Hello There, Guest! Login Register


Achiziție espressor si rasnita

#1
Salut, ma puteți ajuta cu sfaturi pentru achiziție espressor si rasnita? Sunt începător si vreau sa renunț la nesspresso. Ca buget am unul mediu spre mare, 4000 -6000 RON, însă nu știu exact ce anume sa iau. Ma puteți ajuta cu recomandari?
 
Reply
#2
Bine ai venit în războiul laptelui. This is the question: ți-o faci cu lapte sau fără?
ECM Classika PID, Kinu M47 Phoenix, Niche Zero
 
Reply
#3
(19-02-2019, 08:52)Kontrast Wrote: Bine ai venit în războiul laptelui. This is the question: ți-o faci cu lapte sau fără?

Salut, imi place si cappuccino si espresso, deci trebuie sa le imbin pe amandoua.

Lelit Vip Line - Kate PL82T cum vi se pare ca entry? Ma puteti ajuta cu pro/cons pentru acest aparat?
 
Reply
#4
Eu ti-as recomanda sa nu faci compromisuri. Analizeaza datele tehnice importante (la rasnita - capacitate reala rasnire espresso, fiabilitate, factori de confort, etc; la espressor - stabilitate termica, material boiler, dotări si opțiuni, fiabilitate si amprenta echipament, etc), raporteaza-le la buget si posibilitati, si daca e cazul mai asteapta o luna doua si cumpara ceva in zona semi-pro. Espresso este o licoare pretențioasă iar tu vei avea asteptari mari, deci nu face compromisuri!
ECM Classika PID / Eureka Mignon Specialita / Kribli-Grabli / Motta tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#5
(19-02-2019, 16:51)Cip Wrote: Eu ti-as recomanda sa nu faci compromisuri. Analizeaza datele tehnice importante (la rasnita - capacitate reala rasnire espresso, fiabilitate, factori de confort, etc; la espressor - stabilitate termica, material boiler, dotări si opțiuni, fiabilitate si amprenta echipament, etc), raporteaza-le la buget si posibilitati, si daca e cazul mai asteapta o luna doua si cumpara ceva in zona semi-pro. Espresso este o licoare pretențioasă iar tu vei avea asteptari mari, deci nu face compromisuri!

Multumesc. Am sa tin cont de sfatul tau, mai astept putin poate mai apar reduceri ca sa nu depasesc f mult bugetul.
 
Reply
#6
O combinație ușor de utilizat și care oferă destul de mult in ceașca este PL92T și Sette 270.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#7
Pe lângă toate asta eu as recomanda sa iei in considerare și preferința personală. Eventual vezi dacă poți undeva sa pui mana pe aparate sa îți faci o idee de regimul de lucru, de rutina.
<La Pavoni Europiccola Lusso > < Elektra MCAL > < 1957 Eureka Rapallo vintage lever> < Kinu M47> <Macap MC7> < Aeropress > <V60> < Brewista smart scale >
 
Reply
#8
(19-02-2019, 23:23)adiszep Wrote: Pe lângă toate asta eu as recomanda sa iei in considerare și preferința personală. Eventual vezi dacă poți undeva sa pui mana pe aparate sa îți faci o idee de regimul de lucru, de rutina.

+1
Preferința personală fiind, practic, cea mai importantă.
ECM Classika PID / Eureka Mignon Specialita / Kribli-Grabli / Motta tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#9
Dorugav, vezi ca ai private messages oprite.
Oferta mai este valabila, espresorul este cu pompa vibratoare(rezervor).
0726386758 pt alte detalii


Sent from my iPhone using Tapatalk
Expobar Office Leva Hx, Mahlkonig Vario, Motta tamper & distributor
 
Reply
#10
Aici e o discutie de facut - grupul E61, pe langa stabilitate termica (unii zic discutabila, eu nu zic neaparat asta), impresiona utilizatorul prin usurinta in a scoate extrarctii bune fara sa te penalizeze pentru orice greseala. Era mai iertator sa spunem. Acest lucru se datoreaza preinfuziei si  rampei line, ca rezultanta a unei combinatii intre profilul de crestere a debitului unei pompe vibratoare si a constructiei grupului E61 in sine, cu acea camera de preinfuzie.

Insa din 2018 a intrat in ecuatie PL92, care la 5000 lei ar putea sa aduca si stabilitatea termica de 0.5grade si control pe preinfuzie. De aceea am si pus o intrebare pe topicul dedicat unde astept sa vedem ce spun userii. Daca ar fi posibil intr-adevar controlul debitului preinfuziei, prin scaderea sau cresterea temperaturii in boilerul de aburi, atunci se cam termina cu dependenta de grup e61 pt preinfuzii lente pt ca vei putea practic sa mentii un debit foarte mic  in faza de preinfuzie, mult peste ce poate sa tina un E61 cu pompa vibratoare.  Pe de alta parte, daca nu vei dori preinfuzie deloc (pe o cafea mai prajita), atunci vei scurta preinfuzia, apa venind mai repede decat in cazul unui grup E61 pentru ca sare din schema valva de preinfuzie (dar ramane profilul crescator al pompei vibratoare).

Iar din punctul meu de vedere, din experienta pe Bianca, preinfuzia la debit mic este variabila care poate aduce cel mai puternic impact asupra unei extactii, prin aportul suplimentar de vascozitate si dulceata, cuvantul cel mai bun fiind - smoothie. Sau espresso bomb ca sa-l citez pe colegul radudani Smile
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#11
(19-02-2019, 10:55)Dorugav Wrote:
(19-02-2019, 08:52)Kontrast Wrote: Bine ai venit în războiul laptelui. This is the question: ți-o faci cu lapte sau fără?

Salut, imi place si cappuccino si espresso, deci trebuie sa le imbin pe amandoua.

Lelit Vip Line - Kate PL82T cum vi se pare ca entry? Ma puteti ajuta cu pro/cons pentru acest aparat?


Salut și bine ai venit!

Tare imi e ca ai sărit câteva etape.
Sunt pe blog câteva materiale ce te vor ajuta in alegerea ta.
Citește un pic despre espresoare: Single Boiler, Dual Boiler și HX (heat exchanger).
Și ca prim pas ar trebui sa accepți ideea ca espresorul e accesoriu al râșniței.

Răspuns scurt: Lelit sunt aparate entry bune. Unele chiar mai mult decât entry, dar nu “entry” in buget. As renunța la ideea de râșnița incorporată in aparat - motivele multe, rezumat: ții cafeaua boabe la caldura. Mai apoi nu sunt cele mai bune râșnite.


Din ce văd eu cred ca cauți un dual boiler.
Single boiler nu recomand când vine vorba de a face cafea cu lapte spumat. Doar dacă faci o cafea cu lapte l salar și avans. Altfel cred ca vei ajunge repede la upgrade!

Râșnița trebuie sa fie pe măsura!
Manuala raport preț/calitate Kinu m47 - doar ca din păcate cum a luat foc fabrica se găsesc mai greu.
Electrică: Sette 270 wi.

Espresor: Lelit elizbeth.


Ambele vor depăși un pic bugetul.
Încearcă sa mergi și pe SEcond Hand pe forum, dar elizabeth e model relativ nou și nu îl vei găsi.

Criterii la espresor, care le-as cere eu:
- Dual boiler
- pid pe boilerul de cafea
- Presostat pe boilerul de abur (sau PID dacă se poate)
- Cronometrarea extracției - adică afișaj care pornește odată cu butonul de extracție
- Preinfuzie - nice to have
- Grup pe 58mm sa poți pune site diferite - dar la sumele astea cam toate au grup profesional ca dimensiune

Sa te gândești bine! in cât timp de la pornirea aparatului dorești sa faci o cafea. Dacă vrei in 15-20 minute sau aștepți și 50 min pana se încălzește aparatul, grupul. Venind de la nespresso sigur nu ți-ai pus astfel de probleme.

Cele de 15-20 minute sunt putine pe piața și și mai putine in prețul acela. Kate s-ar încadra cred. Elizabeth și ea sigur.

Dacă nu găsești criteriile astea in buget, păstrează opțiunile / feature-urile amintite și pune in balanța laptele, respectiv sa iei opțiunile acelea pe un Single boiler. Cu minusul de a extrage întâi 2-3 espresso după care sa aștepți 3-5 minute și apoi sa faci laptele. Problema e dacă vrei apoi din noi espresso, căci apa din boiler a ajuns la o temepartura mare pentru abur, dar improprie pentru extracție. Și va trebui sa aștepți mult.... pana sa coboare la 91-96 C.


Încearcă sa vezi live aparatele la cineva care folosește. Chiar dacă nu unul de pe lista ta, dar sa îți faci o idee ce înseamnă asta fata de “Depresso” la buton.

Nu uita ca in buget mai teebuie: tamper, cântar (obligatoriu) și apoi optionale obligatorii nivelator, knock box, perii și alte nimicuri ce se aduna.


Sfat: încearcă sa făci din prima alegerea buna. Citește și documentează-te. Altfel vei lua ceva , bun (ca aici nu putem vorbi de espresoare proaste), dar rezultatul nu te va satisface, căci nu se va mula pe dorințele tale. Și ajungi rapid la ulgrade.

HX - pentru entry level - nu as recomanda. Sunt foarte interesante, dar le văd un pic nărăvașe. Iar pentru început, dacă nu ai muuuulta ambiție, te va dezamagi zilnic.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#12
Mulțumesc pentru sfaturi. M-am decis pentru Letit PL82T Kate. Am completat deja formularul de comanda de pe forum, aștept un răspuns acum. Am primit multe sfaturi utile dar am analizat si stilul meu de viața, si acasă nu stau foarte mult in timpul săptămânii, 1h dimineața pana beau cafeaua apoi sunt la birou pana seara, si venind de la nesspresso recunosc ca nu am răbdare sa aștept f mult pana când se încălzește grupul, ca sa fac eventual 1 espresso si 1 capuccino si apoi sa opresc aparatul. Motiv pentru care am decis sa merg pe varianta Kate. Aștept sa văd când vine si am sa dau un feedback cum ma descurc. Sigur este un proces mai lung pana îmi va ieși bine,dar pentru moment cred ca acest aparat o sa îmi acopere destule e bine nevoile.
Mulțumesc încă o data pentru sfaturi, revin cu feedback când ajunge aparatul.
 
Reply
#13
Astazi am completat si eu formularul de oferta pentru un espressor Lelit Pl42TEM si o rasnita Lelit Pl43 conform forumularului de oferta de pe site.
Multumesc lui Liviu pentru ca mi-a raspuns la mail si sper sa iasa treaba buna raportat la nivelul meu redus de consum a cafelei.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)