Hello There, Guest! Login Register


Aventura aspirantului in lumea espresso

#1
Am baut prima cafea în urma cu aprox. 40 de ani, naturală la vremea aia. Au urmat ani în care nu se găseau decît înlocuitori, şi din nou cafea dupa '90.
De cafeaua prezentului se ocupă (încă) o automată care împlinit nouă ani chinuiţi, cu perioade mai bune şi mai rele. În spatele uşii frontale se află mecanismul care o face automată, un angrenaj complicat, din plastic, cu părţi care culisează, basculează, rabatează. Un ansamblu sensibil care a dat erori de-a lungul timpului, de la pierderi de macinatură căzute pe lînga (pîna la 60-70%) iar alteori, cafea extrasă care s-a scurs în altă parte decît în cească.
O "Saeco s-class Incanto de luxe" unde sigurul lux este că apeşi un buton şi primeşti în schimb o cafea. Într-o zi din Decembrie, s-a auzit un zgomot neobişnuit la rîşnire şi a ieşit puţin fum. Căutînd un service, v-am găsit şi pe voi, blogul şi forumul.

O lume cu totul nouă, necunoscută mie pînă atunci.
O mulţime de aparate cu nume nemaiauzite şi sortimente de cafea cu denumiri care mai decare, mai exotice. Iar descrierile cafelelor obţinute nu aveau cum să nu stîrnească pe oricine, nu numai pe mine.
Trebuie să vă mulţumesc, şi o fac acum, pentru tot ce aţi scris aici iar celor care au reuşit să depăşească subiectivismul, normal pînă la un punct, le sunt recunoscător.
Orice alegere voi face, va fi făcută pe baza informaţiilor oferite de voi.

Citindu-vă, m-am imaginat, rînd pe rînd, deţinătorul/utilizatorul unui espresor sau altul, a unei rîsnite sau a alteia. La început mi-a plăcut La Pavoni Europicola, mică, robustă şi atît de retro!... cu Mahlkönig Vario lîngă ea. Am citit apoi despre limitări şi am trecut mai departe pentru că nu vreau să fac un up-grade cîndva. Îmi doresc sa fac o alegere bună şi să rămîn cu ea.
Ca să n-o mai lungesc, trebuie să mărturisesc că în ultima vreme am simţit cum inima îmi alunecă spre Bezera Strega şi oricît m-aş împotrivi, nu reuşesc să mă desprind. Ştiu că este o alegere mai degrabă sentimentală decît bazată pe cunoaştere.
Simt că, pentru cineva cu aşa puţine cunoştinţe în domeniu ca mine, alegerea asta este cumva o aroganţă.
Sigur că am citit topicul lui radudani despre Strega şi nu doar o dată. Mă urmăreşte avertismentul lui care spune: "o asemenea masina nu se ia decat in cunostinta de cauza" şi cu o experienţă de cel puţin un an pe Magica.

Vă asigur că nu aţi scris degeaba şi cunosc recomandarea generală care spune că rîşniţa este mai importaţntă decît espresorul, că el ar trebui să fie prima piesă din configuraţie dar, involuntar, spiritul meu aventuros m-a dus şi se data asta pe contarsens.
Fiind vorba de satisfacerea nevoilor a două persoane in pricipal, mă gîndesc la o rîşniţă mică, de casă, dar care să nu îngradească posibilităţile espresorului. Mă gîndesc să asociez Strega cu o HG 1.
Cred că am fost suficient de sincer ca să înţelegeţi că îmi este teamă să fac o alegerte greşită şi nu am probleme dacă ma trage cineva de mînecă deşi, sincer, nu cred că mai am leac.
Citesc deja de o lună şi în cîteva zile, nu multe, trebuie să fac o mişcare.
Viitorul nu mai are răbdare. Smile
[i]Bezzera Strega / Ceado e37s[/i]
 
Reply
#2
Bun venit pe forum,

Ai grija cu HG One, nu e chiar ceea ce pare. Citeste mai mult pe home barista. Pe forum avem un singur user posesor de HG One, care nu a mai intervenit demult. Urmareste si proiectele CHe, daca tot esti atat de rabdator. INtr-un final se vor materializa cu siguranta. Despre manuale, cauta si parerile pro si cele contra, in sensul in care sa stii ca esti pregatit pentru utilizarea acestui gen de aparat. Concret, citeste-l si pe Radudani, in acele topicuri, dar pune-i si lui Zuluafonu spre exemplu o intrebare, de ce a renuntat la manual pentru DB, venind de pe HX. Analizeaza totul cu atentie si ia decizia cea mai potrivita, astfel incat sa minimizezi dorinta de upgrade in viitor (sa o elimini nu ai cum :Smile )
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#3
numele e ceva banc la adresa pseudo-cafelei ? Big Grin    ...poate si postarea ?

daca vrei sfat insa o iau pe scurt:

la aparat e probabil imposibil sa o nimeresti fara sa te sucesti ulterior. Decat daca iei ceva decent care te multumeste si te ajuta sa astepti pana gasesti ceva care te satisface pe deplin si nu faci niciun compromis care sa te sacaie ulterior. Daca vrei sa iei acum ceva definitiv este greu pentru ca pitici sunt multi si tot felul de tehnologii care fiecare are avantaje si dezavantaje. Unele maturate, dar limitate in unele directii, altele pe cale de dezvoltare, dar cu promisiuni puternice.....deci cam greu sa o nimeresti ,,pe viata''

la rasnita e mai simplu si totodata mai complicat pentru ca nu o poti lua de acum pe cea care are cele mai mari sanse sa nu declanseze upgraditis : che-ul electric. Totusi cred ca dintre cele existente o gama care te-ar putea satisface este a celor de la ceado..... daca nu ai limita de buget. editare ulterioara. : Nu te gandi la manualele de afara....sunt foarte ,,over-priced'' si nu te scutesc de ce ai de facut la o rasnita electrica serioasa. Doar che-ul manual pare a se dezvolta ca o alternativa reala.

Si trecand peste cele 2 capitole mari si late ajungem la partea care reprezinta cum zice Radudani (si ,,ii tin hangul'' si eu) 95% din treaba asta : cafeaua proaspat prajita. Aici ai o oferta mare si o buna parte dintre prajitori ii ai cu discount aici pe forum. Iar daca nu te satisfac si nici cei de afara nu-s pe gustul tau si ai timp si rabdare poti merge pe drumul prajirii personale care ar fi end game-ul de aici. Evident dac anu vrei sa te muti si sa si cultivi Smile
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#4
Cel mai bine ar fi sa gasesti un magazin sau coleg de forum care sa-ti dea voie sa testezi Strega la prima mana, sa nu ai surprize ulterioare. Eventual sa obtii ceva feedback de la colegul de forum @zuluafonu care a abandonat Strega.

Cu HG-One nu cred ca vei avea regrete atata vreme cat esti pregatit pentru o rasnita manuala si stii ca are anumite chichitze (static de ex.) pe care trebuie sa le adresezi. Ideal si aici ar fi sa vezi tu personal una inainte de a cumpara.
 
Reply
#5
Cu toate ca sunt multe variabile si cu vizitele la magazine / showroom-uri, indiferent care. Daca nu e cafea proaspat prajita acolo te-ai dus degeaba. Daca cine e acolo nu stie toate chichitele aparatului, iarasi degeaba... Tot netul cred ca ramane baza.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#6
dupa ce se vor fi terminat... sfaturile, vei intelege, ar trebui sa intelegi (!), ca o asemenea decizie - nu Strega, ci o dotare in lumea espresso - trebuie sa o iei tot singur, fara nici o influenta, fara dogme, fara tabu-uri - ca si cum totul ar fi ceea ce stii tu insuti. dupa ce ai uitat tot ce ai fost sfatuit sa faci!

intr-un caz fericit, asta ar insemna ca ai sarit peste o perioada de acomodare si de redescoperire a adevaratelor preferinte;
perioada de acomodare care pentru multi inseamna "the hard way", lupta, chiar chinuiala, cu masini "entry level" - ca asa se face nu? incepi cu ceva mai ieftin, te obisnuiesti cu "lucrul" si abia pe urma te indrepti spre "lucru ala mare" pe care incepi sa ti-l doresti...
iti iei avant, pentru unii saltu-i mare, efortul material e nebunie curata, si ajungi "dincolo"
si asa, din salt in salt - mai cate-o topaiala pe drum - tot mai ... dincolo Smile 

dupa parerea mea, singurii carora le foloseste aceasta perioada de "ucenicie" cu "entry level"-uri, sunt cei care se opresc acolo... altfel, mult timp si resurse pierdute!

Strega? daca ti se pare interesanta si esti interesat, inseamna ca ai aflat destule despre ea!
asa cum spuneam, a fost gandita de inginerii de la Bezzera, sa fie o masina bazata pe clasica extractie cu arcuri, dar usor de folosit si de incepatori;
doar ca, plusul ce-l aduce masina tocmai pentru a simplifica operarea - (1) folosirea unei pompe pentru umplerea incintei grupului, (2) incalzirea independenta a grupului, chiar si (3) folosirea unui schimbator de caldura pentru apa proaspata folosita in extractie - s-a devedit o adevarata cutie a Pandorei in exploatarea ulterioara a masinii;
cu sau fara modificari, masina dovedeste o versatilitate descurajanta, in momentul in care se intelege functionarea sa, de altfel mult mai simpla de inteles, decat a unui automat Smile
apropo de comparatia respectiva, deosebirea ar mai fi ca nu e nevoie niciodata sa stii cum functioneaza un automat de cafea, ca sa faci o cafea acceptabila (daca boabele sunt proaspat prajite), la Strega e nevoie sa stii cum functioneaza, ca sa te apuci sa-i explorezi posibilitatile, practic nelimitate!

Strega e totusi o masina espresso in care prepararea bauturii difera fundamental de dogmele uzuale;
poate asta ar fi un avantaj pentru un incepator - ia totul ca normal, nu are termen de comparatie;
de ex., timpul si temperatura nu mai sunt parametrii importanti in extractie;

dar Strega face posibile manevre de operare de care sunt capabile numai masinile moderne la preturi ezoterice (completate de necesitatile de intretinere);
se poate interveni activ in orice moment al shot-ului: in preinfuzia fina, in rampa de presiune, se poate continua preinfuzia la orice presiune, sau se poate face o preinfuzie la presiunea de extractie (dar fara debit), se poate mentine un debit constant in perioada extractiei, se poate deci profila presiunea altfel decat descrescator tipic, se poate continua extractia pana la presiune zero, dar se pot face manevre mai putin intelese ca necesitate, in modul de atac al pucului de catre apa de extractie sub presiune - lent sau in soc - cu efect in migrarea prafului de macinatura etc.

folosita cu intelegere, Strega e o masina plina de toleranta, iertatoare fata de operator;
sunt tentat uneori sa spun ca nu poti face un shot prost cu Strega,
dar, atentie, respectand un minim de cerinte de baza:

- potrivirea macinaturii si dozei cu momentul dorit pentru terminarea preinfuziei; adica, daca doresc sa merg pana la 4 bar cu preinfuzia, cam in acel moment pe rampa de presiune, trebuie sa apara picurii la baza portafiltrului bottomless sau pe jgheaburi; si asta o obtin la o anume granulatie si la, sa zicem, 18g in sita;
asa ceva cere putina obisnuinta din partea operatorului, dar nu va putea fi facut niciodata bine, fara o rasnita capabila pentru espresso; la limita de jos, Bezzera BB005 pe care am avut-o, era capabila; s-ar putea sa fie si un Ascaso I2, cum am vazut acum anuntate in oferta, de Lyvyoo la preturi chiar mici... sigur, cum se spunea mai sus, exista Ceado, sau Anfim, Casadio, Macap (zic eu) mult superioare calitativ fata de Ascaso;
si pe Strega, asa ceva se simte, mai ales in ce priveste consistenta shoturilor; 
un HG-One (cca. 1000 euro) mi se pare elegant, dar nu-i inteleg rostul in comparatie cu un Macap M7K la acelasi pret!

- folosind cafea de buna calitate si proaspat prajita; si coreland printr-o extractie mai calda (cu un flush scurt) sau mai rece (fara flush), gradul de prajire al cafelei;

- ...ferindu-te de traectoria levierului, mai ales pentru momente de rutina, de neatentie si - in orice caz - atunci cand se face o manevra cu levierul, fara puc (efect restrictor de debit) in grup!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#7
(15-01-2016, 00:13)TudorB Wrote: numele e ceva banc la adresa pseudo-cafelei ? Big Grin    ...poate si postarea ?

Numele ? o identitate virtuală dar nu neaparat mincinoasă.
Cînd am gasit comunitatea asta a pasionaţilor cafelei am înţeles cam ce diferenţă este între mine şi voi, cît de în urmă sunt eu. În sensul ăsta, am ales un nick sugestiv.
În rest, cred că existenţa forumului şi experienţele voastre în alegerea echipamentelor pot ajuta pe orice începător să facă o alegere bună din prima sau, cel puţin, să evite paşi neinspiraţi.

@Lyvyoo

Am făcut o vizită la un importator în urmă cu două zile şi am văzut Strega de aproape dar, cam atît.
În ultima vreme am vizitat cîteva cafenele (altă premieră pentru mine) ca să gust şi să înţeleg spre ce mă îndrept. Două observaţii pot face:
- diferenţa esenţială între ele e dată de materialul uman.
- la prima noastră întîlnire, sofisticata gheişă a fost cam acră cu mine dar, e greu să-i înţelegi pe japonezi cînd nu ai gustul educat Smile


(cu acordul tău, acum că ne-am cunoscut şi pentru a evita alte interpretări , aş renunţa la nume şi iniţiala tatălui în aşa fel încît să-mi poată spune oricine, simplu, Zoll. )

(15-01-2016, 04:50)radudani Wrote: ... un Macap M7K la acelasi pret!

Mulţumesc radudani pentru observaţiile tale corecte şi documentate ca întotdeauna.

Şi eu apreciez rîsnita ta pentru cuţite, motor şi turţie dar cred că este cam mare ca volum şi poate prea productivă pentru nevoile mele.
Cît despre Strega, cred că este genul cu care nu am şanse să ajung vreodată la rutina, că însoţirea cu ea va fi o nesfîrşită călătorie pe căi neumblate.  Îmi este totuşi teama că nu voi reuşi să conduc eu dansul prea curînd sau poate niciodată.

Motivul pentru care cineva a renunţat la ea ar putea fi pentru mine un prag pe care să-l pot urca sau de care să mă împiedic.
Mai am în rezervă soluţia de-a sari peste fără să mă uit în jos, în prăpastie Smile
[i]Bezzera Strega / Ceado e37s[/i]
 
Reply
#8
(15-01-2016, 15:18)N.K. Zoll Wrote: ... dar cred că este cam mare ca volum şi poate prea productivă pentru nevoile mele.

... Mai am în rezervă soluţia de-a sari peste fără să mă uit în jos, în prăpastie Smile

(nu vreau sa lamuresc pe nimeni ca Macap M7 merita luat in considerare;
pretutindeni traiesc oameni...)

argumentul acesta cu (prea) mare ca volum, se aude frecvent pe forumuri, nu numai pe al nostru;
e ceva ce nu sunt in stare sa inteleg!
ca e mai scump, ca e mai mare consumator de energie, ca e urat, sau ca e mai greu - toate sunt argumente care nu se discuta; dar ca ocupa mai mult spatiu, la acelasi pret cu una mica?
si ce-i daca? ok, aici intervine chestia cu bucataria mica, in care nu incape Smile
si camera de zi, livingul, ce are rau? dece nu poate trona undeva pe o masuta bar, ditamai rasnita si ditamai espressorul? dece pana nu demult, putea sa troneze in living ditamai televizorul de 40 Kg?

insfarsit, doar n-or gandi toti ca mine Smile 
dar o rasnita mare, de peste 15 Kg, cu accees facil la camera de iesire macinatura, chiar cu doser, e un obiect cu care te imprietenesti repede!  iar productivitatea unei rasnite este una din calitatile ei principale;
probabi pentru ca asta presupune alte calitati... principale: cutite mari si motor puternic;

si in afara de multiplele avantaje ale cutitelor mari, dintre care in primul rand e lungimea mai mare a caii boabelor si astfel, sansa unei distributii cat mai grupate a particulelor macinate, mai adaug un avantaj, cel al finetii reglajului granulatiei;
de obicei, rasnitele mari au reglajul pe o coroana dintata exterioara si deci, deplasarea liniara corespunzatoare unei modificari in distanta dintre cutite e mult mai mare;

nu mai detaliez (am facut-o, fara multe ecouri, de ex. aici si aici), dar se stie ca domeniul de rasnire espresso, e undeva intre 0,2 si 0,4 mm distanta intre cutite la iesirea macinaturii (marime fanta de iesire);
in ce ma priveste, intreaga plaja de reglaj pe care o folosesc la rasnita nu depaseste 50 microni variatie de distanta intre cutite;
si in interiorul acestei zone, reglajul zilnic necesar pentru adaptarea la invechirea boabelor, la modificarile de umiditate atmosferica, la dial-in pe diverse tipuri de tarie urmarita etc., nu depaseste 10-20 microni modificare distanta intre cutite; sigur, vorbind de rasnite care sunt capabile sa mentina consistent distanta intre cutite si cutitele sunt mari;

daca pentru acest ajustaj extrem de fin intre cutite, corespunde un sistem de comanda manuala cu o rezolutie suficient de mare - de ex., 1-2 ture de buton stepless - inseamna ca rasnita e capabila espresso...

si speculand mai departe in ideea celor de mai sus si in favoarea rasnitelor mari:

- fiecare isi imagineaza ce forte puternice actioneaza in timpul macinarii, intre cutite si boabe si intre boabe, cu zdrobirea acestora in mai multe etape, pana particulele sunt fortate sa iasa la o dimensiune impusa de distanta intre cutite; asa gandind, poate ne explicam dece un asemenea proces reuseste numai in constructii masive, extrem de solide si de precise, deci rasnite robuste, mari; si precizia extrema in conditii de robustete extrema, inseamna costuri mari de materiale si fabricatie; 

- in lumea reala piesele se executa in interiorul unor tolerante; si atunci cand piesele sunt in miscare, suma algebrica a acestor tolerante da nastere unor batai, sau chiar jocuri; cu referire la variatia distantei intre suprafetele de lucru ale celor 2 cutite ale rasnitei, cred ca o oarecare bataie intre cele 2 cutite dar care ramane consistenta in timpul rotirii, este acceptabila in rezultatul rasnirii pentru espresso; va fi o dispersie mai mare a dimensiunii particulelor rezultate, in jurul dimensiunii nominale de rasnire; dar intotdeauna aceeasi;
in schimb, un joc intre cele 2 suprafete ale cutitelor fie axial, fie radial, fie chiar si unghiular, da rezultate inacceptabile pentru un espresso de calitate; este domeniul rasnitelor entry-level...
la o dispersie dimensionala foarte mare a particulelor de macinatura, nu se mai poate controla procesul de extractie in debit fortat si temperatura mare: consistenta macinaturii in volumul pucului e inegala, la fel distributia prafului (fines), curgerea e si ea inegala, cafeaua e subextrasa din particulele mai mari si supraextrasa din particulele prea mici;


cat priveste pragul pe care ar trebui sa-l depasesti, nu cred ca momentul trebuie trait la intensitate dramatica,
in primul rand, pentru ca e probabil greu sa empatizezi cu cel ce a parasit Strega pentru un dual boiler ...
altfel spus: asta n-ar trebui sa-ti dea nici un motiv de ingrijorare Smile

cum spunea Randy G. pe home-barista:
Worry less.  Brew more.  Be patient.
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#9
Am făcut afirmaţii pe care le regret acum.
A fost nepotrivit să scriu despre La Pavoni aşa cum am făcut-o, in timp ce un deţinător (sau mai mulţi) o folosesc cu plăcere sau poate cineva a comandat-o deja şi aşteaptă cu nerăbdare coletul. La fel şi cu M. Vario dar toate astea dintr-o înţelegere superficială, ca să nu-i spun de-a dreptul necunoastere.
La fel de hazardat, cel puţin, am exprimat o opinie referitor la rîşniţa lui raduadni spunindu-i da, ai ales bine, şi mie îmi place. Probabil că avea mare nevoie de o certificare în sensul ăsta mai ales din partea mea şi acum e mult mai liniştit cu legerea făcută  Smile
Nu am deocamdată scuze nici măcar pentru mine dar cînd le voi găsi, vi le voi prezenta şi vouă.
Trei criterii au influenţat în mod (aproape) egal alegerile pe are le-am făcut: vizual, sentimental, înţelegerea reală a specificaţiilor tehnice. Înainte să întrebe cineva dacă nu cumva e şi asta o glumă, vă spun: nu, nu este, e adevărul vesel. 
Pînă la urmă trebuie să iau şi eu calea lungă, uneori spinoasă, a experientelor personale.


(17-01-2016, 03:13)radudani Wrote: argumentul acesta cu (prea) mare ca volum, se aude frecvent pe forumuri, nu numai pe al nostru;
e ceva ce nu sunt in stare sa inteleg!
Adevărul este că eu, şi probabil alţi debutanţi în situaţia asta, nu mă simt încă espressoman. Sculele astea cu aspect/dimensiune şi performanţe profi. întră în contradicţie cu statutul nostru interior (nemărturisit) şi de-aici evitarea achizitionării/afişării cu ele.
[i]Bezzera Strega / Ceado e37s[/i]
 
Reply
#10
Una pe fată, una pe dos, si la mijloc bob de orez

După un pas înainte cu espresorul (am adus ieri Strega acasă) aproape că am făcut unul înapoi în ce priveşte rîsniţa şi simt că intru în şpagat.
HG One,iniţial cea mai simplă şi clară alegere pentru mine, a devenit între timp incertă. Nu a fost greu să mă îndrăgostesc de ea deoarece, în ciuda preţului foarte mare, bijuteria aia mi-ar fi acoperit nevoile cantitativ şi calitativ.
Nu cred că a fost o alegere uşoară pentru nici unul dintre cei care au cumpărat-o dar promisiunile plăcerilor pe care urma să le ofere i-au făcut, probabil, să trecă mai uşor peste nodul legat de preţ.
Majoritatea deţinătorilor HG One se declară încîntaţi sau chiar extaziaţi de ea dar cîţiva, mai puţini totuşi, se plîng de dificultatea reglării cuţitelor. O situaţie care apare la puţine dintre rîşniţele HG One dar nu e greu să-ţi pui întrebarea, "dacă şi la a mea ?"
Un scurt ghid pentru rezolvarea unei asmenea situaţii, puţin probabilă dar posibilă, au publicat chiar cei care au produs-o: http://hg-one.com/the-hg-one-grinder/car...alignment/
Din cauza toleranţelor foarte mici care sunt admise la alinierea/centrarea cuţitelor, îmi imaginez că este, sau ar putea fi, o muncă extrem de migăloasă şi laborioasă mai ales în lipsa unui instrument de calibrare.
Simt că nu sunt pregătit să-mi asum o asemenea EVENTUALA sarcină.

Pentru cineva care a descoperit de curînd domeniul ăsta, cineva care a citit mult dar nu are cunoştinţe consolidate, e greu să facă o alegere. Am aflat că există un profil de presiune, un altul de prăjire (nu intenţionez) şi mai nou, că e unul şi pentru rîşnire. Că fiecare rîşniţă are un profil de măcinătură.
Nu am înţeles mare lucru. Se vede totuşi că o rîşniţă de care nu am auzit, Ditting, scoate cea mai compactă măcinătură în timp ce HG One se duce cu ea pe cea mai întinsă plajă a granulaţiei.

   
https://www.instagram.com/p/-1QCfxyuHk/

Pentru voi, cei care vă pricepeţi şi întelegeţi mai mult ca mine: http://socraticcoffee.com/



Dincolo de toate astea, am primit "aviz negativ" Smile pentru modificarea mobilei de bucătărie. Levierul espresorului ar fi bocat deschiderea unei uşi la corpurile suspendate.
[i]Bezzera Strega / Ceado e37s[/i]
 
Reply
#11
(14-01-2016, 15:25)N.K. Zoll Wrote: ...La început mi-a plăcut La Pavoni Europicola, mică, robustă şi atît de retro!... cu Mahlkönig Vario lîngă ea. Am citit apoi despre limitări şi am trecut mai departe ...

Unde pot citi si eu despre limitari ?  Confused  reale, nu inchipuite  Huh

Din analiza aia lipseste Che, asa ca nu are nici o valoare Tongue Smile
Glumesc, dar ma mira ca nu vad nici un OE acolo...
 
Reply
#12
Legat de rasnite, profilul "compact" (unimodal) nu e neaparat cel mai bun. Cauta pe forum dupa bimodal si unimodal si vazi avantajele si dezavantajele profilelor unimodale/bimodale la espresso. Ca sa-ti faci o idee, lasand deoparte faptul ca nu sunt potrivite pentru folosire acasa, Robur si EK43 sunt printre cele mai bune rasnite.

Problema la tine e ca vrei sa alegi perfect din prima, ceea ce e foarte greu. Ideal ar fi sa incerci cat mai multe cafele preparate cu masini diferite si rasnite diferite. Poate ajungi sa-ti placa mai mult o cafea rasnita cu cutite plate decat conice. La fel cu masina de cafea, gustul difera semnificativ cand compari un expresor cu pompa cu unul cu lever.
 
Reply
#13
Nu credeam că vor trece zece zile fără sa iau o decizie sau sa am o rîşniţă, la vremea cînd coffeesnob scria:
"Problema la tine e ca vrei sa alegi perfect din prima"

Problema mea este ca nu ştiu cum să fac asta.
Nu am comentat atunci cum nici ce scriu acum nu este o replică. Mă folosesc doar de citat. Pentru ce care sunteţi deja "pe felie" nu va fi nimic nou, poate doar o aducere-aminte a vremurilor de început. Scriu acum din solidaritate cu cei în situaţia mea sau pentru cei care cochetează cu ideea, vizitatorii forumului.

Dacă iniţial a fost relativ simplu deoarece puţine manuale sunt potrivite pentru espreso, la electrice este mai complicat datorită ofertei.
Orice alegere conţine o doză de renunţare pentru mine. Configuraţia iniţială (levier plus manuală)  m-ar fi ajutat să fug cît mai departe de automata pe care o folosesc încă, oferind în schimb, probabil, o experienţă full-contact cu bobul de cafea, cu măcinătura, cu întregul proces.

Un chin să aleg o electrică. O permanentă pendulare între mărci/modele, calitatea măcinăturii, mici slăbiciuni manifestate în exploatare şi preţ.
Calitatea unei rîşniţe urcă odată cu preţul şi asta e justificat. Dar cît de sus să merg ? Probabil peste ce mi-am propus. Poate peste posibilităţi cu nişte eforturi, dar, e potrivit pentru mine? ... voi simţi oare ceva la banii ăia sau am intrat doar într-o spirală, într-o cursă a înarmării ?
Cînd pasiunea se întîlneşte cu raţiunea, în multe cazuri, meciul e dinainte jucat.
În sensul ăsta, şi eu fac parte din pluton. Pragmatismul nu prea mai încape în aceeaşi barcă cu pasiunea nici la mine. Eu recunosc că dincolo de promisiunea unor cafele cu adevărat bune, diferite de cele pe care le-am băut pînă acum şi pe care le mai beau încă, sper, nu multă vreme, achiziţia noilor echipamente cuprinde şi o doză de provocare pe care o iau cu plăcere.

În ultima vreme m-am documentat cît am putut de bine în legătură cu două-trei mărci/modele de rîşniţe şi cred că
mă opresc la Ceado e37s, cu ale ei bune şi mai puţin bune.
În primul rînd, nu am găsit reclamaţii la calitatea măcinăturii şi asta e important. La livrarea ei, la modul în care ajunge în sită, da, destule, dar mecanismul cu tăbliţă de inox care vine ca upgrade la prima versiune, cea de caucic/burete, poate suferi modificări care să dea rezultate mai bune, cred eu. Aş tăia-o la partea jos în forma de pieptene lăsînd acele lamele/ace astfel formate, de lungimi inegale în asa fel încît bulgăraşii de cafea sa se spargă (probabil) cînd se lovesc şi trec nu numai pe sub dar şi printre. Curgerea măcinăturii, aşa cum se vede în filmuleţe, este mai rapidă decît una gravitaţională şi este probabil favorizată sau generată de viteza cuţitelor, viteză mai mare la extremitatea lor cu cît diametrul este mai mare. Sper să funcţioneze.
Am nişte idei care să reducă şi retenţia in camera cuţitelor dar mai dificil de pus în practică şi cu rezultate greu de anticipat.
Cum se poate cineva gîndi la modificări pentru o rîşniţă care nu este deloc ieftină şi pe care nici nu a cumpărat-o încă, e greu de explicat.
Va trebui să mă împac cumva şi cu acel hopper initial care este de cel puţin zece ori mai mare decît am eu nevoie sau pentru utilizare casnică în general. Mi-ar fi plăcut unul mic şi etanş, ca să nu spun chiar ermetic, atît în zona de montaj pe rîşniţa cît şi la capac, mai ales în eventualitatea uneia dintre modificările pentru reducerea retenţiei, care este posibil să producă un efect de ventilator şi chiar nu mă avntajează să tragă aer de sus.
După cum vedeţi, puţine certitudini şi multe probabilităţi dar am rezistat destul lîngă espresorul care este la fel de uscat ca în prima zi.
Dacă nu aflu în noaptea asta ceva care să-i fie decisiv împotrivă, cred că mîine o comand.
[i]Bezzera Strega / Ceado e37s[/i]
 
Reply
#14
e mai simplu decat pare la  inceput sa alegi o rasnita....si de fapt orice pana la urma


trebuie sa te decizi care argumente ti se par mai logice
urmeaza cat de fin ti-e palatul si cat de mult crezi teoriile de nisa
cel mai important e sa iei una serioasa din prima si apoi sa descoperi tu cam cum e
din documentare nu te vei edifica niciodata complet decat daca ai bunul simt la purtator
nu exista cel mai bun la nimic....e la fel la rasnite.....numai certitudini stii tu cine au Smile
daca intri in detalii te vei pierde mai ales daca nu ai experimentat inca mult

ca brand macap e best buy la multe capitole, iar ceado e foarte smecher. Eu unul asa o vad....ce ai ales e o rasnita cu discuri plate foarte buna si poate printre cele mai adecvate regimului casnic. Evident ca ideea de a lucra cu un rezervor gol nu se pupa cu felul in care a fost gandita rasnita DAR e mai bine sa o folosesti asa cum vine si vezi ce iese si apoi sa o folosesti cum vrei tu si sa vezi daca simti diferenta. Repeta asta la cateva luni dupa folosire si vezi daca e la fel treaba - lucru valabil pentru toate detaliile care te intereseaza.

Nu iti bate capul cu teoriile....retentii, turatii, greutati. Nu cred ca inca esti acolo incat sa te deranjeze orice. (si sunt convins ca putina lume e cu adevart acolo). Bucura-te de rasnita si analizele fa-le pe tine si dupa o perioada de timp. Batai de cap doar atunci trebuie sa inceapa daca ti se par rezultatele testelor ca ar justifica asa ceva.


pe acest forum nimic nu e 100% rational, in schimb totul e 100% personal asa ca nu-ti mai bate capul....parerea mea e ca ai ales o rasnita foarte feina. Nu uita ca suntem in domeniul culinar si ai treaba cu o latura organica a vietii si exista tendinta (gresita in opinia mea) de a supratehnologiza si controla totul (cred ca ni se tragede de la revolutia industriala si am ajuns sa robotizam mancarea).
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#15
Eu visez la o comparatie K30 vs Ceado E92 conice de 71 la turatie de 230rpm   Angel
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#16
(31-01-2016, 15:55)Zoll Wrote:  Dar cît de sus să merg ? Probabil peste ce mi-am propus. Poate peste posibilităţi cu nişte eforturi, dar, e potrivit pentru mine? ... voi simţi oare ceva la banii ăia sau am intrat doar într-o spirală, într-o cursă a înarmării ?

Cat mai sus posibil Smile

Caracterul hibrid al Strega, cu acel extra punch, face ca solicitarile in amonte, la nivelul rasnitei, sa fie mai mari decat in cazul unei masini 'clasice', fie ea cu pompa ori levier. Strega cere macinaturi mai fine, deci forte implicate in rasnire mai mari. Speculez ca o astfel de macinatura duce o rasnita espresso inspre zona marginala a sweet-spot-ului. Cat de mare e acel sweet-spot? Cred ca depinde de calitatea per ansamblu a rasnitei: calitatea cutitelor, cuplu motor, stabilitatea monturii de fixare, plaja de reglaje, capacitatea de a mentine reglajul, distributia macinaturii, constanta in acea distributie and so on...

Anyways, e bine ca te-ai impotmolit la rasnita! Este un aspect critic! 
Incerc sa nu fac recomandari, dar eu as exclude din oficiu orice rasnita care presupune interventii sau in jurul careia planeaza suspiciuni. Imi pare un compromis prea mare. Una este sa faci modificari pentru ergonomizarea exploatarii si alta e sa ajustezi, de exemplu, caracterul macinaturii, cum iese din camera cutitelor; compresa la picior de lemn Smile 

Daca ar fi sa aleg din nou, as opta pentru o rasnita ce produce o macinatura cat mai afanata -precursor al unei extractii fara prea mult fuss - , echipata cu cutite suficient de mari ( 75-81 planare sau 68-71 conice), cuplu motor pe masura si, foarte important, capabila sa asigure precizie a reglajului in zona espresso.

Inteleg ca masina e deja la tine. Te felicit pentru achizitie; sa fie intr-un ceas bun. Strega este foarte capabila, iar daca-i acorzi respectul cuvenit, nu vei simti nevoia sa migrezi in alte zone...Smile
Bezzera Strega 
Macap M7 900R
Sanremo Treviso LX
Mazzer SJ
 
Reply
#17
A doua zi de probe cu rîşniţa.  
Sosită şi inaugurată ieri în prezenţa lui Pascalau, a oprit pentru ea cam 8-9 gr. din prima doza.
Mult şi parcă nu i-a fost de-ajuns. A mai înghesuit pe undeva cîte un gram sau două la următoarele rîşniri, de părea că nu se mai satură.
Azi am desfăcut-o şi am văzut că problema retenţiei este mai ales în zona dispozitivului anti-clumping.
În zona aclei clapete, în partea de a sus a pantei de evacuare, se formează un dop de cafea măcinată.
   

Am măcinat cafea în podul palmei şi vă pot spune că nu încălzeşte.
Extracţii neaşteptat de frumoase pentru acest început. As spune că şi bune dar încă nu ştiu cît mă pot baza pe gust sau experienţa gustului insuficient antrenat.
[i]Bezzera Strega / Ceado e37s[/i]
 
Reply
#18
Cred ca dispozitivul trebuie scos, insa atentie la ce pui deasupra lui, dupa cum scrie in review-ul acesta.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)