Sarbatori fericite tuturor!
Acum ca avem un pic de timp de relaxare putem sa ne intindem la povesti.
Saptamana viitoare, 6 mai, vom praji pentru membrii forumului 3 cafele Africane in
formular :
- Kenya Kahindu AA - 55 ron ( tva inclus)
- Ethiopia Boji washed - 50 ron (tva inclus)
- Rwanda Muhondo Natural - 45 ron (tva inclus) - pret redus 25%, aflati daca ajungeti la finalul postarii de ce.
Pentru ca v-am tot povestit despre cat de minunate sunt cafelele alese de noi din tarile acestea de data asta vrem sa profitam de timpul liber si sa impartasim din informatiile noastre despre povestea cafelei in aceste tari.
Ca sa incepem cu inceputul, cu a fost odata ca niciodata intr-un taram foarte indepartat, trebuie sa ne ducem in Ethiopia.
Africa este locul de nastere al cafelei iar Ethiopia este kilometrul 0, tara unde cafeaua este indigena si unde inca creste nestigherita fara nicio interventie umana. In Ethiopia, majoritatea cafelei creste fie direct in padure, de unde oamenii o culeg, fie in jurul caselor lor, la marginea padurii. Prin urmare, termenele de organic, bio sau protectia padurii tropicale sunt la cel mai inalt grad aici desi rar organizarea este destul de buna incat localnicii sa isi bata capul sa obtina certificarile oficiale pentru asta.
Multa vreme procesarea naturala (lasarea boabelor de cafea in cireasa la soare pana cireasa se usuca si poate fi curatata) a fost metoda cea mai raspandita in Ethiopia din pricina accesului greu la apa si a infrastructurii aproape inexistente. In ultimii ani insa s-a investit in statii de spalare care deservesc regiuni de cateva sate. Aceste statii de spalare sunt cel mai precis loc pana unde poate fi urmarita cafeaua, noi folosind numele statiei de spalare pentru a denumi cafeaua provenita de acolo. ( Boji de expemplu este numele statiei de spalare).
Sub numele generic de Heriloom (cafea salbatica) se ascunde cea mai mare diversitate de varietaluri, subspecii de cafea le-am putea spune, precum si alte specii (inafara de arabica si robusta) din intreaga lume, majoritatea inca necatalogate. Datorita acestei diversitati Ethiopia este locul catre care intreaga lume a cafelei isi intoarce in ultimii ani privirile in speranta gasirii solutiei la problema iminenta a incalzirii globale ce ar putea distruge toate culturile de cafea ale planetei. Varietalurile identificate si catalogate precum Gesha sau Wush Wush fac valuri de cativa ani redefinind ce poate fi o cafea la nivel aromatic.
Nu imi ajunge o postare sa va povestesc cat de extraordinara este Ethiopia in privinta cafelei, s-au scris sute de articole si carti intregi despre asta.
Boji a noastra provine de la statia de spalare Boji care pe langa faptul ca a obtinut certificarile Organic, RTF si UTZ, face o treaba extraordinara in producerea unor loturi de o calitate exceptionala, cum este si acest lot cu un parfum floral puternic si gust de piersica pronuntat.
Ne continuam povestea cafelelor africane cu un capitol dedicat Kenyei.Daca va uitati pe harta, Imediat sub Ethiopia, in Sudul ei adica, se afla Kenya. Desi lipite una de alta ca tari, cafeaua din Kenya a venit din Brazilia sau Colombia, prin anii 1800. Se discuta despre posibilitatea unor plante indigene de robusta prin jurul Mount Kenya dar deja divagam. Kenya are cel mai bine organizat sistem agricol al cafelei din Africa si nu numai.
Este un sistem descentralizat recent (prin anii ’90) fiind coordonat de stat o lunga perioada. Asa se face ca varietalurile din Kenya au nume de cod - SL-34 si SL-28 fiind cele mai cunoscute, ele iesind din laboratoarele de cercetare ale statului care au imperecheat intre ele plante de cafea pana au reusit sa obtine unele perfect adaptate conditiilor din Kenya, rezistente la daunatori (mai ales la “Leaf Rust”), cu productie ridicata si aroma placuta. Intreaga productie si comercializare se face dupa un sistem familiar noua, romanilor. Organizati intr-un fel de CAP-uri de pe vremuri, fermierii duc cafelele crescute in micile lor ferme (cam un hectar de jur imprejurul caselor) la statiile de spalare. Mai toata cafeaua din Kenya este spalata, trecand prin aceste statii de spalare, eu personal inca nu am avut ocazia sa gust o cafea procesata natural din Kenya.
Ca si in Ethiopia, cafelele din Kenya sunt identificate in cea mai mare parte dupa statia de spalare la care au fost colecate (exceptie cateva “estate” - mari mosii care isi proceseaza singure cafelele, mostenire a perioadei colonialiste Britanice). De la statiile de spalare, cafeaua ajunge la una din cele cateva statii din tara care proceseaza uscat cafeaua. Aici cafeaua e scoasa din pergament si primeste un grad - AA, AB sau PB sunt cele care intra in sectiunea de Specialty. Ati vazut sigur pe pungile de cafea din Kenya aceste litere si v-ati intrebat oare ce inseamna. Este un sistem de selectare a boabelor in functie de dimensiune - AA cele mai mari, AB un pic mai mici iar PB sau peaberry, sunt boabele care cresc doar una in cireasa (in loc de doua ca in mod normal) si care sunt mai mici. Efectul asupra gustului e discutabil, cum am mai povestit si intr-o postare anterioara.
Rezultatul acestui sistem foarte organziat de crestere si prelucrare a cafelei este ca nivelul calitatii cafelei din Kenya este foarte ridicat. Sistemul de vanzare al cafelei face insa ca si pretul sa fie la fel de ridicat. Toata cafeaua produsa in Kenya trece pe la casa de licitatii a statului care orgnaizeaza in fiecare marti sesiune de licitatii. Companiile de export inregistrare si aprobate de stat primesc mostre din ce urmeaza sa fie licitat iar apoi martea se duc si se “bat” pe loturile pe care le vor sau ii incurca pe competitorii lor. Rezultatul este ca pentru o cafea foarte buna se va obtine si un pret foarte bun ceea ce ii motiveaza pe oameni sa produca o cafea de inalta calitate.
Cu altitudini foarte mari (2000masl si peste) si un sol vulcanic bogat in nitrogen, Kenya e recunoscuta pentru cafelele cu aciditate zglobie si note de coacaze si afine. Kenya Kahindu AA pe care o avem noi provinde la statia de palare Kahindu, este de gradul AA si pe langa aciditatea fructata si aromele de fructe negre (cirese negre am gasit noi) are si un corp foarte untos si un finish condimentat.
Finalul povestii celor 3 cafele din Africa ne duce in Rwanda, o tara in care desi cafeaua este prezenta din 1900 (venita pe filiera germana) istoria cafelei acum se scrie, sau mai bine spus, se rescrie. Defapt intreaga istorie a tarii se rescrie dupa genocidul din aprilie - iulie 1994 in care au murit cel putin 1 milion de oameni, estimandu-se ca 40% din populatia tarii a fost omorata sau a fugit.
Luna Mai este luna comemorarii acestui incident de o cruzime si absurditate greu de imaginat fiind si unul din motivele pentru care am ales sa fac postarea asta extrem de lunga acum si motivul pentru care va motivam cu o reducere extra sa o incercati. In urma genocidului Rwanda a ramas nu doar fara populatia Tutsi ci si fara barbati, judecatori, politicieni, politisti, constructori, fermieri si forta de munca in general in toate domeniile in care barbatii erau majoritari, precum si cu o infrastructura (drumuri, cladiri) distrusa. Cei care nu au murit au fost inchisi pentru uciderea primilor iar reconstructia nu mai avea forta de munca pentru a se intampla. Din toata aceasta drama oribila Rwanda incepe insa sa isi revina si doboara tot felul de recorduri pozitive - cele mai multe femei in parlament, cel mai redus decalaj de salarii intre sexe si o sumedenie de politici progresiste.
In refacerea Rwandei cafeaua a avut un rol esential, fiind un pilon important al agriculturii locale. Investitiile in infrastructura cresterii si procesarii cafelei au fost masive Rwanda facand cresterea cafelei de specialitate (atentie, de specialitate) obiectiv de stat. Conditiile sunt excelente pentru cresterea cafelei de inalta calitate - altitudini de 1700-2000m, sol vulcanic bogat in nitrogen - insa o lunga perioada au fost urmariti de defectul cartofului ,“potato defect”, care afecteaza doar anumite boabe (nu intreaga planta sau recolta) si nu poate fi detectat pana la prajire.
Eforturile lor au dat roade insa si de cativa ani cafelele din Rwanda sunt din ce in ce mai populare fiind niste cafele usor de indragit. Au un corp greu si siropos si sunt foarte dulci, majoritatea cafelei din Rwanda fiind din varietalul Bourbon sau derivate. Rwanda noastra vine de la statia de spalare Muhondo si este procesata natural motiv pentru care pe langa corpul siropos si dulceata caracteristice, am descoperit si arome puternice de rom si stafide/ curmale.
Sper sa gasiti interesata si cu informatii utile povestea mea si sper ca nu am depasit limita de caractere sa ma dea @
Lyvyoo afara de pe forum.