Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Bezzera Unica test - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: Tehnici de preparare espresso & latte (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Tehnici-de-preparare-espresso-latte)
+--- Thread: Bezzera Unica test (/Thread-Bezzera-Unica-test)

Pages: 1 2


Bezzera Unica test - bogdan373 - 15-11-2014

Neata!

Dupa multe incercari, nervi si bineinteles multa cafea dusa pe apa sambetei, dupa toate gusturile de sarat si acru, am ajuns la asa ceva.
Cafeaua este de la Sarkis, Papua, prajita cu 7 zile in urma.

https://www.youtube.com/watch?v=R603r2rXW8Y&feature=youtu.be, si http://youtu.be/ds_nNyzrk3g

Acum astept parerile si sfaturile voastre.

Ca o curiozitate. In fiecare dimineata, dupa ce prepar 3-4 espresso fac 2-3 backflash-uri, doar cu apa(asa mia spus de unde am cumparat espresorul).
De obicei manometrul indica 11.7 bar, dar din cand in cand se duce pina in 9-10 bar. Am obsevat ca face asa cand il forjez mai mult(pt, a regla rasnita).


RE: Bezzera Unica test - adi84_g - 15-11-2014

Cum au fost shot-urile ca si gust?

La ce te referi cand zici ca de obicei indica 11.7 bar? De-a lungul shot-ului cu scadere catre final?Ce presiune iti indica manometrul in momentul in care faci back-flush cu sita oarba?

In primul rand as verifica presiunea la care lucreaza pompa, regland output-ul undeva la 9 bar, dupa care as ajusta grind-ul si distributia (cu WDT).Atentie si la tamp - am obtinut rezultate mult mai bune focusandu-ma pe apasare uniforma a.i.suprafata puc-ului sa fie cat mai plana in opozitie cu o orientare catre acei 30kgf. Problemele de early blonding s-au volatilizat prin corectie tehnica tamping.

Pentru tweeking iti recomand un cantar de precizie si un portafiltru naked.


RE: Bezzera Unica test - Lyvyoo - 15-11-2014

Esti pe drumul cel bun. Oricum, acesta e secretul, sa testezi si sa explorezi.

Din ce se vede, culoarea lichidului pare cam blonduta, inca de la inceputul extractiei. Depinde si de prajitorul cafelei, dar spre final chiar devine parca prea galbui espresso-ul. Incearca 17g si eventual o rasnire putin mai fina.

Daca la espressoarele mai mici mai treci cu vederea, la tine ar trebui sa setezi pe 9bar masinaria. Modelul tau nu are surub exterior de reglaj dedicat, asa ca va trebui sa desfaci carcasa si sa gasesti valva de suprapresiune, pe care sa o invarti cu o cheie pana cand pe portafiltrul montat cu sita oarba ai 10 bar (ca sa ai 9 in extractie). Atentie cum umbli sa nu pierzi garantia (ma gandesc la eventuale sigilii pe carcasa).

adi84_g, 30kg forta e cam mult. De ce nu 13-16?


RE: Bezzera Unica test - adi84_g - 15-11-2014

Am ramas setat pe alta unitate de masura Smile

Merg sub 10 kgf, nu stiu exact cat, nici nu-mi bat capul atata timp cat am consistenta si conul centrat.
Controlul e mai bun (la mine) cand apas mai light.


RE: Bezzera Unica test - Lyvyoo - 15-11-2014

Exact


RE: Bezzera Unica test - bogdan373 - 16-11-2014

@adi84_g, 11,7 bar indica in timpul extractiei, la back-flush nu am o presiune constanta, adica cate odata arata 10,5 bar, alta data 9 bar, sau 11,5 bar. Am observat ca facea asa de obicei atunci cand reglam rasnita si faceam mai multe extractii una dupa alta. De exemplu daca fac 3 shoot-uri firlecare cam la interval de 15min, presiunea in timpul extractiei arata 11,7 bar iar la back-flush arata 11,7 bar sau 11. Daca fac 5-6 shoot-uri unul dupa altul la back-flush arata 10 bar. Daca pornesc masinaria, las sa se incalzeasca si fac direct back-flush arata 11,7. Am mai observat o chestie(nu stiu daca asa trebuie sa fie) la in timp ce faceam back-flush, am scos din rezervor furtunul care vine de la opv si am vazut ca picura din el pana in momentul cand se bolcheaza pompa. Dupa aia gata.


RE: Bezzera Unica test - Lyvyoo - 16-11-2014

In extractii poti avea tot felul de presiuni, in functie de multe variabile. Dar pe backflush nu mi se pare normal. Poate un coleg mai experimentat in tehnica se poate pronunta in acest sens.


RE: Bezzera Unica test - bogdan373 - 17-11-2014

Azi dimineata am avut 11.7 la toate cele 3 extractii iar la backflush(3 la numar) tot 11.7. Cred ca la o forjare mai intensa se comporta cum am descris mai sus.


RE: Bezzera Unica test - adi84_g - 17-11-2014

M-as mira sa fie o problema acolo.

Cat timp lasi pompa 'on' cu sita blind in portafiltru? Durata e aceeasi de fiecare data?

Pe parcursul unei extractii, chiar si in conditii ideale, au loc modificari in rezistenta hidraulica a pucului.
Pe masura ce apa isi pargurge traseul, matricea din puc este descompusa, ducand la o reducere a rezistentei opuse.Utilizatorul vede un drop pe manometru si o deschidere a culorii la ceea ce curge prin picurator+ o crestere a debitului.
La mine, pompa (rotativa) e setata la ~9 bari output.Spre finalul extractiilor presiunea indicata de manometru totdeauna coboara sub 9 bari.

Un grind gresit (particule prea mari) sau o distributie defectuoasa ofera posibilitatea apei, fie sa strabata pucul mult prea repede in primul caz, fie sa aleaga calea cea mai usoara, prin brese ale pucului , caz in care avem channeling.Ambele manifestari se pot observa pe manometru, pompa nefiind obligata sa ajunga la presiune de lucru.
In cazul de fata, la un output al pompei de ~11.70 bar.e greu sa nu ai channeling.Daca nu ai channeling, mai mult ca sigur ca ai supraextractie.

OPV-ul limiteaza presiunea pe care pompa vibratoare Ulka EP5/EX5 o poate genera  (~15 bar), excesul de presiune fiind impins printr-un furtun inapoi in rezervor.Este un fenomen normal, proiectat.

As lua legatura cu vanzatorul, sa nu fie probleme de garantie (putin probabil) inainte de a umbla la OPV.Nu ar trebui sa fie foarte complicat, dar recomand o documentare temeinica o operatiunii in prealabil.


RE: Bezzera Unica test - bogdan373 - 17-11-2014

Raspuns de la producator:



"Legat de problem ape care mi-ati semnalat-o telephonic: pentru a avea presiunea corecta in grup/manometru, va rog sa faceti testul de backflush cu boilerul complet incarcat cu apa, pregatit pentru livrare cafea. In acest tip de aparat, pompa impinge apa in boiler si de acolo pleaca in grup. In momentul in care faceti aceata operatie si aveti aburi in boiler, este absolut normal comportamentul, deoarece aburul se comprima si “fura” din presiune, chiar daca OPV-ul deschide la 12 bar, OPV-ul fiind montat pe traseu inainte de boiler. "


RE: Bezzera Unica test - radudani - 17-11-2014

@OP: presupun ca ai facut cautari prin forum sau pe net in general inainte de a posta;

despre OPV la masinile cu pompa vibratoare si despre reglajul presiunii de extractie, s-a discutat destul in forum; de ex., aici, sau aici etc.

de obicei, presiunea de extractie se coboara de la 12 la 9 bar, valoare acceptata ca optima pentru o extractie; dar nu pentru asta - putini pot face deosebirea intre extractii bune la 12 si la 9 bar - ci pentru a face masina mai toleranta, micsorand riscul de channeling;

trebuie inteles ca pompele vibratoare au o caracteristica presiune/debit pronuntat cazatoare: cand rezistenta intampinata de apa pompata (pucul de cafea) e mai mare, presiunea creste si debitul scade, iar cand rezistenta intampinata de pompa e mai mica (channelling, macinatura grosiera, doza prea mica), presiunea scade si creste mult debitul;
la valorile de presiuni necesare (8-12 bar), debitul pompei ULKA, este in orice caz mai mare decat cel necesar unei extractii bune, de unde rezulta si necesitatea OPV-ului si un flux de apa normal prin conducta de retur in rezervor!
mai mult, acest debit de retur poate fi folosit pentru testarea capabilitatii pompei:
sita oarba, levier sus, intreg debitul pompei merge prin conducta de retur;
se pune conducta intr-un vas si se masoara volumul de apa debitat in 10 sec, de ex.;
la 9 bar, pompa ULKA EX5 are un debit de cca. 260 ml/min (190-330ml/min), deci 45-60 ml scursi in 10 sec ne asigura ca pompa are un debit bun;

poate merita mentionat ca exista espressoare care nu au OPV si a caror pompe vibratoare debiteaza exact valoarea optima extractiei; pompele respective sunt de foarte buna calitate si fabricantul nu considera necesara o rezerva de capacitate;
pe de alta parte profilarea presiunii e la moda pe masinile de varf, cu pompe (rotative) speciale; cata stiinta si tehnologie pentru a ajunge cat de cat la nivelul de calitate al extractiilor facute de masinile cu levier si arc din anii '50 Smile  sau de acum (Izzo, Quick Mill, Bezzera, Victoria Arduino, KVDW, Bosco, Fiorenzato, Fracino, Vibiemme s.a.)

cat priveste presiunea in timpul backflush-ului, e normal ca ea sa creasca treptat si abia in ultimele cca. 3-4 sec din cele 10 cat dureaza normal backflush-ul, sa ajunga la valoarea setata prin OPV; moment in care, apa e returnata in rezervor si presiunea trebuie sa ramana constanta;
cresterea treptata se datoreaza pe de o parte, caracteristicii de pornire (lenta) a pompei vibratoare, dar mai ales, constructiei grupului E61, care realizeaza preinfuzia pasiva:
la deschidere supapei de extractie (brewing) prin ridicarea levierului, apa umple intreaga incinta pana la puc; cand presiunea ajunge la cca. 2 bar, se deschide supapa de preinfuzie si se inchide supapa de evacuare: apa patrunde in camera de preinfuzie (in acel cilindru din partea de jos a grupului) si-i ia ceva timp pana o umple, apoi presiunea incepe sa creasca mai departe in rampa pronuntata;

profilul de presiune in backflush nu trebuie sa se schimbe de la un backflush la altul!
cand comparam profilele, trebuie sa folosim aceeasi procedura pentru backflush, adica apa stransa in sita oarba se goleste inaintea urmatorului backflush;

si trebuie sa tinem cont de procedura de lucru cu un SBDU, cand treci de la regim abur la regim extractie:
- in regim abur, boilerul contine partial abur si sunt (setare prin PID), sa zicem, 120C, adica cca. 1 bar presiune;
- in regim extractie (brewing), boilerul este complet plin cu apa si pompa trimite apa in boiler, la presiunea de 9 bar (sau 12); de aici, apa, prin cele 2 tuburi ale termosifonului merge in grup si in capul de extractie;
reglarea presiunii de limitare a OPV (cu sita oarba in grup) trebuie evident facuta in acest regim de extractie, si cu boilerul complet plin cu apa, fara abur ramas!

golirea aburului si umplerea completa cu apa a boilerului in vederea extractiei, e o problema de procedura inteleasa si corect executata;


RE: Bezzera Unica test - Lyvyoo - 17-11-2014

radudani, poti sa adaugi o explicatie si apropo de ultima fraza din urmatoarea avertizare legata de Unica (e de pe 1stline.com)? Nu inteleg exact principiul la care se refera, caci nu am mai intalnit pe niciun alt espressor SBDU aceasta recomandare.

"Warning: Failure to fill the boiler with water or keep it filled with water (running boiler dry) can result in damage to the heating element for which the manufacturer will not accept responsibility. Therefore, upon first use of the machine, it is imperative to immediately run water through the steam wand. the same should be performed after steaming session of 20 or more ounces of milk as steaming milk will lower the water level in the boiler."


RE: Bezzera Unica test - radudani - 18-11-2014

asta am facut, dar din pacate, editand in caseta din forum; apoi, cand am vrut la sfarsit sa includ niste poze, a disparut tot ce-am scris ;(
o sa incerc din nou, dar pe scurt Smile


RE: Bezzera Unica test - Lyvyoo - 18-11-2014

bug report adica?


RE: Bezzera Unica test - adi84_g - 18-11-2014

Asteptam raspunsul tehnic al lui radudani Big Grin 


Pana atunci ma bag si eu un pic in seama...conform Bezzera Italia Unica are un element de incalzire puternic (1350 W ?) raportat la volumul boilerului (0.5 l).E evidenta, pentru mine, necesitatea unei atentii sporite la ceea ce inseamna nivelul de umplere a boiler-ului.

Nu cred ca proiectantii nu au avut in vedere factorul uman si lasa lucrurile in seama operatorului; oamenii mai uita.Sonda de nivel din boiler isi are rostul ei...


RE: Bezzera Unica test - radudani - 18-11-2014

(18-11-2014, 10:25)Lyvyoo Wrote: bug report adica?



RE: Bezzera Unica test - radudani - 18-11-2014

nu reusesc nici macar sa-ti raspund la intrebarea cu "un bug report"...

includ citatul, scriu ceva raspuns, si cand dau "Previzualizeaza" dispare tot ce-am scris!
deci da, editarea pare sa aiba ceva instabilitate!

partea chinuita e ca am incercat si acum sa editez un raspuns pentru UNICA, am inclus ceva citate, am tot scris, si cand cu "Previzualizeaza", a ramas numai citatul de inceput, din postul lui Lyvyoo;

mai pe seara incerc din nou, dar cu editare dintr-un word;


RE: Bezzera Unica test - radudani - 18-11-2014

adi84_g: "Sonda de nivel din boiler isi are rostul ei..."

ha... tocmai asta e problema: UNICA nu are nici o sonda de nivel in boiler!

umplerea boilerului se face MANUAL, cu un rocker switch etichetat "P", care conecteaza si deconecteaza POMPA; si nu exista nici un senzor, sau indicator de nivel, care sa dea un feedback operatorului;

totusi, asta nu trebuie inteles ca o deficienta majora, ci ca o particularitate pe care fabricantul o considera adecvata in cazul masinilor single boiler dual usage; adecvata, in sensul unui compromis comercial: este de preferat o masina cu componente de calitate si multa operare manuala, de cat o masina cu plastic, aluminiu, inox si circuite electronice care face totul automat!

strict o opinie personala, neimpartasita de marea majoritate a bautorilor de cafea din tara Smile

vorbim de masini de casa, pentru ca in cazul masinilor comerciale, automatizarea se face cu un cost, fara compromisuri in calitate; barista profesionist trebuie sa faca pe asemenea masini, cat mai multe shot-uri, cat mai bune si mai uniforme calitativ (consistente);

altfel, incercand sa inteleg UNICA (nu am vreo experienta cu ea), am ramas placut impresionat de interiorul simplu, aerisit, curat:
   

iar acesta e OPV-ul, supapa de limitare a preiunii in extractie (pompa vibratoare ULKA EX5);
   



umplerea manuala a boilerului, deci in atentia operatorului, comporta riscuri de exploatare?

evident, dar nici pe departe atat de mari cat folosirea unui termoplonjor! pentru care nimeni nu face un instructaj - de utilizare, de... protectia muncii Smile

UNICA, are ca SBDU, doua regimuri de functionare: regim de preparare cafea si regim de livrare abur; comutarea regimurilor de lucru se face prin PID (butonul "-"), care inteleg, este singurul element de control in masina; rolul PID-ului este strict de a comanda elementul de incalzire al boilerului, pentu a mentine constante temperaturile setate pentru cele 2 regimuri: undeva intre 80-100C pentru cafea si intre 105-120C pentru abur;

restul se face prin control manual:

astfel, odata comandat din PID regimul de preprare cafea, acesta se realizeaza in fapt cu inca 2 comenzi manuale: (1) se da drumul la robinetul de abur si (2) la pompa; are loc adica, acel imperativ "run water through the steam wand"; se trece peste bolboroseala abur-apa si se opreste pompa cand prin teava de abur curge strict apa; cum iesirea de abur e in partea cea mai de sus a boilerului (de tip vertical), pe capac, inseamna ca acum intregul circuit, de la pompa la boiler este plin cu apa; exact ca la boilerul de extractie al unei masini dual-boiler, care BTW, nu are nici ea, nici un fel de sonda de nivel, sau autofill la boilerul de extractie; cu 500 ml de apa termostatata prin PID si element de incalzire foarte puternic, 1350W (1450?), avem de-a face cu o remarcabila instalatie de preparat espresso!
si nu e nevoie de ascultat, sau numarat, (temutul flush de la HX) in timpul "purjarii" prin teava de abur; doar oprit cand curge numai apa;

acum, masina e gata de initiat un shot, sau de reglat/verificat presiunea de extractie, din OPV si cu portafiltrul cu sita oarba armat in grup;

cei ce-si cumpara SBDU in cunostinta de cauza, isi cumpara in principal pentru acest regim de lucru;

regimul de livrare abur se foloseste ocazional si doar aici intervine riscul de a 'uita' sa pornesti pompa pentru completare apei in boiler; situatie care ar putea expune parte din tubulatura elementului de incalzire deasupra nivelului apei in boiler; un thread pe home-barista,  Can Thermal Switches and Fuses Protect Heating Elements?  ne poate face sa intelegem deosebirea dintre masinile prestigioase, de varf de gama si cele asa zis "competitive";
pentru regimul "abur", prin PID, se trece la termostatarea pe o temperatura de boiler de abur saturat ('trecerea' dureaza cca. 50s); prin teava de abur se elimina picurii de apa si aburul umed pentru a crea un spatiu de abur, printr-o procedura manuala, timp de 10s (conf manual);

eficienta citata (bellabarista) in frotare este de cca. 200 ml lapte in 35s;

si aici ar interveni finalul warning-ului citat de Lyvyoo: acelasi "run water through the steam wand" si dupa ce s-au frotat peste 600 ml lapte; asta ar insemna vreo 3 x 35s ->100-110s de teava abur deschisa (in timpul in care masina e in regim "abur");
un mic calcul ne arata ca, de ex., la un varf de abur cu 2 x 1,2 mm diam, aburul are un debit de cca. 2,6 Kg/h, cand se mentine stabila diferenta de 1,2 bar in/out boiler; ceea ce inseamna cca. 75 ml de apa plecati din boiler; sau mai putin, dar oricum, peste 10% din volumul total si 15-20% din volumul de apa efectiv in boiler; exista deci riscul ca... aburind asa, sa arzi elementul de incalzire Smile 

ar mai rezulta de aici ceea ce intelege, cred, orice potential cumparator de SBDU: masina poate face ocazional 1-2 bauturi mai scurte, cu lapte; bune; restul e compromis, chinuiala, frustrare;

acolo unde se doresc mai multe espresso, cu mai mult lapte, in shot-uri consecutive, trebuie sa se aiba in vedere volumul boilerului de abur, (nu tipul masinii) care ar trebui sa fie, pentru a rivaliza realizarile masinilor comerciale, undeva intre 2,8 si 4,7 l; la o putere maxima adecvata circuitelor de macar 10A, din casele mai vechi, deci 1800-2300W;
frotarea laptelui nu e numai o problema de timing si dispunere gauri, ci mai ales de debit abur;



RE: Bezzera Unica test - bogdan373 - 18-11-2014

Prima oara cand am pus masina in functiune nu am facut decat sa umplu rezervorul cu apa, sa deschid robinetul de abur si sa pornesc pompa pana cand a curs apa prin teava.(curge doar apa, nu are timp sa se produca si abur) In ceea ce priveste aburul, intr-adevar dupa spumarea laptelui trec PID-ul in modul cafea, drau drumul la robinetul de abur si pornesc pompa in acelasi timp pt a introduce apa rece in boiler pana temperatura indicata de PID arata undeva la 85-90 grade. Opresc pompa si aia este!
Mai este o cheste de care nu sa mentionat aici, si anume faptul ca sub rezervorul de apa are o clapeta care intrerupe alimentarea PID-ului. Ca o poveste amuzanta(acum), atunci cand am luat masina si am inceput sa fac teste, cu ochii cand la pid, cand la cronometru, cand la manometru, am uitat sa mai pun apa in rezervor. Cand aud "TAC" si se stinge PID-ul. Scoate repede din priza, pune apa in rezervor si incearca sa vezi daca mai porneste. Normal, nu patise nimic. Ma trecusera toate caldurile.
Am manualul in lb. romana, in format PDF. Nu stiu cum sa-l urc, asta daca vrea cineva.


RE: Bezzera Unica test - sradum - 18-11-2014

(18-11-2014, 21:51)bogdan373 Wrote: Am manualul in lb. romana, in format PDF. Nu stiu cum sa-l urc, asta daca vrea cineva.

Eu as vrea manualul.

Multumesc!


RE: Bezzera Unica test - Lyvyoo - 18-11-2014

Pune-l pe un site de upload si ne dai link-ul.


RE: Bezzera Unica test - bogdan373 - 19-11-2014

http://www.abcdownload.ro/7cpjzsiorueb.html, manualRO


RE: Bezzera Unica test - adi84_g - 19-11-2014

Ca-ntotdeauna...o placere sa citesti postarile lui Radu.

"ha... tocmai asta e problema: UNICA nu are nici o sonda de nivel in boiler!"


M-am cam bagat ca musca-nlapte, indus in eroare de proba de la PID. o sonda nrmala de nivel cu autofill ar limita aparatuL la un singur regim.sau?


RE: Bezzera Unica test - radudani - 19-11-2014

adi_84: "o sonda nrmala de nivel cu autofill ar limita aparatuL la un singur regim.sau? "

radudani: "particularitate pe care fabricantul o considera adecvata in cazul masinilor single boiler dual usage; adecvata, in sensul unui compromis comercial"

nu, n-as vedea o limitare in asta, din contra, dar sonda de nivel ar fi folosita numai in regim de boiler de abur, cand (1) ar asigura un nivel cat de cat constant, comandand pompa - autofill, sau (2) ar adauga siguranta in exploatare, deconectand incalzirea sub nivel minim;

Bezzera Magica are astfel 2 senzori de nivel, pentru ambele functii - mentinere nivel si deconectare de siguranta - si o cutiuta de control ("brain box");

la un boiler mic, un fel de tub vertical, asa ceva (autofill) ar fi nejustificat tehnico-economic ("overkill" cum se zice);

nu vad nici o problema cu un switch de umplere manuala boiler!

era insa util un senzor de nivel minim care macar sa aprinda un bec mare, rosu Smile

ca daca ar fi controlat deconectarea incalzirii, era nevoie de cutia de control usor croita pentru caz, bani in plus, functionalitate costisitoare pret/efect de marketing...


cele de mai sus, sunt consideratii generale...


RE: Bezzera Unica test - orhapetru - 19-12-2014

Pana la urma m-am scapat de Saeco Poemia.....si am reusit sa imi iau un Bezzera Unica PID ( atat am putut sa ma intind )
am ales Unica pentru aspect, asta e clar, caci conteaza in alegerea unui espressor, am cautat sa aibe grup E61, imi place ca are parghie, un plus fata de butoanele standard de pe majoritatea espressoarelor, boiler de cupru care se intretine si se poate decalcifica foarte simplu si nu in ultimul rand PID-ul.
Masina este un SBDU, boiler de 500 ml, PID din care se regleaza temperatura pentru extractie si temperatura pentru abur. Vine cu doua portafiltre de calitate, doua site de 7 si 14 g, sita blind si perie de curatare.
Acum trecerea de la un produs chinezesc la un produs Italian este ca trecerea de la Dacia la Logan ...  nu se poate face nici o comparatie si cam tot ce am invatat si experimentat pana acum, nu se mai aplica la noua jucarie.
de o saptamana sunt in teste...de obicei beau doar espresso si sunt inca in stadiul de invatare si de obisnuire cu masina, nu sunt asa de preocupat de manometru, care nu indica aceleasi presiuni la extractii succesive si nici de presiune, cred ca masina e setata la 12 bari, dar fiind sigilata si in garantie.....modifcarea OPV-ului mai poate astepta Smile

cam asta e noua jucarie, poze facute in graba cu telefonul, nu ma prea pricep la fotografii si nu cred ca am rabdare cu editarea, modificarea si cosmetizarea lor.

[Image: Bezzera_zps52592aed.jpg]


RE: Bezzera Unica test - diabloviciu - 19-12-2014

Pana una alta sa o folosesti sanatos si in timp o sa scoti ce trebuie din shot


RE: Bezzera Unica test - bogdan373 - 19-12-2014

...ai uitat sa menționezi și faptul ca are stabilitate termica foarte buna. Sa o stăpânești sănătos și sa te bucuri de jucărie.


RE: Bezzera Unica test - orhapetru - 19-12-2014

(19-12-2014, 22:12)bogdan373 Wrote: ...ai uitat sa menționezi și faptul ca are stabilitate termica foarte buna. Sa o stăpânești sănătos și sa te bucuri de jucărie.

asa este....
cu toate ca se incalzeste destul de repede ( in descrierea lui este amintita o rezistenta de 1200 w dar de fapt cred ca este 
mai mare, am testat cu o priza cu consum de energie si se ajunge pana la 1500 w la o intensitate  de max. 6.8 A ) racirea este lenta, mentinerea temperaturii este data de grupul E61 si de constructia masiva de bronz. Cu toate ca nu e nevoie , sau nu toti recomanda flush la masinile SB, caldura este foarte bine preluata de la boiler la grup apoi la dus si la portafiltru, de aceea si stabilitatea lui termica foarte buna.

multumesc de urari si de incurajare Smile


RE: Bezzera Unica test - Lyvyoo - 20-12-2014

Ati vorbit de stabilitate. dar in clipul oficial se pierd 3 grade in timpul extractiei. La voi cum este?


RE: Bezzera Unica test - bogdan373 - 20-12-2014

Am vazut clipul oficial, dar in primul clip postat de mine temperatura rămâne constanta pe toată durata extractiei, iar in al doilea scade un grad, deci....