se spun lucruri interesante aici si - zic eu - in cunostinta de cauza; e vorba de experienta de a folosi niste masini capabile, dar pronuntat incomode! adica ceva ce in general, eu nu as recomanda unui incepator!
L.E. apropo de cele propuse de Lyvyoo mai sus: da, e o joaca frumoasa, absolut necesara pentru socializare; dar tehnic e irelevanta (tare multe sunt de clasificat in irelevant si relevant, de catre fiecare, in lumea asta a cafelei!): masinile sunt in ligi diferite si se adreseaza unor utilizatori diferiti!
incerc sa ma explic: trag cu un arc bine calibrat si echilibrat, cu dispozitiv de tintire si alte gadgeturi, mult mai prost decat o cunostinta care trage 'dupa instinct' fara sa tinteasca, cu un arc simplu coreean! in mana mea, acel arc coreean traditional e ca si un tac de snooker!
care 'arc' e mai bun pentru un incepator?! ca despre asta e topicul...
nu degeaba grupul E61 isi pastreaza popularitatea deopotriva intre utilizatori si intre producatorii de masini de casa!
o masina cu acest grup si cu un minim de 'tuning' e capabila espresso, fara prea multa truda din partea celui ce o opereaza!
indiscutabil, tehnologia merge cu pasi mari inaintea a ce se stie si ce se doreste, dar ceva fiabil si sensibil mai bun in operare si in rezultate, vine cu un pret mai mare! chestionabil...
de aceea cred ca suntem inca in faza in care solutiile fiabile si spectaculos bune pret/performanta vin din zona masinilor termice traditionale la care principala caracteristica pozitiva in stabilitate, consistenta, este masa termica!
care se bate cap in cap cu dorinta (pripita, zic eu) de a gasi o masina care e gata repede-repede sa faca espresso! unul bun, desigur! si cu credulitatea unora ca asemenea masini exista!
sa fiu totusi inteles: un boiler de 2,3l ajunge la o temperatura de regim (130C) in 5 min; cu atat mai mult un boiler de extractie, de 800 ml (cazul Minima); si mai mult, cu ceva flush-uri se poate ajunge la o temperatura acceptabila si in grup (avand un senzor pe-acolo), asa ca da, pe aproape orice masina, bine burdusita cu senzori, se poate ajunge ca in 10 min sa faci un shot! ca vai de lume, dar shot, la temperaturi peste 90C! cel putin la inceput
dar oricum, urmatoarele sunt la intamplare, pe o masina scremuta, care incearca sa aduca grupul la o temperatura de regim si apoi, sa-si revina dupa caderea de temperatura provocata de shot; vorbesc de masini cu pompa, nu de masini cu piston si cu
dipper!| (inteleg prin dipper, teava aia 'inmuiata' in apa din boiler, prin care se sifoneaza la presiunea boilerului, in grup)
repet - dar asta-i stilul necesar in forum - cele spuse de J Schulman despre intratul cu cizmele in ritmul sensibil al unei masini espresso:
"In the middle temperature position, shots after a long idle run at 93C. If one pulls at 90 seconds to 2 minute intervals, the temperature settles at 92C to 92.5C. If one pulls at 1 minute intervals, the thermosyphon crashes and the group falls to 90C. It will then overshoot to 95C in the recovery. ..." (subl. mea)
sigur, de dragul marketingului, dar si a ceea ce stim si putem, apare cate o chichita de efect, de cele mai multe ori dezgropata dintre cele incercate mai demult si abandonate din varia motive: peste un secol de intensa utilizare a masinilor espresso inseamna ceva contributie la cunostere, nu?!
masinile HX nu s-au conceput pentru utilizarea domestica, ci pentru cea comerciala; unde raman si acum, cu ceva gadgeturi pe ele, cele mai utilizate masini in mediul comercial!
de altfel, tot din motive de productivitate si consistenta, si masinile de fitze ale ultimilor ani, toate cu ecrane colorate, luminite ambientale si profilari, inclusiv de arome, toate folosesc o forma sau alta de schimbatoare de caldura, ca forma de preincalzire economica...
si mai toate au boilere de abur mari, peste 10l, adica inca se merge pe masa termica!
(apropo, La Pavoni e gandita bine, pentru fiecare din variantele ce s-au succedat, dar marile ei probleme sunt tocmai pentru ca e o masina mica! cu minuscula masa termica! la masini asa mici, solutia nu mai este
dipper-ul - adica sifonarea din boiler, ci...
drip-ul, adica picurarea/turnarea apei preincalzite peste puc, sau preincalzirea ei - open-boiler-ul! de-aia, de ex., un radiator steluta, din metal masiv, gros, bine ancorat termic, e bun nu atat (intutiv...) ca sa raceasca grupul, ci ca sa contribuie la inertia sa termica! fie ea in favoarea incalzirii sau racirii, dar in orice caz, a unei stabilitati, adica a ceva pe care s-ar putea conta... reproductibilitate!)
ce mai, daca tot am vorbit atata: in mintea mea,
Mara X imi pare masina cea mai interesanta in conditiile date, iar de diferenta, strecurat cu chiu, cu vai, o
Sette, sau ceva mai scump, un
Niche Zero!
Mara X, pentru ca imi pare gandita de ingineri, nu de reprezentanti comerciali! o reglare de temperatura shot in 3 trepte, fara ecran de pid, fara zecimale la tempertura (!) e ceva realist tehnic, dar mai putin comercial!
Minima, m-a ajutat sa inteleg ca nici DB-urile nu sunt sfintenia intruchipata a stabilitatii termice, asa cum o vedem pe ecrane de PID-uri, LCC-uri, CNP-uri etc. si ne-o dorim fiecare! iar cativa ani de shoturi pe Magica, cu temporizarea intervalului intre shoturi reglata pe
vizualizarea profilului termic din cele 2 tuburi ale termosifonului, ma fac sa cred ca solutia Mara X este superba si deosebita! pacat ca e asa de scumpa... (inteleg ca peste 5000... daca era ceva peste 4000 era chiar o senzatie! mereu asa se intampla! cred ca aici, cei de la Lelit, au supralicitat pe popularitatea in crestere a brandului...)
Sette, pentru ca e o rasnita
radical deosebita de celelalte: o conica mica, de viteza mare (!), cu rotirea (antrenare boabe) pe cutitul exterior - deci invers de cum se practica! lucrez single dose si aici e toata comoditatea, dar mai sunt niste caracteristici: viteza ramane mare, 18g in cca, 5 sec, dar merg cu 2-3 sec mai mult ca sa epuizez resturile; si mai e ceva: pe o plaja mare de marime granulatie fina espresso (vreo 3 crestaturi pe discul mare) am cam aceeasi curgere, dar... gusturi diferite (hop si eu cu sensibilitati de... palat) - ok, se mai amesteca aici si tumburusul ECM de la controlul debitului...
pe masa pe care lucrez cafeaua (nu e blat in bucatarie, ci masa inalta, in living) am 2 Sette, functionale si destul de egale in reglaje, plus batranul dar nefolositul Macap; la al doilea cu plate mari, un Casadio, am renuntat, e intr-o cutie, mai jos...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)