Espressoman infocat
Timișoara
Salutare,
Eu am un Sage Barista Pro, deoarece am tot citit că râșniță va face o diferență enormă, m-am tot uitat și nu prea știu ce să aleg deoarece sunt o groază de modele și la prețuri extrem de diferite.
As aprecia o recomandare de o râșniță in jur de 1000 Ron, eu am văzut la barshaker DF54 la vreo 1100 ron.
Ar fi un upgrade la ce am eu ? Care ar fi upgrade-ul care va face diferența?
Va mulțumesc
Espressoman infocat
Bucuresti/Pitesti
DF54 este foarte capabila si foarte competitiv plasata ca pret, nimic de reprosat.
Intai de toate ar trebui sa oferi cateva detalii esentiale:
-ce cafea bei? de preferat ar fi sa stim gradul de prajire sau daca poti oferi cateva link-uri
-ai cunostinte despre rasnitele cu cutite conice (ce ai acum) vs cutite plate (DF54)?
-ce cauti la cafeaua pe care o bei si ce consideri ca trebuie imbunatatit?
WPM Primus | Flair 58 | Varia VS6 | Comandante | Kinu | Acaia | V60 | TWW. Ex: Eureka Manuale, Mignon ORO SD, Atom 75, DF64, Fellow ODE, J64V
Espressoman infocat
Timișoara
Cafeaua pe care o beau este un El Salvador varietate pacamara pe pungă scrie prăjire light dar eu as zice mai degrabă un medium.
Nu am deloc cunoștințe vis a vis de râșnițe, cuțite etc.
Caut sa nu am amărăciuni, acrituri și gust de ars in cafea, și nu e vorba doar de extracție deoarece câteodată ce ii drept cu aceleași setări/parametrii ies niște cafele atât de dulci și ok. Nu am consistență deloc...și de fiecare dată cântăresc 18g in, am încercat ratie 1:2 până la 1:2.5 și cea mai ok parca a fost 1:2.
Fac de fiecare dată RDT și WDT tampez egal deoarece am un tamper cu margine și nu prea pot tampa strâmb.
Singura cauză rămâne râșnița încorporată care nu cred că e constanta.
Un sfat e binevenit oricând și îl voi primii cu drag
Espressoman infocat
Bucuresti
(04-10-2024, 17:04)SaZ Wrote: Cafeaua pe care o beau este un El Salvador varietate pacamara pe pungă scrie prăjire light dar eu as zice mai degrabă un medium.
Nu te lua strict dupa culoare, te poate pacali.
Espressoman infocat
Bucuresti/Pitesti
04-10-2024, 20:42
(Edited 04-10-2024, 20:45 by cristi5922.)
Cel mai probabil râșnița integrată e gândită pentru cafele dark și cam atât. Există riscul să greșești ceva în prepararea pucului ori să fie și alte variabile pe care încă nu le-ai descoperit și sunt vinovate de inconsistența shoturilor.
Poți să pui câteva poze cu punga de cafea? Respectiv cu sita scoasă din portafiltru? La sită trebuie să vedem dacă forma și găurile sunt din același film cu cafeaua pe care o bei.
În altă ordine de idei, în general vorbind, râșnițele conice sunt ceva mai ușor de bibilit pentru a obține un shot bun, dar tind să accentueze mai mult notele de ciocolată/nuci decât cele florale/fructate, cele din urmă fiind preponderent "vânate" de posesorii de râșnițe cu cuțite poate.
Cele cu cuțite plate sunt de precizie mai mare, reducționist vorbind, și sunt gândite să scoți pana la 100% din cafeaua ta, însă ai câteva shoturi în plus de aruncat până să găsești granulația optimă.
Ce apă pui în espressor?
WPM Primus | Flair 58 | Varia VS6 | Comandante | Kinu | Acaia | V60 | TWW. Ex: Eureka Manuale, Mignon ORO SD, Atom 75, DF64, Fellow ODE, J64V
Espressoman infocat
Timișoara
![[Image: YsJ0aMe.jpeg]](https://i.imgur.com/YsJ0aMe.jpeg)
![[Image: ggLN8TM.jpeg]](https://i.imgur.com/ggLN8TM.jpeg)
Sita este cea stock, ce părere aveți daca ar trebui să iau una de la IMS sau VST, ar aduce îmbunătățiri cat de cat semnificative ?
Am observat că dacă super bibilesc iese o cafea buna dar vreau să îi scot in evidență mai mult gustul de caramel mango și încă un fruct. De asta intrebam daca schimbatul râșniței cu un DF54 ar ajuta sau aveți o altă recomandare dar într-un preț care sa fie mai aproape de 1000 max 2000 Ron.
Ca și apă folosesc Aqua Carpatica la 5l, daca considerați că ar fi o apa mai buna pt gust, as aprecia recomandare(știu că s-a discutat subiectul dar am văzut că nu e nici o concluzie).
Va mulțumesc pentru implicare.
Espressoman infocat
Bucuresti/Pitesti
05-10-2024, 12:45
(Edited 05-10-2024, 12:48 by cristi5922.)
Da, o sită IMS/VST va aduce îmbunătățiri.
Constat ca ai un gust destul de fin. Dpmdv. un DF54/64 e tot ce ai nevoie, la cel din urmă avantajul fiind viteza ceva mai mare de măcinare și posibilitatea de a schimba cuțitele cu altele cu geometrii diferite.
Eu consider că DF54 e deja foarte ok și are un preț foarte atractiv.
Pe mine cel mai mult ma satisface Bucovina la 2L dintre apele îmbuteliate. Poți încerca și compara.
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
Bucovina este ok doar la a proteja espressorul de depuneri. La gust în nici un caz. Exista o lunga discuție la secțiunea dedicata apelor.
[font][font]Kinu m47, Staresso Mirage Pro SP 300, Presso Q2 1Z, oală Moka, V60[/font][/font]
Espressoman infocat
Satu Mare
Salutare.
Cu siguranță vei avea un control mai bun asupra măcinăturii dacă folosești o altă râșniță. Urmărește și bursa, cred că este un DF64 la preț bun. Să ai în vedere că urmează Black Friday și comunitatea espressoman beneficiază de promoții, unele irezistibile, în special când ești încărcat de cafeină și idei.
Poate dacă adăugai și aparatura din dotare la titlul topicului ai fi atras atenția ex/posesorilor de Sage/Breville ca să îți poată răspunde mai la subiect, în special în legătură cu coșul, care dpmdv seamănă cu unul IMS (vezi de exemplu pe site-ul Barshaker).
Renunță la Bucovina 5l, dacă ești fan bidon vezi Keia (Auchan, Lidl, Kaufland) sau Aquatique (cu acestea vei avea rezultate mai bune, dar operații de decalcifiere mai dese).
Spor!
Modbar AV, Mahlkonig E65 GBW, Crem One Profiler, Timemore Sculptor 078S, Fellow Ode gen2, Orea V3, Kinu Classic
Espressoman infocat
Timișoara
@
Florinush mulțumesc.
Eu m-am uitat și nu am găsit pe bursă df64 de vânzare, poate mi-a scăpat.
In orice caz credeți că va fi o diferență considerabilă daca iau DF54 sau să mai strâng bani și să mă orientez spre o Eureka sau altceva la 2000+ Ron ?
E deja un DF54 la 1100 Ron credeți că va scădea mai mult de BF ?
Espressoman Administrator
Bucuresti
La 1100 e cea SH, folosită in showroom. Varianta sigilată e 1350. De aici in jos e de vazut cat va scadea de BF.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Espressoman infocat
Bucuresti
Acum depinde si cat a fost folosita in acel showroom ca s-ar putea sa fi fost folosita mult mai intens decat o rasnita a unui proprietar privat care si-a facut cate doua cafele pe zi timp de doi ani.
Espressoman infocat
Bucuresti/Pitesti
În principiu singurele îmbunătățiri pe care le veți obține de la o râșniță mai scumpã in bugetul tău sunt de conveniență.
Îți pot recomanda doar df64 gen 2 ca upgrade de la df54. Are câteva mici aspecte de workflow și calitate îmbunătățite, poți vedea pe Youtube dacă vei urmări 1-2 reviewuri.
Este foarte greu de apreciat dacă va oferi un espresso mai bun, dar depinde de tine dacă diferențele merită.
Espressoman infocat
Timișoara
Mulțumesc Cristi5922, nu am înțeles cum adică doar de conveniență ?Să înțeleg că espressorul nu este ok ? Sau diferența dintre râșnița încorporată și un DF54 e prea mica ?
Ce ai recomanda ca și râșniță de curiozitate care ar face într-adevăr o diferență.
Espressoman infocat
Bucuresti/Pitesti
Voiam să zic că diferența dintre DF54 și DF64 este 99% doar de conveniență, rezultatul în ceașcă fiind 99% același.
Espressoman infocat
Timișoara
Aaaa, deci ar merita să iau un DF54 ? Vor fi îmbunătățiri față de râșnița încorporată?
Espressoman infocat
Bucuresti/Pitesti
Da, 100%.
M-am uitat între timp la un review la espressorul tău. Pare ca râșnița integrată nu are deloc turația constantă, ceea ce adesea se traduce în inconsistență
Espressoman infocat
Timișoara
Am înțeles, ai recomanda sa iau un DF54 sau să mai strâng bani și să iau ceva mult mai bun ? Și dacă într-adevăr ar merita acea diferența dintre un DF54 și râșniță mai scumpă.
Eu tot vorbesc de DF54 deoarece am văzut-o că fiind cea mai ieftina
Espressoman infocat
Satu Mare
Welcome to the rabbit hole :-))
Acum ai o râșniță încorporată, cuțite conice, cu ceva retenție pe traseu, care nu livrează mereu ce trebuie, deci inconsistență, în special la cafele mai pretențioase să zicem așa.
Nu are rost să intru în discuții despre plate/conice, gusturile se educă, sau nu, depinde de persoană și de ce caută în ceașcă.
Iar o cafea bună e o cafea bună, îți dai seama după ce încerci mai multe tipuri/prăjitorii, chiar dacă ai o extracție nereușită.
DF54, mai ales la acel preț este foarte tentant. Nu cred că a fost forjată în showroom să fim serioși:-) plus că la multe cuțite se recomandă un "seasoning"/rodaj, deci ar veni ready to go. Ce oferă comparativ cu ce ai acum este în primul rând mai mult control, și la reglaj și la ce și cât iese. Dacă asta cauți go for it. E un pas necesar acest upgrade ca să îți dai seama încotro te îndrepți, în sensul că simți diferențele, vrei să scoți mai mult din cafea, ai disponibilitate să înveți și să pierzi niște bani în cazul vânzării pt un alt upgrade.
Dă un ochi și pe tranzacțiile finalizate să vezi ce și cu cât s-a vândut, să îți faci o idee. Au fost Eureka impecabile cu cuțite de 64 vândute la ~1500 ron, DF64 la ~1000. Ce vreau să subliniez este că dacă ratezi acel DF54 vei găsi alte alternative, depinde cât ești dispus să aștepți/cauți. Facem upgrade-uri pt că ne plac anumite produse, ne-am plictisit, de curiozitate sau pur și simplu că suntem în rabbit hole, deci după Black Friday pot apărea alte ocazii pe marketplace sau alte platforme gen olx.
Oricum o iei, îți trebuie o râșniță :-)
Modbar AV, Mahlkonig E65 GBW, Crem One Profiler, Timemore Sculptor 078S, Fellow Ode gen2, Orea V3, Kinu Classic
Espressoman Administrator
Bucuresti
(06-10-2024, 12:10)cristi5922 Wrote: Voiam să zic că diferența dintre DF54 și DF64 este 99% doar de conveniență, rezultatul în ceașcă fiind 99% același.
Cum ai ajuns la concluzia asta? Eu am simtit o diferență extrem de mare in gust pe shot-uri repetate intre DF64 gen 1 (cutite stock) si Eureka Specialita pe 55mm, evident in favoarea cutitelor de 64.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Espressoman infocat
Bucuresti/Pitesti
06-10-2024, 14:34
(Edited 06-10-2024, 15:01 by cristi5922.)
@
SaZ Îți recomand să nu te arunci din prima la râșnițe mai scumpe. DF54 este foarte capabilă și nici nu vei bloca/pierde sume considerabile de bani dacă vei vrea să faci upgrade. Sigur, nu e o râșniță ce va excela la capitolul rapiditate, fiabilitate, însă face espresso foarte bun. Ea a apărut la ceva timp după DF64 ca o alternativă mai ieftină nu doar din pricina cuțitelor/motor/corp mai mic, ci și a randamentului procesului de fabricație. Dacă însa vei vrea să experimentezi și cu alte cuțite cum sunt SSP, atunci ai putea din prima să cumperi DF64.
@
Lyvyoo Eureka e altă râșniță cu cuțite cu altă geometrie. Nici pe mine nu mă dă pe spate shotul scos cu Specialita dacă vorbim de prăjiri medii/light. Judecând după cele câteva review-uri după Youtube, începând cu acesta
https://youtu.be/Lxw_G6tQYJc?t=369&si=yNjz7PxU3m6_P9g_ am ajuns la concluzia că downgrade-ul în diametrul cuțitelor schimbă cel mult marginal rezultatul în ceașcă, făcând DF54 un best budget buy. Cuțitele au o geometrie foarte interesantă
În același timp pot zice cu siguranță că nici 58mm cât am pe Varia VS6 nu sunt inferioare celor de 64mm, după 4kg de cafea cât am trecut prin ea de când o am.
De câteva luni tot analizez pe home-barista impactul diametrului cuțitelor in extracție și singurele concluzii pe care le pot trage sunt că întâi contează alinierea, geometria, deciziile constructive ale râșniței și abia mai spre final diametrul cuțitelor, acesta din urmă influențând în principal viteza de măcinare, silențiozitatea și încălzirea cafelei, însă despre calitatea shotului nu am putut găsi nimic, excepție făcând monstruozitatile ca ek43 sau EG-1 care sunt cazuri particulare, dar care nu fac subiectul discuției.
Espressoman infocat
Timișoara
Da am picat în rabbit hole, dar voi încerca să nu fac upgradeuri anuale:)) sau lunare.
Eu am zis că la un moment dat după acei 6-8 ani de breville voi face upgrade la un alt espressor mai ok, dar consider că până atunci mă pot folosi f. bine de el punănd o râșniță buna pe care as vrea sa o țin și mai mult.
Marea întrebare este dacă să iau direct o râșniță DF64 V2 sau ar fi diferența mica între DF54 și DF64 V2, daca e diferența mica la gust mă refer, atunci nu m-aș arunca la atât de mulți bani pt DF64 V2.
Apreciez și mulțumesc pt sfaturile primite.
Espressoman infocat
Bucuresti/Pitesti
Dacă diferența de preț reprezintă o sumă semnificativă pentru tine eu nu te încurajez spre DF64.
Totodată te rog să nu confunzi DF64 V2 cu DF64 Gen 2, cea din urma fiind ultima iterație.
Espressoman infocat
Timișoara
Da am făcut confuzie între DF64 gen2 și DF64V.
Acum nu știu ce să aleg deoarece am văzut că DF64V e dublu ca și preț față de DF64 gen2 și din ce am citit, datorită profilului de 64 e rasnirea mai buna la 64 MM decât la 54mm.
Ce recomandați dintre DF54 și 64Gen 2 sau să strâng bani și să iau DF64V ? Sunt diferențe atât de mari între cele 3 ?
Am mai văzut la ~1600 ron ODE GEN 2 care nu știu cum e.
Ce părere aveți despre această râșniță și cum ar fi vs DF64 Gen 2 care e tot acolo ca și preț?
Espressoman infocat
Bucuresti/Pitesti
06-10-2024, 17:09
(Edited 06-10-2024, 17:16 by cristi5922.)
DF64V are in plus turația variabilă, care te poate ajuta să adjustezi și mai mult parametrii măcinării. N-aș recomanda pentru început, nici nu pot să zic că m-a dat pe spate la propriul DF64 tot cu V în coadă.
Fellow ODE este râșniță strict de brew, nu poate măcina pentru espresso.
Unde ai găsit și cum s-a definit că râșnirea la df64 e "mai bună" ca la df54?
Espressoman infocat
Satu Mare
06-10-2024, 17:37
(Edited 06-10-2024, 17:56 by Florinush.)
E o râșniță aparent bună pt drumul tău, cu condiția să se poată curăța relativ ușor și să nu se înfunde la ieșire. Nu vrei măcinătura veche amestecată cu cea nouă. La cele cu 64mm ai posibilitatea de a încerca și alte cuțite care costă cam cât DF54. Variația reglabilă e o altă variabilă de care cred că nu ai nevoie ( eu nu o folosesc, dar în cazul meu îmi place să keep it simple, învață ce știe echipamentul într-o configurație și pe urmă treci la schimbări).
O iei, te bucuri de experiență și de diferența de bani cumperi cafea.
Oricum este un upgrade necesar pt aparatul din dotare, depinde de tine cât ești dispus să dai sau să aștepți. Mereu apar chestii idei noi, devine obositor, mai bine consumi energia în altceva. Cred că îl poți întreba pe @
MyR ce părere și-au făcut în showroom.
Spor!
LE. Și să poți alinia cuțitele cu ușurință în cazul în care nu sunt.
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
La partea cu 54 vs 64 trebuie sa te ajute și gustul. Am avut Eureka cu cutite de 50. Când am trecut la DF64 diferenta a fost mare la ceea ce obtineam în ceasca însă cuțitele de 50 deja le foloseam de 3 ani si incercam sa marg de la cafele dark-mediu spre light însă rasnita nu ma ajuta iar gustul era tot mai educat ( dresat). . DF64 a fost un pas mare sa obțin mai mult din cafele light dar după încă 2 ani iarăși am vrut mai mult. Între timp am început sa beau și mult filtru asa ca am trecut la DF64 HB cu turație variabila care îmi permite sa ma joc cu aciditati, cu corpul cafelei, cu gustul din ceasca în final. Între timp am dorit mai mult si pe partea de brew și deși aveam o Kinu cu cutit espresso am cautat altceva, asa ca am vandut-o și am luat o Kinu și cu cutit brew. Acuma pentru o vreme este ok. În timp mai vedem dacă nu o sa vreau iarăși mai mult. Bineinteles ca in permanenta caut cafea cat mai diversificata si am inceput sa comand de prin toata Europa. În aceasta lume a cafelei de specialitate, dacă chiar te prinde nebunia, căutarea și cheltuielile nu se opresc niciodata.
[font][font]Kinu m47, Staresso Mirage Pro SP 300, Presso Q2 1Z, oală Moka, V60[/font][/font]
Espressoman infocat
Satu Mare
Da @
DanCo , dar cuțitele acelea de 50 au aceeași geometrie de mulți ani (Eureka ne tot prezintă noile cuțite..) pe când DF54 vrea să imite cuțitele DF64, sau mă înșel? Mulți producători europeni cu renume se mișcă greu, de aceea ajungem să cumpărăm și să discutăm despre marfa chinezească, pe când marfa europeană o tot vedem expusă prin WOC samd dar mai greu ajunge pe piață.
Espressoman infocat
Timișoara
@
cristi5922 am văzut pe ceva forumuri că, cuțitele de 64 îs bune deoarece se poate merge pe gamă mai largă de cafea de la light->dark de aici am dedus că dacă o râșniță are cuțite de 64 e mai ok.
Menționez că nu vreau să mă afund în rabbit hole cu alte cuțite turații variabile etc.
A rămas o alegere între DF54 la care a fost deja făcut rodajul in showroom și e la 1100 Ron și DF64 Gen 2 la 1900 Ron din showroom ?
Care credeți că o să îmi ofere o măcinătură mai buna pt diferite graduri de prăjire a cafelei și care dintre ele ar fi mai buna în condiții de utilizare stock ? Din ce am înțeles și de la colegul DanCo trecerea de la 50 la 64 a fost uriașă în cea ce privește gustul
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
54 va fi ok pentru moment. 64 o sa iti ofere un interval de timp mai mare între momentul în care o cumperi și momentul în care faci upgrade. Daca te limitezi la cafele mediul -dark nu o sa vrei mai mult decât 54 și sunt mulți băutori de espresso care rămân la acest nivel. Dacă vrei cafea light și începi sa explorezi gusturi și origini upgrade-ul va veni firesc. Doar timpul și gustul tău iti va spune de ce o sa ai nevoie mai încolo.