Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Schimb cutite rasnita (MACP 65mm Right -> Santos 64mm Left) - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Rasnite (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Rasnite)
+--- Thread: Schimb cutite rasnita (MACP 65mm Right -> Santos 64mm Left) (/Thread-Schimb-cutite-rasnita-MACP-65mm-Right-Santos-64mm-Left)



Schimb cutite rasnita (MACP 65mm Right -> Santos 64mm Left) - gremy - 15-09-2017

Salutare colegi.

As vrea sa impartasesc cu voi ultimul meu experiment cu rasnita LaSpaziale Astro 12D (adica Macap MC4 under cover) cu cutitle de 65mm. Aceasta a fost prima mea rasnita electrica si am cumparat-o prin intermediul acestui forum la un pret de 550 de lei de la utilizatorul Horatiu.l in Martie 2016.

Dupa un timp de forjare in mod single dose pe espresso, acum ca sunt in procesul de achizitionare echipament pentru cafeneaua ce urmeaza sa o deschid si ma gandeam sa fac economie temporar si sa folosesc rasnita aceasta pentru brew, si pentru rasnit cafea clientilor pentru acasa. Problema este ca rasnita aceasta producea o granulatie bimodala, adica multe fines, care este deloc potrivita pentru brew. Mai tot ce faceam pe V60 sau aeropress iesea amar, doar daca strecuram finesurile iesea ceva cat de cat.

Asa a inceput cautarea unor cutite de schimb. Dupa cateva cautari pe google, si uitat pe poze la produse deoarece descrierile nu erau foarte de folos am gasit din greseala aceste cutite facute pantru rasnita Santos 01BAR: https://www.piese-espressor.ro/cutite-rasnite?product_id=5359 care erau cu un milimertru mai mic decat ce imi trebuia mie, dar aveau un design foarte asemenator cu cutitle pentru EK43 si alte rasnite gandite pentru brew. Am zis ca nu am prea mult de pierdut sa le cumpar deoarece erau destul de ieftine si sa le incerc.

Zis si facut. Au ajuns cutitle la mine dar avem o problema. Aceste cutitle sunt facute pentru rasnite care se rotesc in directia opusa. Pfff. Hai sa vedem daca se poate schimba rotatia la rasnita. Caut pe google, pe duckduckgo, pe youtube, peste tot. Nimeni nu vorbeste de subiectul asta. Am gasit doar ceva despre ceva rasnite Ditting, si motoare trifazate. Sun tehnicieni si mi se spune ca rasnitele astea nu sunt reversibile.

Dar eu nu ma dau batut. Ce poate fi asa de greu. Desfac rasnita ma uit sa vad ce fire am, scot motorul afara caut etichete nu gasesc nimic relevant. Incep sa caut pe google despre motoare electrice, descopar ca eu am de a face cu un "Split-Phase Capacitor Motor" si am gasit acest articol foarte detaliat despre cum se poate schimba directia de rotatie: https://woodgears.ca/motors/reversing.html. Bineinteles ca eu nu stiu nimic despre electronica, si ma pun pe invatat, dau un telefon la un amic pasionat de electronica si tot ce tine de domeniul asta si il rog sa ma ajute. Ajung sa imi cumpar un multimetru sa masor rezistenta intre fire ca sa pot determina care sunt firle care trebuie sa le schimb pentru a schimba circuitul si a inversa polaritatea. Zis si facut. Gasesc firele le inversez si motorul se invarte invers .... hai sa testam yay, bag cafeaua si pff se blocheaza motorul ... hmm. Curat totul desfac din nou, motorul nu are putere, pot sa tin lamele in loc cu o cheie tubulara nu se misca de loc fara nici un fel de efort.

Vorbesc din nou cu amicul meu electronist, si ajungem la concluzia ca motorul acesta are bobinele inegale si nu merge inversata rotatia doar de la fire. OK, atunci ce facem. Trecem la o modalitate ingenioasa desfacem motorul bucati si punem statorul invers Smile https://www.youtube.com/watch?v=lR8JZ_nnLr4. OK, dar firele pe unde ies atunci. Demotez motorul inversez statorul, merg la un amic sa imi dea o gaura in capacul care nu are gaura, prelungesc firele, asamblez totul la loc si gata.

Dau drumul la motor, si aproape imi sare din mana. Power is back si se invarte spre stanga cum am nevoie. Gata. Acum am o rasnita pentru brew. Nu e cea mai buna, are retentie, dar e un compromis bun si merge.

Imi pare rau dar nu am facut multe poze in acest proces, deaorece nu ma gandeam sa scriu un articol.

Acum stau la birou si scriu acest articol sorbind dintr-o cafea preparata la Aeropress de care sunt incantat.

Cheers.

[Image: 0f0c2d61ad0e8fcead7308adfef07e22.jpg][Image: bdb1cdaac392cac286365cfb24e52199.jpg][Image: e0245e9158950211243ccdc867b91b22.jpg][Image: 45872e6e524894d5fdf9f235286769c2.jpg][Image: a0447e4be79d69817afbfd6a2b2114b6.jpg]

Apropos de rasnita Santos 01BAR. E prima data cand am auzit de ea, si din cate am inteles urmeaza sa fie prezentata la evenimentul Host la Milano (https://www.comunicaffe.com/santos-showcase-barista-edition-host/)

Aceasta este rasnita: https://www.santos.fr/en/products/coffee/moulin-a-cafe-boutique/coffee-grinder/01BAR/.
Seamana cu un EK43 in miniatura. Am cautat distribuitorul Santos pe Romania, si dupa cateva emailuri acesta este SDS Group (http://sdsgroup.ro) si am cerut o oferta de pret.

Aceasta rasnita costa 749 de euro. Un pret foarte interesant si din ce am testat acum cu cutitle pe rasnita mea pare sa ofera un rezultat destul de bun. Chiar ma gandesc foarte serios sa cumpar aceasta rasnita ca si upgrade la solutia mea de compromis.


RE: Schimb cutite rasnita (MACP 65mm Right -> Santos 64mm Left) - nickso - 15-09-2017

O problema, la inversarea sensului de rotatie, mi se pare ca este si forma aripioarelor de pe purtatorul cutitului inferior...poate sa prinda cafeaua intre aripioare si carcasa, si sa opuna rezistenta in plus. Oricum, daca merge ok, felicitari pentru initiativa si pt reusita.


RE: Schimb cutite rasnita (MACP 65mm Right -> Santos 64mm Left) - gremy - 15-09-2017

(15-09-2017, 14:19)nickso Wrote: O problema, la inversarea sensului de rotatie, mi se pare ca este si forma aripioarelor de pe purtatorul cutitului inferior...poate sa prinda cafeaua intre aripioare si carcasa, si sa opuna rezistenta in plus. Oricum, daca merge ok, felicitari pentru initiativa si pt reusita.

Buna observatia cu aripioarele. Nu m-am gandit la asta. Deocamdata merge, nu e perfect dar temoporar e o solutie buna.
Oare gasesc de cumparat un suport inferior de cutitle gandit pentru stanga?


RE: Schimb cutite rasnita (MACP 65mm Right -> Santos 64mm Left) - Fane - 18-09-2017

probabil ca tot de la Santos...

felicitari pt perseverenta de care ai dat dovada!