Hello There, Guest! Login Register


Achizitie Bezzera BZ10/BZ09/altceva

#1
Salutare,

Vreau sa fac upgrade de la un Gaggia Pure. Buget discutabil (~3500-4000 lei espressor / ~2000 lei rasnita).
Conditii de folosire: 1 sau 2 cappuccino /zi, ocazional 4-5 (pt musafiri);
Timpul de asteptare este important sa fie cat mai mic, asa incat ceva bazat pe grupul E61 as evita (Solutia cu timer nu mi se pare una buna pt ca nu stiu exact momentele cand voi face cafeaua si nici nu fac sufiecient de multe sa l las pornit toata ziua). M am interesat la ce alte optiuni in afara de E61 ar fi care sa ofere o stabilitate termica buna. Pana acum am ajuns la concluzia ca BZ10 (~4800 lei) este o optiune avand incalziea grupului electrica, ar trebui sa fie redus cam la jumate incalzirea. Boiler 1.5L, HX. Este insa peste bugetul meu si acum vin intrebarile:
1. aveti vreo recomandare mai buna decat BZ10 (ieftina) cu stabilitate termica buna si incalzire relativa rapida?;
2. avad in vedere ca 90% din timp prepar o singura bautura odata, ar putea un SBDU (si aici ma refer in mare parte la BZ09 ~3700 lei) sa ofere aceeasi calitate? Grupul este identic cu BZ10, dar nu are HX si boilerul este de 0.5 L comparative cu 1.5 L al BZ10.
3. pentru un espressor in zona ~4000 lei, ce rasnita s ar incadra? Eu ma gandeam la Sette 270 avand in vedere retentia redusa si programabilitatea ca puncte forte. In opinia voastra, ce alte optiuni (mai ieftine) ar fi astfel incat sa nu limiteze calitatea espressoului preparat pe un BZ09/BZ10 sau ceva similar?

Merci
 
Reply
#2
(10-01-2019, 11:14)montego Wrote: Solutia cu timer nu mi se pare una buna pt ca nu stiu exact momentele cand voi face cafeaua si nici nu fac sufiecient de multe sa l las pornit toata ziua

Sa stii ca cel mai mare consum e la pornire, odata incalzit aparatul consumul pe ora e destul de mic. Eu zic ca daca are boiler mare e mai rentabil sa-l lasi pornit toata ziua daca o sa-l folosesti decat on/off repetat.

Masurasem la Brewtus consumul acum ceva vreme:
0.47 kwh - dupa warmup de 80 minute, un shot si froth
1.7 kwh - pornit toata ziua, 4 shot-uri, 2 froth
Brewtus | Honne | AeroPress | Aergrind
 
Reply
#3
daca ai rabdare si iti schimbi directia catre E61 spre sfarsitul lui februarie o sa pun la vanzare companionul meu - adica Brewtus4 . Smile - aparatul este in stare f buna .... nu am avut nici un fel de probleme
DC Studio/Honne Home
PAST-Expobar Brewtus IV, Honne Home,CEADO E5P,ESPRO Tamper , Felicita Scale,IMS vs VST,Motta Distribution Tool
Lelit41TEM,Lelit43MMI
 
Reply
#4
Iti dau si eu un Sette 270Wi, merge bine cu Brewtus-ul lui Yuki  Big Grin
Brewtus | Honne | AeroPress | Aergrind
 
Reply
#5
La un dual boiler gen Lelit PL60 R1 sau PL 60 PlusT R1 sau chiar PL192T te-ai uitat? La tipul de utilizare despre care vorbesti, adica exclusiv bauturi pe baza de lapte, e posibil sa fie mai ok acestea, in primul rand datorita timpului mai redus de incalzire. Personal, preferinta ar fi oricand spre un HX, fara argumente pragmatice, insa, strict din preferinte subiective.
Honne, Strega
Brew: Comandante, V60, Aeropress, Clever, Mokka, Brikka, Barista&Co Milk Frother
In trecut: La Pavoni (Europiccola, Pro, Romantica) - aprox 2 ani, Magica - aprox 1 an, Lelit PL81T - aprox 3 luni, Quamar Q13 - aprox 1 an, Kinu M47 - aprox 1 an
 
Reply
#6
(10-01-2019, 12:02)cradun Wrote: La un dual boiler gen Lelit PL60 R1 sau PL 60 PlusT R1 sau chiar PL192T te-ai uitat? La tipul de utilizare despre care vorbesti, adica exclusiv bauturi pe baza de lapte, e posibil sa fie mai ok acestea, in primul rand datorita timpului mai redus de incalzire. Personal, preferinta ar fi oricand spre un HX, fara argumente pragmatice, insa, strict din preferinte subiective.

M-am uitat, insa mi-e teama de dimnsiunea boilerelor. Mi se par cam mici. 250/300 ml comparativ cu 1.5 L HX. Si ca tot veni vorba, in ce s-ar traduce aceste diferente?
Pe langa asta, nu stiu ce stabilitate termica are grupul Lelit, BZ are incalzire eletrica in grup, care (din cate citesc) este destul de buna, la nivel comparativ cu E61.
 
Reply
#7
Citește topicul dedicat PL92T Elizabeth.

Eu nu as baga mâna în foc pentru grupurile Bz. Un grup integrat, gen PL92T, sau E61 sunt mai predictibile și mai "verificate".
factory g106, baby+pid+dimmer+bpm+opv, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#8
(10-01-2019, 12:18)montego Wrote:
(10-01-2019, 12:02)cradun Wrote: La un dual boiler gen Lelit PL60 R1 sau PL 60 PlusT R1 sau chiar PL192T te-ai uitat? La tipul de utilizare despre care vorbesti, adica exclusiv bauturi pe baza de lapte, e posibil sa fie mai ok acestea, in primul rand datorita timpului mai redus de incalzire. Personal, preferinta ar fi oricand spre un HX, fara argumente pragmatice, insa, strict din preferinte subiective.

M-am uitat, insa mi-e teama de dimnsiunea boilerelor. Mi se par cam mici. 250/300 ml comparativ cu 1.5 L HX. Si ca tot veni vorba, in ce s-ar traduce aceste diferente?
Pe langa asta, nu stiu ce stabilitate termica are grupul Lelit, BZ are incalzire eletrica in grup, care (din cate citesc) este destul de buna, la nivel comparativ cu E61. 

Pai nu, ca la HX 1.5 L are dimensiune boilerul de abur, apa de brew vine dintr-un tub HX, nu faci espresso cu apa din boilerul de abur (care are aproximativ 120 de grade).

E greu sa facem diferente vizavi de regimul termic la un ring group si la grupurile BZ.

Cata vreme Rancilio Silvia si Profitec Pro 300 sunt capabile de profile liniare de temperatura (precum cel masurat in studiul celor de la Auber pe Silvia cu PID - atentie la primele 5 secunde de profil crescator, care poate fi datorat constructiei grupului la Silvia sau unor aspecte tehnice in masurare), nu cred ca un boiler de 300 de ml este problematic dpdv al stabilitatii termice, insa afirmatia mea e valabila numai in conditiile unei utilizari casnice, precum cea pe care ai descris-o.

Nu stabilitatea termica si diferentele de gust intre espressoarele cu grup BZ si cele cu grup integrat cred ca ar fi principalele criterii de diferentiere, pentru ca lucrurile nu sunt asa clare. Mai mult, dpdv al gustului espresso-ului, am vazut la evenimentul din oct. 2017 ca Lelitul PL41TEM a tinut piept foarte bine Brewtus-ului lui Liviu.
Honne, Strega
Brew: Comandante, V60, Aeropress, Clever, Mokka, Brikka, Barista&Co Milk Frother
In trecut: La Pavoni (Europiccola, Pro, Romantica) - aprox 2 ani, Magica - aprox 1 an, Lelit PL81T - aprox 3 luni, Quamar Q13 - aprox 1 an, Kinu M47 - aprox 1 an
 
Reply
#9
Da, espressoarele BZ cu termostat ar trebui sa fie destule de stabile in extractie espresso. Problema lor este gasirea temperaturii optime de incepere a extractiei, ca la orice espressor cu control pe termostat.
O utilizare decenta cere macar un termometru digital cu senzor termic atasat la boiler, ceea ce este la indemana oricui, sau solutii de modificare de la PID in sus.
Gaggia Classic RI8161 cu controller meCoffee, Honne Home, Kinu M47
Bezzera BZ09, controller ito
 
Reply
#10
(10-01-2019, 12:02)cradun Wrote: La un dual boiler gen Lelit PL60 R1 sau PL 60 PlusT R1 sau chiar PL192T te-ai uitat? La tipul de utilizare despre care vorbesti, adica exclusiv bauturi pe baza de lapte, e posibil sa fie mai ok acestea, in primul rand datorita timpului mai redus de incalzire.
BZ10 are deasemenea un timp redus de incalzize, ~15 min. Deci Lelit nu cred ar avea vreun avantaj din acest pdvd.
 
(10-01-2019, 12:02)cradun Wrote: Nu stabilitatea termica si diferentele de gust intre espressoarele cu grup BZ si cele cu grup integrat cred ca ar fi principalele criterii de diferentiere, pentru ca lucrurile nu sunt asa clare. Mai mult, dpdv al gustului espresso-ului, am vazut la evenimentul din oct. 2017 ca Lelitul PL41TEM a tinut piept foarte bine Brewtus-ului lui Liviu.
 Ceea ce am observant (pe Youtube) atat la P41TEM cat si la PL 60 PlusT legat de stabilitate este ca PID-ul inregistreaza o scadere mare de temperatura in momentul extractiei. Incepe de la 93 si scade pana la 77 la un dublu espresso. https://www.youtube.com/watch?v=2-KiJzO7exQ

Nu stiu insa in practica in cum se traduce aceasta scadere (efectiv in calitatea si gustul shotului). Eu bnuiesc ca asta se datoreaza boilerului mic, al carui nivel scade in timpul extractiei. Gresesc?
Iarasi nu stiu daca la BZ10 este la fel intrucat nu am gasit informatii despre partea asta.

Este cinveva care are/a avut BZ10 si ne poate lamuri? Desi nu stiu daca exista vreo metoda de masurare a temperaturii, BZ10 neavand PID..
 
Reply
#11
Orice aparat de tipul ring group va beneficia de pe urma unui timp mai mare de incalzire. 15 minute e un numar aruncat de multe ori la impresia artistica. Chiar daca grupul e in contact direct cu boilerul vorbim de o bucata de metal care are nevoie de mai mult de 15 minute ca sa ajunga la temperatura optima. 

Din testele mele cu Gaggia Baby, acelasi grup+boiler ca pe Classic, 30 de minute e timpul minim necesar pentru ca grupul sa atinga temperatura la care incepe extractia. Si vorbim de o rezistenta de 1400W care incalzeste boilerul si grupul.
factory g106, baby+pid+dimmer+bpm+opv, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#12
Scaderea de temperatura din video este datorata amplasarii senzorului de temperatura, care este in apropierea locului unde intra apa rece in boiler. Deasupra pucului, insa, apa scade doar cu 1, 2 grade. Vezi ca pe thread-ul cu Lelit 41 TEM, la pagina 7, daca mai tin eu bine minte, un user a masurat temperatura deasupra pucului si scaderea a fost de numai 1, 2 grade. Si eu am masurat la PL81T si scaderea a fost tot de 1 sau 2 grade.

La BZ10, e cu totul altceva, in sensul ca apa vine din acel tub HX si realizeaza aceasta stabilitate termica intr-un "dans" cu grupul. Modul de functionare boiler/tub HX/grup mi se pare mie personal extrem de elegant, dar banuiesc ca trebuie sa faci ceva flush si unele persoane au aversiune la asta.

De aceea spun ca diferenta nu vine din aparat, ci din rasnita si ca mai mult conteaza preferintele personale, de estetica, de functionalitate (un HX sau DB va fi mult mai placut de folosit decat sa astepti dupa un SBDU pt frotat), de usurinta in intretinere si in utilizare.
Honne, Strega
Brew: Comandante, V60, Aeropress, Clever, Mokka, Brikka, Barista&Co Milk Frother
In trecut: La Pavoni (Europiccola, Pro, Romantica) - aprox 2 ani, Magica - aprox 1 an, Lelit PL81T - aprox 3 luni, Quamar Q13 - aprox 1 an, Kinu M47 - aprox 1 an
 
Reply
#13
Comparand PL60PlusT cu BZ10 (ambele avand aproxmativ acelasi pret) as rezuma in felul urmator:
-DB 300/600ml cu PID (Lelit);
vs
-1.6L HX fara PID (Bezzera).

Nu am experienta decat cu SBDU fara PID, deci nu stiu care ar fi mai bun (tinand cont ca rare ori as face shout-uri succesive mai mult de 2).
Din cate am inteles, PID-ul permite reglarea temperaturii de inceput (dar Lelitul scade 1-2 grade in timpul extractiei), iar ce grupul BZ presupun ca e si mai stabil (avand acei elementi de incalzire in grup). 
La ce ajuta sa reglez temperatura de brew? De ce nu ar fi suficient termostatul? Auzisem ca tipuri diferite de cafea se comporta mai bine la diferite temperaturi, dar nu stiu daca e corect.
 
Reply
#14
Da, sunt multe criterii de alegere.

La bauturi pe baza de lapte, se folosesc de obicei prajiri mai dark, unde profilul liniar de temperatura nu e atat de important. Nu ca la alte roast-uri ar fi ideal un profil liniar, dar intram in alte discutii.

Dar da, unele cafele se extrag la o temperatura mai scazuta, altele la o temperatura mai ridicata. Si la BZ10 poti regla temperatura, dar e putin mai multa munca si nu prea poti sti temperatura grupului.

Un alt criteriu e cel ca, la HX, vei avea apa care vine din rezervor, intrucat tubul hx are capacitate mica, se epuizeaza cu flush-ul si apa cu care extragi va fi "proaspata" din rezervorul de plastic Smile Unii zic ca chestia asta conteaza, ca ar fi un risc de metal leeching, altii zic ca e o tampenie si boilerul nu contamineaza apa. La ring groups-urile recomandate, apa vine din boilerul de alama, unde, daca nu faci flush, sta ceva mai mult.

Pentru ceva mai multi bani decat PlusT, Lelit PL92T ofera, zic eu, mai mult (preinfuzia la presiunea boilerului de aburi) si e un video cu stabilitatea lui exceptionala (inteleasa aici ca profil de temperatura liniar), il poti vedea pe thread-ul dedicat.

Nu sunt agent de vanzari Lelit Smile dar PL92T mai are si acele butoane de dozare "time-based". Adica la durata setata, pompa se opreste si ai o grija mai putin, adica a cronometrarii.

Asta poate fi fain ca sa nu iti bati capul cu inca o variabila sau te poate lasa indiferent, asa cum eu cronometrez intotdeauna, dar doar pt reper pt ca variabila importanta pt mine e greutatea lichidului rezultat.

Pe scurt, performanta ai de la ambele espressoare, dar daca vrei ceva mai multa usurinta in exploatare, Lelit PL92T e preferabil.

Ca dezavantaj, e posibil ca PL92T sa vina cu PID-ul reglat nu tocmai optim, dar pt asta ai noroc cu experienta celor de pe forum.

Pe cand la BZ10, temperatura se regleaza nu electronic, ci din flush si din timpul de revenire pt shot (asta il face, dpmdv, un espressor cu o conceptie eleganta).

Rasnita, de la Macap M42M/Sette in sus banuiesc ca te-ai gandit.

Termostatul nu e suficient pentru ca are un dead-band mare, poti extrage la 92 sau la 96 in functie de cum fluctueaza termostatul si asta poate sa iti ofere rezultate diferite de fiecare data cand extragi. Daca nu vrei sa te complici cu temperature surfing.

Si un alt criteriu este relatia cu service-ul. Din ce am mai citit pe forum, interactiunea cu service-ul Lelit poate fi neplacuta. Nu stiu cat de probabil e sa se strice ceva la Lelit, dar, cand sunt multe piese electronice, parerea mea e ca stuff can happen. Worst case scenario, stai o saptamana, doua, fara espresso si iti faci ceva nervi, dar cel mai probabil se rezolva orice problema in garantie, daca e cazul.

Pe de cealalta parte, probabilitatea ca ceva sa se strice la Bezzera e, banuiesc, ceva mai mica.
Honne, Strega
Brew: Comandante, V60, Aeropress, Clever, Mokka, Brikka, Barista&Co Milk Frother
In trecut: La Pavoni (Europiccola, Pro, Romantica) - aprox 2 ani, Magica - aprox 1 an, Lelit PL81T - aprox 3 luni, Quamar Q13 - aprox 1 an, Kinu M47 - aprox 1 an
 
Reply
#15
Stiu ca sunt fani si mai putini fani ai grupului E61, dar pentru mine, momentul trecerii de la BZ 10 la grup E61, pe aceeasi cafea, in aceeasi dupa-amiaza, a fost ceva incredibil. Am scris si la vremea respectiva. PL92T nu il cunosc inca, insa am pus la fabrica o intrebare legata de preinfuzie si se pare ca raspunsul e cel asteptat, adica face preinfuzie la presiunea boilerlui de aburi, presiune reglabila in functie de temperatura setata pe PID!!! Discutam acolo...

Chiar daca se bea capuccino mai mult, calitatea espresso-ului este importanta pentru ca nuantele de amar sau acru "ies" si prin lapte, chiar daca se produce o balansare prin adaugarea laptelui. De aici rezulta ca e foarte important sa putem monitoriza temperatura din grup. Iar pe E61 pui un termometru "Eric"  de 200 lei de la colegul nostru de forum si ai in fata imedia temperatura grupului, printr-o simpla infiletare, fara modificari substantiale sau afectarea garantiei. In aprox. acelasi pret ai si Expobar Office Leva sau PL62S. Cu toate ca PL92T suna extrem de tentant cu noile confirmari din link-ul de mai sus legate de functionarea sa.

Ca opinie personala, intr-o lume a cafelelor din ce in ce mai pretentioase, HX-ul imi pare mie sa fie o masinarie mult mai greu de controlat si stabilizat, cu avantaje functionale reflectate in gustul obtinut sub un lever sau DB. Mai ales in ziua de azi cand chiar si un Pavoni poate fi facut "avion" cu accesoriile lui Gabor, iar DB-urile capata controale din ce in ce mai avansate.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#16
(10-01-2019, 11:14)montego Wrote: Salutare,

Vreau sa fac upgrade de la un Gaggia Pure. Buget discutabil (~3500-4000 lei espressor / ~2000 lei rasnita).
Conditii de folosire: 1 sau 2 cappuccino /zi, ocazional 4-5 (pt musafiri);
Timpul de asteptare este important sa fie cat mai mic, asa incat ceva bazat pe grupul E61 as evita (Solutia cu timer nu mi se pare una buna pt ca nu stiu exact momentele cand voi face cafeaua si nici nu fac sufiecient de multe sa l las pornit toata ziua). M am interesat la ce alte optiuni in afara de E61 ar fi care sa ofere o stabilitate termica buna. Pana acum am ajuns la concluzia ca BZ10 (~4800 lei) este o optiune avand incalziea grupului electrica, ar trebui sa fie redus cam la jumate incalzirea. Boiler 1.5L, HX. Este insa peste bugetul meu si acum vin intrebarile:
1. aveti vreo recomandare mai buna decat BZ10 (ieftina) cu stabilitate termica buna si incalzire relativa rapida?;
2. avad in vedere ca 90% din timp prepar o singura bautura odata, ar putea un SBDU (si aici ma refer in mare parte la BZ09 ~3700 lei) sa ofere aceeasi calitate? Grupul este identic cu BZ10, dar nu are HX si boilerul este de 0.5 L comparative cu 1.5 L al BZ10.
3. pentru un espressor in zona ~4000 lei, ce rasnita s ar incadra? Eu ma gandeam la Sette 270 avand in vedere retentia redusa si programabilitatea ca puncte forte. In opinia voastra, ce alte optiuni (mai ieftine) ar fi astfel incat sa nu limiteze calitatea espressoului preparat pe un BZ09/BZ10 sau ceva similar?

Merci


Am citit doleanțele tale și cam in același profil ma aflu și eu.

Timp de așteptare la încălzire scurt: la cele cu grup integrat/incorporat. Ca exemplu la al meu Din semnătura sunt foarte mulțumit - 15 minte e suficient. ( știu, sunt și alte păreri)

Pentruca faci și pe baza de lapte: recomand dual boiler! Eventual HX - dar eu văd HX ca un cal nărăvaș cu care trebuie sa ai răbdare pana ajungi sa ai repetitivitate la fiecare exctrctie. Îți trebuie răbdare, mai multă ca la restul. Deci DB.

PID? Clar! Cel puțin pe boierul de cafea. Pe abur ajunge și presostat cu manometru preferabil.

Preinfuzie? Pentru cafele prăjite light sau mai light.

Având acestea in vedere și dacă vrei sa mergi pe varianta noua: Lelit Elizabetha, Profitec Pro 300. Nu îmi vin altele in minte. Pe lângă buget, criteriul incalzirii rapide te înghesuie mult, am aflat-o pe pielea mea.

Râșnița?
Foarte mulțumit de Kinu M47. Drept, manuala.
Sette 270wi era pe lista (cea cu cântar).
Niche - a fost pe lista și o am acum. Foarte mulțumit.
Ar mai fi și altele.

Ca recomandare: ca sa ai cauciucuri (râșnița) pentru al tău viitor bolid de F1 (espresor), recomand un Kinu și in viitor faci upgrade. Așa raman ceva monezi pentru espresor. Dar vei întâmpina niște dificultăți cu musafirii... eu aveam de gând sa cumpăr extra la kinu 2-3 pahare și sa fac ceva capace și sa rasnesc chiar înainte de a veni musafirii. Știu... puriștii in ale cafelei nu fac așa. Dar musafirii nu vor fi puriști Wink
Nu contest: cu Electrica ai comoditate.


Dar, ai și opțiunea de a lua doar o râșnița și mergi All In: pe un Honne sau ceva acolo la ceruri. Și mai lași încă actualul Espressor pana ai buget.
Te va ajuta mult macinatura in ceașca - așa as zice. Pentru aceasta decizie trebuie mult... tupeu? Putere? Nu am idee, dar e o varianta.

Dacă dorești mai multe informații legat de Lelit Victoria PL91T care e SB cu mare drag. Probabil te va ajuta sa te lepezi de SB complet căci nu se va pupa prea bine cu capuccino.
La fel pot sa îți spun cum e viața cu DB, unul de pe lista ta de cumpărături as zice.

Succes la alegere!
Nu e ușor, știu Wink
2018.09  Profitec Pro 300, IMS, Kinu M47 + Niche 2018.12
2017.11     Lelit Victoria, IMS, Kinu M47
 
Reply
#17
montego:
"...Timpul de asteptare este important sa fie cat mai mic...
... ce alte optiuni in afara de E61 ar fi care sa ofere o stabilitate termica buna"


2 posibile raspunsuri - bazate pe experienta proprie - cine nu crede, n-are decat!
dar daca e chiar curios si bine intentionat, poate consulta (search) thread-uri din forum!

de pe o pozitie mai... exigenta:
masinile espresso de casa pot fi impartite in masini traditionale si masini.. de avangarda, bazate pe tehnologii noi - ambele, in compromis tehnic cu interesele comerciale si exploatarea slabiciunii clientilor...
masinile espresso de casa bazate pe tehnologii traditionale au ca principal defect masa termica insuficienta in comparatie cu masinile traditionale comerciale din care provin; singurul compromis acceptabil - dovada raspandirea lui in lumea masinilor de casa, este grupul E61; asa cum ziceam odata, e bine ca grupul E61 sa fie lasat sa faca singur espresso, asa cum a fost gandit! tot felul de modificari au ratiuni pur comerciale si sunt toate o forma sau alta de compromis tehnic (ex., Vesuvius, Bianca etc.);
masinile espresso de casa bazate pe noile tehnologii/materiale, merg cu pasi largi spre masinile automate ale viitorului; poti fi atras de asa ceva ca o masina complementara in 'parcul' domestic, dar numai daca ai o solida intelegere a complexitatii fenomenelor din procesul espresso; si atunci probabil, asta iti ajunge, nu mai ai nevoie si de 'gustul din ceasca' Smile
in stadiul actual, si la bugetul tinta propus, cred ca ai iesi pe usa asta, cel mai spectaculos, cu o masina nespresso! no kidding!

din punctul meu de vedere - daca alegi o masina traditionala, atunci trebuie sa renunti cu toata convingerea la cerinta de 'timp de asteptare cat mai mic'! cu cat timpul de asteptare e mai mic, cu atat espresso-ul rezultat e mai prost!
toate masinile traditionale la nivele profesional sau prosumer sunt mai scumpe decat bugetul tinta ce ti l-ai propus; singura sansa ramane un SH, mai ales daca-l poti rezolva pe plan... local (forum, adica);

o masina traditionala trebuie sa fie suficient de simpla si cu componente in marea majoritate standard, asa ca daca te gandesti la o asemenea achizitie trebuie sa ai si o anume predispozitie/motivatie/placere spre bricolaje/manualitate!
nu mi se pare o cerinta exagerata - vorbim de entuziasti ai prepararii espresso, ori prepararea presupune suficienta manualitate si ar trebui sa presupuna si un minim de cunoastere a ce se intampla in si cu, masina!
o masina traditionala nu are nevoie de PID-uri si alte gadgeturi care sa o controleze; stie ea si stii tu ce e de facut!
etc.
de rasnita, nu mai am loc Smile
oricum, o masina traditionala, chiar daca o pui la lucru cu cafea prajita cinnamon, se simte cel mai bine cu o rasnita cu dantura conica! - nu e o sentinta, e o parere personala! deci probabil, Niche;

de pe o pozitie mai realista:
reevalueaza sansele de a fi mai mult atras de masini si procese controlate manual...
caz in care, o La Pavoni Pro ( noua, mi se pare scumpa, dar inteleasa si acceptata, face toti banii!)
este dupa mine, cea mai ieftina masina capabila espresso; si cand spun capabila, inseamna ca poate face un espresso la fel de bun ca oricare alta masina de varf! sigur, trebuie sa ajungi sa te-ntelegi bine cu ea!
iar rasnita Sette 270 - deci simpla, cu timer, fara cantar etc. - e iarasi cea mai ieftina rasnita capabila espresso, care poate infrunta marile rasnite titan; dar sigur, asta trebuie sa ajungi s-o crezi...

revenind la chestia cu experienta: folosesc Sette, o a doua* cumparata de noua, desi am inca 2 rasnite mari 'de aprozar' (dantura plana de 75 si de 64mm), folosesc mai rar (n-am acces mereu) un La Pavoni Pro, am pus PID-uri pe grupul incalzit electric si pe boiler, la Strega, am folosit pentru 5-8 duble pe zi, timp de peste 2 ani o Magica (HX si boiler 2l) etc.
si apropo: n-am lucrat cu BZ-uri, mi-am luat E61, dar - cu cele ce stiu de la Strega, cu grupul incalzit electric la fel ca BZ - cred ca BZ-urile sunt masini foarte bune - HX-uri non-flush - dar greu intelese Smile

* da, prima sette am dat-o mai departe la nici un an; nu e genul de rasnita s-o lasi mostenire, nu?  Smile
__________________________________________________________________________
strega, pavoni pro, sette, macap, casadio, v60, prajitor diy
 
Reply
#18
Multumesc pentru sfaturi, sunt foarte utile.
In momentul de fata tind catre Lelit PL92T in detrimentul PlusT. E ceva mai usor de folosit, are preinfuzie (reglabila ca timp) si auto stop (reglabil si timpul de extractie). Am o limita legat "gradul de manualitate" de care as fi dispus in prepararea unui espresso, cu atat mai mult cu cat incep sa "fiu om" abia dupa ce am baut cafeaua dimineata. Recunosc ca usurinta in folosire e un + pt mine. Tot din motivul asta am cam renuntat si la ideea HX-ului BZ10.
Legat de rasnita, am luat un Sette 270 Wi SH de pe forum cu revizia facuta. Cred totusi ca si functia de cantarire este utila. De fapt e mai degraba tot o chestie de comoditate in comparatie cu cantarirea separata. Din cate vad pe net, variatia maxima este de .2 grame, ceea ce e ok. Un alt + este retentia scazuta datorita formei rasnitei.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)