Hello There, Guest! Login Register


Achizitie accesorii espressor + rasnita

#1
Salut,dupa ce am citit cateva zile aici, m-am hotarat sa imi achizitionez un espressor si o rasnita(acum am un Delonghi Magnifica S).Espressorul este Lelit PL41TEM ,cumparat de pe Emag cu oferta Genius (multumesc @neapci).Bugetul este unul destul de mic si anume aprox. 3000 lei.Pentru rasnita ma gandeam sa iau Kinu M47 Phoenix sau as putea plusa pentru o Eureka Mignon Manuale daca credeti ca diferenta dintre ele merita efortul.

Ca accesorii trebuie sa iau ceva pentru espressor din prima?Portafiltru ,sita?Daca da, probabil ca o sa raman la Kinu.
 
Reply
#2
Din punctul meu de vedere, pachetul ăsta este o alegere buna: https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid156159
Crem One 2B VP PID WTN, Bentwood Vertical 63, Fiorenzato AllGround, Kinu M47 Phoenix, Felicita Arc, IMS. Anterior: Lelit PL042TEMD
 
Reply
#3
Pentru inceput nu trebuie sa-ti cumperi decat un cantar (poate fii unul de bijuterii cu afisaj de zecimale la gram-vezi emag, cca.40-50lei), un timer (poate fi cel de la Ikea cu termometru si cronometru inclus, cca. 30-40lei sau emag diverse modele de cronometru), iar la rasnita tu decizi daca nu te deranjeaza sa dai la manivela de fiecare data cand faci cafea. Nu te complica cu alte accesorii, inainte de a deprinde tehnica realizarii unui espresso pe gustul tau. Dupa un timp vei hotara singur din practica dobandita, ce iti este in continuare strict necesar.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#4
Am comandat un cantar,timer am.Multumesc de recomandari.Pana la urma nu am mai avut rabdare si am comandat Eureka pentru ca lenes si review-urile din cate vad eu sunt ok.Acum sper sa apuc sa ma joc cu el in week-end.Noroc ca mai am 1kg de Lavazza crema sa nu stric cafeaua de la Sarki.Daca ma poate ajuta cineva cu gradul de macinare si grade pentru inceput as aprecia!
 
Reply
#5
Cu gradul de rasnire nu te poate ajuta nimeni. Va trebui sa rasnesti pana obții o curgere uniforma. Poți pleca cu o extragere de 1:2 (de ex 16 g de cafea rasnita si 32 de cafea obținută) in aprox 25-30 de sec. E de preferat sa folosesti cafeaua pe care ai de gand sa o consumi, altfel oricum va trebui sa reajustezi râșnița.
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress
 
Reply
#6
La fiecare punga de cafea va trebui sa gasesti reglajul adecvat pentru a avea curgerea dorita, asa cum ti-au recomandat colegii mai sus. Gustul tau va hotara in final raportul de extractie. Avand in vedere ca esti in posesia rasnitei Eureka, te sfatuiesc sa afli punctul zero al rasnitei ( punctul in care cutitele se ating). Fara sa ai boabe de cafea, apropii cutitele pana ce nu mai poti roti usor cu mana axul cutitului motor. Eu nu agreez idea de a pune in functiune motorul si sa apropii cutitele pana se aude un zgomot de frecare metal pe metal. Prefer metoda manuala, in care nu pot strica nimic la cutite si nu risc sa o decalibrez. Odata aflat punctul zero ( care in general coincide cu semnul de pe rotita de reglaj), te duci la pozitia 2 (maresti astfel deschiderea cutitelor cu doua gradatii) si de acolo incepi reglajul rasnirii in plus sau in minus cu cafea in hopper. Am uitat un accesoriu important : sita blind, cu care trebuie sa faci back flushing-uri, de obicei la finalul zilei cu apa curata si odata pe saptamana cu detergent special pt espresso.

Pana iti cumperi sita blind, poti incerca cu o garnitura plina din cauciuc, taiata la dimensiunea diametrului interior al sitei si care va bloca apa trimisa de pompa asemanator unei supape de sens (sorb)..
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#7
Marcajele de pe rotita de reglaj sunt doar orientative si nu inseamna grade de rasnire. La 0 nu inseamna punct de atingere al cutitelor. Eu sunt sub 0 cu cafeaua actuala. Rotita aia poate fi invartita 360°.
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress
 
Reply
#8
Friendly advice : incepe direct cu cafeaua de la sarkis. Te va ajuta mai mult decât dacă începi cu Lavazza. Asa am facut și eu și e total diferit...
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
#9
Cum te-a sfătuit și Florin, începe cu cafea proaspăt prăjită, nu are rost sa te chinui cu cea din comerț, fiindca oricum o sa strici aceasi cantitate de cafea și cu cea proaspăt prăjită pana gasesti macinatura optima.
Ce poți face cu cafeaua din comerț este sa o treci prin râșnița ca sa se asezoneze puțin cuțitul și apoi la cos.
Backflush cu detergent se recomanda sa faci cam la 100 cafele.
Backflush zilnic fără detergent cei de la Lelit nu recomanda. Daca vrei sa fie curat mai bine uzi o cârpa din microfibra și ștergi bine dușul, șanțul unde e garnitura etc.
Bugster+Honne, Kinu
 
Reply
#10
Daca vrem sa respectam intocmai instructiunile Lelit, atunci iata recomandarile lor:
"BACKFLUSHING : Si consiglia di effettuare questa pulizia almeno una volta e/o almeno ogni 100 caffe erogati." In traducere : se recomanda efectuarea acestui tip de curatare cel putin o data pe saptamana si/sau 100 cafele facute.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#11
Va multumesc pentru sfaturi.De cutitele rasnitei citisem putin dar nu prea am bagat de seama importanta , eram concetrat mai mult pe espressor Smile .Vroiam sa incep cu cealalta cafea doar ca sa ma obisnuiesc putin cu procesul si sa nu imi prind urechile Big Grin .Sper sa ajunga toate maine si sa ma joc in weekend.Poate reusesc sa beau si un espresso Smile
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)