Hello There, Guest! Login Register


Achizitie Espressor + Rasnita - utilizator foarte nehotarat

#1
Buna ziua tuturor,

Dupa ce am citit cele doua topic-uri legate de subiectele espressor si rasnita, nu reusesc sa ajung la o concluzie, motiv pentru care va rog frumos sa ma ajutati.

Buget: ~5000-6000 (usor negociabil), RASNITA + espressor.

Important: As dori sa achizitionez o rasnita si un espressor cu care sa traiesc linistit o buna perioada de timp, fara sa ma gandesc la un upgrade. Marturisesc ca Lelit Bianca mi se pare cam scump, desi spre el m-as fi indreptat.

Nr de cafele pe zi: aprox 1 (maxim 2)

Utilizator care isi doreste sa impinga gustul de espresso spre rang de arta, aprox 1 an am utilizat Moka Brikka + Porlex Mini.

Va multumesc anticipat,

Alex.
 
Reply
#2
Dorești să prepari și băuturi cu lapte ( capucino, flatwhite )? Cate băuturi din numărul de cafele pe care vrei sa le faci intr-o zi estimezi că vor fi cu lapte?
Bianca V2, DF64 SSP cast, Comandate, Zp6 special, Kinu m47p, cafelat robot, wilfa, april brewer, b75, v60
 
Reply
#3
Vezi că avea un coleg scule noi ECM
rocket giotto timer evoluzione r ,rasnita eureka atom 75s, staresso mirage, tamper panthera gear powered by suncoffee , kinu M 47, WDT tool by panthera&dijon, hario v60, ibric, nivelator mota, BWT filter.

 
 
Reply
#4
(30-01-2020, 17:44)Tiranator Wrote: Dorești să prepari și băuturi cu lapte ( capucino, flatwhite )? Cate băuturi din numărul de cafele pe care vrei sa le faci intr-o zi estimezi că vor fi cu lapte?

Foarte rar, poate in weekend, as merge pe un SB. Sa imi lase cat mai mult control asupra presiunii, temperaturii, etc.

Exista asa ceva la nivel de SB, si sa nu iti rupa buzunarul?

Multumesc frumos pentru raspuns,

Alex.
 
Reply
#5
Eu aș aștepta să văd aparatul pe care ar trebui sa-l arunce pe piața barshaker. E foarte posibil să fie ceea ce caută multi viitori espressomani, dar nu găsesc acum.
 
Reply
#6
(30-01-2020, 19:04)dev Wrote: Eu aș aștepta să văd aparatul pe care ar trebui sa-l arunce pe piața barshaker. E foarte posibil să fie ceea ce caută multi viitori espressomani, dar nu găsesc acum.

As tinde catre Lelit Victoria PL91T + Eureka Mignon Specialita' (15BL, sper sa nu fie diferente in afara de aspect la versiunea Specialita). 

Chestia e ca, odata achizitionat, un upgrade in urmatorii 5-6 ani, este fff putin probabil. 

Despre ce espressor vorbesti? Ceva zvonuri?
 
Reply
#7
Cred că se referă la acesta, pe care Barshaker l-au menționat în noiembrie anul trecut aici: https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid124703

Dacă vrei să vezi prețul în China la astfel de aparat aici poți vedea un exemplu: https://www.aliexpress.com/item/Xeoleo-S...56386.html

Desigur, la cantități mari prețul e simțitor mai mic.
Să vedem prețurile la noi, dacă mai ajunge. Smile
 
Reply
#8
Daca vrei sa nu faci upgrade te sfătuiesc să contactezi persoana care vinde ECM clasika pid  cu 4600 de lei.
Bianca V2, DF64 SSP cast, Comandate, Zp6 special, Kinu m47p, cafelat robot, wilfa, april brewer, b75, v60
 
Reply
#9
(30-01-2020, 19:00)alex.marius Wrote:  Sa imi lase cat mai mult control asupra presiunii, temperaturii, etc.

Eu as zice sa lasi fascinatia asta pentru tras de butoane si baut cifre, de care e plin forumul, si sa iei in considerare si zen-ul unui open boiler... in speta Strietman, daca nu te pasioneaza reconditionari de modele vintage.
Restul pietei nu face decat sa ascunda esenta extractiei intr-un zgomot de marketing si comoditate.
Clabucii de lapte se pot face si cu steamere separate dedicate, nu e musai, ba chiar contraindicat sa fie in aceasi masina impreuna.
 
Reply
#10
Thumbs Up 
(30-01-2020, 19:11)alex.marius Wrote:
(30-01-2020, 19:04)dev Wrote: Eu aș aștepta să văd aparatul pe care ar trebui sa-l arunce pe piața barshaker. E foarte posibil să fie ceea ce caută multi viitori espressomani, dar nu găsesc acum.

As tinde catre Lelit Victoria PL91T + Eureka Mignon Specialita' (15BL, sper sa nu fie diferente in afara de aspect la versiunea Specialita). 

Chestia e ca, odata achizitionat, un upgrade in urmatorii 5-6 ani, este fff putin probabil. 

Despre ce espressor vorbesti? Ceva zvonuri?

In luna noiembrie am avut si eu o situatie asemanatoare:
- am luat un Grace Lelit PL81 desi as fi vrut un Lelit Victoria PL91T, (persoana care m-a descurajat a fost chiar reprezentantul SILMAR),
- Desi nu incercasem sa beau cafele cu lapte inainte, eram ferm hotarat ca nu imi plac (acum ma gandesc sa il vand si sa iau un PL92T Elizabeth.)
- Rasnita este un Kinu M47 de care sunt multumit.

Nu te grabi, alege cu grija.
Grace - PL81T, Kinu M47 Phoenix
Bialetti, Porlex
 
Reply
#11
Intr-o luna si ceva intra si MaraX in scena, care ar fi un hibrid SBDU - DB destul de interesant si silentios.
Legat de pret, s-a stabilit ca va fi 5250 pt espressomani (ca o stire). Undeva a fost o neintelegere pt ca era vorba sa vina aprox. in pretul lui PL62S dar de fapt fabrica s-a referit la PL62 (fara S)
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#12
Mai scump decât PL92T? De ce?
 
Reply
#13
Sa recupereze banii platiti pe patentarea tunarii termosifonului Smile

Glumesc..nu stiu sa zic. Probabil s-au uitat la alte HX-uri, s-au uitat si la ale lor si au cautat o zona aleasa ca potrivita. Daca va fi asa, vor vedea in functie de cerere. Totusi Mara X vine cu o carcasa similara Bianca, boiler 1.8 inox, modificarea asta cu setarea temperaturii fara flush, pompa silentioasa... sunt elemente care au mai ridicat cosurile de fabricatie.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#14
Pt 1 cafea pe zi nimic nu bate calitate pret pavoni. Un pavoni sh si restul banilor pe cea mai buna rasnita (flat)bate  orice au recomandat altii pe aici
Strietman CT1/ Elektra MCAL + Honne;   Flair Signature Pro/Aeropress + Kinu Pheonix;  V60 + Kinu m68.
 
Reply
#15
Dupa ce am avut pavoni, mi-am pus banii, mai putini decat suma cu care am dat pavoni, pe altceva, similar cu ce are neuromancer in semnatura, si m-am simtit castigat.
Chiar si numai la o cafea, ca la pavoni se zice ca dificultatea e sa scoti doua una dupa alta. Mie mai multe nu mi-au placut.
 
Reply
#16
(01-02-2020, 10:41)renatoa Wrote: mi-am pus banii, mai putin suma cu care am dat pavoni, pe altceva, similar cu ce are neuromancer.

ce este similar cu strietmann? Da-ne și noua un pont!
Acs Evo leva - Kinu m47 - V60
 
Reply
#17
Orice alt open boiler, majoritatea vintage, ca si pavoni.
Chiar si flair, este un fel de mini-me, dar cu putina modare la incalzirea grupului tot acolo ajungi.
 
Reply
#18
Pavoni e mult mai aproape de gust de strietman fata de flair.. si peste un e61 db.. strict ca pavoni e doar caravel.. dar nu ai abur.. shot mai mic..
Singura chestie la pavoni e sa fie varianta milenium
Strietman CT1/ Elektra MCAL + Honne;   Flair Signature Pro/Aeropress + Kinu Pheonix;  V60 + Kinu m68.
 
Reply
#19
Nu e tocmai ok sa dai verdicte definitive, după gustul tău.

Grupul E61 e suficient de versatil, mai ales în combinație cu un robinet pe grup, ca să poată oferi o flexibilitate mai mare decât majoritatea aparatelor cu lever.

Pentru cineva la început de drum, este mult mai util un aparat care lucrează la temperatura și presiune cât mai stabile, în locul "zen-ului", tradus de multe ori prin variabilitate, asociat lucrului cu un lever.
 
Reply
#20
Tocmai, ca pavoni nu are stabilitate nici la temperatura nici la presiune.

Ca strietman sunt multe, si care dau si abur, prezente chiar si pe bursa, niste microcimbali, de exemplu.
Cu asa ceva, adica microcimbali, sau masini similare, ca nu e singurul, poti deservi fara rusine si o cafenea, tragi shot dupa shot fara pauza si fara nici o variatiune de parametri, probabil in jur de 8 cafele, intangibil pentru pavoni.
Iar alimentarea cu apa o poti face back to back, chiar in timpul unei extractii, dintr-un fierbator care il ai alaturi, iarasi facilitate la care un boiler inchis nu poate decat sa viseze... nici macar o modare cu alimentare cu apa externa cu pompa nu il poate aduce la acest nivel, pentru ca e mai greu cu pompat apa fierbinte in boiler sub presiune.
 
Reply
#21
Iara campanie de dezinformare marca renatoa
pavoni e ff repetabil si stab daca sti sa il il folosesti.. iar microcimbali nu e deloc ca strietman..
Strietman CT1/ Elektra MCAL + Honne;   Flair Signature Pro/Aeropress + Kinu Pheonix;  V60 + Kinu m68.
 
Reply
#22
Din punctul meu de vedere, Strietman e mai apropiat de un E61 DB decat de Pavoni, din punctul de vedere al managementului termic.

Strietman iei cand nu mai vrei sa iti bati capul cu temperatura la Pavoni asa cum DB iti iei cand nu mai vrei sa iti bati capul cu temperatura la HX. 

Iar de cand a aparut Bianca, nu cred ca e ceva ce poti face pe Strietman si nu poti face pe Bianca.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#23
cradun Wrote:... de cand a aparut Bianca, nu cred ca e ceva ce poti face pe Strietman si nu poti face pe Bianca.

eu le clasificam in mintea mea ca doua animale complet diferite Smile
in fond, Strietman e parca, mai scumpa decat Bianca si nu e - tot in mintea mea - o masina espresso!
chiar daca face, cred, extractii superbe!
pana la urma, mai toate masinile cu piston fac asta!

o masina espresso, face o extractie espresso - ca de-aia zice asa - repede!
de-aia eu tin sa mentionez mereu masini espresso de casa, pentru ca astea sunt masini pe care 'pigulesti' (OCD) - ca sa zic asa - o extractie espresso! nimeni nu cred ca face un espresso in 30 sec, macar pentru faptul ca sunt multi care folosesc masina pentru una, cel mult doua extractii... de fapt, cam asta fiind regimul pentru care sunt 'gandite'!
(masinile de casa cu grup E61, au si ele un timp de revenire intre extractii, de 90-120 sec: este timpul necesar reluarii debitului termosifon si reincalzirii grupului la temperatura de regim setata... cumva)

da, si la Bianca si la CT2 ai posibilitatea sa te joci cu presiunea pe puc (ca si la La Pavoni, de fapt!), deci sa influentezi debitul in extractie; dar la CT2 ai un grup 'saturat', si cam ce temperatura ai jos in coloana de apa din cilindru, cam aia-i si temperatura apei care 'ataca' pucul;
in timp ce la Bianca ai un grup E61 si apa care vine la el in timpul extractiei prin cele 2 tuburi ale termosifonului - cel superior, cu apa mai fierbinte si cel inferior, cu apa mai rece (nu stiu unde se face injectia de apa de la pompa, in boilerul de extractie la Bianca);
si pe urma, tot traseul din metalul masiv al lui E61;
E61 zice in ultima instanta ce sa faci cu apa aia fierbinte, oricat ai invarti de... padela Smile

acum, apropo de cele scrise mai sus, e necesar un fel de disclaimer: se spune - n-am incercat eu - ca la cafenelele 'noului val' (poate stiti voi al catelea, ca eu nu stiu Smile  ) se asteapta copios ceva timp pana ti se prepara cafeaua - ca si la restaurante, cu friptura Smile 
adica, se cantareste, niveleaza, preseaza calibrat, profileaza programat etc. - si comertul cere asta, adica ceva schimbari, ca doar n-o sa ramanem incremeniti pe locomotivele cu abur ale mileniului trecut Smile
s-a dus, sau n-a prea existat vreodata in vestul europei, vremea lui Rosario de la DE.GA din Napoli Smile

inca ceva: si eu am spus ca un La Pavoni Pro e cea mai ieftina masina capabila espresso, dar nu as recomanda un La Pavoni unui incepator! fie el si varianta millenium, cu acel de proasta inspiratie - zic eu - inner sleeve de plastic, ce strica toata povestea cu controlul manual al extractiei - iarasi, zic eu...
dar La Pavoni, in mana unui bricoleur si cafegiu de espresso - sa-i zicem asa - poate fi modificat (upside down) intr-un open boiler!

nu, nu mi se pare c-am scris prea putin, dar parca-si are locul aici ceva extrase din spusele lui Jim Schulman despre Mara X, despre temperatura, inclusiv la DB-uri:

"This is a very basic, small boiler, HX, vibe pump E61 box with specs mostly identical to the base Mara. What's different are the controls. There is a PID in the steam boiler which switches between two set points, one at around 2 bar, one at 1 bar. The setpoint chosen depends on the the temperature of the water returning from the thermosyphon into the boiler. This approximates the group temperature, and since this is a massive E61 group, it is also close to the same as the shot temperature, whether the boiler is at 2 bar, 1 bar, or somewhere in between.

The result is that you can make a no flush shot that goes as long as you like without worrying about temperature. But you aren't going to get a whole lot of precision either, roughly 90 to 92 at the low setting, 94 to 96 at the high, and 92 to 94 for the middle setting. This is about the same as you can get with Eric's group head thermometer and a flushing regime...

The three position switch is an honest control, since the nature of group makes anything more precise than about a 2C range on shot temperature impossible 
(nn. !). For instance, on dual boiler E61s, the precise adjustablilty of the brew boiler is to some extent an illusion, since the shot temperature will also vary up or down in a two degree envelope or so. A three position switch would work just as well on an E61 DB.

... I enjoyed using it. But people should note, this is not a "high tech" machine; it is a basic espresso machine that has been polished so it works like a simple tool, making no fuss shots. 

... In the middle temperature position, shots after a long idle run at 93C. If one pulls at 90 seconds to 2 minute intervals, the temperature settles at 92C to 92.5C. If one pulls at 1 minute intervals, the thermosyphon crashes and the group falls to 90C. It will then overshoot to 95C in the recovery. So, provided shots are pulled at 90 second or slower intervals, the temperature is stable within 1C without any flushing or bother. This is as good or perhaps even a hair better than double boiler E61s."
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#24
(02-02-2020, 13:41)Neuromancer Wrote: Iara campanie de dezinformare marca renatoa
pavoni e ff repetabil si stab daca sti sa il il folosesti.. iar microcimbali nu e deloc ca strietman..

Sincer nu va inteleg... vad eu bine ce scrie in semnatura de mai sus ?
De obicei lumea nu stie cum sa isi laude propria scula... dumneavoastra laudati pe ale altora.

Nu este suficient sa afirmi ceva, mai trebuie si dovedit, cu argumente.
Care ar fi procedura de tras 3-4 cafele la rand cu pavoni...
In ce fel e diferit microcimbali de strietman ?
 
Reply
#25
nu am avut nici o problema cu a face 3-4 cafele la rand cu pavoni... ai nevoie de stripuri de temperatura si varianta milenium pt asta (pt temperature surfing cu half pumps sa cresti temperatura si pf sub apa rece sa scazi, nu am avut nici o problema cu metoda asta; sau mai usor cu garnitura de teflon.,, sau pt perfectionisti radiator pe grup).  iar cu presiunea te obisnuiesti "muscle memory" sau dai banu pe kit de profilare..
 
  microcimbali e 1) spring lever si 2) closed boiler sub presiune  - plus ca are materiala mai proste si predispus la rugina.. e asemanator faema femina sau elektra MCAL mai degraba
   ca strietman 1) direct lever si 2) open boiler e doar caravel (si asa de interes istoric  gaggia gilda primu model - primu espressor modern). mai sunt La peppina, mini gaggia, bruni brunella (si de inters istoric gaggia gilda al 2-lea model) dar aceastea sunt cu spring.

sa ne intoracem la intrebarea originala. OP isi doreste 1-2 espresso pe zi, duse la rang de arta cu maxim 6000 ron. pt maxim de gust rasnita e importanta.. astfel raman la aceiasi recomandare: cea mai buna rasnita flat pe care si-o permite si apoi cel mai bun espressor ce poti lua din diferenta de pret... pavoni sh daca vrei abur sau caravel daca nu vrei. asta pt a duce espressoul la perfectiune... pt trezit din somn si baut 1 cafea de dimineata merge ff bine un lellit si un niche zero..
Strietman CT1/ Elektra MCAL + Honne;   Flair Signature Pro/Aeropress + Kinu Pheonix;  V60 + Kinu m68.
 
Reply
#26
Scuze pt afirmatiile mele imprecise si multumiri, radudani, pt interventie. Afirmatiile mele sunt facute strict in legatura cu comparatia Pavoni, Strietman, DB cu E61 (dc poate vreodata o comparatie, dar incerc) si cu afirmatia lui Neuromancer ca Strietman e mai aproape de Pavoni si peste un DB cu E61: atat Strietman, cat si un DB cu E61 sunt construite cu intentia sa functioneze cu un profil de temperatura liniar si de aici afirmatia mea. Poate pentru repetabilitatea extractiilor, poate ca instrument de marketing pentru cei cu frica de flush-ul de pe HX. Ca sunt diferente enorme intre tehnologiile folosite, da, corect, dar eu am incercat sa orientez atentia pe managementul termic in sensul temperaturii picaturilor de apa care ating primele pucul de cafea. 

In acest sens, un DB, cu temperatura temperata de E61, are mult mai multe in comun cu Strietman decat Pavoni care, cred eu, cu tot cu camasa din plasticul acela high tech, va avea mereu un profil de temperatura descrescator, cu un varf de temperatura cel putin pe la 95 de grade. E adevarat insa ca a trecut ceva timp de cand am folosit un Pavoni.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#27
(02-02-2020, 23:09)Neuromancer Wrote: nu am avut nici o problema cu a face 3-4 cafele la rand cu pavoni... ai nevoie de stripuri de temperatura si varianta milenium pt asta (pt temperature surfing cu half pumps sa cresti temperatura si pf sub apa rece sa scazi, nu am avut nici o problema cu metoda asta; sau mai usor cu garnitura de teflon.,, sau pt perfectionisti radiator pe grup).  iar cu presiunea te obisnuiesti "muscle memory" sau dai banu pe kit de profilare..

Ce fel de cafea consumi? Ca nivel de prajire. 

Orice artificiu ai face cu un Pavoni, nu poti evita faptul ca temperatura apei, care ajunge prima data in contact cu cafeaua, are aproape 100 de grade. Faptul ca ulterior grupul scade temperatura apei, nu schimba faptul ca umezirea pucului se face cu apa clocotita. 

Nu are absolut nicio legatura principiul de functionare la Strietman cu Pavoni.
 
Reply
#28
Nu, ca Neuromancer nu cred ca a zis de principii de functionare, ci cred ca vorbea de rezultatul in ceasca. Acum, avand in vedere marimea grupului de 51 la ambele, pot intelege de ce zice Neuromancer ca sunt apropiate. Eu nu am baut decat un singur shot pe Strietman (facut de Neuromancer) si mi s-a parut ca are un gust echilibrat, cu aciditate placuta si ca nu are nimic din asprimea shot-urilor de pe Pavoni.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#29
Poate gasim timp in martie si ne organizam pentru o noua intalnire. Ne-am jucat prea putin cu Strietman si La Pavoni la intalnirile precedente, ca sa ne formam o impresie clara asupra profilului de gust rezultat. Foarte probabil va exista un eveniment de lansare Crem One, asa ca deja ne putem face planuri pentru versus intre DB E61 cu Strietman si La Pavoni.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#30
se spun lucruri interesante aici si - zic eu - in cunostinta de cauza; e vorba de experienta de a folosi niste masini capabile, dar pronuntat incomode! adica ceva ce in general, eu nu as recomanda unui incepator!
L.E. apropo de cele propuse de Lyvyoo mai sus: da, e o joaca frumoasa, absolut necesara pentru socializare; dar tehnic e irelevanta (tare multe sunt de clasificat in irelevant si relevant, de catre fiecare, in lumea asta a cafelei!): masinile sunt in ligi diferite si se adreseaza unor utilizatori diferiti!
incerc sa ma explic: trag cu un arc bine calibrat si echilibrat, cu dispozitiv de tintire si alte gadgeturi, mult mai prost decat o cunostinta care trage 'dupa instinct' fara sa tinteasca, cu un arc simplu coreean! in mana mea, acel arc coreean traditional e ca si un tac de snooker!
care 'arc' e mai bun pentru un incepator?! ca despre asta e topicul...

nu degeaba grupul E61 isi pastreaza popularitatea deopotriva intre utilizatori si intre producatorii de masini de casa!
o masina cu acest grup si cu un minim de 'tuning' e capabila espresso, fara prea multa truda din partea celui ce o opereaza!
indiscutabil, tehnologia merge cu pasi mari inaintea a ce se stie si ce se doreste, dar ceva fiabil si sensibil mai bun in operare si in rezultate, vine cu un pret mai mare! chestionabil...
de aceea cred ca suntem inca in faza in care solutiile fiabile si spectaculos bune pret/performanta vin din zona masinilor termice traditionale la care principala caracteristica pozitiva in stabilitate, consistenta, este masa termica!
care se bate cap in cap cu dorinta (pripita, zic eu) de a gasi o masina care e gata repede-repede sa faca espresso! unul bun, desigur! si cu credulitatea unora ca asemenea masini exista!
sa fiu totusi inteles: un boiler de 2,3l ajunge la o temperatura de regim (130C) in 5 min; cu atat mai mult un boiler de extractie, de 800 ml (cazul Minima); si mai mult, cu ceva flush-uri se poate ajunge la o temperatura acceptabila si in grup (avand un senzor pe-acolo), asa ca da, pe aproape orice masina, bine burdusita cu senzori, se poate ajunge ca in 10 min sa faci un shot! ca vai de lume, dar shot, la temperaturi peste 90C! cel putin la inceput Smile
dar oricum, urmatoarele sunt la intamplare, pe o masina scremuta, care incearca sa aduca grupul la o temperatura de regim si apoi, sa-si revina dupa caderea de temperatura provocata de shot; vorbesc de masini cu pompa, nu de masini cu piston si cu dipper!| (inteleg prin dipper, teava aia 'inmuiata' in apa din boiler, prin care se sifoneaza la presiunea boilerului, in grup)
repet - dar asta-i stilul necesar in forum - cele spuse de J Schulman despre intratul cu cizmele in ritmul sensibil al unei masini espresso:
"In the middle temperature position, shots after a long idle run at 93C. If one pulls at 90 seconds to 2 minute intervals, the temperature settles at 92C to 92.5C. If one pulls at 1 minute intervals, the thermosyphon crashes and the group falls to 90C. It will then overshoot to 95C in the recovery. ..."    (subl. mea)

sigur, de dragul marketingului, dar si a ceea ce stim si putem, apare cate o chichita de efect, de cele mai multe ori dezgropata dintre cele incercate mai demult si abandonate din varia motive: peste un secol de intensa utilizare a masinilor espresso inseamna ceva contributie la cunostere, nu?!

masinile HX nu s-au conceput pentru utilizarea domestica, ci pentru cea comerciala; unde raman si acum, cu ceva gadgeturi pe ele, cele mai utilizate masini in mediul comercial!
de altfel, tot din motive de productivitate si consistenta, si masinile de fitze ale ultimilor ani, toate cu ecrane colorate, luminite ambientale si profilari, inclusiv de arome, toate folosesc o forma sau alta de schimbatoare de caldura, ca forma de preincalzire economica...
si mai toate au boilere de abur mari, peste 10l, adica inca se merge pe masa termica!

(apropo, La Pavoni e gandita bine, pentru fiecare din variantele ce s-au succedat, dar marile ei probleme sunt tocmai pentru ca e o masina mica! cu minuscula masa termica! la masini asa mici, solutia nu mai este dipper-ul - adica sifonarea din boiler, ci... drip-ul, adica picurarea/turnarea apei preincalzite peste puc, sau preincalzirea ei - open-boiler-ul! de-aia, de ex., un radiator steluta, din metal masiv, gros, bine ancorat termic, e bun nu atat (intutiv...) ca sa raceasca grupul, ci ca sa contribuie la inertia sa termica! fie ea in favoarea incalzirii sau racirii, dar in orice caz, a unei stabilitati, adica a ceva pe care s-ar putea conta... reproductibilitate!)

ce mai, daca tot am vorbit atata: in mintea mea, Mara X imi pare masina cea mai interesanta in conditiile date, iar de diferenta, strecurat cu chiu, cu vai, o Sette, sau ceva mai scump, un Niche Zero!

Mara X, pentru ca imi pare gandita de ingineri, nu de reprezentanti comerciali! o reglare de temperatura shot in 3 trepte, fara ecran de pid, fara zecimale la tempertura (!) e ceva realist tehnic, dar mai putin comercial!
Minima, m-a ajutat sa inteleg ca nici DB-urile nu sunt sfintenia intruchipata a stabilitatii termice, asa cum o vedem pe ecrane de PID-uri, LCC-uri, CNP-uri etc. si ne-o dorim fiecare! iar cativa ani de shoturi pe Magica, cu temporizarea intervalului intre shoturi reglata pe vizualizarea profilului termic din cele 2 tuburi ale termosifonului, ma fac sa cred ca solutia Mara X este superba si deosebita! pacat ca e asa de scumpa... (inteleg ca peste 5000... daca era ceva peste 4000 era chiar o senzatie! mereu asa se intampla! cred ca aici, cei de la Lelit, au supralicitat pe popularitatea in crestere a brandului...)
Sette, pentru ca e o rasnita radical deosebita de celelalte: o conica mica, de viteza mare (!), cu rotirea (antrenare boabe) pe cutitul exterior - deci invers de cum se practica! lucrez single dose si aici e toata comoditatea, dar mai sunt niste caracteristici: viteza ramane mare, 18g in cca, 5 sec, dar merg cu 2-3 sec mai mult ca sa epuizez resturile; si mai e ceva: pe o plaja mare de marime granulatie fina espresso (vreo 3 crestaturi pe discul mare) am cam aceeasi curgere, dar... gusturi diferite (hop si eu cu sensibilitati de... palat) - ok, se mai amesteca aici si tumburusul ECM de la controlul debitului...
pe masa pe care lucrez cafeaua (nu e blat in bucatarie, ci masa inalta, in living) am 2 Sette, functionale si destul de egale in reglaje, plus batranul dar nefolositul Macap; la al doilea cu plate mari, un Casadio, am renuntat, e intr-o cutie, mai jos...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)