Se stie ca printre cei mai importanti parametri in extractia cafelei se afla temperatura de extractie, dupa mine cel mai important dupa provenienta si prajitul cafelei , din el poti regla sesizabil gustul din ceasca.
Determinarea corecta a acesteia ar fi musai obligatorie in portfiltru cu un senzor si termometru de buna calitate si precizie.Haideti sa confectionam asa ceva sa facem probe si sa dam reteta la toti , eu pana acum port discutii cu http://www.echipotshop.ro/termometru-k-c...-mare/p/74 privind cel mai optim termometru si sonda k pentru ceea ce vreau .In continuare trebuie sa strunjim un capac de plastic sa intre in sita portfiltru si un robinet pentru acesta sa reglam debitul de curgere
Problema cea mai importanta o consider sonda care trebuie sa fie optima pentru masurarea cu precizie si cu raspuns in timp ok temperatura din lichide intre 80-110 grd cat si prinderea / lipirea ei pe suportul de plastic din sita , materialul de lipire iarasi e important , poate se nimereste cineva cu cunostinte in domeniul masuratorilor de temperaturi in mediu lichid !!!
Termometru Eric e un indicator doar de referinta pentru a ne face o idee cam pe unde se afla temperatura de extractie .Temperatura in acest punct este diferita fata de cea de extractie cu decalaje in sus sau in jos functie de tipul de flush (&go sau &wait) , temp ambienta , eroarea termometrului Taylor Model 9841 care este unul ieftin si de proasta precizie , timpul de raspuns al acestuia etc etc
Chiar si la DB scumpe exista o diferenta variabila intre T extractie si cea afisata din PID iar stabilirea cu cat o mai mare acuratete si precizie de acestei diferente ar putea trasa corecturi care sa ne influenteze pozitiv ceea ce dorim sa obtinem in ceasta iar asta doar cu un portfiltru termometru se poate afla.
Cand te gandesti ca 2-3 grade peste optimul maxim de 90 grd face cafeaua fara arome , amara si ca acestea pot aparea din erorile fie a lui Eric fie a diferentei dintre PID si temp apei prin filtru , atunci se raspunde la intrebarea de ce Marzocco scoate o cafea de-ti cad plombele de buna si costa 6000 de euro .Ambitie ar fi sa scoti aceeasi cafea de buna cu un espressor mult mai ieftin , credeti ca e imposibil ? Eu zic ca nu , dar o conditie este optimizarea temperaturii de extractie iar asta se poate doar cu un portfilter termometru ok .
In rest se merge la ghici !!!
Ceea ce doresc eu se afla aici https://www.espressoparts.com/espresso-m...evice-only insa cand aduni tva , transport etc te doare capul in banii astia iti iei si un super termometru si cea mai tare sonda !!
Determinarea corecta a acesteia ar fi musai obligatorie in portfiltru cu un senzor si termometru de buna calitate si precizie.Haideti sa confectionam asa ceva sa facem probe si sa dam reteta la toti , eu pana acum port discutii cu http://www.echipotshop.ro/termometru-k-c...-mare/p/74 privind cel mai optim termometru si sonda k pentru ceea ce vreau .In continuare trebuie sa strunjim un capac de plastic sa intre in sita portfiltru si un robinet pentru acesta sa reglam debitul de curgere
Problema cea mai importanta o consider sonda care trebuie sa fie optima pentru masurarea cu precizie si cu raspuns in timp ok temperatura din lichide intre 80-110 grd cat si prinderea / lipirea ei pe suportul de plastic din sita , materialul de lipire iarasi e important , poate se nimereste cineva cu cunostinte in domeniul masuratorilor de temperaturi in mediu lichid !!!
Termometru Eric e un indicator doar de referinta pentru a ne face o idee cam pe unde se afla temperatura de extractie .Temperatura in acest punct este diferita fata de cea de extractie cu decalaje in sus sau in jos functie de tipul de flush (&go sau &wait) , temp ambienta , eroarea termometrului Taylor Model 9841 care este unul ieftin si de proasta precizie , timpul de raspuns al acestuia etc etc
Chiar si la DB scumpe exista o diferenta variabila intre T extractie si cea afisata din PID iar stabilirea cu cat o mai mare acuratete si precizie de acestei diferente ar putea trasa corecturi care sa ne influenteze pozitiv ceea ce dorim sa obtinem in ceasta iar asta doar cu un portfiltru termometru se poate afla.
Cand te gandesti ca 2-3 grade peste optimul maxim de 90 grd face cafeaua fara arome , amara si ca acestea pot aparea din erorile fie a lui Eric fie a diferentei dintre PID si temp apei prin filtru , atunci se raspunde la intrebarea de ce Marzocco scoate o cafea de-ti cad plombele de buna si costa 6000 de euro .Ambitie ar fi sa scoti aceeasi cafea de buna cu un espressor mult mai ieftin , credeti ca e imposibil ? Eu zic ca nu , dar o conditie este optimizarea temperaturii de extractie iar asta se poate doar cu un portfilter termometru ok .
In rest se merge la ghici !!!
Ceea ce doresc eu se afla aici https://www.espressoparts.com/espresso-m...evice-only insa cand aduni tva , transport etc te doare capul in banii astia iti iei si un super termometru si cea mai tare sonda !!
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Kinu M38 , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta) , Hottop kn 8828p 2k , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale , French Press , Brewista Smart pour kettle , Chemex .