Welcome Back Log In Create Account

Ajutor alegere Espressor + Rasnite incepator

Salutari Espressomani, nou fiind pe forum, dar bautor inrait de cafea de multe vreme, in special al cafelei de specialitate proaspat prajita, m-am hotarat sa fac primul pas si sa achizitionez pentru acasa un Espressor + Rasnita.
Beau in jur de 2 duble pe zi, iar prietena mea cate un flat white.
Am buget intre 1000-1800 RON pentru Espressor + Rasnita si m-am gandit la urmatoarele modele :
Espressor : LELIT PL41TEM / GAGGIA CLASSIC sau un espressor cu rasnita incorporata LELIT PL42EMI sau LELIT PL42TEM
Rasnita :

Cunili Tauro -400 RON
MiniMoka GR0203 - 500 RON
Macap MX10 - 500 RON
San Marco 92 - 600 RON
Turmix Elvetia140W cutite plane de 41mm si 17 gradatii - 300 RON|
Gaggia MD63 -400 RON
GraefCM800 - 500 RON
GraefCM80 - 500 RON

Am gasit si o oferta de Lelit PL 41 TEM + Lelit 043 MMI la 1900 RON, insa din cate am inteles rasnita nu este chiar cea mai buna ?
Am citit si ca este acelasi model de rasnita ca si in modelele PL42, deci oare pot iesii mai bine cu un astfel de aparat?

Multumesc aniticipat de ajutor!

Reply
Salutare. La rașniță nu e bine, caută altceva, mai degrabă una manuală în bugetul respectiv. Dacă cauți un pic pe forum o să găsești exemple.
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1

Reply
Pune Kinu (cel mai ieftin model) si iti ramane buget pentru espressor.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

Reply
Deci dintre toate rasnitele de mai sus, inclusiv posibilitate de PL42 ( cu rasnita incorporata ) sau PL043MMI, nici una nu este in regula si mai bine cumpar una manuala ?

Reply
Sfaturile date de colegi sunt corecte, dar nu cred sa gasesti Kinu SH mai ieftin de 700-800 lei. Eu as marsa pe oferta gasita de tine. Rasnita Lelit 043MMI este peste rasnitele enumerate de tine. Problema semnalata de posesorii ei, este la roata dintata din plastic care preia rotatia de la motor si care se uzeaza in functie de duritatea cafelei folosite (cafea light =efort mai mare). Schimbarea ei nu este totusi un capat de tara.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.

Reply
Daca consumi cafea de specialitate (din o cafenea, presupun), atunci ai gustul destul de format. In acest caz, este de mare importanta, pentru a avea un gust echilibrat (fara bitter), o râșnița cu o constructie solida.

Din păcate cele electrice sunt peste bugetul tau. Kinu, prin achiziție de grup, intra bine in bugetul tau si are performante peste cele electrice pana in 2-3000 RON. Intrade-var, este nevoie de munca manuala, dar poti si sa il folosești la brew si la espresso.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

Reply
Intradevar consum foarte multa cafea prajita light, platesc intre 150-250 /kg boabe in functie de soiul cafelei, deci rasnita trebuie intradevar sa fie una buna.
Sunteti de parere ca se merita achizitia unei rasnite manuale  ( Kinu spre exemplu ) si a unui Espressor Gaggia Classsic sau Lelit 41 TEM, sau sa raman doar la espressor si sa cumpar boabele gata rasnite de catre cafenele ( cum faceam pana in prezent ).
Chiar nu ma asteptam ca acele rasnite gasite la 400-600 RON sa nu fie indeajuns de bune, dar de aceea am si spus ca mai bine intreb expertii :)

Reply
Nici intr-un caz cafea rasnita la cafenea. Cauta o rasnita de calitate ca nu o iei pentru o luna. Minim Kinu. La electrice sub 1500 lei noua nu prea ai ce lua. La second cum ai noroc. Mai bine mai aștepți și ieri ceva de calitate chiar dacă este entry level.
[font][font]Kinu m47, Staresso Mirage Pro SP 300, Presso Q2 1Z, oală Moka, V60[/font][/font]

Reply
Clasicul “scumpit la tarate”… [emoji23]
Fara o rasnita buna sau cu cafeaua macinata la cumparare pierzi foarte mult din calitatea cafelei. Si nu la genul ca obtii doar 50-70% dintr-o cafea, ci ca poti face o posirca de nebaut.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
(15-02-2023, 12:29)Vivescu Wrote: .... sau sa raman doar la espressor si sa cumpar boabele gata rasnite de catre cafenele ( cum faceam pana in prezent )...

Am facut si eu asa la inceput cand am descoperit cafeaua de specialitate, inainte de a intra pe acest forum. Total nerecomandata aceasta abordare, cam 3 zile cafeaua era buna, maxim o spatamana era ok, apoi se pierd majoritatea aromelor. O alta problema este ca in functie de cafenea, fiecare macina altfel pentru acelasi mod de preparare. Insa problema principala este ca acasa, in functie de modul de preparare si tipul cafelei trebuie sa-ti "calibrezi" diverse grade de macinare. Chiar si pentru aceeasi cafea, aceeasi metoda de preparare, in functie de vechimea cafelei din punga mai sunt necesare anumite ajustari ale gradului de macinare. Cand incepi sa experimentezi, este imposibil fara rasnita acasa. Nu degeaba se tot repeta pe aici ca se incepe cu rasnita si apoi restul.

Reply
(15-02-2023, 12:34)DanCo Wrote: ... La electrice sub 1500 lei noua nu prea ai ce lua. La second cum ai noroc. Mai bine mai aștepți și ieri ceva de calitate chiar dacă este entry level.

Fellow Opus ar trebui sa fie sub 1500 lei, dar inca nu a aparut. Daca nu e graba, ar putea fi o solutie.
In prezent Wilfa Uniform ar fi ceva peste 1500lei (poate si espresso dar e recomandata mai mult prentru brew), sau la mai putin de jumatate din suma asta Wilfa Svart, dar aceasta nu poate macina pentru espresso.

Reply
Salut!

Daca te ajuta, eu am o PL043MMI pe care nu am mai folosit-o de cel putin 4 ani. Vreun an am macinat cu ea cereale pt copil, deci cu siguranta trebuie schimbate discurile (gasesti la importator, si barshaker avea la un moment dat). ca defecte mai are ceva dar nu grave. cu minim de investitie o scoti la capat cu ea pana gasesti buget de ceva mai bun.
Avand in vedere ca nu pot avea pretentii financiare prea mari din vanzarea ei (de asta nici nu am pus-o pe marketplace) o pot oferi gratis (platesti doar transportul), doar sa nu mai ocupe loc in casa. Mai ramane de vazut daca mai am cutia ca sa o pot expedia

@Vivescu ai pm dezactivat

contacteaza importatorul prin formularul de pe forum si cu siguranta gasesti ce ai nevoie

https://www.espressoman.ro/reduceri-la-e...i-rasnite/
Bezzera Unica PID | Eureka Atom65 Touch| Kinu Phoenix | Loveramics | VST 

Reply
Dintre ranitele enumerate de tine acolo, jumatate din ele nu au reglajul suficient de fin sau de precis pentru espresso iar cealalta jumatate au dozator, acel corp secundar ca un borcan in fata rasnitei unde se acumuleaza cafeaua macinata si o scoti rotind de o clapeta. Pentru doua cafele odata, dozatorul presupune foarte multa munca. Daca iti propui sa faci minim 10 cafele, atunci e acceptabil ca mod de lucru. Mai sunt pasionati care au inlocuit dozatorul cu o palnie sau un cioc simplu, ceea ce face lucrul mai simplu in regim single-dose.

Acestea fiind zise, acea San Marco 92 de pe olx e cea mai putin rea alegere, deoarece are cutite de 64mm, care se gasesc usor de schimbat si trebuie doar sa ii mearga motorul. Similar cred ca mai gasesti si Fiorenzato pe olx.

Vad ca altcineva pe forum, de la tine din oras, vinde asta https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...a-BB005-MN
Nu stiu daca e mai fiabila, sau mai usor de folosit decat Lelit, trebuie putin research.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979

Reply
Daca doresti manuala cred ca voi pune Kinu M38 de vanzare sau 1Zpresso K-Max. Kinu este stepless iar 1Zpresso are pasi mici (aprox 4 secunde diferenta intre clickuri)
Rocket R58 - Flow Control + G-iota DF64 + Eureka Atom 75; 1zpresso K-Max, Kettle Klarstein, Flair Pro

Reply
Cred ca bugetul este de max 1800RON pentru ambele, nu doar râșniță. E complicat, ia kinu si o sa te tina până o sa cumperi o electrică peste ea (care o sa și coste ceva).
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)