Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Nou model de tamper - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Accesorii si intretinere (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Accesorii-si-intretinere)
+--- Thread: Nou model de tamper (/Thread-Nou-model-de-tamper)



Nou model de tamper - mihai559 - 02-02-2016

http://www.thecoffeecompass.com/mahlgut-launches-new-puck-tamper/

Păreri?


RE: Nou model de tamper - mishu3113 - 02-02-2016

Arata promitator dar, asa cum comenta cineva si acolo, e cam greu sa ai incredere intr-o companie care in clipul de prezentare lovesc cu portfiltrul de masa...In rest, ideea mi se pare cel putin ingenioasa, daca e si functionala vom vedea.


RE: Nou model de tamper - MANU - 02-02-2016

Inca o variabila in plus: daca schimbi cafeaua, schimbi rasnirea trebuie sa schimbi si nivelul tamperului. DIn punctul meu de vedere nu mi se pare o solutie.
NU e mare lucru sa inveti sa tampezi corect... Mai greu cu presiunea exercitata asupra cafelei, care de asemenea poate fi rezolvata printr-un tamper dinamometric.


RE: Nou model de tamper - mishu3113 - 02-02-2016

Mi s-a parut o solutie mai ok pentru fete care nu au prea mare putere in degete ca sa apese pe tamper


RE: Nou model de tamper - dobro_c - 02-02-2016

ce am vazut zilele trecute pe net este o chestie pt distribuirea uniforma a cafelei in pf, se numeste OCD. parca pare mai utila decat tamperul mai sus prezentat... cu toate ca mie personal mi se pare marketing care incet incet invadeaza si aceasta nisa


RE: Nou model de tamper - TudorB - 02-02-2016

marketing-ul a invadat demult aceasta nisa si toti sunt intr-o masura mai mare sau mai mica victime Smile
cine stie de unde au mai ,,luat'' si ideea asta cei de la mahlgut cunoscuti pentru stilul lor ,,inspirational'' in care lucreaza Smile
aveau si un tamper reglabil pe inaltime prin insurubare intr-o perioada


RE: Nou model de tamper - eugenm - 02-02-2016

Buna Dobro,
Toata nebunia asta cu tamperele a pornit cumva de la un tip simpatic care a stat pe capul lui Maxwell Colonna, campionul national al UK la WBC si locul 5 mondial si l-a convins sa foloseasca tamperul creat de el : poti vedea despre ce vorbesc daca dai la minutul 3:30 in acest film : Colonna 2015

Asa a aparut Clockwork espresso care incearca de aproape un an sa lanseze pe piata tamperul PUSH.

In tot acest timp campionul mondial Sasa Sestic nu a stat pe ganduri si a lansat pe piata tamperul din poza atasata de tine, denumit Ona Coffee Distribution (cum spuneai si tu OCD) : 



RE: Nou model de tamper - dobro_c - 02-02-2016

mersi de info... nu stiam multe despre acest tamper, doar asa ce am prins din unele articole

referitor la tamperul PUSH, primul lucru care imi sare in ochi e faptul ca de fiecare data faci o tampare dreapta avand in vedere ca acel umar se va sprijini tot timpul in gulerul sitei

ma gandesc ca are ceva reglaj pe inaltime pt ca daca ai pune cafea mai putina si ai tampa, teoretic nu se va compacta pucul de cafea corect...


RE: Nou model de tamper - TudorB - 02-02-2016

asa era si al lui mahlgut....cu buza de sprijin si reglaj pe inaltime pt diferite site/incarcaturi
acuma depinde care a fost primul....nu as miza pe mahlgut Big Grin


RE: Nou model de tamper - Bcc - 03-02-2016

Cel mai bun tamper este cel dinamometric , scapi de o grija , pur si simplu apesi pe el si esti sigur ca ai 14kgf.Scoti o variabila din sistem , lucru de dorit dealtfel !


Nou model de tamper - sorinherea - 03-02-2016

Forta de tampare ar trebui sa fie ultima grija, toti cei de la varf spun asta.


RE: Nou model de tamper - dobro_c - 03-02-2016

era un articol pe Barista Hustle despre tampare. si spunea Matt Perger ca de la o anumita foarta de tampare in sus, gen 15-17kgf in sus nu mai are importanta forta deorece apa oricum nu mai are posibilitatea sa strice pucul si nici cafeaua nu este compresibila, deci...

da, ok, daca tampezi cu 8kgf sau 10 kgf sansele sunt foarte mari sa ai chanelling si la sfarsitul extractiei pucul sa fie fleasca, dar eu personal nu consider tamparea o variabila, atata timp cat ea e facuta corect, dreapta, etc. la fel si timpul

mai important este, cred eu, rata de extractie sa fie corecta si da, toate aceste variabile merg mana in mana


RE: Nou model de tamper - VladP - 03-02-2016

Tamperul Push/Clockworks pare inspirat de aici: Londinium Tamper, care de o vreme buna vind varianta II


RE: Nou model de tamper - Dot - 04-02-2016

(02-02-2016, 21:01)dobro_c Wrote: ce am vazut zilele trecute pe net este o chestie pt distribuirea uniforma a cafelei in pf, se numeste OCD. parca pare mai utila decat tamperul mai sus prezentat... cu toate ca mie personal mi se pare marketing care incet incet invadeaza si aceasta nisa

OCD pare interesant si poate fi util - nu mai trebuie sa ditribui digital(cu degetul Big Grin ) macinatura in portafiltru.

Cat despre tamper, personal prefer tamperul classic/simplu: simti pucul. Cel dinamometric iti mascheaza placerea.


RE: Nou model de tamper - dobro_c - 04-02-2016

asta cu "mascatul placerii" suna interesant... :Smile deci cine sau ce mascheaza placerea?


RE: Nou model de tamper - Dot - 04-02-2016

(04-02-2016, 11:10)dobro_c Wrote: asta cu "mascatul placerii" suna interesant... :Smile deci cine sau ce mascheaza placerea?

Big Grin  Big Grin - simti cum se compacteaza frumos macinatura si iese un puc super Tongue

Daca folosesc dinamometricul, miscarea de compactare(a pucului) parca se rupe.


RE: Nou model de tamper - Ernest Valentin - 04-02-2016

Cumva amestecati lucrurile.
OCD-ul doar distribuie "muntele" de cafea pe cand PUSH-ul doar compacteaza.
Da, poate exista si o anumita compactare cu OCD (daca este setat si pt asa ceva), dar nu este gandit a fi folosit in detrimentul unui tamper, fie el si 'normal'.
PUSH-ul (ca de altfel si OCD-ul) este interesant doar pentru acasa. Cand ai timp sa "bibilesti" o extractie. Timpul pierdut pentru preparare mie mi s-a parut mult prea mare pentur a fi acceptabil intr-o cafenea cu rulaj mare.