Hello There, Guest! Login Register


Ritual preincalzire boiler?

#1
Salut, am citit ca trebuie lasat vreo 10 minute sa se incinga boilerul dimineata.
Eu fac o singura cafea, un espresso lung. Nu pentru mai multi, nu cappuccino.
Nu am PID la lelitul asta entry, dar cat timp aparatul a semnalizat ca e gata apa, presupun ca e in parametri nu? Mai ales ca fac flush si imediat e gata din nou.
Chiar este absolut necesar ritualul de preincalzire? E vreo diferenta sesizabila la gust sau ce?

-------------------------------------------------
Tranzitie De'longhi manual -> Lelit Anita
Fiti blanzi, inca invat!
 
Reply
#2
Cand il pornesti, montezi portafiltrul, dar nu il strangi tare, ca sa nu uzezi garnitura. Trebuie doar sa faca putin contact si sa nu cada.

Dupa zece minute, pui mana pe picuratorul portafiltrului. Daca te frige, inseamna ca e ok. Daca poti tine mana, inseamna ca mai trebuie incalzit. Daca te grabesti, poti lasa sa curga 50-100ml de apa. E un echilibru intre consumul de apa (filtrata) si consumul de energie.

Daca ma grabesc dimineata se intampla sa nu fiu incantat de prima cafea. Mi-am facut ritual ca intai sa pornesc aparatul, sa verific si sa alimentez rezervorul daca e necesar, pregatesc micul dejun pentru toata familia si abia la final ma ocup de cafea.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#3
Ca o consecință, când îți pică repede temperatura, cafeaua e subextrasa, acră, eventual fără ceva definit ca aroma. Ia o priza de 50-60ron cu wifi (eventual una care sa îți facă și consumul - ai sa vezi ca e aproape nimic în comparație cu restul) și fie o programezi, fie ii dai drumul din pat, orice merge pentru tine.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
 
Reply
#4
Inteleg, deci pica repede temperatura din timpul extractiei. Credeam ca e mai automatizat si o regleaza constant odata incalzita apa din bazin. Daca nu am PID, inteleg mai greu cum lucreaza aparatul. Parca mai citisem treaba asta pe undeva aici.

-------------------------------------------------
Tranzitie De'longhi manual -> Lelit Anita
Fiti blanzi, inca invat!
 
Reply
#5
de picat pica la fel temperatura la aparatele cu boiler mic , 250 ml in cazul tau. Intrebarea e de la ce temperatura initiala pica. Spre exemplu aparatul tau lucreaza cu termostat care cupleaza/decupleaza rezistenta atunci cand temperatura scade de ex sub 85 sau creste peste 100 grade (in realitate pot fi alte valori) incercand asftel sa mentina in boiler o temperatura acceptabila. In functie de regimul in care se afla aparatul la momentul activarii pompei poti obtine gusturi diferite, (fie mai acru cand temperatura a scazut sa zicem la 85 grade si termostatul urmeaza sa cupleze, fie mai amar cand tocmai a decuplat (apa poate depasi 100 C) si doar rareori echilibrat si repetabil. Avantajul pid este ca lucreaza permanent si stabilizeaza temperatura de plecare la o valoare pe care tu o setezi si poti pleca mereu de la aceleasi conditii initiale => repetabilitate mai mare decat fara pid
 
Reply
#6
Poți face niște teste. Faci un flush cât sa forțezi aparatul sa pornească încălzirea. Și apoi faci cafea. Vezi ce iese.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
 
Reply
#7
(18-11-2021, 09:54)adriao Wrote: de picat pica la fel temperatura la aparatele cu boiler mic , 250 ml in cazul tau. Intrebarea e de la ce temperatura initiala pica. Spre exemplu aparatul tau lucreaza cu termostat care cupleaza/decupleaza rezistenta atunci cand temperatura scade de ex sub 85 sau creste peste 100 grade (in realitate pot fi alte valori) incercand asftel sa mentina in boiler o temperatura acceptabila. In functie de regimul in care se afla aparatul la momentul activarii pompei poti obtine gusturi diferite, (fie mai acru cand temperatura a scazut sa zicem la 85 grade si termostatul urmeaza sa cupleze, fie mai amar cand tocmai a decuplat (apa poate depasi 100 C) si doar rareori echilibrat si repetabil. Avantajul pid este ca lucreaza permanent si stabilizeaza temperatura de plecare la o valoare pe care tu o setezi si poti pleca mereu de la aceleasi conditii initiale => repetabilitate mai mare decat fara pid

Nu exista un bec care sa indice ca incalzeste?
Daca da, nu ar fi logic ca daca faci o extractie imediat cum s-a stins becul, va fi intotdeauna la aceeasi temperatura ?
Daca iese prea amara, deci temperatura de stingere e prea sus, atunci faci o extractie la 30 secunde sa zicem... sau orice interval, de care sa te tii sa il pastrezi constant intotdeauna, odata ce ti-a iesit ceva care iti place.
Nu e PID, dar poate fi un paleativ...
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)