(18-10-2015, 15:17)Bcc Wrote: Chiar si cu putinele mele cunostinte
(sunt nou pe acest forum si inca n-am facut primul espresso ... cu mana mea !) observ ca parametrul cel mai important tinde sa fie , cele 25 de secunde pentru extractie !
Daca este atat de important acest aspect ma intreb oare de ce nici un producator n-a pus un cronometru pe aparat sau si mai interesant sa-ti apara vreun mesaj de genul cafeaua e rasnita prea grosier sau alte evrtismente ...
Desigur un cronometru la indemana ar fi mai simplu sau pur si simplu sa numeri pana la 25 ar fi o solutie insa cand dai ... ...
de lei pe un mara pl62t de la Lelit (ca pe asta am pus ochii) ti-ai dori parca macar sa poti temporiza deschiderea lui cu 1/2 ora inainte de a te trezi pentru a fi gata de folosinta la prima ora , ori tine cu sanatatea noastra sa nu bei cafea pe stomacul gol !!!
Lelit Mara PL62T , mahlkoenig vario (comandate !)
" THE SCAAs DEFINITION FOR ESPRESSO:
Espresso is a 45ml (1.5 ounces) beverage that is prepared from 7-9 grams of coffee through which clean water of 192 - 198 F (88 - 92 C) has been forced at 9-10 atmospheres of pressure, where the grind of the coffee has made the brewing "flow"* time approximately 22-28 seconds. While brewing, the flow of Espresso will appear to have the viscosity of warm honey and the resulting beverage will exhibit a thick dark gold cream foam ("crema") topping. Espresso is usually prepared specifically for, and immediately served to its intended consumer.
*Brewing "flow" time is counted from the point in time that the espresso begins flowing from the bottom of the portafilter spouts. Many espresso machines have a distinct "pre-infusion" cycle where a small quantity of water is pumped into the grounds and allowed to sit for several seconds before the pump is reactivated to finish the brew. The prescribed method of "timing" shots when the flow begins to appear at the portafilter spout can be universally applied for all machines, no matter the pre-infusion cycle."
Am lasat si partea de jos deoarece arata si modul in care se cronometreaza curgerea in viziunea SCAA.
Asa cum se poate vedea din definiția de mai sus , cele 25 de secunde reprezinta doar un parametru al unei extractii , alaturi de volumul de lichid , de cantitatea de cafea macinata , de temperatra si de presiunea de extractie.
Deci Lelit-ul PL62 T ar trebui sa aiba un cronometru , un cantar pentru cafeaua macinata , un termometru pentru apa de extractie si un manometru .
Cam multe in gama lui de pret .
Ceva ceva tot are , dar nu totul ! Din toate astea , macar un manometru pentru presiunea de extractie tot a montat producatorul .
Sunt aparate care au mai multe instrumente pentru a urmări parametrii unei extractii
De ex , Profitec Pro700 ( mai omenesc la pret ) , are si cronometru si PID dar si manometru .
Vesuviu , La Marzocco ... au instrumente pe baza carora afiseaza mai multi parametri . Dar si preturile sunt din alta categorie !
Pentru volumul extractiei se folosesc cesti cu capacitate cunoscuta sau pahare gradate , iar macinatura se cantareste separat .
Multi se orienteaza si apreciaza timpul dupa aspectul curgerii . Si eu procedez uneori asa si nu inseamna ca daca am o curgere de 30-35 sec. si o curgere frumoasa , gustul nu este bun .
La BSOC , Paul Ungureanu mereu imi spunea sa macin astfel incat sa trag de cafea sa iasa

.
Pentru pornirea din timp , in vederea incalzirii aparatului , poti folosi o priza programabila , solutie despre care s-a discutat mult pe acest forum .
Extractii reusite !
BUGSTER-MP/AV, EK43-S, Honne, Acaia, Bravo, Duomo, Hottop-Artisan roaster; vacante: Kinu M47, Cafflano
(Ex: LM/GS3-AV, Lelit PL41TEM, Expobar DB, VBM Super2B-PID, Flair/ Vario Home, Macap M4D, Kinu M68, K30 VArio)