Hello There, Guest! Login Register


Ajutor alegere espresor si rasnita

#1
Salut comunitate frumoasa,

Incep prin a va spune ca urmaresc de ceva timp discutiile de pe forum, m-am uitat pe diferite topicuri, insa tot nu sunt lamurit cu privire la cateva specte, asadar ma las pe mana voastra pentru speta pe care urmeaza sa o prezint. In primul rand, as vrea sa va povestesc cum am ajuns aici, asadar pentru cei neinteresati de poveste dar care vor sa ma ajute, ii rog sa sara peste pana la ultimele paragrafe Smile.

De la cafea la ibric (facuta de ai mei cand locuiam cu ei, unde nu aveam o afinitate prea mare pentru cafea), dupa ce m-am mutat am inceput utilizarea aparatelor de la Nespresso - pe rand Pixie+, Gran Latissima si in prezent detin un Creatista Plus de care sunt foarte multumit pe partea de spuma de lapte, pentru usurinta cu care fac cafele fara sa fac bucataria praf si rapiditatea in utilizare. Insa, de la un timp, nu sunt asa multumit de gustul cafelei + ca de aproximativ 2 ani m-am cam saturat de toate de la ei. Asadar, ca orice necunoscator care se respecta, am comandat un espressor super automat de la Miele, prins la oferta la Altex. Pe langa dezamagirea asupra marimii si materialelor utilizate pentru fabricarea unui produs cred eu "premium", tot procesul de curatare pe care il efectuam dupa, toate recenziile negative privind fiabilitatea acestuia, si timpul pe care il petreceam de la pornirea aparatului pana la terminarea acestuia, m-au determinat sa ii fac retur si sama interesez despre ce presupune mai exact achizitia unui espressor manual. Asta pentru ca Miele per total, a facut o cafea super misto (spuma de lapte jalnica)...pentru ca banuiesc ca eu venind de la nespresso, noua cafea pe care am baut-o "Right Side - Niguse Nare" a fost cu totul altceva.
Nu ma pricep absolut deloc la care ar trebui sa fie gustul corect al unui espresso, in general beau impreuna cu sotia dimineata ori dublu espresso ori cappuccino ori Flat White, dupa mood :)).
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Asadar, pentru cei ce au sarit peste poveste si nu numai, imi doresc achizitia unui espressor manual si o rasnita, care sa imi deschida apetitul pentru acest hobby (si eu si sotia pasionati de cafea oarecum mai ales acum dupa ce am descoperit toata finetea cu care trebuie facute lucrurile pentru un espresso de calitate). Buget, aproximativ 3000 lei mi-am propus.
Din documentarea pe care am facut-o, am urmatoarele variante dar sunt extrem de deschis si la alte sugestii/combinatii:

- varianta de care imi este frica datorita modari aparatului: Gaggia Clasic Pro Evo + Mignon Manuale; undeva la 2800 lei

Frica cea mare este in legatura cu modarea, un timp mi-as dori sa nu il modez pentru ca nu ma pricep, in acelasi timp nu as vrea sa imi pierd nici garantia, asara, l-as folosi stoc...totusi inteleg ca stoc nu face cine stie ce nebunii, fara macar sa ii schimb acel arc si sa pun de 9 bari; totusi, as fi tentat daca stie cineva unde l-as putea modifica contra cost cu strictul necesar pentru a putea invata sa fac o cafea fenomenala; in legatura cu rasnita, inca deschis la sugestii;

- varianta pe care cred ca o prefer datorita ofertei de pe grup: pachetul Barista Home Premium  PL41TEM PID + PL43MMI - fata de ce am vazut ca ar costa separat, mi se pare best buy la 3090 lei;

In acest pachet frica mea este rasnita. Nu sunt eu mare profesionist, ma pricep cat de cat sa citesc review-uri, dar cam atat. Inteleg ca lumea nu e extrem de multumita de aceasta rasnita, insa in bugetul pe care il am, pare ca este cea mai buna varianta. Prefer PL41TEM PID, pentru PID si manometru. Pentru cei 300-400 lei in plus fata de pachetu l anterior mentionat, as prefera acest pachet datorita espressorului;

- varianta in care iau un espressor mai ieftin ex: delonghi Dedica sau ceva Gaggia Deluxe, si o rasnita de genul Mignon Specialita (as prefera cel mai putin varianta asta deoarece nu as planui sa fac upgrade in viitorul apropiat).

- alte sugestii din partea voastra, inclusiv daca aveti de vanzare ceva pachet ok, totusi prefer ceva nou pentru nu ma pricep absolut deloc sa aleg un espressor SH;

- ma da inapoi rasnita, insa in acest pachet pare ca isi va face treaba in urmatorii ani;

Imi doresc:

- Ceva calitativ si fiabil (as vrea macar cativa ani sa ma bucur de ce cumpar, lasand laoparte ca poate ma prinde microbul si investesc singur apoi in acest hobby); Desi am vazut pareri bune despre Lelit Anna, fata de Gaggia Clasic Pro are recenzii mai proaste pe Amazon spre exemplu (ma uit la notele cumulate pe langa ce citesc eu particular review-uri). Nu as vrea sa pice peste 2 ani cand iese din garantie...

- Imi doresc ceva sa ma pot bucura de gustul cafelei de specialitate, sa fac cafea mai buna decat espressoarele automate de casa sau decat ce scoate nespresso. As pastra totusi si aparatul de la nespresso pana invat sa fac spuma de lapte la unul dintre cele mentrionate mai sus...

- Sa nu regret faptul ca am investit atat intr-un espressor relativ scump care scoate cafea precum unul de genul Breville Prima Latte, Express Impress, pro, etc.

Scuzati-ma pentru povestea lunga, chiar simt ca am nevoie de ghidarea voastra in cadrul alegerii aparatului. Frica mea este ca orice as lua, nu o sa imi iasa ceva mai de calitate decat ce imi scotea Miele si ce scoate acum Nespresso.
Va multumesc!

*cum spuneam sunt deschis si la SH insa prefer nou, as vrea sa ma familirizez si sa tin o perioada espressorul pe care urmeaza sa il achizitionez si nu ma pricep absolut deloc la produsele SH. O alta intrebare, credeti ca daca mai astept, prind o oferta mai buna la anumite aparate? nu as vrea sa depasesc bugetul de 3090 lei momentan, tinand cont ca ar fi primul meu espressor manual si nu stiu nici cu ce se mananca...   Smile
 
Reply
#2
Daca bugetul este limitat si vrei rezultate bune (si nu te deranjeaza un minimum de efort), eu as lua in calcul rasnita manuala Kinu M47, este clar peste multe rasnite electrice.  PL41TEM PID este, probabil, cel mai bun espressor entry-level pe care il poti lua un Ro la ora actuala, clar peste Gaggia. Oricum,  PL41TEM PID plus Kinu este, ca bani, mai mult decat pachetul mentionat de tine. Trebuie sa te gandesti si ca, la un moment dat, vei vrea sa faci upgrade. Ia in calcul si un pachet second-hand, vei pierde mai putin la revanzare daca ajungi la concluzia ca un espressor manual nu este pentru tine.
ECM Classika PID / DF64 Gen-2 / Kinu M47 Simplicity
 
Reply
#3
Daca gasesti aici pe market ceva second hand care e in stare buna, eu zic sa iei asa. Mai ales daca e de la un user mai vechi care e de incredere.
Mie nu mi se pare ca sunt multe lucruri care se strica, nu mi-as face griji de asta. Poate o pompa sub 100 de lei sau cine stie ce garnitura si mai ieftina de atat.
Tot second hand as cauta si kinu, asa cum ti s-a recomandat. Ai sanse sa iti iei un pachet decent sub bugetul tau.
Daca nu iti place ceva, vinzi cu pierdere mica.
O sa mai vrei si niste accesorii, sa le pui si pe astea in buget. Portafiltru bottomless de exemplu, ca sa vezi cat de bine ai preparat pucul.

Daca vrei nou, e ok pachetul lelit cu rasnita. Platesti vreo 600 de lei pe rasnita la pachet si ai sanse sa o vinzi cam cu acelasi pret daca o sa vrei upgrade. Eu tind sa cred ca in primii doi ani nu o sa simti nevoia de upgrade.

Pentru ca ai zis ca nu stii care e gustul cafelei, iti recomand sa incerci prajitoriile din zona ta inainte sa investesti.
Poate ai chiar useri aproape de tine care is dispusi sa iti faca o cafea.
PL41TEM, PL43MMI, Kinu Simplicity
 
Reply
#4
Salut.
PL41TEM PID este ok dar are boilarul f. mic de 250ml si astfel o sa ai  o pierdere semnificativa de temperatura,  l-am avut si eu. 
Dar iti este necesar de o rasnita buna cu PL43MMI efectiv nu ai ce sa faci, mai bine iti iei o manuala in locul ei. 
Un Df 64 ar fi ok. O poti lua cu cutitele standard si apoi poti investi in SSP(este o diferenta mare intre cutitele standard si SSP). In timp o sa obeserviu ca dupa calitatea cafelei rasnita este temelia unui bun espresso.
[size=small]Kafatek Monolith Flat Max 2; Kopi Deva cu SSP HU, ECM Classika PID, prajitor-Kaleido Sniper M2S Pro,etc.[/size]
 
Reply
#5
Multumesc pentru raspunsurile de pana acum. Eram oarecum hotarat pe set-upul mentionat anterior, insa m-ai dat putin inapoi acum si iau in calcul si achizitia unui setup second hand.

Astept daca se poate in continuare pareri despre ce am scris mai sus, insa, imi puteti recomanda va rog, cateva combinatii de espressor/rasnite pe care le pot achizitiona la mana a2a, in bugetul mentionat? Desigur, daca merita si am pret bun, m-as indrepta spre ceva dual boiler + rasnita as putea creste putin bugetul.

Daca nu, stau cuminte si ini fac research-ul pana la black friday-ul de anul acesta si iau ceva mai potent.
 
Reply
#6
La mana a doua iei ce apare la vânzare. Când apare ceva cere pareri despre acel model. Asa afli dacă se potrivește pentru ce vrei.
La Pavoni Europicola, Kinu m47, DF64 HB,  Staresso Mirage Pro SP 300, 1Z Presso Q2, Moka Pot, V60. 
 
Reply
#7
(20-01-2024, 07:41)cristian88 Wrote: Salut.
PL41TEM PID este ok dar are boilarul f. mic de 250ml si astfel o sa ai  o pierdere semnificativa de temperatura,  l-am avut si eu. 

Întrebare: CUM AI AJUNS LA ACEASTĂ PĂRERE? În videoul ăsta, se arată altceva... https://www.youtube.com/watch?v=D94HWxkaS28
 
Reply
#8
Eu as zice rasnita mai buna, espressor la urma
 
Reply
#9
(20-01-2024, 11:27)_R_A_D_U Wrote:
(20-01-2024, 07:41)cristian88 Wrote: Salut.
PL41TEM PID este ok dar are boilarul f. mic de 250ml si astfel o sa ai  o pierdere semnificativa de temperatura,  l-am avut si eu. 

Întrebare: CUM AI AJUNS LA ACEASTĂ PĂRERE? În videoul ăsta, se arată altceva... https://www.youtube.com/watch?v=D94HWxkaS28
clipul este făcut de cei de la Lelit. Eu am avut mașinăria doi ani.
[size=small]Kafatek Monolith Flat Max 2; Kopi Deva cu SSP HU, ECM Classika PID, prajitor-Kaleido Sniper M2S Pro,etc.[/size]
 
Reply
#10
(20-01-2024, 10:34)IonutSebastian Wrote: Daca nu, stau cuminte si ini fac research-ul pana la black friday-ul de anul acesta si iau ceva mai potent.

Eu iti recomand sa mai astepti. Altfel este posibil sa fi dezamagit,  iar cand vei vinde o vei face in pierdere. Este greu sa astepti, cunosc sentimentul. Cum a spus si colegul ceva mai sus, Rasnita sa fie pe primul loic si apoi espressorul. 
Pentru SH, daca urmaresti forumul poti lua un DF64 v1 cu 1200, dar v2 merita si ea diferenta in plus. La bugetul alocat merita putina rabdare.  Si nu uita, principalul ingredient este cafeaua proaspat prajita. 
Spor!
[size=small]Kafatek Monolith Flat Max 2; Kopi Deva cu SSP HU, ECM Classika PID, prajitor-Kaleido Sniper M2S Pro,etc.[/size]
 
Reply
#11
(20-01-2024, 14:12)cristian88 Wrote:
(20-01-2024, 11:27)_R_A_D_U Wrote:
(20-01-2024, 07:41)cristian88 Wrote: Salut.
PL41TEM PID este ok dar are boilarul f. mic de 250ml si astfel o sa ai  o pierdere semnificativa de temperatura,  l-am avut si eu. 

Întrebare: CUM AI AJUNS LA ACEASTĂ PĂRERE? În videoul ăsta, se arată altceva... https://www.youtube.com/watch?v=D94HWxkaS28
clipul este făcut de cei de la Lelit. Eu am avut mașinăria doi ani.
Si ai testat cu Scace acelasi scenariu?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#12
(20-01-2024, 14:12)cristian88 Wrote:
(20-01-2024, 11:27)_R_A_D_U Wrote:
(20-01-2024, 07:41)cristian88 Wrote:  
clipul este făcut de cei de la Lelit. Eu am avut mașinăria doi ani.
Să înțeleg că tu, în 2 ani, ai descoperit ”adevărul adevărat” iar cei de la Lelit ne mint...
 
Reply
#13
mai bine ceva SH performantă decât aparatură nouă ieftină.
Dalla Corte-super mini, Rancilio miss Lucy, Bezzera BZ99S, Gino Rossi CC45s, Ascaso I-steel1 ,Behmor2020SR, i-Roast2, dieckmann rostmeister, tamper cps/z evolution1.  
 
Reply
#14
"Să înțeleg că tu, în 2 ani, ai descoperit ”adevărul adevărat” iar cei de la Lelit ne mint..."
Aplicand modelul tau de logica imi este greu sa cred ca poti intelege aceste aspecte.
Poti sa citesti doar finalul...

          La vremea respectiva am conectat de la Pc un senzor care era destinat pt a masura t separat la CPU, setul de senzori venise cu un dispozitiv de ajustarea a ventilatorelor, se numea lamptron sau ceva de genul ala.
A doua masuratoare afost gustometrica.

Cafeaua ce iese prin pf fara fund-30 ml o împart in 3 ceșcuțe (același model) la t casei. Apoi gust ceasca nr 3 vs nr 2. nr 1 nu o testez deoarece suporta o scadere de T datorita pucului.
Ce ar trebui sa inteleg din spusele tale este ca PL41TEM PID este espressorul perfect, stau sa ma intreb de ce au mai scos Bianca cu boiler de 800ml si alte espressoare cu boilare mai mari, niste prosti, ii puneau padela lui PL41TEM si tota lumea era fericita.

              La ce naiba s-au stresat degeaba cei de la La Marzocco sa aiba grup saturat si sa pună boiler pentru cafea de 1.5 litri(1500ml), probabil din acest motiv au si vândut firma pentru ca si-au dat seama ca tot ce au conceput este inutil. Tot dintr-o eroare probabil ca si cei de la SLAYER au pus boiler pentru cafea de 1.1L, niste mocofani caci si ei au ajuns sa vanda firma(probabil acelasi motiv.(Ironia este voita).

            Sunt soluții fara boilare (decent, breville), pe baza de thermoblock, sau complementar boilarului mic au si thermoblock.
Regasim informatii utile pe siteul decent(stiu, niste micinosi) „Temperature accuracy-Consistently accurate to +/- 1°C. Professional machines often drift by as much as 3°C and home machines are usually 10°C off. This is the most important factor in high end espresso”. Deci, Espressoarele profesionale adesea au o deviație de până la 3°C, iar mașinile de pentru utilizare casnica sunt de obicei cu 10°C mai neprecise."
[size=small]Kafatek Monolith Flat Max 2; Kopi Deva cu SSP HU, ECM Classika PID, prajitor-Kaleido Sniper M2S Pro,etc.[/size]
 
Reply
#15
@cristian88, la Bianca nu conteaza asa mult dimensiunea boilerului, e vorba de grupul E61 care da temperatura.

Teste pe Lelit41TEM s-au facut si pe aici pe forum si colegii au ajuns la aceeasi concluzie ca cei din link-ul prezentat, scaderea temperaturii e de 1, 2 grade (ba in video-ul de mai sus chiar a crescut temperatura).

In mediu casnic, atunci cand faci 1, 2 shot-uri, 41TEM e destul de ok. Ce platesti in plus la grupurile saturate (si oarecum si la E61) este repetabilitatea shot dupa shot, atata tot. Sigur, si pompa rotativa, independenta fata de temperatura mediului (ca la E61, de exemplu, ai o temperatura a grupului la 20 de grade, alta la 24 de grade, indiferent ce scrie pe PID).

Iar despre ce scriu cei de la Decent, nu ai cum sa iei drept informatie valida ce scriu unii care vor sa isi vanda produsul pe baza afirmatiilor generice, ca "masinile de utilizare casnica" sunt si Gaggia Classic (unde variatia termostatului poate fi, intr-adevar mare, ca si la Rancilio Silvia), dar si cele cu PID (unde nu ai o astfel de variatie).

https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...3#pid41423
Honne, DC Studio, Wilfa Uniform, Aergrind, Outin
 
Reply
#16
(21-01-2024, 15:58)cristian88 Wrote: Aplicand modelul tau de logica imi este greu sa cred ca poti intelege aceste aspecte.
Poti sa citesti doar finalul...
Dacă tu ai înțeles că am spus că PL41TEM e espressorul perfect (cum zici tu aplicând modelul tău de logică) ”ești tare!”...
 
Reply
#17
Pentru acasa, 1-2 cafele dimineata, eventual alte 1-2 cafele dupamasa, nu inteleg ce avantaje ar aduce un boiler de 1.5l fata de unul de 0.25l. Confused
 
Reply
#18
Daca faci doua una dupa alta (cu lapte) trebuie sa astepti sa se raceasca de la temperatura de abur la cea de espresso. Sau sa faci doua espresso intai, la primul se duce crema si apoi te chinui cu laptele ca n-are destula forta.
La 180ml lapte ma cam chinui, se termina aburul. 160ml ies OK.
Bezzera Aria, PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#19
Repetati dupa mine, si de cate 10 ori dimineata daca e nevoie:

"caderea de temperatura este un lucru benefic in timpul extractiei"

Glumita, dupa ce am modat un isomac venus (boiler 350ml alama) cu o valva cu 3 cai si regulator cu ac (needle valve) era tare bucuros de el, era prin 2017/18. L-am dus acasa la Catalin (kvdw speedster idro- stabilitate termica ce mai) si pe aceasi rasnita, acelasi pf+sita, aceasi cafea, ni s-au parut extractiile mai interesante pe un tip de cafea pe isomac decat pe KVDW speedster.

Uite aici:

https://youtu.be/sA7txOkRR_Q

Pe atunci nu stiam noi asa multe, espressoare cu profilare cam lipsa.
Kinu Phoenix, Classic, Simplicity, Titan (Turin dm47+k2+POB), Roest L100+, v60+Orea v4
 
Reply
#20
Un link, spre explicatii pe scurt despre diferitele tipuri de sisteme de incalzit apa in espressoare, mai pe intelesul unui incepator. https://www.lamarsacoffee.com/single-pos...cket_saves
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)