(10-08-2014, 11:19)vesuvius Wrote: ...Valva vecina , cea de overpressure, e normal sa scoata un fasait usor permanent dupa ce espressorul sa incalzit in parametri optimi de exploatare(30-45min sa zicem).
valva de overpressure - limitare a presiunii, nu e asezata in vecinatatea vacuum breaker-ului, ci imediat - ca circuit hidraulic - dupa pompa;
nu am desfacut niciodata un Expobar, dar vorbim de componente standard pe espressoarele prosumer; ceva nu mi-e clar in postarile precedente, si s-ar putea sa fie la fel si pentru altii, trecatori pe aici:
in legatura cu
boilerul de abur, sunt cel putin 2 valve (supape):
1. supapa de siguranta (
safety) prezenta pe orice cazan sau cazanel inchis, cu apa din care se genereaza abur; se vede in poza lui Lyvyoo, tot pe partea superioara a boilerului, (mai mare decat cele de la oalele de gatit sub presiune
se deschide numai daca presiunea a crescut in cazan pana aproape de presiunea maxima admisa la care e proiectat boilerul, de obicei minim 1,8 bar; in rest e inchisa si nu fasaie;
2. supapa de 'rupere' vacuum (
vacuum breaker); cea despre care ne-a povestit Lyvyoo ca a inlocuit-o cu una (mult) mai de calitate; dar a inlocuit-o pentru ca cea originala Expobar s-a defectat; altfel, nu merita inlocuita... doar preventiv;
aceasta supapa nu contribuie cu nimic la imbunatatirea calitatii a ceva din procesul de preparare espresso; pur si simplu, se deschide, daca presiunea in cazan scade sub cea atmosferica, realizand egalizarea de presiuni, pentru ca sa nu se absoarba in boilerul de abur, laptele din pitcher...
cand boilerul e rece, supapa respectiva e deschisa si se inchide cu bolboroseli si stropituri mici, undeva dupa 6-8 min de la inceputul incalzirii boilerului, sub presiunea aburului in dezvoltare;
in ce priveste
boilerul de extractie, acesta nu are pe el supape care sa... fasaie
boilerul de extractie este plin complet cu apa si temperatura apei din interior nu se apropie de valoarea de fierbere, in functionare normala cu PID; in perioada de incalzire, sau de asteptare, boilerul este intr-un circuit hidraulic inchis, intre iesirea din pompa si grupul E61;
3. exista in acest circuit, la iesirea din pompa, o 'supapa de limitare presiune' - i-as zice eu; in legatura cu aceasta am tot zis prin postari dar merita repetat:
- la masinile cu pompa rotativa, presiunea de extractie maxima se mentine constanta la valoarea la care e reglata o supapa de bypass, parte din pompa; de regula, e vorba de acei 9 bari recomandati ca optimi pentru extractie;
supapa aceasta, de limitare presiune, se seteaza mai sus, de obicei la 12 bar, cu rol de supapa de 'relaxare', adica de eliberare presiune construita in boiler prin dilatarea apei (boiler complet plin, apa necompresibila), pe masura incalzirii acestuia; si atunci da, in perioada de incalzire apa, pana la temperatura nominala setata, aceasta supapa elibereaza niste picaturi; dar nu are dece sa fasaie (nu sunt aburi);
mai tarziu, in timpul extractiei, aceasta supapa ramane inchisa, cu rol de siguranta, pentru ca presiunea de extractie nu depaseste valoarea de bypass, setata la pompa;
- la masinile cu pompa vibratoare, supapa are chiar rol de limitare presiune; presupunand ca e reglata la 9 bar, orice suprapresiune in timpul extractiei se elimina prin calea de iesire a acestei supape;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)