Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Se face asezonare de cutite la rasnita? - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Rasnite (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Rasnite)
+--- Thread: Se face asezonare de cutite la rasnita? (/Thread-Se-face-asezonare-de-cutite-la-rasnita)

Pages: 1 2


Se face asezonare de cutite la rasnita? - baloozzy - 16-05-2015

Asa cum suna si titlul, as dori sa stiu daca ati facut asezonare la cutite, mai ales cele cu diametre de la 60mm in sus.
Dupa ce Quamarul din dotare mi-a amestecat tot ce aveam in cap despre rasnire, dupa aproape 3 saptamani, se pare ca am inceput sa imblanzesc bestia. Nici cantarul pe care il lipisem cu banda dublu adeziva pe furca rasnitei nu il mai folosesc. Am "frunzarit" pe ici-colo si am mai vazut ca folosesc orez prefiert (ca solutie mai ieftina). In cele 3 saptamani am desfacut-o de 3 ori si ma pregateam de a 4-a. O fi bine? incep sa ma intreb.


RE: Se face asezonare de cutite la rasnita? - vct1976 - 16-05-2015

Cum adica asezonare la cutite? M-am uitat in DEX si a asezona inseamna a amesteca ingredientele in mancare.
Pe de alta parte demontarea si remontarea in exces a unui aparat nu este de bun augur, se uzeaza suruburile, se mai descentreaza componentele, etc.


RE: Se face asezonare de cutite la rasnita? - radudani - 16-05-2015

poate nu in DEX, ci in google translate care mi-a zis ca-i vorba de... condimentare;

dar baloozzy, zice de "burr seasoning", o operatie pentru cei prea preocupati - zic eu - de soarta noii lor achizitii;
nu ca mie nu mi-ar pasa, dar la Macap-ul meu cu cutite plane de 75 mm, recent achizitionat, ma bazez pe rodarea in exploatare, nu "pe banc"; mai ales ca, nu am constatat ceva in neordine cu gustul espresso-urilor facute;


RE: Se face asezonare de cutite la rasnita? - vct1976 - 16-05-2015

Ok, deci rodarea cutitelor. Dar ce te supara la Quamarul tau? De curiozitate...


RE: Se face asezonare de cutite la rasnita? - baloozzy - 17-05-2015

Da, de rodare este vorba. Traducerea am luat-o de la tigaile, gratarele de fonta care se asezoneaza cu ulei.
Mai bine zis ce m-a suparat (sper sa nu o mai faca): cantitati diferite (cu cateva grame) la acelasi timp setat de rasnire, bulgari (a caror forma se vedea la suprafata lustruita a pucului). Nu puteam scoate 2 shoturi asemanatoare consecutiv (cu aceleasi sau cu alte setari). E adevarat in acest timp incercam si o serie de alte masuri, nu toate inspirate. La iesirea din camera de rasnire este o "perdea" din tabla subtire, elastica peste toata gaura si cand am scos-o era macinatura ca un cos cu mingii. Mai este o lamela subtire si ingusta orizontala la iesire, dar pe ea nu am scos-o. Am incercat cu cos de boabe si fara, cantarit inainte si dupa rasnire. Ce m-a sustinut sa continui lupta, a fost gustul din ceasca (unele doar), unde au inceput sa apara notele florale, s-a mai redus bitter-ul. Voi mai incerca in cateva zile setarea timpilor, sa vad daca a aparut o constanta. Acum merg pe manual si mai am 2s, 1s, 0,25s.
Probabil sunt unghere care trebuie sa se umple si sa se taluzeze cu praf de cafea. Din acest motiv nu o voi mai curata daca vad ca lucrurile merg spre pozitiv.  


RE: CEADO E37s - Lyvyoo - 24-10-2016

(24-10-2016, 16:04)radudani Wrote: pentru genul de distributie ce rezulta din cutitele prea 'crude', ar merge cel mai bine dozele mari si granulatia cat mai fina

 Dar 1kg de orez prefiert nu ar fi o solutie care sa le "coaca" mai repede ?


CEADO E37s - bogdan_geor - 24-10-2016

posibil, cine stie... la unele se recomanda clar sa nu bagi orez, oricum am trecut peste momentul de cutite noi, tinand cont ca rasnesc ~1,5kg/luna si deja o am de cateva luni bune.


RE: CEADO E37s - Lyvyoo - 24-10-2016

Apropo de titan, citisem mai demult (sintetic spun, nu mai am link-uri) si teorii ca datorita suflarii, cutitul ramane mult mai mult timp asa cum e.  Deci inclusiv nerodat. Nu numai ca nu e cazul de rodaj, dar nu ai ce rodaj sa faci caci suprafata devine mai dura odata suflata cu titan.


RE: CEADO E37s - radudani - 24-10-2016

(24-10-2016, 17:04)bogdan_geor Wrote: posibil, cine stie... la unele se recomanda clar sa nu bagi orez, oricum am trecut peste momentul de cutite noi, tinand cont ca rasnesc ~1,5kg/luna si deja o am de cateva luni bune.

subantelegand conditia de cutite nerodate - n-am inteles ca ai rasnita de mai multe luni deja... - nu m-am referit la cum sa le rodezi mai repede sau mai bine (orez prefiert, cafea de supermarket.. pila, s.a.), ci la cum sa (incerci sa) scapi de channeling-ul atribuit acestei conditii;

n-am fost clar si n-am vrut sa intru in detalii plicticoase, care sunt oricum pareri si speculatii de-ale mele, dar vedeti ca si in areopagul acestei lumi a cafelei, nu exista un consens intre guru ceia, in mai nici una din problemele tehnice evidente ca definitie: rolul fines-urilor, cum se controleaza prin distributia de particule debitul in extractie, deosebirile intre conice si plane, cat e valoare tehnica si functionala si cat e efect de marketing in propaganda EK43, profilarea de presiune sau de debit s.a.

in acest caz, al comportamentului particular al rasnitei, solutia este, IMO, adaptarea pe particularitatile rasnitei si nu 'imblanzirea' ei, cum se scot dintii la serpi, sau se taie aripile la pasarile de curte...

channeling, in conditii de preparare corecta a pucului?
inseamna ca e o problema de coeziune interna a macinaturii - cum spuneam, se lucreaza cu nisip, nu cu argila;


RE: CEADO E37s - Levo - 24-10-2016

Iertati-ma ca ma bag si eu in discutie , n-as recomanda nimanui sa bage orez in rasnita , daca este vechi si tinut in vid , este probabil sa fie extrem de dur , iar la o doza zdravana de orez dur , s-ar putea sa intepeneasca cutitele si sa arda motorul , pe cand cafeaua cat ar fi de veche si crud prajita ,  nu poate avea duritatea orezului  ( iar prefiert [Image: wink.gif] iese un gris bun cred ). Vis-a -vis de cutitele titanium coated (TiN) - titanium nitride , a fost primul lucru care l-am schimbat la rasnita ECM , cu exceptia primei macinaturi care a iesit ca de aeropress , o folosesc constant , nu incalzeste , retentie cred doar ca la prima rasnire a pastrat ceva in camera cca 1 gr , dar debiteaza extrem de rapid , silentios cu mult sub Mahlkonig in db si nu a creat nici channeling nici alte probleme. Intrucat o folosesc doar de 1 luna , o voi urmari in timp sa vad cum va evolua pe parcurs...
[Image: smnTOXW.jpg][Image: BOB92uu.jpg][Image: pWDRpEH.jpg]




RE: Se face asezonare de cutite la rasnita? - Lyvyoo - 24-10-2016

Poate doar la manuale sa fie valabil, fara riscuri?!


Se face asezonare de cutite la rasnita? - bogdan_geor - 24-10-2016

eu am si o lido e, dar ei zic sa nu bagi altceva in afara de cafea in rasnita ca s o asezonezi, deci exclus orice fel de orez.


RE: Se face asezonare de cutite la rasnita? - Levo - 24-10-2016

Personal , nu cred ca afecteaza cutitele prea mult  , insa cred ca e vorba aici de blocarea mecanismului in lipsa clivajului specific cafelei prajite care mai mult se sparge sub actiunea cutitelor , decat a sfaramarii bobului de orez care poate creea acumulari entropice nedorite printr-o incalzire neanticipata , care poate duce prin intepenire din turatia nominala la zero brusc , la arderea acestuia , pana sa intervina protectia lui electrica...chestie de sec. Poate gresesc , dar n-as risca cu orez...mai degraba cu cafea mai proasta prajita super - lights...insa dat fiind faptul ca , cutitele obisnuite sunt garantate cam de orice producator la min. 600 kg , se naste intrebarea - oare cam cat trebuie sa macinam ? Chestia asta cu asezonatul are ceva adevar privind mai mult asezarea mecanismului , jocuri in lagare sau rulmenti , piese aflate  in miscare , insa ar fi insesizabila slefuirea cutitului cu material cafea , orez si restul de non - abrazive , decat dupa o cantitate apreciabila...


RE: Se face asezonare de cutite la rasnita? - Liviu.Mihu - 24-10-2016

Si eu am patit cu Ceado e5p ca si bogdan_geor. Prima seara mi-a venit sa o arunc pe geam. Chanelling urat la orice shot, bulgari, amareala, curgere inconsecventa. Dupa câteva kg, 3-5, am observat ca e mai bine. Am zis ca poate de la cafea. Dar am schimbat cafeaua si a fost tot bine. Între timp au dispărut si bulgarii si chanellingul. Deci chiar cred ca aceasta "rodare" chiar e necesară, mai lunga sau mai scurta, dependent de rasnita.


RE: Se face asezonare de cutite la rasnita? - Levo - 24-10-2016

Nu doresc sa fiu plictisitor dar, rasnitele noi , au aplicat din fabrica un strat fin ( sau mai putin fin ) de vaselina siliconica de regula sau ulei pentru mecanisme fine mai ales pe ax si pe cutite si impotriva oxidarii cred sau pur si simplu din montaj. Pentru a nu se amesteca cu cafeaua proaspat rasnita , ar fi binevenita o stergere cu servetele de hartie fina , cat mai temeinic ( si din motive de igiena , avand in vedere ca nu sunt sterilizate si au fost montate cu mainile...curate. [Image: wink.gif]

Ar putea fi valabil si la boilere si portafiltre , site...


RE: Se face asezonare de cutite la rasnita? - Lyvyoo - 24-10-2016

(24-10-2016, 22:34)Liviu.Mihu Wrote: Si eu am patit cu Ceado e5p ca si bogdan_geor. Prima seara mi-a venit sa o arunc pe geam. Chanelling urat la orice shot, bulgari, amareala, curgere inconsecventa. Dupa câteva kg, 3-5, am observat ca e mai bine. Am zis ca poate de la cafea. Dar am schimbat cafeaua si a fost tot bine. Între timp au dispărut si bulgarii si chanellingul. Deci chiar cred ca aceasta "rodare" chiar e necesară, mai lunga sau mai scurta, dependent de rasnita.

 

Cam asta zice si moderatorul forumului olandez, care si-a luat M68 (var. initiala dar cu aceleasi cutite), ca dupa cele cateva kg trecute, se vad schimbari. 

Stefan de la service-ul Mahlkonig imi spunea mai demult ca un K30 este la capacitate maxima abia dupa cateva mii de shot-uri, si o tine asa pana la 100.000.

Totusi, un coleg de la Cluj avea probleme mari cu rezultatele din HG One chiar si dupa un rodaj consistent.

Subiectul este generos (10 pagini pe HB)


Se face asezonare de cutite la rasnita? - bogdan_geor - 24-10-2016

(24-10-2016, 22:34)Liviu.Mihu Wrote: Si eu am patit cu Ceado e5p ca si bogdan_geor. Prima seara mi-a venit sa o arunc pe geam. Chanelling urat la orice shot, bulgari, amareala, curgere inconsecventa. Dupa câteva kg, 3-5, am observat ca e mai bine. Am zis ca poate de la cafea. Dar am schimbat cafeaua si a fost tot bine. Între timp au dispărut si bulgarii si chanellingul. Deci chiar cred ca aceasta "rodare" chiar e necesară, mai lunga sau mai scurta, dependent de rasnita.


asa fac astia de la ceado rasnitele, de ce sa te bucuri din prima? stai sa te enervezi groaznic in primele zile si abia dupa sa zici vaaai ce rasnita minunata am Smile


RE: Se face asezonare de cutite la rasnita? - eugenm - 24-10-2016

(24-10-2016, 21:47)Levo Wrote: ... clivajului specific cafelei prajite ...
... acumulari entropice nedorite printr-o incalzire neanticipata ...

Defineste te rog ce intelegi prin clivaj, proprietate particulara structurilor cristaline si, deasemenea, te rog defineste notiunea de acumulare entropica. Entropia este o notiune de ordin probabilistic ce defineste multitudinea de posibile "aranjamente" la nivel microscopic ce un sistem termodinamic le poate avea intr-o stare definita. Entropia nu se acumuleaza, aceasta creste catre o valoare maxima pentru sistemele termodinamice inchise conform celei de-a doua legi a termodinamicii.


Se face asezonare de cutite la rasnita? - bogdan_geor - 24-10-2016

@radudani
"in acest caz, al comportamentului particular al rasnitei, solutia este, IMO, adaptarea pe particularitatile rasnitei si nu 'imblanzirea' ei, cum se scot dintii la serpi, sau se taie aripile la pasarile de curte...

channeling, in conditii de preparare corecta a pucului?"

asta m am tot gandit si eu, cum sa fac incat sa nu trebuiasca sa inventez eu o rasnita noua, iar micile ajustari + timpul cred ca au rezolvat onorabil problemele.

referitor la conditiile de preparare corecta a pucului, tare as vrea sa pot sa te contrazic, dar sunt convins ca erau probleme si acolo. mi-am dat seama tarziu ca in locul in care rasnita arunca cu viteza cafeaua, se facea pucul mult mai dens decat in celelalte parti ale portafiltrului si atunci mi e clar ca era o problema si de distributie.


RE: Se face asezonare de cutite la rasnita? - Levo - 24-10-2016

Aici , poate nu e cel mai fericit termen (dar asta mi-a venit in minte ) cafeaua prin prajire transforma anumite substante solubile in structuri microcristaline care se dizolva si cam la asta mai gandit ...la o spargere a bobului dacat la o sfaramare moale , in ce priveste entropia grisului din rasnita nu spun ca se acumuleaza , ci tocmai din aranjarea aleatoare aparent , cu producere de caldura rezultata din frecare atat cu elementele in miscare ale rasnitei , cat si la nivelul particulelor intre ele , care nu coincide cu cea a cafelei data fiind diferenta structurala , am spus ca poate genera blocarea rasnitei prin aglomerari necontrolate , aleatorii daca au loc ( depinde de reglaj ) ce am spus rau ? Trebuie sa fiu mai obiectiv cred...


RE: Se face asezonare de cutite la rasnita? - eugenm - 24-10-2016

Levo, sunt termeni specifici altor domenii, geologie, mecanica statistica sau termodinamica. Este putin fortat in opinia mea sa vorbesti de "entropia grisului", deja nu mai este fizica este metafizica Smile
Imi cer scuze pentru off-topic.


RE: Se face asezonare de cutite la rasnita? - Levo - 24-10-2016

Asa e , cred ca am exagerat un pic cu termenii , dar incerc sa folosesc putine cuvinte , pentru ca sigur nu toata lumea e dispusa sa citeasca mult si printr-o abordare mai succinta ( termeni care ilustreaza teorii ), doar sa sugerez o idee , care poate ajuta pe cineva la un moment dat si pentru a nu face o dezbatere din nimic incerc sa fiu cat mai sintetic.( departe de mine gandul de a creea confuzii ). Scuza-ma daca ti-am produs neplaceri....ma si doare capul tare , cred ca ma paste o raceala... [Image: sad.gif]


RE: Se face asezonare de cutite la rasnita? - Lyvyoo - 25-10-2016

(24-10-2016, 23:54)Levo Wrote:  cred ca ma paste o raceala... [Image: sad.gif]

sau o entropie mucolitica  [Image: tongue.gif]


RE: Se face asezonare de cutite la rasnita? - radudani - 25-10-2016

(24-10-2016, 21:47)Levo Wrote: ...oare cam cat trebuie sa macinam ? Chestia asta cu asezonatul are ceva adevar privind mai mult asezarea mecanismului , jocuri in lagare sau rulmenti , piese aflate  in miscare , insa ar fi insesizabila slefuirea cutitului cu material cafea , orez si restul de non - abrazive , decat dupa o cantitate apreciabila...
 
(24-10-2016, 22:34)Liviu.Mihu Wrote: ... cred ca aceasta "rodare" chiar e necesară, mai lunga sau mai scurta, dependent de rasnita.

rodajul este o ajustare a suprafetelor de contact a doua piese in miscare;
exista thread-uri in acest forum si aiurea, cu macrofotografii ale suprafetelor cutitelor de rasnit si se pot vedea pe cutite noi, in special in zona de intrare, acolo unde e preponderenta spargerea boabelor, deci generarea de fines, atat muchiile ascutite, cat si tot felul de ciupituri, bavuri, defecte minore firesti pentru piese prelucrate mecanic si ne-rectificate care nu deranjeaza functionalitatea masinii;
si e vorba, imi imaginez, de rasnitele mari, comerciale, pentru care se accepta acest proces de rodaj ca nederanjant functional si mai economic;
in utilizare casnica, aceasta perioada de rodaj e deranjanta functional;

trebuie sa ne imaginam fortele extreme care intervin in aceasta faza primara din rasnire: boabele se zdrobesc intre ele si in frecarea cu muchiile taietoare si... agatatoare, ale cutitelor!
mi se pare credibil ca aceste boabe de cafea sa fie in stare sa netezeasca orice neregularitate in suprafata de lucru; si nu in ani - cand de fapt putem vorbi de uzura, ci in zile sau saptamani...
nu mi se pare greu sa intelegem cum prin actiune mecanica repetitiva, boabele de cafea netezesc suprafata pe care sunt zdrobite...trebuie inteles ca geometria cutitelor in zona de intrare boabe este conceputa pentru a favoriza zdrobirea si nu taierea boabelor...si acest rodaj aduce cutitele in forma functionala pentru care au fost concepute!

nu m-a interesat problema asta a 'rodajului' cutitelor, dar nu cred ca e o problema atat de importanta pentru a o transforma in ritual, sau a o analiza pe toate partile;
ok, cateva zile, sau saptamani - depinde si de ritmul de utilizare - rasnita titan pe care ai cumparat-o la un pret convenabil (exclud deci incarnatiile ezoterice) va fi mai mofturoasa... totul e sa stii si sa accepti asta, si sa nu ai vreo... cadere nervoasa [Image: smile.gif]
in plus, perioada respectiva este necesara pentru a-ti reconsidera si adapta workflow-ul la particularitatile macinaturii 'nominale' a rasnitei, care sunt de cele mai multe ori o noutate si care cer un efort de adaptare...

@bogdan_geor
'channeling in conditii de preparare corecta a pucului' este chiar enuntul problemei, nu insinuarea ca n-ai fi facut preparare corecta;
atatea sfaturi dadeam eu si altii in acest forum cu ani in urma despre distributia corecta a macinaturii etc., incat ar fi culmea sa ma limitez la a pune in discutie si aceasta posibila cauza...
deci da, mi se pare posibil ca o anume distributie a macinaturii pentru o anume setare a granulatiei si pentru un anume nivel de prajire, sa favorizeze channeling-ul!
pentru a ma face inteles, ziceam de un puc facut din nisip (curat, spalat etc.) care, oricat l-am tampa, va da channeling! daca amestecam omogen in volum nisipul cu ceva pulbere de argila, sansele de channeling scad mult si ramane in discutie numai manualitatea noastra si abilitatea masinii;


RE: Se face asezonare de cutite la rasnita? - Lyvyoo - 25-10-2016

Deci apropo de "mofturile" titanului (ma rog, al suflarii, caci nu sunt maisve), in contextul acestui topic, daca ai primi la schimb un set de cutite Macap titan (ipotetic, nu stiu daca exista), ai alege in situatia prezenta sa le folosesti pe cele noi sau sa mergi cu cele existente, deja...rodate?


RE: Se face asezonare de cutite la rasnita? - radudani - 25-10-2016

(25-10-2016, 01:32)Lyvyoo Wrote: Deci apropo de "mofturile" titanului (ma rog, al suflarii, caci nu sunt maisve), in contextul acestui topic, daca ai primi la schimb un set de cutite Macap titan (ipotetic, nu stiu daca exista), ai alege in situatia prezenta sa le folosesti pe cele noi sau sa mergi cu cele existente, deja...rodate?

Macap are modelul MXD Xtreme (si MXDZ Xtreme, cu tamper), cu set de cutite de 75 acoperite cu TiN;
probabil cutitele respective merg si pe M7 al meu;

intru in joc: chiar daca le-as primi la un pret convenabil momentului (deci nu la schimb, sau ca donatie/cadou), as alege fara nici o ezitare trecerea pe titanium coated!
actualul meu grinder e in plina maturitate si probabil da tot ce poate mai bun; dar cred ca setul cu titanium ar mai aduce o nota in plus... nu mai bun, ci altfel; si pentru asa ceva nu m-as da inapoi;
sigur, nu-mi pun problema durabilitatii mai mari la cele TiN coated, ma satisface pe deplin perspectiva a multi ani si cu cutite de otel... dar e tentatia unei alte calitati, a unei definitii mai bune si mai consistente...

indiscutabil titanium coated e in zona de fitze pentru cei mai multi: cum spuneam, Monolith-ul cu cutite plane acoperite TiN, de 75, e mai scump cu cca. 500$ fata de cel cu cutite conice de 68 (si nu invers...), in primul rand datorita cutitelor de calitate; nu e vorba de moda...


RE: Se face asezonare de cutite la rasnita? - RaduCarutasu - 25-10-2016

Incep si eu sa cred exista rasnite la care trebuie avuta ceva rabdare astfel incat sa se realizeze un rodaj al cutitelor.

La birou am Macap M4D, o rsnita buna, solida care rasneste repede si, adaug acum si bine.
In primele zile a fost un real cosmar si abia daca reuseam o macinatura capabila de o extractie decenta. Nu mai zic ca bulgarii erau cat boabele de mazare. 
De ceva timp, dupa mai multe loturi de cafea consumate,am constatat ca situatia s-a schimbat, cutgerile sunt, in marea lor majoritate corecte, macinatura are aspect normal cu mici bulgarasi dar care nu deranjeaza.
Pun toate aceste schimbari pe seama rasnitei, a cutitelor acesteia si, plecand de la aceste realitati,  cred ca inainte de a caracteriza o rasnita noua, trebuie sa-i acordam o perioada de timp pentru rodajul cutitelor.

Vreo doua kg de cafea prajita, vrac si ieftina de la un supermarket ar putea rezolva in cateva zile situatia.


RE: Se face asezonare de cutite la rasnita? - baloozzy - 25-10-2016

Rodajul cred, e strans legat de gradul prelucrare al cutitelor. Cutitele prelucrate superficial, au nevoie de un timp sa se "aseze". Cred ca el se poate elimina (scurta) doar printr-o prelucrare de mare precizie, eventual un rodaj facut in fabrica. Niste cutite TiN coated ar fi blestemul baristului pana ajung unde trebuie. Cum ar fi ca dupa ce dai pe o rasnita mii de euro, sa stai aproape pana iese din garantie sa se asezoneze?


RE: Se face asezonare de cutite la rasnita? - Levo - 25-10-2016

Tot ce e posibil , eu stiu sigur un lucru , ca atunci cand am cumparat rasnita ECM , am avut obiectii pe care le-am remediat , pinionul de reglaj macinatura plastic dat jos , pus metal , hopper transparent , inlocuit cu fumuriu si am zis sa schimb si cutitele  otel , inlocuit cu  (TiN) , am macinat prima data si a iesit cam mare macinatura ( mi-a fost teama sa apropii cutitele prea mult ) , dupa aceea era cam prea fin , dar mergea si de atunci ma joc doar la 1/2 tura de robinet de reglaj +/-  nu s-a modificat nimic. Am mai schimbat soiul de cafea si am mai miscat robinetul , dar  nu substantial . Probabil trebuie ceva mai mult timp pentru rodaj , la cca. 4 cafele /zi cu cateva exceptii timp de 1 luna , nu prea cred ca se simte...oricum la cafea se simte , in 3 sec. scutur sita si in alte 3 sec. e cu varf [Image: wink.gif]. + low noise.


RE: Se face asezonare de cutite la rasnita? - Lyvyoo - 25-10-2016

Oare nu conteaza in aceasta ecuatie si calirea cutitelor, daca a fost facuta sau nu?