Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
sugestii achizitie: lelit pl41e sau lelit pl41tem? - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Sfaturi la cumparare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Sfaturi-la-cumparare)
+--- Thread: sugestii achizitie: lelit pl41e sau lelit pl41tem? (/Thread-sugestii-achizitie-lelit-pl41e-sau-lelit-pl41tem)



sugestii achizitie: lelit pl41e sau lelit pl41tem? - claudia - 20-08-2016

Buna!

1. Care ar fi, dpdv al utilizarii zilnice, punctele pro/contra pentru fiecare dintre aparate? Incercam sa ne hotaram intre cele doua si nu imi dau seama care ar fi beneficiile concrete ale cresterii bugetului pentru Tem. 

2. Ce face PID-ul si cum il voi folosi mai exact?

3. Cele doua aparate au presetata cantitatea de apa care sa curga pentru cafea, sau pornesti/opresti de la buton conform calculelor pe care ti le faci pentru cafeaua folosita?

4. Ce parere aveti si despre rasnita Lelit 43mmi oferita in pachetele de reducetre de pe site - e cea mai optima combinatie calitate/pret, sau aveti o alta sugestie?

- in principiu aparatul va fi folosit pentru 2 - maxim 4 cafele pe zi, cateodata si un cappuccino sau latte;
- nu suntem in momentul asta 'conaisseurs' nici in privinta tehnicii de preparare si poate nici al gustului desavarsit al unui expresso;
- [Image: smile.gif] vrem neaparat sa incepem fiecare dimineata cu o facea buna, iar pentru asta vom incepe sa invatam cate putin despre cum o putem obtine.

Merci si pe curand [Image: smile.gif]


RE: sugestii achizitie: lelit pl41e sau lelit pl41tem? - Lyvyoo - 20-08-2016

Bun venit pe forum,
Avand in vedere ca ai prajitorie in Timisoara, viitorul suna bine.

Diferentierea e bine facuta, caci PL41EM, adica varianta de mijloc, adauga prea mult la pret doar pentru un manometru care citeste presiunea, buget pe care il poti redurectiona spre o rasnita mai bine. 

Apropo de buget, PID-ul merita doar daca mentii in continuare in carti o rasnita buna. Adica sa cumperi PL41TEM + Porlex Mini sa zicem sau altceva de gen, doar pentru PID, eu n-as face-o din cauza potentialulului foarte scazut al rasnitei. In acel caz, mai bine iei PL41E si cauti o electrica ce iti satisface nevoile. Bine, cand va aparea o manuala stepless construita foarte bine, cum e acea varianta low cost a lui Kinu M38, probabil ca se va putea gandi si in acesti termeni ai unui espressor de 2000 de lei cu o rasnita de 250-300.

Cum se discuta si aici, un espressor fara PID, PL41E in cazul intrebarii tale, are un termostat care plimba temperatura apei din boiler pe o plaja de cel putin 10 grade, pana la 15-20. Cum temperatura apei influenteaza direct gustul (grosso moddo - temp. mia mica = gust mai acrisor, temp. mai mare = gust amar), daca acum ti-a iesit un espresso pe care l-ai apreciat ca si gust, urmatoarea extractie de azi sau de maine s-ar putea sa nu mai aiba exact acelasi gust, caci poate azi ai plecat de la 94 de grade iar maine pleci de la 87 de grade. PID-ul e un dispozitiv electronic care va controla procesul de incalzire printr-un algoritm intern si un senzor, astfel incat extractia sa plece mereu de la 94 de grade, sau 96 sau 90 sau cat vrei tu.

Insa boilerul e mic pe espressoarele casnice, 220ml in cazul de mai sus, iar apa venita rece din rezervor peste apa fierbinte din boiler, va face ca pe PID si mai departe in ceasca, temperatura apei sa tot scada pe parcursul extractiei de 25 de secunde. Pe PID vezi 7-8-9 grade in minus dar mai sunt si opinii (Liviu.Mihu daca nu ma insel, nu gasesc link-ul acum) ca efectiv la grup scaderea ar fi mai mica. Deci PID-ul nu poate mentine temperatura constanta, la acest nivel de constuctie casnica, dar stii mereu de la ce temperatura pleci si asta iti pioate asigura constanta decenta a gustului.

Presetarea cantitatii de apa este o balarie venita de la automate. Nu intru in detalii (grele la inceput, mai ales ca esti de sex feminin deci mai delicata in dorinte) apropo de faptul ca va conta greutatea lichidului din ceasca, dar scopul tau initial va fi sa obtii 50-60ml de espresso, dupa ce ai pus in rasnita goala 17g de boabe de cafea, curgerea celor 60ml trebuind sa se petreaca in 25 de secunde.  Un tutorial ai aici.  Deci faptul ca espressorul ar avea o functie suplimentare de dozare volumetrica, nu ar avea nicio relevanta in mediul casnic, la acest nivel beginner. De fapt mai mult ar incurca. 25 de secunde, cat tine curgerea, cred ca se poate ramane langa aparat.

Despre rasnita precizata de tine ai 7 pagini de pareri, aici. Personal as merge mai curand pe Kinu M47 sau M38, mai ieftine decat MMI, daca ar fi sa aleg, dar e de vazut cu manualitatea in cazul fetelor. Delia ne-a aratat ca se poate Smile 
  
Ia neaparat in calcul si un tamper de 57 sau 57.5mm, un cantar ieftin cu zecimala, o sita blind ca sa cureti grupul, o lattiera inox de 300 sau 500 ml daca bei cappucino, plus cafea proaspat prajita evident.


sugestii achizitie: lelit pl41e sau lelit pl41tem? - claudia - 20-08-2016

Multumesc mult pentru raspuns!

Cu rasnita manuala mi-ar fi mai greu sa ma impac, ai intuit bine Smile Pana la decizia finala voi mai citi un pic pe tema asta.

!In sfarsit am inteles ce inseamna, practic, PID.

Presetarea cantitatii de apa, in cazul asta lipsa ei, nu ma deranjeaza absolut deloc.

Tot referitor la PID, ma gandesc ca in timp vom simti nevoia de a ne perfectiona in realizarea cafelei, iar un control asupra temperaturii (chiar si doar cea de pornire) va fi un plus sau viitoare dorinta.

Crezi totusi ca raportat la calitate/pret/concurenta, ar fi optim pachetul Barista Home Premium cu reduceriel de aici? Sau la aceeasi suma ar fi mai indicat sa ma mai documentez si sa aleg alte aparate luate individual?

De asemenea, cam care e durata de viata a acestor espressoare/rasnite?

Merci!


RE: sugestii achizitie: lelit pl41e sau lelit pl41tem? - Liviu.Mihu - 20-08-2016

Folosesc zilnic ambele aparate, si râșnițele din semnătura si un pl43mmi împreuna cu pl41e.
Cu pid, scăderea de temp in timpul extracției e maxim 2 grade, pe aparatul meu. Ca idee, in timp am constat ca prefer extracții pornite de la 90C (reale, nu afișate)sau mai puțin. Pe 41tem se poate, pe 41e e mai greu, trebuie flushuri sa se stingă becul si imediat extracție. Dar e mai greu de controlat. Deci, daca bugetul permite, as alege 41tem. Ca rasnita electrică, lelitul mi se pare decent. Nu senzațional, dar decent. Nu face bulgărași, nu face chanelling chiar si fara atenție majora la distribuție - deci ok pt începător. Si la prețul respectiv, mai ales luată in pachet, nu poți pierde f mult. Kinu47 e superioară, dar eu personal nu supraviețuiesc dimineața doar cu manuala Smile
In concluzie, pachetul home premium mi se pare f ok, in banii respectivi. Daca este un efort prea mare, merge si o combinație mai ieftină.
De fiabilitate, vezi pe forum. Personal am 800-1200 de cafele pe fiecare din aparate si nu dau semne de ramoleala. Iar construcția lor e simpla, nu are ce se strica prea scump...


RE: sugestii achizitie: lelit pl41e sau lelit pl41tem? - Kosta David - 21-08-2016

@Liviu.Mihu: si eu posed acelasi espressor si am cautat ceva detalii despre "temperature surfing". Poti sa-mi spui, te rog, care e cel mai bun moment pentru a incepe extractia? Am vazut ca recomandai un flush inainte..astept reaprinderea ledului pentru extractie sau dau drumul extractiei cand e stins ledul? Am cautat pe forum informatia asta dar n-am gasit-o. Multumesc mult!


RE: sugestii achizitie: lelit pl41e sau lelit pl41tem? - orwo - 21-08-2016

Eu voi adauga urmatoarele:ca sa scapi de extracții nereușite vb cu userul kamasi sa îți fabrice un distribuitor de cafea printat 3d și vei reuși să faci cafele ff bune fără multa bătaie de cap, su am 41 tem și rasnita profi brasilia - rasnita e prea mare ptr uz casnic - mergi pe un ascaso sau lelit, dacă ai curaj ia un second hand mai bun, referitor la temperatura, poate în prima faza nu crezi ca e nevoie sa știi, dar după un timp ea, temperatura împreună cu cantitatea de cafea și bineînțeles cu gradul de măcinare fac diferența între wow și am aruncat banii aiurea pe scule.
Daca iei în calcul ce ți s-a spus de catre confratii de cafea o sa fi mega fericita zilnic.


RE: sugestii achizitie: lelit pl41e sau lelit pl41tem? - Liviu.Mihu - 21-08-2016

@kosta David: la 41e, termostatul pornește rezistența cand temperatura scade sub un tmin si o oprește in momentul cand ajunge la un tmax. Nu stiu care sunt cele 2 valori, ca nu am măsurat. Ledul e stins cand e pornita rezistența. Plecând de la aceste premize trebuie sa încerci tu sa gasesti cel mai bun moment pt gustul si cafeaua ta. Ca idee, imediat dupa un ciclu de on a rezistentei, cand se aprinde ledul, daca dai drumul la apa iasă cu abur, ceea ce indica o temp mult prea mare pt mine. Eu prefer sa pornesc extracția sau la o vreme dupa ce s-a aprins, sau cu ledul stins...


RE: sugestii achizitie: lelit pl41e sau lelit pl41tem? - claudia - 22-08-2016

Va multumesc pentru sfaturi!

Pana la urma ne-am decis pentru Lelit pl41Tem, deoarece am considerat ca PID-ul ne va oferi un mai bun control asupra modului in care preparam cafeaua, vom putea experimenta diverse temperaturi pentru extractie, iar odata gasita varianta potrivita gustului nostru vom sti cum sa procedam pentru a obtine din nou acelasi gust. 
Am ales de asemenea combinatia cu rasnita Lelit 43mmi, intelegand ca e potrivita pentru ce avem nevoie in momentul de fata, alegand astfel pachetul cu reducerile aferente comunitatii.
@orwo, multumesc pentru completari, am sa iau legatura si pentru distribuitorul de cafea printat 3d.

Acum, comanda am plasat-o, tinem pumnii sa fie toate conform asteptarilor si cand incepem folosirea revenim pentru informatii tot aici.


RE: sugestii achizitie: lelit pl41e sau lelit pl41tem? - orwo - 22-08-2016

(22-08-2016, 17:09)claudia Wrote: Va multumesc pentru sfaturi!

Pana la urma ne-am decis pentru Lelit pl41Tem, deoarece am considerat ca PID-ul ne va oferi un mai bun control asupra modului in care preparam cafeaua, vom putea experimenta diverse temperaturi pentru extractie, iar odata gasita varianta potrivita gustului nostru vom sti cum sa procedam pentru a obtine din nou acelasi gust. 
Am ales de asemenea combinatia cu rasnita Lelit 43mmi, intelegand ca e potrivita pentru ce avem nevoie in momentul de fata, alegand astfel pachetul cu reducerile aferente comunitatii.
@orwo, multumesc pentru completari, am sa iau legatura si pentru distribuitorul de cafea printat 3d.

Acum, comanda am plasat-o, tinem pumnii sa fie toate conform asteptarilor si cand incepem folosirea revenim pentru informatii tot aici.

suntem concitadini daca vrei putem sa ne intalnim sa ai o idee cu ce se manaca pasiunea aceastaSmile, si eu m-am intalnit cu alti colegi de pe forum si mi s-a luminat calea datorita  lor,iti spun asta ca sa nu arunci la chiuveta cateva sute de grame bune de cafaSmile


sugestii achizitie: lelit pl41e sau lelit pl41tem? - claudia - 22-08-2016

Suna bine, multumim si tinem legatura!