai sa-i sochez eu pe colegii mei si sa fluier in biserica ! Am experimentat si eu la inceput cateva luni .
La fel cu cantarul , cu gramele ...cu gradele ...cu presiunile cu ceasul si secundele cu "1000" de tipuri de cafea si am descoperit ca nu e pentru mine intrarea in inginerie , hidraulica si mecanica fluidelor plus alte inginerii spatiale ca...facutul unui espresso devenea ceva neplacut pentru mine ! Apoi am trecut la cautarea tuturor gusturilor , aromelor , miasmelor de trandafiri , prune , coacaze si...care mai de care unde am dat gres  Big Grin ! Se pare ca imi lipsesc niste senzori  Smile !
Asa ca am descoperit espressomanul LENES :
- am montat o priza programabila in care espressorul functioneaza 2 ore pe zi ...nu mai stau si astept sa se incalzeasca atunci cand imi arde gura si ma grabesc
- pun in rasnita o lingura de plastic la ochiometru dupa ce am facut cateva exercitii de cantarire , pentru fiecare persoana
- rasnita rasneste direct in portafiltru , scot , tampez si ...go , nu ma mai intereseaza decat temperatura de pornire si presiunea pe "ceasuri" care dureaza o secunda fara sa mai calculez timpii de extractie
- am gasit un furnizor de incredere care imi ofera tot ce vreau
- o data pe luna sau la doua luni mai incerc cate o cafea noua
- beau cel mai bun espresso/cappuccino pe care l-am baut in viata mea si am cam colindat lumea
Deci manopera mea pentru un espresso se reduce cam la 2 minute , nu am cronometrat sau la 3 minute daca frotez lapte pentru cappuccino . Simplu , rapid si foarte eficient , cred ca si la un automat dureaza aproape 2 minute ! Spor si sper sa fiu iertat de colegi pentru sacrilegiu Smile !
E. Brewtus IV , Honne , MK. Vario , Accesorii Joe Frex , Recipiente&etc. Motta , Portafiltre E. Diamant , Site IMS
 
Reply
#27
(26-01-2018, 10:11)kubix Wrote: Salut

@mihais - am intrat pe link-ul sugerat dar nu gasesc acest pachet.

 

Scuze pt raspuns intarziat.

Dupa ce intri pe pagina asta http://www.espressoman.ro/reduceri-la-es...i-rasnite/ dai click pe LELIT - GAGGIA - MACAP
si acolo o sa ai prezentate reducerile pentru aceste firma, unde gasesti si pachetul indicat de mine.
Citeste cu antentie cum se procedeaza pt a comanda, trebuie completat formularul de pe site.
Gaggia Espresso Pure / Ascaso i-mini i2 / IMS basket / Naked Portafilter / Self-made tamper
La Pavoni Professional / Cafflano Kompresso / Kinu M47 Phoenix
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)