Nu neglijati decalcifierea espressorului!

Cei care ajung sa citeasca acest articol, probabil au deja un espressor in dotare. Sper ca nu s-a stricat din cauza proastei intretineri si mai sper ca ati incercat metode eficiente de decalcifiere, fara sa gresiti concentratiile si fara sa beti cafea cu solutii de curatare, in primele shot-uri de dupa operatiune. Neglijenta duce la asa ceva:

Hai sa invatam cum se face corect o decalcifiere!

Acest articol se refera la majoritatea espressoarelor casnice, semiautomate, cu un singur boiler, din gama consumer, excluzand aparatele mai avansate de tip HX (Heat Exchanger) sau Dual Boiler, care necesita o procedura speciala in service (desfacere bucata cu bucata a anumitor piese). La automate nu ma bag, pentru ca au alt mod de functionare, desi parte din acest articol se muleaza si pe specificul lor. Voi repeta mereu – bani aruncati cu automatele astea, acasa….

1. Preventia – tineti cont de apa folosita, care va grabi (sau nu) calcifierea! Indiferent ca  folositi apa plata, filtrata sau din put, uitati-va pe analize, in dreptul elementelor chimice care favorizeaza calcifierea – Calciu si Magneziu – si in dreptul parametrului “reziduu sec la 180 de grade”. In mod normal ar trebui calculata duritatea sau TDS-ul, cu instrumente omologate. Este insa de ajuns sa cititi etichetele sau analizele si sa urmariti un maxim de 15 mg/l pentru Ca si 5 mg/l pentru Mg. Sunt foarte multe ape plate foarte dure, cu 50..70..90 mg/l de Ca. Feriti-va espressorul de ele! Ca sa o spun pe sleau, din pacate (caci concurenta ar fi fost benefica) doar Bucovina e pretabila in espresso, conform etichetelor. De apa de la robinet nu am mai pomenit, caci in majoritatea localitatilor este foarte dura si cu gust de clor, deci nepretabila pentru espresso decat in anumite conditii de filtrare!

2. Cand se face decalcifierea? – Nu asteptati blocarea aparatului. Odata la doua luni, maxim trei, trebuie repetata operatiunea. De asemenea, daca observati chiar mai devreme de doua luni cristale albe pe fundul rezervorului, inseamna ca a sosit timpul! Daca folositi o apa cu duritate scazuta, nevoia decalcifierii poate aparea mult mai tarziu. Pana la urma se folosesc acizi in aceasta operatiune si e bine sa repetam procedura la intervale cat mai rare.

3. Solutia de decalcifiere – veti gasi pe site-urile de profil diverse produse dedicate. Insa se pune o intrebare  – daca majoritatea decalcifiantilor  de pe piata contin ca substanta activa acid citric (adica sare de lamaie), de ce nu am putea folosi noi acasa, direct, sarea de lamaie? Cautati un magazin banal din piata care vinde sare de lamaie si ati rezolvat ieftin si bine problema solutiei de decalcifiere. Insa, cum produsele banale cam dispar din piata, am avzut si in magazinele DM niste pliculete la 4 lei, de asemenea ok. Pot fi si alte variante si va invit sa le puneti in comentarii, in ideea de a evita sa cheltuiti mult pentru ceva care nu este cazul. Se mai foloseste si acidul tartaric, insa din ce am citit, acesta este cam periculos pentru organism, deci ar fi bine sa fie evitat. O alta alternativa este otetul, insa eficienta lui nu se compara cu cea a acidului citric, plus mirosul terifiant pe care ti-l lasa in casa si in masinarie 🙂

Atentie insa! NU depasiti concentratia optima de maxim doua linguri la un litru de apa. Practic intr-un recipient puneti 1l de apa la temperatura camerei, adaugati doua linguri rase de sare de lamaie si amestecati bine, bine, pana se topesc toate cristalele si varsati aceasta solutie in rezervorul de apa. Un service mi-a semnalat faptul ca cineva cu un automat a pus cateva plicuri de sare de lamaie in aparat, apoi s-a stricat si a venit la reparat, fiind aproape de pierderea garantiei! Pentru ca automatele sunt mai pretentioase, folositi indicatiile din manual sau de pe forumurile de specialitate.

4. Desfasurarea operatiunii:

  • decuplati aparatul de la curent
  • inainte de a pune rezervorul cu solutie in espressor, desfaceti surubul ce tine “dusul” si scoateti placuta cu gauri de acolo. Alte espressoare nu au doar o placuta ci mai multe elemente, care se scot, se spala si eventual se pun pentru 20/30 de minute intr-o alta solutie de apa fierbinte si detergent degresant de backflush  (costa cam 30 lei/cutie). 
  • montati rezervorul de apa, conectati espressorul la curent, aprindeti-l si dati drumul la pompa, lasand sa curga 150-200 ml de apa. Repetati operatiunea si pentru circuitul de aburi – apasati butonul de aburi, desfiletati rotita de presiune, dati drumul la pompa si lasati sa curga prin teava de aburi 150-200 ml de apa.
  • (paranteza) daca aveti espressor cu electrovalva (3way valve), va trebui sa faceti o operatiune suplimentara – montati in portafiltru o sita blank, fara gauri (se cumpara separat), puneti in sita solutie din rezervor si cu portafiltrul montat lasati pompa sa mearga doar 10 secunde. Astfel mai curatati si electrovalva de calcar. La fel trebuie facut saptamanal, insa cu un detergent special degresant, nu cu sare de lamaie. Detalii in acest clip.
  • opriti aparatul pentru 15 minute.
  • repetati pasii de mai sus, pana se termina apa din rezervor, cu pauze de 15min. in care aparatul sta oprit, pentru a nu se incalzi prea tare. Incarcat cu acid citric si infierbantat, s-ar putea sa dauneze pieselor interioare.
  • cand ati consumat toata solutia, clatiti rezervorul si puneti apa proaspata. Veti repeta pasii decalcifierii, cu exceptia opririi espressorului timp de 15 minute, numai ca veti folosi doar apa. Pentru aparatele cu electrovalva de care vorbeam, se va executa si o clatire (doua) interioara cu filtrul blank. Daca si ultimul “shot de apa” este acrut (de la sarea de lamaie), mai puteti incarca rezervorul cu niste apa si executa clatiri suplimentare.

Aveti grija ca intre aceste operatiuni, din cauza golirii rezervorului, espressorul sa nu ramana deschis si cu boilerul gol. De fapt acesta este un sfat general. Cand rezistenta merge in gol, fara apa, termostatul nu mai poate controla temperatura din boiler, iar aceasta se incinge pana crapa!

Spor la treaba,

Comments (155)

  • Dan
    April 22, 2020 at 10:55 Reply

    “modelul face parte din categoria espressoarelor automate, iar acestea nu sunt de fapt espressoare ci masini de cafea care se strica repede si nu produc espresso adevarat.”

    Cam virulent raspunsul, si usor tendentios… Eu am un espressor full automat (pardon, “masina de cafea”…) pe care il folosim in familie de 12 ani si merge la fel ca in prima zi. Espresso, ristretto, etc., toate foarte bune. Evident, a fost intretinut corespunzator. Deci, se poate si asa, nu-mi spune ca e o exceptie!

  • ioan26
    April 12, 2020 at 12:34 Reply

    Va salut d-le Liviu Fratila si pe toti cei care cititi aceasta postare. Am facut recent decalcifierea espressor-ului Lelit 41LEM. Am pus asa cum recomandati, portafiltrul cu tisnitoarea desfacuta intr-o solutie de detergent pt. backflush “Ascor Express”. Atit decalcifierea cit si curatarea portafiltrului au decurs bine as zice, insa, dupa ce am montat inapoi tisnitoarea (prin infiletare) imi scapa apa pe la imbinare si imi iese o cafea amestecata cu apa! Am incercat diferite idei, am pus ceva saibe de cupru, am pus o pasta de faina cu apa, chiar si prenadez, dar nimic nu a rezolvat problema. Daca cineva a mai patit asa ceva, il rog sa-mi spuna cum si-a remediat problema. Va multumesc!

    • April 13, 2020 at 12:59 Reply

      Salut, nu e nevoie de politete 🙂 Cel mai bine ar fi sa gasesti un strungar si sa iti decupeze de tot portafitrul, ca sa nu mai cumperi inca unul fara fund cand vei avea nevoie. Altfel, vezi pe topicul dedicat din forum cateva sfaturi utile si mai poti interveni acolo cu intrebari – https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Fixare-picurator-spout-portfiltru

      • ioan26
        April 23, 2020 at 15:32 Reply

        Multumesc, am intrat pe acel topic si cu ajutorul confratilor amatori de cafea buna, mi-am rezolvat problema. Cu decuparea pe strung, apare o usoara problema: prinderea in universalul strungului astfel incit sa nu deformeze sau sa lase urme de zgirieturi pe suprafata nichelata a portafiltrului! Nu zic ca e imposibil, dar e cam dificil!

  • Alin
    September 6, 2018 at 05:04 Reply

    Salut,

    Am intrat in posesia aparatului din urm link: https://www.emag.ro/espressor-tchibo-cafissimo-mini-classy-white-1500-w-3-presiuni-650-ml-espresso-caffe-crema-capsule-alb-326684/pd/DVVQS7BBM/?X-Search-Id=f14ac6e0c7aff60aded1&X-Product-Id=24403825&X-Search-Page=1&X-Search-Position=13&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view

    Am reusit cu greu sa fac decalcifierea: https://www.youtube.com/watch?v=HGz1OvUs8rE, parca a luat o razna.

    Acum nu curge apa pe unde trebuie, in loc sa curga in orificiul care trebuie sa ajunga apa in cana, curge in interiorul aparatului (apa rece)

    Va rog sa ma ajutati

    • September 6, 2018 at 11:04 Reply

      Salut Alin. Aceasta comunitate nu se ocupa din pacate de aparate de cafea ci de espressoare. Automatele si cele pe capsule sunt facute sa fie carne de tun pentru service sau pentru departamentul de vanzari capsule. De aceea pe Espressoman ne-am concentrat doar pe semiautomate si rasnite. Incearca oricum la service-ul lor. Numai bine.

  • Daniel
    February 11, 2018 at 10:29 Reply

    Buna ziua, am un expresor Bosh benvenuto B20 nu stiu ce are, atunci când il pornesc trage toată apa din rezervor o duce in tăviță si nici nu mai încălzește apa, ma puteți ajuta cu un sfat va rog?

    • February 12, 2018 at 15:34 Reply

      Salut Daniel,
      Din pacate modelul face parte din categoria espressoarelor automate, iar acestea nu sunt de fapt espressoare ci masini de cafea care se strica repede si nu produc espresso adevarat. De aceea nici nu le-am analizat in vreun fel pe blog sau forum, asa ca nu te pot ajuta.

  • Andrea
    February 4, 2018 at 21:30 Reply

    Salut, LaPavoni Bar T semiautomat cu doua grupuri din 2016. Unul dintre grupuri pare infundat (apa doar picura). Boiler de 11l. Care ar fi recomandarea Dvs. Pentru decalcifiere? Multumesc

    • February 4, 2018 at 21:33 Reply

      Salut! La profesionale service neaparat, trebuie desfacut bucatele si scufundate piesele in acid.

  • Diana Mitru
    September 4, 2017 at 00:31 Reply

    Buna ziua! Recent am cumparat un espressor philips si mi se pare ciudat faptul ca imi cere sa fac decalcifierea cam la 3 saptamani. Am citit mai multe pareri si, in general, se spune ca acest proces se face la maxim 6 luni, in niciun caz la 3 saptamani. Oare nu procedez corect? ( aparatul nu necesita decalcifiere manuala).
    Multumesc anticipat!

    • September 4, 2017 at 18:11 Reply

      @Diana – Intuiesc ca folosesti un espressor automat, iar noi pe forum nu discutam de asa ceva, fiind cel mai jos standard in materie de fiabilitate si calitate a prepararii bauturilor. Sorry 🙂

    • Tudor
      December 6, 2018 at 09:46 Reply

      In funcftie de duritatea apei cere decalcifiere ,

  • Geo
    September 1, 2017 at 05:49 Reply

    Merge cu cafea măcinată

  • Geo
    September 1, 2017 at 05:47 Reply

    Salut am un expresor manual Electrolux AEG in 15 bari face un expreso super bun cu ce sa putea sa îl decalcifiez

    • September 4, 2017 at 18:12 Reply

      @Geo – urmeaza exact pasii din articol, scrie acolo tot ce ai nevoie!

  • STEFANESCU FLORIN
    July 1, 2017 at 08:06 Reply

    Buna.Am un expresor UFESA ,care nu a fost decalcifiat niciodata.Acum nu mai functioneaza,in sensul ca umplu rezervorul de apa pina la liniuta,pun cafea in sita si o pun in locas ,pornesc aparatul pana se incalzeste,iar in momentul cand ledul rosu de avertizare ca sa incalzit se stinge ,si apas butonul pentru cafea,nu iasa cafea deloc,iar aparatul scoate un huruit urat.Ce sfat i-mi dati,oare se mai poate face ceva?

    • July 3, 2017 at 07:51 Reply

      Salut Florin, acum vreo 7 ani am avut si eu unul. Cand l-am desfacut sa vad cum arata boilerul pe interior si de ce are apa gust nasol, m-am speriat, era negru, negru. Cu siguranta e facut din materiale ieftine, slab calitative, doar e o chinezarie, si mi-am asumat acest lucru, la acea data platind 300 de lei pe el. Practic nu ai alta sansa decat sa mergi la service-ul lor si sa-i bati la cap pe baieti sa ti-l tot repare. Cand iese din garantie, la gunoi si gata, altul mai bun.

    • alex gima
      October 18, 2017 at 13:16 Reply

      A prins aer , incearca sa-i faci o aerisire, ( porneste vaporii si lasa sa iasa toata apa pe teava de vapori pana nu mai iese apa , apoi inchide vaporii )

  • Elena
    March 26, 2017 at 07:47 Reply

    Buna ziua ! Am un Espressor Krups Orchestro Siziliana,din pacate cand so aprins beculetul cu spalarea solutie anticalcalcar nu so facut spalarea la timp si so blocat masina.Ce so intamplat?!Multumesc.

    • March 28, 2017 at 14:25 Reply

      Buna Elena. Espressoarele automate cam au toate aceasta soarta, deci asteapta-te sa te imprietenesti cu service-ul si sa cotizezi pe la ei. Pregateste-te si pentru alte defectiuni in timp, indiferent de marca automatelor.

      • Dan
        April 22, 2020 at 11:00 Reply

        Cam virulent raspunsul, si usor tendentios… Eu am un espressor full automat (pardon, “masina de cafea”…) pe care il folosim in familie de 12 ani si merge la fel ca in prima zi. Evident, a fost intretinut corespunzator. Deci, se poate si asa, nu-mi spune ca e o exceptie!

  • Adina
    February 3, 2017 at 07:11 Reply

    Buna Liviu
    Am Jura Impressa E75 acum doua luni am fost cu el la curatat….si acum imi apare dinou ca trebuie curatat.Metoda cu sare de lamaie e valabita si pt Jura.Aparatul meu nu ai posibilitatea sa scoti grupul si sa il speli !
    Multumesc

    • February 3, 2017 at 10:00 Reply

      Buna Adina. Cum scriam prin blog si forum, noi nu ne ocupam de automate pentru ca sunt pline de probleme de service si nu livreaza espresso sau capuccino de calitate in ceasca, indiferent de pretul platit pe ele. Probabil ca trebuie sa iei legatura cu service-ul lor si o sa inceapa dansul… 🙂 Cam trebuie sa te imprietenesti cu ei. Spor

  • Marius
    January 29, 2017 at 09:57 Reply

    Va salut
    La un aparat Krups Picolo LP1002 cand a incalzit apa nu se mai aude ca trage apa spre ac, se poate rezolva doar cu solutia de decalcifiere din articol? Problema e ca nu trage apa si asfel nu se plimba solutia de curatat… Acul care sparge capsula are orificiul ff mic si nu am cu ce sa curat.
    Daca aveti ceva solutii va rog sa-mi spuneti.
    Multumesc

    • January 30, 2017 at 15:34 Reply

      Salut Marius, din pacate vorbim despre un espressor pe capsule, cazuri de care aceasta comunitate nu s-a preocupat sub nnicio forma, din cauza mediocritatii constructiei si rezultatelor. Iti dai seama ca la cate probleme dau genul acesta de aparate, plus automatele, si la ce rezultate au in ceasca, ar fi trebuit sa avem numai oameni de service pe forum, nu pasionati de cafea buna 🙂 Deci imi pare rau, nu te pot ajuta, insa incearca la service la ei.

  • Sviriniuc Alexandr
    January 11, 2017 at 21:34 Reply

    Salut Liviu,

    Pentru Lelit la fel poate fi aplicata procedura de intretinere mai sus cu sare de lamie? si pentru backflash e ok amestecul cu sare de lamie sau e recomandata solutie speciala?

    • January 11, 2017 at 21:36 Reply

      Salut! Pentru decalcifiere da, la 3-4 luni, dar pentru backflush se foloseste detergent special cum ar fi Puly Caff, Urnex etc.

      • Sviriniuc Alexandr
        January 12, 2017 at 06:09 Reply

        Multumesc mult! Solutiile oferite de Franke sunt compatibile si pentru Lelit?

        • January 12, 2017 at 09:37 Reply

          Fiecare brand are traditie pe ceva. Franke n-au nicio treaba cu espresso si nici nu cred ca produc solutii de backflush. Mergi pe marci dedicate, care si-au dovedit eficienta. Au si cei de la Lelit niste pliculete, daca iti este mai usor sa apelezi la ei…

          • Sviriniuc Alexandr
            January 12, 2017 at 17:45

            Super! Multumesc pentru informatie!

  • nelu
    January 1, 2017 at 22:57 Reply

    salut,am luat un expreso philips HD8652 de 3 luni si as dorii sai fac decalcifiere…
    cam cata sare de lamaie ar trebuii pusa la 1 l de apa?
    asta doar daca merge..

    • January 3, 2017 at 16:37 Reply

      Salut Nelu! Reteta pentru semiautomate o ai in articol. Pentru automate nu ma bag, pentru ca sunt niste espressoare complet nefiabile si creatoare de probleme de service, asa ca nu as vrea sa fii prima persoana pe care o injuri in 2017 :)) Mai bine foloseste solutiile date de producator, scumpe cum sunt (fata de sarea de lamaie) si macar sa raspunda marca in caz ca se intampla ceva neprevazut. Spor, si poate intr-o zi treci pe semiautomate si rasnita!

  • Carla
    December 17, 2016 at 13:56 Reply

    Buna,

    Dupa ce am urmat pasii intocmai, la un Krups 4050, cand vreau sa fac espresso, imi scoare apa si pe tubul de apa fiebinte. De asemenea, si la pornire, cand isi face presiunea.
    Inainte de curatare, tubul ala era infundat. Apa iesea tot pe la sita, pe unde ar trebui sa iasa doar la cafeaua.
    Aveti vreo idee ce ar putea fi? Am folosit 2 pliculete de 8 grame sare de lamaie la 1l de apa.

    Multumesc frumos pentru raspuns,
    Carla

    • December 20, 2016 at 11:09 Reply

      Buna Carla. Krups este o marca made in China, deci te poti trezi cu tot felul de astfel de probleme, pana la un moment dat cand cedezi si il arunci 🙂 Cel mai bun lucru este sa suni la service-ul lor si sa il investigheze acolo, desfacandu-l.

  • Claudiu
    November 15, 2016 at 13:27 Reply

    Buna ziua! Am un Ariete Picasso 1366 si imi curge pe langa acel recipient in care pun cafeaua.Curge putina cafea prin orificii apoi da pe langa. Nu ma pricep la espresoare motiv pentru care nu l-am decalcifiat deloc in vreo 6 luni de utilizare.Am citit articolul insa nu pot sa desfac acel surub de la sita aceea, fiind un torx la care nu gasesc marime(30 e mic si 40 e mare). Pot sa fac decalcifierea fara sa mai dau acea sita jos? Sau astept sa moara si cumpar alta chinezarie? Multumesc!

    • November 15, 2016 at 14:12 Reply

      Salut Claudiu! Unii s-au chinuit sa desfaca surubul si pe espressoare mai bune. Dar atentie caci la chinezarii, de multe ori, suruburile sunt din materiale moi, care se deformeaza usor. Evident ca si cele 6 luni fara nicio curatare au pietrificat filetul. Demontarea acelei site nu influenteaza decalcifierea, ci ajuta la intretinerea generala a grupului si eliminarea gusturilor ciudate din ceasca datorate depunerilor ce rancezesc pe acolo. Poate reusesti sa-l pui la punct, apoi ii iei si o rasnita Kinu M38 (cea mai ieftina si buna bariera spre lumea espresso), cafea proaspat prajita, si reusesti sa bei un espresso multumitor, pana la un aparat nou.

  • coposescu
    October 4, 2016 at 12:55 Reply

    Buna ziua,

    -am si eu un expresor Delonghi (in care se pune cafeaua macinata) si de la un timp incoace…..timpul pana ce iasa cafeaua s-a lungit f mult (pun apa, cafeaua ii dau drumul si dureaza aproape 20 minute pana se termina cele 4 cafele)
    -as dori sa stiu cauza ….

    multumiri

    • October 4, 2016 at 13:51 Reply

      Salut. Daca este semiautomat ai nevoie de o rasnita pentru a stabili tu din reglajul ei, cat de fin sa se macine cafeaua si mai departe cum sa curga espresso-ul in ceasca – cremo sau zeama lunga. Espresso-ul de calitate e dat in mare masura de o rasnita buna.

  • mitut
    September 6, 2016 at 17:14 Reply

    salut .Am un espresor SAECO POEMIA .NU se mai aprind ledurile din mijloc si cel de jos.el functioneaza zic eu dar ?

    • September 6, 2016 at 19:34 Reply

      @mitut – Probabil s-au ars becurile. Ar trebui vazut de un service. De obicei, espressoarele chinezesti sunt predispuse la tot felul de probleme…

  • Surducan Marin
    September 4, 2016 at 08:40 Reply

    Am achizitionat, acum 6 luni, un expressor Espressor manual Star-Light EMD-776, 1050W! Totul bine si frumos, pana azi dimineata, cand incercand sa fac o cafea, butonul verde, care ma anunta ca pot sa dau drumul la apa(apa este calda) nu s-a mai aprins! In prealabil am facut o cana de cappuccino! L-am lasat sa se raceasca, dar degeaba, butonul ramane rosu!
    Daca nu gasesc vreo solutie, nu ramane decat sa il trimit la emag la reparatii! Tin sa precizez ca intretinerea aparatului, s-a facut cu otet si apa Va multumesc

    • September 6, 2016 at 19:36 Reply

      @Marin – Cum ziceam si in alt comentariu, lucrurile chinezesti mereu vor fi predispuse la tot felul de defectiuni. N-ai ce sa faci decat sa-l duci la service.

    • Silviu Escu
      March 12, 2017 at 08:10 Reply

      Nu stiu cine v-a recomandat otetul. Face praf tot ce este garnitura de cauciuc. In plus gustul de acru persista mult mai mult decat acidul citric. Concluzia: sub nicio forma otet.

  • Nicolae Luka
    August 27, 2016 at 20:43 Reply

    salut !
    am luat de doua luni un gaggia gran style si desi am facut doar vreo 100 de cafele cred ca trebuie curatat (decalcarizat ) . am folosit fara sa stiu apa plata borsec (mea culpa ). reteta cu sare de lamaie ramane valabila ?

    • August 27, 2016 at 20:50 Reply

      Reteta ramane valabila. Sper sa fie vorba doar despre decalcifiere, caci espressorul este chinezesc si nu se stie ce surprize vei avea. Adica e diferit de gama romano-italiana, din care momentan a ramas doar Classic. Oricum, apa Borsec este foarte dura si total contraindicata pentru espressoare, la fel ca majoritatea marcilor. Doar Bucovina si Devin.

  • Nicu
    May 1, 2016 at 05:43 Reply

    Domnule Frățilă, apreciez acest forum pentru idee si practicitatea lui, am citit răspunsurile dumneavoastră și rămân indignat și revoltat totodată. Persoanele care scriu au probleme adevărate, nu doar probleme legate de o banala decalcifiere cu sare de lămâie. Iar dacă omul are un automat, răspundeți ca nu sunt fiabile, expresoare inferioare, când de fapt nu vreți sa recunoașteți ca nici măcar nu știți cu ce se mănâncă, nu ați încercat măcar sa aprofundati problema pentru a nu ieși din area de confort. Faptul ca declarați ca automatele nu fac cafea buna, nu face altceva decât sa jignească și sa irite posesorii de automate. E adevărat ca trebuie sa le cureți o data pe săptămână, decalcifiere lunara, mentenanță care este necesara și expresoarelor obișnuite. Rezumati-va la a răspunde ca nu știți, pentru ca nu va pricepeți la aceasta categorie, fără a influenta negativ posesorii de expresoare.

  • simion
    March 27, 2016 at 21:14 Reply

    Salut ma poti ajuta cum se poate curata masina de facut cafea krups

    • March 28, 2016 at 10:00 Reply

      Salut. Tutorialul din articolul despre decalcifiere nu a fost folositor? Ce model mai exact?

  • Musetescu Vlad
    February 28, 2016 at 20:58 Reply

    Salut!
    Pentru un aparat Lavazza LB1000, cum pot sa procedez? Am cumparat niste prafuri pentru asa ceva, insa nu vreau sa fac pe specialistul cu ele!

    • February 29, 2016 at 23:01 Reply

      Salut! Din pacate pe forum si blog nu ne ocupam de capsule si automate pentru ca nu sunt espressoare ci…aparate de facut cafea. Deci nu am experienta sa te pot ajuta. Poate la service-ul lor.

  • Dragan
    January 11, 2016 at 06:10 Reply

    Bună mă poți ajuta am un aparat saeco filips am dat sa fac cafea și nu mai curgea apa nevasta a curățat cu oțet și tot nu curge apa . Și becu de jos nu se mai stinge nu e normal .. ce pot face în aceasta situație ? Sa o desfac toată săi curat tuburile boiler ?

    • January 14, 2016 at 21:52 Reply

      Salut, cel mai bine apelezi la service-ul respectiv, pare mai grava problema.

  • Dragos
    December 28, 2015 at 12:29 Reply

    Cum fac sa primesc notificari de la site-ul acesta. Sunt un pasionat de cafea si ma intereseaza enorm.

    • January 4, 2016 at 10:43 Reply

      Salut Dragos! Scuze pentru raspunsul intarziat, a intrat mesajul in spamul comentariilor. Aici se scrie mai rar ce-i drept. Agitatia mare este pe forum, unde te invit si pe tine – https://www.espressoman.ro/forum/

  • Bogdan
    December 3, 2015 at 20:33 Reply

    Salut, am un espresor Miele CVA620-2, ma poti ajuta cu cateva sfaturi? In special pentru decalcifiere. Multumesc.

    • December 4, 2015 at 13:17 Reply

      Salut, aici e un blog si un forum de semiautomate. Nu vei gasi asemenea sfaturi, automatele nefiind in vizorul noastru din cauza fiabilitatii reduse si a bauturilor extrem de proaste pe care le preparara. Dar fiecare alege pe ce cheltuie banii sai…

  • Dobre
    November 2, 2015 at 10:02 Reply

    Am un Saeco incanto de lux si de o saptamana pastila de zat nu mai are consistenta , e foarte umeda,
    Cu respect

    • November 9, 2015 at 10:37 Reply

      @Dobre – automatele dau tot felul de probleme in timp. Nici nu ne-am batut capul in aceasta comunitate cu ele caci sunt niste magneti de bani pentru service-uri.

  • Larisa
    October 16, 2015 at 20:56 Reply

    Buna. As putea folosi acest procedeu pe un aparat Philips Saeco? A inceput sa functioneze tot mai greu pt varianta cu pastile. Multumesc

    • October 16, 2015 at 20:58 Reply

      Buna Larisa? Automat sau semiautomat?

    • Tanase
      November 1, 2015 at 07:17 Reply

      Buna Larisa, sa stii ca functioneaza foarte bine solutia mentionata mai sus, eu am avut un Bosch Tassimo si am facut decalcifierea din (aproximativ) patru in patru luni si ma bucur si acum de el, mentionez ca il am de 3 ani si face cafea ca-n prima zi.

  • Geanina
    October 12, 2015 at 09:15 Reply

    Buna, crezi ca as putea folosi sarea de lamaie si pe un espressor Lavazza? Pana la urma nu prea am ce pierde, nu mai face cafea de loc. Merci.

    • October 12, 2015 at 09:24 Reply

      Buna, probabil ca da, nu stiu ce sa spun caci nu am pus mana niciodata pe asa ceva…

  • Laura
    August 29, 2015 at 08:44 Reply

    Buna detin un Espressor Krups XP521030.il am de vreo 3 luni si vreau sa stiu cum sa fac decalcifierea la acest espressor si ce tablete imi recomanzi sa folosesc.multumesc mult

    • September 7, 2015 at 10:35 Reply

      Buna Laura. Fiind un semiautomat, se aplica exact ce scrie in articolul de mai sus…

      • Sebi Spinu
        September 13, 2015 at 11:38 Reply

        Salut Liviu,
        Am un Expobar Brewtus iv . Știți cumva cum se face decalcifierea?
        Si a doua problema, unde găsesc un detergent bun pentru backflush?

        Multumesc,

  • ghita
    July 14, 2015 at 07:26 Reply

    buna , am un aparat saeco minuto cumparat de o luna de zile , a aparut intr-o dimineata pe ecran ca are nevoie de decalcifiere , am inceput procedurile si acum este la pasul de clatire , dar aceasta clatire nu se mai termina , am facut toti pasii indicati in cartea aparatului iar acum are vreo 5 ore functionare pe clatire si nu trece de 98%, l-am scos din priza sa-si faca o resetare ceva dar a reluat procedura de clatire de la zero , , ce trebuie sa fac sa se termine aceasta procedura sau sa-i opresc procedura sa pot folosi aparatul. multumesc anticipat

    • July 14, 2015 at 20:58 Reply

      Salut. Imi pare rau, aceasta platforma online nu trateaza decat aparatele de calitate, semiautomate. Automatele sunt niste robotei nefiabili, cu rezultate nasoale in ceasca, si nu prezinta interes pe Espressoman.

  • Catalin
    June 7, 2015 at 12:23 Reply

    Bună ziiua!
    La Gaggia Classic 2015 nu se mai face pasul cu filtru blind, nu?

    • June 7, 2015 at 14:04 Reply

      Salut Catalin. Nu, pentru ca nu mai are electrovalva.

  • Carmen
    June 7, 2015 at 06:36 Reply

    Cum se face lubrefierea/ungerea unui expressor? unde se pune pasta din tub? nu exista nicaieri specificat, doar scrie ca se face acest lucru. Am un Philips Saeco.
    Multumesc!

    • June 7, 2015 at 11:21 Reply

      Buna Carmen, despre automate nu si-a dat nimeni interesul sa afle nimic pe forum. Sunt espressoare inferioare si nu ai sa gasesti pe aici informatii despre intretinerea lor. Doar despre semiautomate si rasnite, separate.

  • Cristi
    May 25, 2015 at 12:46 Reply

    Buna, Pompa de la un Automat de longhi Este ff Multa rugina , e normal ? Mersi mult

    • May 28, 2015 at 21:56 Reply

      Salut! Apa proasta probabil sau poate fiabilitatea pompei… Nu e scumpa, probabil vreo 100-200 de lei la ei la service.

  • horatiumuth@yahoo.com
    May 16, 2015 at 12:52 Reply

    Am un SAECO INCANTO DELUXE si la 4 luni ii fac decalcifierea cu 2 linguri de sare de lamaie la 1 litru de apa calda.
    Azi este “termenul” si problema este ca………nu se opreste din clatire!
    Pentru cafea folosesc doar apa plata.
    A functionat foarte bine fara probleme, dar nju stiu de ce clateste atata(cca 40 l apa!!!) si nici nu stiu cum sa-l opresc.

    • May 16, 2015 at 13:06 Reply

      Salut Horatiu. Acel model este un automat, deci un espressor inferior, comunitatea Espressoman neluand in discutie roboteii din cauza fiabilitatii slabe si a incapacitatii de a scoate shot-uri de calitate, asa cum o fac semiautomatele si rasnitele separate. Deci cu parere de rau, nu te pot ajuta.

  • Iulian
    May 8, 2015 at 15:34 Reply

    Salut! la un tonomat SAECO 8p cum procedez cu decalcifierea sistemului?? Sunt mai la inceput cu tonomatele de cafea si nu prea sunt asa priceput!! ma poti ajuta?? Pun to asa solutia cu sarea de lamaie in bidon si ii dau pe spalare sa isi ia apa singur din el? ar putea sa afecteze ceva??

    • May 8, 2015 at 15:54 Reply

      Salut Iulian. Nu stiu ce sa iti spun.. Pe acest blog si forum vorbim de ceea ce inseamna cafea adevarata, espresso adevarat si chiar dam cu piatra in toate tonomaletele cu multiple chimicale prin prafurile folosite si cafea de ultima speta. Sorry..

  • Ardelean Emilia
    March 8, 2015 at 14:30 Reply

    Servus Liviu , Am un expresor Rowenta Adagio , ES180 Cand il pun in functiune , curge apa pe langa portafiltru , cred ca din expresor Mentionez caam fortat /insurubat de mai multe ori portafiltrul in expresor , deoarece am simtit ca opunea o rezistenta la insurubat Drept urmare , cele doua parti din plastic negru , din care este alcatuit portfiltrul , stau acum, cam departate una de cealalta
    Ce ma sfatuiti ?
    Va multumesc !

    • March 8, 2015 at 14:58 Reply

      Buna Emilia. Fiind vorba de un espressor chinezesc si componentele sunt mai fragile, ca si toata constructia lor per ansamblu. In mod normal, plasticul nu are ce cauta la nivel de portafiltru. Va trebui sa ajungi la service-ul lor si sa vezi ce anume s-a rupt acolo (daca s-a rupt). POate fi vorba si de o simpla garnitura, lucru intalnit mai des, garniturile fiind consumabile. Vazand acum poza acestui “espressor”, imi dau seama ca este de fapt o jucarie, chiar sub alte chinezarii din magazine si ar trebui sa te astepti la probleme de gen, la cum arata.Exista trepte de calitate (si de pret, e adevarat) care se reflecta in fiabilitate si in rezultatele din ceasca.

  • Alexandra
    December 19, 2014 at 06:57 Reply

    Buna ziua,am un aparat philips saeco si in urma ciclului de decalcifiere a ramas blocat,se poate reseta?

    • December 19, 2014 at 08:20 Reply

      Buna Alexandra. Asa cum am mai spus-o pe blog si forum nu ne ocupam de automate caci sunt niste espressoare inferioare, fara fiabilitate si fara rezultate multumitoare in ceasca. E de intrebat la service-ul lor…

  • Bogdan
    December 18, 2014 at 03:34 Reply

    Salut! Am un Saeco Odea Go. Cum fac decalcifierea!! Multumesc 😉

    • December 18, 2014 at 12:33 Reply

      Salut Bogdan. Pe Espressoman nu se gasesc informatii despre automate, caci sunt aparate inferioare si nu prea le dam atentie. Ar trebui sa urmaresti manualul de utilizare cel mai probabil.

  • Sorin
    November 26, 2014 at 13:40 Reply

    Am un expresor Delonghi EC 221.B si vreau sa cumpar un filtru pentru curatare din cel fara gauri ca la sita. Imi recomanda cineva un furnizor, importator, dealer, ceva ?
    Multumesc anticipat

    • November 26, 2014 at 20:41 Reply

      Fiind un aparat extrem de slab, folosirea unei site blind (fara gauri) l-ar distruge. Acea sita este doar pentru aparatele cu electrovalva. Iar DeLonghi, nefiind compatibil cu dimenisunile profesionalelor, te forteaza sa apelezi la service-ul lor pentru orice tip de accesoriu.

  • Bogdan
    November 26, 2014 at 10:04 Reply

    as dori o recomandare de expresor daca se poate ! ( fotografie@bogdanbudoiu.ro) sa inteleg ca este din vina expresorului zatul de caffea din portafiltru care nu este dur ? sau ca nu am inca un tamper , desi expresorul este dotat cu unul dar care in dupa parerea mea nu exercita o presiune la fel ca unul manual . de mentionat cva la inceput a fost dur dar dupa cateva folosiri nu mai este .. !

    • November 26, 2014 at 20:44 Reply

      Bogdan, finalizez mail-ul in cele ce urmeaza si il trimit. In primul rand as lua o rasnita in locul tau si cafea proaspat prajita. Primele rezultate se vor vedea rapid. Partea cu tamparea automata la infiletarea portafiltrului este o vrajeala de marketing si nu am stat sa studiez cum o face delonghi, dar ar fi indicat si un tamper. eventual, daca tot lucrezi in domeniu, poate cunosti pe cineva cu o imprimanta 3D ca sa iti confectioneze unul ieftin, pe dimensiunea portafiltrului tau. Espressorul asta chiar nu merita investitia intr-un tamper de inox de 100-150 de lei.

  • Bogdan
    November 26, 2014 at 09:46 Reply

    salutare Liviu si multumesc pentru raspuns , am luat Delonghi icona pt ca am gasit un pret ft mic undeva la 500 de lei nou .. in viitor o sa optez pt altceva , o sa achizitionez si un tamper , pana acum am folosit cafea Lavazza in vid deja macinata ,o sa iau si cafea boabe si o rasnita sa vad diferenta !

  • Bogdan
    November 25, 2014 at 19:23 Reply

    salutare , de curand am achizitionat un expresor delonghi icona cu care usor incep sa fac si sper sa reusesc expresso ok, am o intrebare dupa ce il folosesc cum trebuie sa arate cafea din cupa dupa dura sau [oate fi si putin apoasa , ma refer la zatul de cafea ramas am observat ca la prima utilizare a fost ft dura dupa care nu . un sfat o parere /? Multumesc .

    • November 25, 2014 at 20:47 Reply

      Din pacate, deLonghi nu este o marca ce produce espressoare ci “surogate”. Sunt foarte multe lucruri in minus fata de un semiautomat bunicel, mai ales la pretul destul de ridicat al lui Icona. Portafiltrul cu insertii severe de plastic este unul din marile motive ale nereusitei tale. Dar nu trebuie sa uitam lipsa rasnitei care joaca un rol cheie, tamperul, sita/portafiltrul nepresurizate etc. Cred ca trebuie sa te impaci cu ideea. Sau macar ca prim pas, ia o rasnita si cafea proaspat prajita si profita de imbunatatirile majore aduse.

  • Alina
    November 17, 2014 at 09:52 Reply

    Buna,
    Am un espressor Saeco Odea Go si in urma DECALCIFIERII A RAMAS BLOCAT.Are ledul de la aburi verde intermitent si in partea stanga e totul rosu.
    Ma puteti ajuta cu o idee de resetare?

    • November 17, 2014 at 12:55 Reply

      Buna Alina. Pe Espressoman nu avem in vedere decat aparatura de espresso de calitate. Automatele sunt niste espressoare inferioare, nefiabile, fara calitate in ceasca, cu multa electronica si mecanica fina, spre care nu am avut nicio motivatie sa ne aplecam. Asadar, nu aici vei gasi raspunsul. Imi pare rau…

    • dumitru benyamin
      December 7, 2015 at 18:50 Reply

      buna Alina te pot ajuta eu . tine apasat butonul de abur cel din dreapta 6 secunde si va disparea eroarea .

  • Lia Gyemant
    November 7, 2014 at 10:05 Reply

    Aparatul meu este un Tassimo casnic, mi s-a aprins luminita rosie care indica detartrare, nu as vrea sa astept pana cand primesc prin posta pastilele de la reprezentant. Locuiesc in Cluj. Unde as putea gasi pastile pentru detartrare? Multumesc.

    • November 9, 2014 at 20:14 Reply

      Pe acest blog nu vorbim de espressoare din categoria celor inferioare, iar acest articol nu se adreseaza posesorilor de aparate pe capsule. In principiu, in lumea capsulelor, daca ai luat-o pe drumul acesta esti prizonierul unei..capsule, pentru orice nevoie, de la capuccino la decalcifiere.

  • livuu
    October 26, 2014 at 14:26 Reply

    Salut. Pt un gaggia evolution espresso,dupa ce dau sita jos (dusul) este neaparat sa dau jos si ce e cu inbusul ? Ms

  • ru
    September 25, 2014 at 13:35 Reply

    Buna ziua,

    Am un expresor Singer ES-150. Stiu ca nu este ceva foarte bun, dar il am de 2 ani si face o cafea foarte buna. L-am curatat de 3 ori pana acum cu solutie pe care mi-au dat-o iei, adica 3 plicuri. De doua zile insa, pun cafea in portafiltru (sau cum se numeste exact), il pun in expresor si apoi apas butonul care face cafeaua, dar nu curge nimic, ramane blocat portafiltru si nu il pot scoate decat dupa ce s-a racit de tot pentru ca este blocat. Am demontat si curatat portafiltru cu toate cele din el, si tot nu vrea sa curga cafeaua. Poate fi o problema de calcar? Imi recomandati sa il curat cu sare de lamaie? Si daca da, cam care sunt portiile? Va multumesc anticipat si frumos.

  • Mioara
    September 9, 2014 at 10:19 Reply

    E link de la Lelit vad. E ok sa postez acolo despre Gaggia?

  • Mioara
    September 9, 2014 at 08:30 Reply

    Filmuletul l-am vazut de nenumarate ori, la ea pare foarte simplu de desfacut, la mine nu 🙁

    • September 9, 2014 at 09:37 Reply

      Cel mai bine ar fi sa postezi in forum intrebarea caci sunt multi utilizatori ai acestui aparat si te-ar putea ajuta concret cu un sfat. Topicul este aici – https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Lelit-PL41-TEM Nu este necesar sa fie desfacut strict pentru decalcifiere, dar reziduurile de acolo oricum trebuiesc curatate lunar…

  • Mioara
    September 9, 2014 at 08:28 Reply

    Salut Liviu. Am incercat si cu o surubelnita cu manaer mai mic dar gros, nici vorba sa se desfaca. In lipsa de alta solutie, am sunat la service sa ii intreb daca pot duce acolo espressorul pentru a ma ajuta si mi-au spus ca “pentru decalcifiere nu este necesara desfacerea niciunui surub!!!”

    Asa ca ma aflu intr-o situatie fara iesire din punctul meu de vedere. Any ideas?

  • Mioara
    September 7, 2014 at 08:08 Reply

    Salut Liviu. Ce se intampla daca, la Gaggia Classic, inainte de decalcifiere, nu pot scoate surubul ce tine “dusul” si implicit placuta cu gauri? Sincera sa fiu, m-am chinuit destil si nu il pot desuruba…. Nu se poate efectua operatiunea si fara a scoate surubul si “dusul”?
    Multumesc

    • September 7, 2014 at 09:11 Reply

      Hello. Se poate, insa oricum acolo se aduna mizerie multa de la cafea si mai bine faci o treaba cap/coada decat pe jumatate. Oricum, acele piese trebuiesc demontate si atunci cand vei face operatiunea de backflush, deci trebuie sa inveti sa scoti de acolo. In timp, depunerile rancezesc si vor da un gust neplacut cafelei. Acest clip ar trebui sa te ajute: https://www.youtube.com/watch?v=2oGwJuJ65Dk Scoate rezervorul de apa si tavita, apoi intoarce aparatul (rece) astfel incat sa ai acces facil la grup. Cauta o surubelnita potrivita dar cu maner mai gros, ca sa poti rasuci mai ferm in caz ca actuala e prea subtire (ai grija sa nu incurci directiile de invartire) si fa rost si de un imbus potrivit caci urmatoarele doua suruburi sunt hexagonale. Spor la treaba! 🙂

  • saeco
    July 23, 2014 at 10:37 Reply

    Buna ziua
    ma ajutati si pe mine cu decalcifierea la un aparat de cafea saeco Royal classic nu are afisaj electronic, doar doua butoane de cafea si de abur.
    multumesc mult.

    • July 23, 2014 at 20:45 Reply

      Salut! Saeco Royal este un automat si nu ma bag. Sunt mult prea nefiabile si folosesc alte proceduri decat semiautomatele.

  • Monalisa
    March 14, 2014 at 08:59 Reply

    Multumesc mult, am facut procedura cu sare de lamaie la un espressor Gaggia, care se blocase , nu mai facea cafea, nu mai curgea apa. Chiar a functionat.

    Multumesc mult !!!!!!!!!!!

    • March 14, 2014 at 23:12 Reply

      Ma bucur 🙂 E cea mai buna si ieftina solutie.

  • robo374
    March 8, 2014 at 10:33 Reply

    De ce recomanzi si otetul ca alternativa ? Am auzit persoane care si-au distrus expressorul folosind otet diluat.

    Scrie si in cartea la expressor:
    Warning! Never use vinegar as a descaler.

    • March 9, 2014 at 22:39 Reply

      L-am sugerat ca alternativa pentru ca asa mi-a spus un service man, candva. Dar am recomandat sarea de lamaie, nu otetul. Oricum, nu trebuie sa te iei dupa precizarile manualului, care in fond vrea sa iti vanda solutia de decalcifiere a respectivului fabricant. Dar pe fond, manualul are dreptate – orice decalcifiant, folosit necorespunzator, are potentialul de a ataca boilerul sau alte piese.

  • Stefan
    January 30, 2014 at 07:53 Reply

    Buna ziua,
    Va explic imediat, solutia pe care o gasesc eu, ca sa scapati de problema calcarului este nevoie de o statie de dedurizare ok? E pacat sa montezi statia pentru un singur expresor, e bine sa montezi statia pe toata casa, ca sa montezi acesta statie trebuie sa urmaresti 2 criteri, sa sti exact cantitatea de calcar din apa, si sa montezi statia pe conducta principala care intra in locatia dvs, ca sa protejati intreaga casa. Statia de dedurizare este pentru intraga locatie nu doar pentru expresor, si o sa iti explic si de ce, pentru ca cea mai scumpa componenta a acestei stati este calculatorul, daca ai monta doar pentru expresor acesta statie nu se merita investitia, atunci recomnadarea mea sa se monteze pe toata casa, protejezi masina de spalat, instalatie sanitara etc

    • January 30, 2014 at 09:01 Reply

      Din pacate ceea ce vinzi tu nu se potriveste cu obiectul acestei postari. Solutia este supradimenisonata, fara sa mai spun de cei care stau la bloc. Multumim.

  • Stefan
    January 28, 2014 at 15:07 Reply

    Sistemul de dedurizare este format din rasina cationica alimentara vrevetata, acesta rasina retine calcaru si da spre consumatori o apa dedurizata(fara calciu si magneziu) la un volum de apa consumat de dvs aparatul intra in regenerare( adica se spala rasina cu solutie salina),avantajele acestor sisteme:
    ofera apa dedurizata si va scapa de problemele cauzate de calcar, acest sistem se monteaza la intrarea apei in casa sa protejati toata casa

    foloseste apa dedurizata la spalarea rasini(scade consumul de sare foarte mult)

    se regenereaza la un volum de apa consumat de dvs in functie de cantitatea de calcar pe care o aveti dvs in apa, calcaru se depune pana la 5 grade germane ce este sub 5 nu mai depunde

    regenerare proportionala isi calculeaza proportional cantitata de apa si sare necesara regenerari corespunzatoare a rasini

    rasina dedurizatorului este garantata circa 8 ani de zile si este monosfera(dimensiuni egale ale bobitelor de rasina) aces lucru ajuta la o dedurizare corespunzatoare si nu faciliteaza formarea firidelor(spati goale in mediu filtrant) nu polisfera(dimensiuni diferite) ca la celealte sisteme dupa piata,
    Toate aceste lucruri aduce la o optimizare a consumului de sare si o calitate superioara a apei dvs

    • January 29, 2014 at 23:59 Reply

      Stefan, te inteleg, vrei sa-ti faci reclama, ok. Dar de ce nu incerci sa o faci ajutand si raspunzand la subiect? Noi asta cautam aici, statii de dedurizare? Pentru espressor de 150E-1000E? Daca vrei sa raspunzi la subiect esti invitatul meu, fara a-ti face reclama. Solutiile trebuiesc oferite punctual, pe problema omului, nu supraevaluat, pe lungimea buzunarului tau!

  • Stefan
    January 28, 2014 at 14:12 Reply

    Duritatea strica nu doar expresorul, afecteaza instalatia depunanduse pe coturi, exista soluti concrete care rezolva toate problemele.
    Protejati intreaga casa si scapati de disconfortul acelor pete albe pentru totdeauna, aceste sisteme sunt garantate circa 8 ani de zile rasina care face acest lucru, se monteaza pe intrarea apei in casa si va ofera o apa fara calcar, consumabil la acest sistem este sarea pastilata, sistemele care le indic sunt cele produse de ecowater sua lider mondial sau clak sua la fel de bune, dar depinde de probleme.
    Eficienta acestor sisteme este garantata

    • cristian
      January 28, 2014 at 14:53 Reply

      Salut,
      Folosestu tu sistemul acesta? si in care sens eficienta este garantata? poti da mai multe info? la prima citire pare doare reclama, imi cer scuze anticipat daca gresesc.

  • Stefan
    January 28, 2014 at 12:38 Reply

    Buna ziua,
    Pentru a scapa de problema care o ridica calcaru este necesar un sistem de dedurizare, acest sistem pe langa ca va protejeaza instalatia sanitara , apa pe care o trateaza de calcar, are o calitate superioara si nu mai sunteti nevoiti sa folositi sisteme de curatare a petelor albe
    pentru informati suplimentare nu ezitati sa ma contactati Stefan Toma

  • alex
    January 13, 2014 at 17:59 Reply

    cum se decalcifiaza un krups xp 7200?

    • January 13, 2014 at 18:17 Reply

      Modelul acela este un automat, deci un espressor inferior. Producatorii au proceduri speciale cu cicluri reglate electronic, deci ar trebui sa intrebi la service-ul lor

  • cristian
    January 9, 2014 at 21:12 Reply

    Salut! de unde se poate achiziționa soluție pt backflush, și ce marca ar fi ideala la un lelit 41em?
    Deasemenea de unde se pot procura accesorii pt espressor in Romania, ma refer la site, stand pentru porta filtru, găletușa pentru resturi? Ma intereseaza pentru uz casnic.
    multumesc

    • January 9, 2014 at 21:27 Reply

      Salut! Din cate stiu, aduce si importatorul Lelit (gaggia.com.ro). Altfel sunt diverse magazine pe google unde poti compara preturile. Mai scumpe si mai ok sunt cele Concept Art, cei care vin de pe Espressoman avand 10% discount. Dar sunt pe Bursa forumlui si useri care printeaza 3D suporti de tampere si arata binisor ca material, fiind foaret ieftin. Sitele pe 57mm nu cred ca pot fi schimbate cu altele caci nu prea ai ce alege. Pe 58mm se gaseau mai multe variante dar nu se potrivesc. Solutie de backflush cauta marcile Urnex, Puro Caff, JoeGlo.

  • razvan
    December 26, 2013 at 16:58 Reply

    Salut. Nu credeam ca sunt atatea detalii la un espresso.
    Am achizitionat un espressor Heinner hem 200, lucreaza la 5 bari. Este bun de ceva? Cum se curata, ca nu se desface nimic (inafara cupei unde pun cafeaua). Va rog dati-mi detalii despre el ca nu ma pricep deloc.
    Multumesc mult.

    • December 26, 2013 at 22:36 Reply

      Salut Razvan! Detalii poti gasi in manualul producatorului. Cand va fi cazul, decalcifiere se face conform articolului de mai sus. In rest, despre niste bucati de plastic lipite nu poti spune ca este espressor 🙂 Am impresia ca functioneaza cu presiune de abur, fiind o chinezarie de preudoespressor. As spune ca sunt bani aruncati. I-ai macar o rasnita manuala, eventual Porlex, si ceva, ceva se poate scoate din el, daca respecti regulile de preparare ale unui espresso – https://www.espressoman.ro/cum-prepari-un-espresso-perfect-acasa/

  • vali vatamanu
    December 26, 2013 at 08:40 Reply

    Buna ziua,

    Va rog sa-mi spuneti mai multe detalii despre decalcifiantul saeco Am un aparat saeco ambra si am cumparat solutie pentru decalcifiere SAECO Va rog sa mi spuneti daca. 1 Exista un alt pocedeu de decalcifiere mai deosebit pentru acest aparat. 2 Daca inainte de inceperea procedurii trebuie sa desfac capacul de la boilarsi sa curat piatra din el . 3 Daca capacul de la boilar trebui e dat jos si curatat dupa operatiunea de decalcifiere sau. 4 Daca capacul trebuie scos intai si curatat apoi efectuata operatiunea si iar din nou scos capacul si curatat. 5. Daca intreaga cantitate de decalcifiant se amesteca cu acel litru de apa calduta sau apa se foloseste la urma pentru clatirea interioara a expresorului. Va multumesc.

    • December 26, 2013 at 22:39 Reply

      Salut Vali. Saeco Ambra este un automat deci nu ma bag. Este un domeniu al lipsei de fiabilitate si al mediocritatii rezultatelor, incat nu am gasit motivatie suficienta pentru a-l cerceta. Regulile de mai sus sunt pentru semiautomate, automatele avand reguli proprii.

      • vali vatamanu
        July 1, 2014 at 16:08 Reply

        am reusit decalcifierea demontand singur capacul de la boilar am scos un pumn de piatra apoi am montat la loc dar cu garnitura noua (pierde apa daca se monteaza aceeasi garnitura ) apoi fac decalcifierea diluind in proportie de doua parti apa si o farte decalcifiant am trecut solutia prin expresor de trei ori apoi am scos cateva cani de apa calda si cateva cafele pe care le-am aruncat ,merge perfect in regim de bar cate 30-50cafele pe zi . In sevice ma costa in jur de 300 ron o astfel de operatiune . Service-ul nu pre vor sa vanda garnituri ei te taxeza la ora de manopera plus piesele. Dar se mai poate cu obtine am dat 10lei pe o garnitura in loc de 2-3 lei Am expresorul de nou ma costat 900- 1000 euro merita banii si-a scos de mult banii si aduce profit bunisor Il am de 7-8 ani (defecte minore in acesta perioada o piesa am schimbat-o de trei ori de la grup in care se prerpara cafeaua sub presiune si abur se uzeza . La 3-6 luni trebuie decalcifiat i-ti dai seama dupa cum curge cafeaua . La saptamana ii curat grupul sub jet de apa ar trebui curatat zilnic pentru ca , cafeaua sa nu aiba anumite izuri, mirosuri .

  • radu catalin
    December 8, 2013 at 09:52 Reply

    Buna ziua, apelez la acest forum deoarece azi am achizitionat un espressor DeLONGHI EC 200CD din pacate SH si as dori sa-i fac o decalcifiere si o curatire severa pt a ma putea bucura de el.
    Va rog a ma ajuta prin a-mi spune cu ce sa incep si cum , am citit commenturile de mai sus cu sarea de lamaie si mi se pare o ideea interesanta.
    Astept cu nerabdare ajutorul dumneavoastra. Va multumesc!

    • December 8, 2013 at 12:54 Reply

      @radu catalin – sper ca nu ai dat mult pe aparat, caci o chinezarie SH e un fel de anvelopa de iarna SH de la o dacie 1300. Vorbesc in cunostinta de cauza, caci acum 5 ani am avut si eu un aparat asemanator ca si origine si piese. Fiind un semiautomat, vei putea decalcifia aparatul conform pasilor descrisi in articol. Spune-mi daca e ceva ce nu ai inteles… Daca tot nu functioneaza in parametrii normali va trebui sa-l duci la un service sau sa-l arunci, caci s-ar putea sa coste reparatia cat nu face espressorul.

  • ingrid
    August 3, 2013 at 08:17 Reply

    Espressorul a fost luat din Germania deci nici o sansa sa il duc la un service,dar am vb deja cu cineva care se ocupa si sper sa il rezolve.Aceeasi parere mi-a spus-o si el doar ca pe viitor nu imi mai recomanda decalcifierea cu otet.Acum imi pare rau ca nu am folosit solutia de decalcifiere,m-i s-a parut mai comod si practic otetul.Voi reveni cu detalii dupa ce voi afla ce s-a intamplat.Multumesc pt raspuns,o zi buna!

  • mircea
    August 3, 2013 at 01:36 Reply

    Salutari ! si felicitari pentru espressoman.ro. Dupa mult timp am si eu esprresor, SH, Gaggia Baby Class. 250 ron, nefunctional. L-am desfacut bucati, am scos un pumn de calcar, apoi ansamblat la loc si curatat conform retetei de mai sus cu sare de lamaie. S-a desfundat in sfarsit dar a mai aparut un loc pe unde curge apa si anume tubul de ghidaj din electrovalva (l-am desfacut bucati) e fisurat, gasesc undeva o alta electrovalva buna sau defecta (defecta in ideia ca inlocuiesc acel tub). Multumesc!…….nerabdator, ieri l-am luat si uite ca fara sa beau vre-un espresso nu dorm la ora 4.30 de la 2 m-am tot invartit in jurul electrovalvei pana am gasit motivul scurgerii.

  • ingrid
    July 31, 2013 at 20:11 Reply

    Buna,eu detin un expresor cup&cino franke flair si de curand am incercat decalcifierea cu otet.Problema e ca dupa finalizarea decalcifierii expresorul nu mai functioneaza imi apare doar ,,please wait,,si atat nu mai pot face nimic.Aveti vreun sfat?

    • August 1, 2013 at 11:46 Reply

      Probabil s-a desprins o bucata mai mare de calcar si a infundat ceva. Du-l la service. Oricum, e un espressor automat, asa ca nu vei avea parte de prea multa calitate in ceasca si nici de fiabilitate. Astea sunt punctele slabe ale automatelor pe care cumparatorii trebuie sa si le asume atunci cand arunca mii de lei/euro. Cu niste costuri suplimentare, ar trebui ca service-ul marcii sa te ajute. Sa revii cu un raspuns, apropo de ce s-a defectat, poate sunt interesati si altii. Spor.

  • Radu
    July 24, 2013 at 10:08 Reply

    Calcarul (forma de cristalizare a depunerii se numeste calcit) se depune doar cand se modifca pH-ul apei – cresterea temperaturii sau scaderea presiunii. Exista o solutie care forteaza cristalizarea calcarului in aragonit, care insa nu tinde sa se depuna in timp si deci nu distruge echipamentul. Dispozitivul se monteaza direct pe teava si rezultatele sunt imediate. Nu exista aport de chimicale si are la baza doar fenomene fizice.

  • Andrei
    June 22, 2013 at 08:42 Reply

    Poza e epica! 🙂
    Pare a fi un espressor folosit intens timp de ani buni fara nici o decalcifiere sau poate cu o apa f dura. Daca ar sti lumea cata piatra are apa pe care o scot din fantana de la tara nu ar mai zice nimeni ca cea de la robinet e dura. Eu zic ca duritatea apei de la robinet e undeva putin sub medie.
    Primele semne ale depunerii le vedeti in rezervorul de apa: incep sa apar urme albe-galbui care sunt aspre la mana. Apoi apar zgomote ciudate la functionare, incep sa se blocheze supapele si apar anomalitati in functionare (valabil si la filtrele de cafea si la alte aparate care folosesc apa).
    Masina de spalat se poate decalcifia cu 1 litru de otet din cand in cand in loc sa dati peste 10 lei pe o cutiuta de praf de comert.

  • mari_rodi
    June 5, 2012 at 12:18 Reply

    scuze.era o intrebare

    • June 5, 2012 at 12:57 Reply

      Atunci trebuie incercat, adaptat… Poate cineva dintre cititori a incercat si ne da detalii!

  • mari_rodi
    June 5, 2012 at 09:24 Reply

    merge acelasi lucru si la un dolce gusto

  • afara ploua
    March 6, 2012 at 16:46 Reply

    dear liviu,
    ce ma sfatuiesti sa fac cu espressorul meu, care n`a fost niciodata decalcifiat (2-3 ani)?

  • marius
    November 5, 2011 at 21:42 Reply

    Folositi apa de OSMOZA si nu va fi nevoie sa curatati/decalcifiati espresorul niciodata.

    • November 7, 2011 at 13:39 Reply

      @marius – osmoza nu e o solutie in espresso! De fapt nici in privinta apei potabile nu e o solutie, medicii cardiologi avand multe lucruri negative de spus. Practic lipsa de minerale din apa duce la lipsa gustului. Pe de alta parte, prea multe minerale in apa inseaman depunderi pe espressor. Deci trebuie gasit un echilibru, care se afla undeva pe la 3 grade germane. Apa osmozata ar trebui deci combinata cu apa filtrata intr-o proportie care sa iti asigure aceasta duritate. In plus, trebuie tinut sub control ph-ul apei osmozate caci un ph sub 6.4 poate fi distrugator pentru espressor, mai mult decat o apa dura. Daca mai vorbim si de costurile unei statii de osmoza si de risipa de apa pe care o face (abia o treime din apa care trece prin statie ajunge sa fie folosita, restul fiind evacuata) te iei cu mainile de cap. Intr-adevar, adaugand alte costuri, poti pune filtrele de remineralizare dar apare problema controlului acelor minerale (care nu se compara cu mineralele naturale din apa), caci nu trebuie sa depasesti 3 grade germane duritate.

Leave a Reply

16 − eight =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.