Hello There, Guest! Login Register


Proprietar cafenea

#1
Bună ziua,
Sunt nou pe forum așa că Bine v-am găsit.

Sunt curios dacă este vreun proprietare de cafenea pe aici, mi-ar prinde bine niște sfaturi. Am de gând să-mi deschid o cafenea și deocamdată sunt în faza incipientă. Deși mă gândesc de câțiva ani la asta, nu am avut curajul să pun în practică proiectul.
Primul(și cel mai important) impediment ar fi banii. Dispun de 5000-7000 euro și nu aș vrea să-i văd cum se topesc într-o cafenea pentru că nu are succes.

Ca să vă faceți o ideie, aș deschide o cafenea mică cu 5-6 mese. Pentru început ar trebui să zic că nu am mai lucrat în domeniu și nici nu știu prea multe despre cafea dar în ultimul timp m-am documentat serios.
Cafeneaua ar trebui să fie gen literară, pe pereți să fie rafturi cu cărți ce pot fi citite în timpul cafelei și eventual cumpărate. Din cauza cărților, localul va fi pentru nefumători - ce credeți, voi pierde mulți clienți din cauza asta? Părerea mea e că sunt mai mulți fumători decât cititori...din păcate.
Mobilierul va fi vintage, simplu și fără tapițerii.
Espressor-ul și râșnița vor fi profesionale dar încă nu știu înspre ce să mă îndrept, aș vrea ceva cu mai puține butoane și cu mai mult control din robinete/mânere, dar prețul trebuie să fie între 900-1200 euro. Odată cumpărate voi dedica 1 săptămână pentru probe.
Un alt aspect al cafenelei ar fi că dispune de parcare(dacă reușesc să închiriez locul pe care-l filez) și șoferii ar putea să ia cafeaua la pahar de carton.
Deocamdată mă opresc aici.
Dacă e cineva pe forum care m-ar putea ajut a aș fi recunoscător.

O zi bună.
 
Reply
#2
Exista cel putin unul. Poate intra Phoenix sa ne dea niste detalii.
E foarte bine ca incerci sa mergi pe sculele tale pentru ca nu vei fi legat de niciun brand de cafea, putand achizitiona orice cafea doresti.

Daca tot vrei sa imprimi locului un stil vintage, cred ca ai putea fi unul dintre putinii manageri de cafenele din tara asta care merg pe cafea proaspat prajita. Este o diferenta de gust senzationala intre marcile cunoscute si cafeaua proaspata. Atat ca nu costa 20-30 lei/kg ca cea penala din Metro. Dar la un pret mediu de 5 lei/espresso, facut din 7g, castigi oricum cam 700lei/kg deci iti poti permite niste boabe proaspat prajite intre 70 si 100 de lei/kg. Asta daca te intereseaza ce servesti clientilor si vrei sa se reintoarca inclusiv pentru gustul cafele servite. Sunt destule variante de prajitorii in tara.

Legat de aparate, poti cerceta si piata de SH-uri. Atat ca trebuie sa ai ochi pentru o pereche rasnita/espressor fara urme grosolane de folosire. Daca la rasnita schimbi cutitele destul de ieftin, la espressor e posibil ca boilerul sa fie corodat pe interior sau plin de calciu. Ti-ar trebui si acolo o revizie capitala la un service, cu desfacerea completa a componentelor. Nu cred ca iti poti asuma riscul de a ramane fara espressor pentru o perioada. Deci daca iti iei scule SH asigura-te ca ai si un service bun care sa ti le reconditioneze total.

Aparate noi in 1200E, atat rasnita cat si espressor, pretabile intr-o cafenea ca si functionalitate si fiabilitate, nu stiu daca vei gasi. Probabil ar trebui sa te duci spre 1500E pentru ambele. Adica trebuie sa te asiguri ca piesele interioare sunt dedicate utilizarii in cafenele, caci altfel stai prin service-uri ca a pocnit nu stiu ce furtun de silicon. Apoi boilerul trebuie sa fie pe sistem Heat Exchanger sau Dual Boiler, ca sa ai abur constant, oricand, fara timp de asteptare.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#3
M-am gândit și eu la prăjirea cafelei direct la local, cred că ar da foarte bine pentru clienți ca toată cafeneaua să miroasă a cafea proaspăt prăjită, doar că o mașină de prăjit e mare și cam scumpă, deocamdată nici nu m-am documentat despre cum s-ar face asta și nici nu știu de unde aș putea să iau cafea verde, mai ales că eu-s din Suceava.
Cât despre espressoare, m-am mai uitat și la piața SH și am de unde să iau ceva bun, problema e așa cum ai pus-o tu...nu se știe dacă o să mă țină espressor-ul.
Am văzut astăzi pe un site produse SH la care oferea și garanție, doar că am pierdut link-ul...trebuie să mă pun pe căutat.
Mai am opțiunea de a aduce din străinătate ceva SH, mai exact din Germania...deocamdată cercetez marea cu degetul.
Sunt primii pași și sunt multe de pus la cap.
 
Reply
#4
Afacerea cred ca ar merge in anumite conditii.Eu vorbesc doar din punctul meu de vedere pt ca nu platesc chirie (localul de 40 de scaune este la mine in spatiu si sunt din Alexandria).In Bucuresti lucrurile se schimba insa am auzit o discutie referitor la fumat si cafea, se pare ca lucrurile astea merg mana in mana desi multi dintre noi acasa preferam sa savuram cafeaua se pare ca publicul nu este foarte educat in privinta asta , multi servesc o cafea din alte motive.
Sa trecem la subiect.In orice business daca nu ai bani sa sustii afacerea pe o anumita perioada risti sa nu ai succes.Cheltuielile se strang taxe impozite , cheltuieli aferente , neprevazute si tot timpul ai nevoie sa mai cumperi cate ceva.Pe hartie intotdeauna iese bine insa in practica sunt multe mai ales ca traim in Romania Smile
Eu am cumparat Expobar IV 1500 E si Vario 400 E + site vst 110$ + 2 tampere 200 ron + 2 portafiltre.
Intr-adevar ce zicea Liviu se castiga bine la cafea , eu vand expresso cu 4 ron , cappucino 5, latte 6 , si folosesc in jur de 7.5-8g de cafea pe cafea si platesc 115 ron pe kg fara transport, cateodata ma duc si o cumpar personal.Insa se mai pierd cafele pe ici pe colo primele 2-4 expresso dupa ce pornesti expresorul nu sunt foarte calitative, de obicei beau eu si prietena , am auzit variante ca cineva le arunca acum tu decizi Smile .Teoretic afacerea ar merge insa trebuie sa te ocupi personal 24/7 si parerea mea e ca ar trebui sa ai cel putin 50% din totalul investitiei pusi deoparte sau macar sa poti sa faci rost de ei, clientii vin pe parcurs nu toti odata.
Daca iti place sa te ocupi personal vei avea rezultate in conditiile de mai sus , lumea apreciaza sa le vorbesti despre expresso daca te pasioneaza si pe tine , va fi greu sa ii convingi de unele lucruri pe care ei le stiu dar vei primi feedback pozitiv.
Eu iti doresc succes.
La Marzocco GS3 AV + MAHLKONIG K30 - SSP 65mm burrs.
 
Reply
#5
Merci de răspuns Phoenix.
De afacere o să ne ocupăm eu și soția pentru început și sper că o să ne descurcăm...asta odată ce-o conving că nu arunc banii pe geam cu afacerea asta Smile
Am o curiozitate totuși, îți ajunge un Expobar IV pentru 40 de scaune? În caz că vin 2-3 mese în același timp, nu întârzii cu comenzile?
Mai ceva, cât de mult contează VAD-ul? Este o cafenea în Iași care e situată pe niște străduțe întortocheate și tot timpul e plină pentru că fac cafea foarte bună, din experiența ta e o chestie generală sau au știut oamenii cui să se adreseze?
Merci pentru încurajări.
 
Reply
#6
Adica ce crezi ca nu ti-ar fi suficient? Aburul? Sau crezi ai putea lucra la doua grupuri?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#7
(06-01-2013, 15:27)Lyvyoo Wrote: Adica ce crezi ca nu ti-ar fi suficient? Aburul? Sau crezi ai putea lucra la doua grupuri?

Mă gândeam că dacă sunt două persoane care se ocupă cu servirea ar fi mai ușor o mașină cu două grupuri. E o părere nefondată pe fapte, așa mi s-a părut mie logic.
 
Reply
#8
Poti incerca sa te inspiri si de aici.
Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID
 
Reply
#9
Pentru cafenele mai este varianta Expobar Pulser, mai ieftina decat Brewtus.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#10
(06-01-2013, 18:09)Lyvyoo Wrote: Pentru cafenele mai este varianta Expobar Pulser, mai ieftina decat Brewtus.

Văd că majoritatea review-urilor sunt cu 5 stele, toți o laudă.

Merci.
 
Reply
#11
(06-01-2013, 15:25)sap7e Wrote: Merci de răspuns Phoenix.
De afacere o să ne ocupăm eu și soția pentru început și sper că o să ne descurcăm...asta odată ce-o conving că nu arunc banii pe geam cu afacerea asta Smile
Am o curiozitate totuși, îți ajunge un Expobar IV pentru 40 de scaune? În caz că vin 2-3 mese în același timp, nu întârzii cu comenzile?
Mai ceva, cât de mult contează VAD-ul? Este o cafenea în Iași care e situată pe niște străduțe întortocheate și tot timpul e plină pentru că fac cafea foarte bună, din experiența ta e o chestie generală sau au știut oamenii cui să se adreseze?
Merci pentru încurajări.

La fel lucrez si eu , eu in bar sotia ma ajuta la servit , treaba cu 2 grupuri pe mine nu ma ajuta, itr-adevar poate m-ar ajuta cand am o comanda de 3 expresso , dar cand trebuie sa fac numar par pentru mine e acelasi lucru.
VAD-ul conteaza la inceput sa vada lumea ca e deschis , insa pe termen lung conteaza calitatea produsului si ospitalitatea combinate cu pretul si educatia clientului pana la urma.
La Marzocco GS3 AV + MAHLKONIG K30 - SSP 65mm burrs.
 
Reply
#12
Noi, espressomanii astia casnici, suntem mai "maniaci". Adica eu nu as mai concepe acum sa-mi iau un espressor fara PID (termostat electronic). Insa in Horeca nu stiu cat conteaza asta. E o diferenta de pret totusi de la Pulser la Brewtus 4 si asta pentru ca sunt chestii diferite. Insa, pentru o diferenta de vreo 500E intre ele, un Heat Exchanger de talia lui Pulser, cu grup E61, cred ca ar fi suficient pentru o cafenea mai mica. Sau ma rog, daca faci un efort (dublu) poti merge catre Ebica sau Monroc (doua grupuri) Smile
Pe Phoenix il apreciez tacit asa, ca manager, pentru ca a bagat cafea proaspat prajita in cafenea. E mare lucru in tarisoara asta Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#13
(06-01-2013, 18:28)Lyvyoo Wrote: Noi, espressomanii astia casnici, suntem mai "maniaci". Adica eu nu as mai concepe acum sa-mi iau un espressor fara PID (termostat electronic). Insa in Horeca nu stiu cat conteaza asta. E o diferenta de pret totusi de la Pulser la Brewtus 4 si asta pentru ca sunt chestii diferite. Insa, pentru o diferenta de vreo 500E intre ele, un Heat Exchanger de talia lui Pulser, cu grup E61, cred ca ar fi suficient pentru o cafenea mai mica. Sau ma rog, daca faci un efort (dublu) poti merge catre Ebica sau Monroc (doua grupuri) Smile
Pe Phoenix il apreciez tacit asa, ca manager, pentru ca a bagat cafea proaspat prajita in cafenea. E mare lucru in tarisoara asta Smile

intr-adevar e f important PID-ul , probabil ca expobar nu e cel mai bun e61 , dar sunt chiar multumit cu el , de revelion am avut 45 de invitati si cred ca am facut peste 80 de expresso cu el , de obicei fac sub 20 pe zi ,ce nu prea imi place la el este aburul , cred ca are o presiune mica si daca nu lucrez cum trebuie risc sa incalzesc laptele prea mult, in rest e ok aparatul.

Ms Liviu pt semnatura , sa stii ca cel mai greu lucru sa ii explici unui client de ce o cafea cumparata de la o prajitorie este mult mai aromata si mai buna decat ce este in punga , este probabil o chestie in subconstient cum ca un brand binecunoscut italian este superior.Odata un tip mi-a spus ca a baut cea mai buna cafea din viata lui in Livorno, Italia si ca a baut un expresso mic Smile 30 de ml , si i-am propus sa ii fac si eu unul la fel si a refuzat , si am tras concluzia ca e doar o chestie preconceputa ca doar in Italia se bea cafea buna si cea mai buna cafea vine din Italia Smile
La Marzocco GS3 AV + MAHLKONIG K30 - SSP 65mm burrs.
 
Reply
#14
Nu e semnatura, sunt doua posturi unite Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#15
@sap7e,
Da-l incolo de PID... Pentru bar ai nevoie de asa ceva:
http://www.lovecoffeemachines.co.uk/shopexd.asp?id=109

P.S. Mai is acolo nishte minunatii... Smile
 
Reply
#16
(06-01-2013, 20:22)hateganul Wrote: @sap7e,
Da-l incolo de PID... Pentru bar ai nevoie de asa ceva:
http://www.lovecoffeemachines.co.uk/shopexd.asp?id=109

P.S. Mai is acolo nishte minunatii... Smile

Smile crede-mă că de câteva zile numai la espressoare mă uit și am găsit câteva care să fie bune ca aparat, dar la buzunar cam pișcă Smile
Trebuie să mă apuc să fac o listă, că nu mai țin pasul cu ce am găsit până acum.
 
Reply
#17
Eu ti-as recomanda unu' cu boiler mare. Asta iti garanteaza o stabilitate termica iar, daca afacerea creste, nu mai trebuie upgrade.
Uita-te pe piata de SH. Am vazut un Vibiemme 2 grupuri. Cerea 800 de euro pe el. Iarasi, am vazut zilele astea un Mazzer Super Jolly la 500 de RON. Daca te intereseaza, pot cauta linkurile respective.
Espresso: Londinium-R
Râșnițe: Hedone Honne Slim, Kinu M47
Site: VST 18g ridgeless, IMS 21g
Duș: IMS Precision µ200
Brew: GOAT STORY GINA - Smart, Brewista Artisan Kettle, Aeropress
Misc: Motta Distribution Tool, Londinium Distribution Tool, Londinium Dosing Funnel, Espazzola
 
Reply
#18
Cum sa dai 1500eur pe un home-user cu pid? Ala e pentru cei care nu au spatiu si fac doar cateva cafele acasa...
Daca nu ai bani de unul nou, cumperi unul SH(sau reconditionat) si il cureti cu solutii/prafuri, mai schimbi o garnitura, un basket, una-alta, etc dar isi face treaba fara fitze'.
Boiler-ul mare e tot ce conteaza...Alea mici le tii in priza non stop si consuma cat nu castigi.
Nu uita si de solutiile si prafurile de intretinere. O sa le folosesti destul de des.
 
Reply
#19
PHEONIX,

referitor la problemele legate de abur , mareste presiunea in boiler[/u] la 1,4 bar si scoate tubul de silicon de pe teava pentru abur.
Vei avea presiune si abur , de calitate , de nu iti vei mai recunoaste aparatul .
Tubul anti-ardere micsoreaza mult presiunea si umezeste aburul , aspecte nedorite la frotarea laptelui.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#20
(06-01-2013, 20:45)anticristi Wrote: Eu ti-as recomanda unu' cu boiler mare. Asta iti garanteaza o stabilitate termica iar, daca afacerea creste, nu mai trebuie upgrade.
Uita-te pe piata de SH. Am vazut un Vibiemme 2 grupuri. Cerea 800 de euro pe el. Iarasi, am vazut zilele astea un Mazzer Super Jolly la 500 de RON. Daca te intereseaza, pot cauta linkurile respective.

Dacă ai putea să-mi lași un link ți-aș fi recunoscător, eu nu am găsit nici un espressor Vibemme, poate ai tu alte surse mai bune.
 
Reply
#21
Aici e linkul pentru espressorul respectiv. Am sunat acum vreo 2 luni la om si a spus ca vrea sa-l dea cu 800 de euro, negociabil.
Aici este rasnita. Eu am aceeasi rasnita si pot sa-ti spun ca e un tanc. Cutite noi cu ~100 de lei si ar trebui sa te tina aproape o viata.

Te mai poti uita si aici. Arata foarte spacey si are si macinatoare.
Espresso: Londinium-R
Râșnițe: Hedone Honne Slim, Kinu M47
Site: VST 18g ridgeless, IMS 21g
Duș: IMS Precision µ200
Brew: GOAT STORY GINA - Smart, Brewista Artisan Kettle, Aeropress
Misc: Motta Distribution Tool, Londinium Distribution Tool, Londinium Dosing Funnel, Espazzola
 
Reply
#22
Vezi ca ai pus link cu un aragaz prima oara Smile

Ultimul nu cred ca merita pentru ca are 3 grupuri si consuma curent de rupe, raportat la vanzarile unei cafenele de talia asta.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#23
Mulțumesc de link-uri, Vibiemme-ul nu știu cât de întreținut a fost dacă e așa prăfuit, se vede că nu își îngrijește aparatele.
(07-01-2013, 12:01)anticristi Wrote: Te mai poti uita si aici. Arata foarte spacey si are si macinatoare.

Futurmat-ul l-am văzut și eu și mi-a lăst gura apă, doar că nu prea găsesc review-uri despre el, sunt curios cât curent consumă. Cam curios de ieftin pentru 3 brațe.

PS - tocmai am vorbit cu posesorul Vibiemme-ului, vrea 550 E pe el.
PS 2 - Lyvyoo, același lucru i-am ziș și eu prima dată, da m-am uitat mai atent și e o imagine cu un espressor pe acolo, bine ascunsă de praf Smile
 
Reply
#24
Uitandu-ma in specificatii, observ ca nu depinde neaparat consumul de nr. de grupuri. Pe site-ul Vibiemme modelul SH (pe care l-am gasit intr-un final printre aragaze Smile ) apare cu o putere de 4000W iar Futuremat-ul apare in anunt cu 3700W...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#25
(07-01-2013, 12:54)Lyvyoo Wrote: Uitandu-ma in specificatii, observ ca nu depinde neaparat consumul de nr. de grupuri. Pe site-ul Vibiemme modelul SH (pe care l-am gasit intr-un final printre aragaze Smile ) apare cu o putere de 4000W iar Futuremat-ul apare in anunt cu 3700W...

Cam puternic Vibemme, e un model mai nou.
M-am uitat și eu și cred că este un Replica 2, am găsit pe un site polonez câteva specificații
[Image: vibiemmereplica2grmanua.png]
 
Reply
#26
Chiar discutam si Papajacques la un moment dat, de ce marile brand-uri iti dau in custodie espressoare de doua/trei grupuri, chiar daca ai o locatie mica?! Se pare ca ar fi o moda in acest sens, un fel de fitza, caci altfel nu se explica situatia.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#27
550 mi se pare un pret foarte foarte moka pentru Vibiemme-ul acela. Starea nu mi se pare atat de aiurea, doar ca are mult praf.
Totusi, l-ai putea ruga sa-ti faca poze mai multe sa te poti uita dupa rugina pe exterior.
Espresso: Londinium-R
Râșnițe: Hedone Honne Slim, Kinu M47
Site: VST 18g ridgeless, IMS 21g
Duș: IMS Precision µ200
Brew: GOAT STORY GINA - Smart, Brewista Artisan Kettle, Aeropress
Misc: Motta Distribution Tool, Londinium Distribution Tool, Londinium Dosing Funnel, Espazzola
 
Reply
#28
(07-01-2013, 14:30)anticristi Wrote: 550 mi se pare un pret foarte foarte moka pentru Vibiemme-ul acela. Starea nu mi se pare atat de aiurea, doar ca are mult praf.
Totusi, l-ai putea ruga sa-ti faca poze mai multe sa te poti uita dupa rugina pe exterior.

Smile chiar acum compun un mai pentru posesor, să-i facă câteva poze mai detaliate, inclusiv la instalație, să văd țevile de cupru și boilerul, cred că s-ar vedea dacă a fost ars.
 
Reply
#29
Cu omul cu râșnița ai vorbit? Mazzer-ul acela mi se pare un prea mare chilipir.
Espresso: Londinium-R
Râșnițe: Hedone Honne Slim, Kinu M47
Site: VST 18g ridgeless, IMS 21g
Duș: IMS Precision µ200
Brew: GOAT STORY GINA - Smart, Brewista Artisan Kettle, Aeropress
Misc: Motta Distribution Tool, Londinium Distribution Tool, Londinium Dosing Funnel, Espazzola
 
Reply
#30
(07-01-2013, 14:36)anticristi Wrote: Cu omul cu râșnița ai vorbit? Mazzer-ul acela mi se pare un prea mare chilipir.

Am vorbit, e disponibilă și zice că a folosit-o doar în uz casnic.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)