Hello There, Guest! Login Register


Schimbare origine

#1
M-ar interesa cum procedați la schimbarea de origine (mai ales cei mai cu retenții). La mine de exemplu, merg pe circa 9,5g in IMS single și portafiltru naked, 2,3 shot-uri după schimbare ies de mai mult le prind cu ceașca decât să curgă ele liniștit. Chiar dacă umblu la reglaje, în final, tot la granulația inițială ajung. Obișnuiți să aruncați câteva (10-15) grame după schimbare? Poate fi o soluție ca după schimbare să fac un doppio cu portafiltrul normal? Chiar voi încerca asta.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#2
(08-11-2015, 13:46)baloozzy Wrote: M-ar interesa cum procedați la schimbarea de origine .....

La rasnita mea lucrurile par foarte simple . 

Pun o sarja noua de cafea proaspat prajita si degazata 2-4 zile , reglez si gradul de macinare la un nivel ( 2.5 de exemplu ) .
In ultimile 2 zile ajung la 1,5 . 
Deci intre prima si ultima zi am o unitate de reglaj . 
O sarja imi ajunge 5 max 6 zile.
In interiorul acestor 5 -6 zile modific de 2 ori gradul de rasnire cam cu 1/3 din distanta de la1,5 la 2,5 . 
Schimb lotul , revin la 2,5 si urmez aceeasi pași pana la 1,5 , si asa mereu .

Procedez si in alt mod . 
In prima zi dupa cele 2-4 zile de degazare , plec de la 2 pe rasnita si pun in sita 18 g , dupa care 19 g si ajung la 20-20,5 g de macinatura .
Deci nu mai modific nimic la rasnita si umblu la gramaj .


De obicei prajesc city + si lucrurile functioneaza ca mai sus aproape la orice soi de cafea . 
Apar modificari doar cand schimb gradul de prajire sau cafeaua depaseste cele 5-6 zile obisnuite de consum . 

Este , probabil , avantajul cutitelor mai mari si al preciziei reglajului la acest model de rasnita . 

Legat de retentie , ce cantitate de boabe cantaresc , aceeasi cantitate de macinatura iese .
Pentru asta pornesc rasnita de 3 ori cate 6-7 sec , pana nu mai curge nimic .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#3
Da, elegant mod de lucru. După mine, ideal ar fi, să poți face sigle, după single, din origini diferite, ca la o manuală.
Nu prăjești mai multe șarje, respectiv origini într-o sesiune?
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#4
(08-11-2015, 16:36)baloozzy Wrote: Nu prăjești mai multe șarje, respectiv origini într-o sesiune?

Destul de rar . 
Avand in vedere ca ritmul in care consum cafeaua este , in medie , de 5-6 zile , plus timpul necesar pentru degazare 2-3 zile , inseamna cam 7-9 zile pentru o sarja . 
Sunt destule situatii cand după-amiaza nu mai ajung acasa sa beau si , astfel , nu rare sunt cazurile cand ma tine o prajeala si 10-11 zile  Sad .
Personal sesizez o scadere destul de accentuată a aromelor cam dupa 10 zile , motiv pentru care nu prajesc mai mult de 240-260 ( functie de modul in care doresc sa evolueze profilul ) de grame odata .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#5
Radudani spunea intr-o postare ca ajustează spre gros rasnita pe masura ce se invecheste cafeaua ( caut link-ul si revin cu update). RaduCarutasu in exemplul de mai sus merge spre fin. Eu am ramas marcat de acea postare cu mersul spre gros si tot am incercat sa studiez cazul. Si culmea, au fost cafele care au devenit prea sfaramicioase cu trecerea timpului si a trebuit sa reglez spre gros, iar altele curgeau apos si am reglat rasnita spre fin. Vorbim de acelasi gramaj. Ceva nu se leagă? Sau sunt cafele ce se comporta diferit?
Si linkul

http://www.espressoman.ro/forum/Thread-C...9#pid22589
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#6
(10-11-2015, 20:36)Lyvyoo Wrote: Radudani spunea intr-o postare ca ajustează spre gros rasnita pe masura ce se invecheste cafeaua ( caut link-ul si revin cu update). RaduCarutasu in exemplul de mai sus merge spre fin. Eu am ramas marcat de acea postare cu mersul spre gros si tot am incercat sa studiez cazul. Si culmea, au fost cafele care au devenit prea sfaramicioase cu trecerea timpului si a trebuit sa reglez spre gros, iar altele curgeau apos si am reglat rasnita spre fin. Vorbim de acelasi gramaj. Ceva nu se leagă? Sau sunt cafele ce se comporta diferit?
Si linkul

http://www.espressoman.ro/forum/Thread-C...9#pid22589

Da, se comportă diferit . Și la mine e la fel. La origini diferite, merg fie spre grosier, fie spre fin . De obicei cu o diviziune , dar am mers pana la 1,5 sau 2 diviziuni (pe rașnița mea)
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
#7
(10-11-2015, 20:36)OLyvyoo Wrote: ...... RaduCarutasu in exemplul de mai sus merge spre fin. Eu am ramas marcat de acea postare cu mersul spre gros si tot am incercat sa studiez cazul. Si culmea, au fost cafele care au devenit prea sfaramicioase cu trecerea timpului si a trebuit sa reglez spre gros, iar altele curgeau apos si am reglat rasnita spre fin. Vorbim de acelasi gramaj. Ceva nu se leagă? Sau sunt cafele ce se comporta diferit?

Si linkul

http://www.espressoman.ro/forum/Thread-C...9#pid22589

Daca nu mi s-a intamplat mie nu inseamna ca nu se putea intampla altora ! 
Eu chiar nu tin minte insa sa fi reglat rasnita  spre grosier pe masura ce cafeaua se indeparta de data prajirii ( nu neaparat veche ! ) .
Concret,  nu tin minte sa fi inceput sa rasnesc o cafea proaspata , dupa 2-3 zile de degazare , cu reglajul rasnitei la 2,5  ( de ex ) , sa ajung la 1 dupa 4-5 zile si sa ma intorc la 2 in ultimile 6-7 zile . La mine sensul de reglare a macinaturii a fost mereu descrescător ; asta daca nu cumva am crescut cantitatea , lucru pe care l-am mai si facut pentru a mai ameliora gustul .
La cafea mai veche , 4-5 saptamani aproape ca se atingeau cutitele si trebuia sa pun mai multe boabe in hopper , pentru a ramane mereu macinatura intre cutite si sa evit frecarea.

La mine a ramas valabil faptul ca , la o cafea , se poate rasni mai fin si atunci folosesc o cantitate mai mica de macinatura sau rasnesc mai grosier si folosesc o dozamai mare , indiferenta daca boabele au o perioada mai lunga sau mai scurta de la data prajirii. 
Am observat ca finetea si cantitatea  merg in acelasi sens , mai putina cafea -mai fin macinata sau mai multa cafea -mai grosier macinata . Huh

Modul de pastrare al cafelei este si el important . 
Daca boabele sunt expuse si atmosfera este umeda , acestea vor absorbi umezeala si , atunci , este foarte probabil ca la aceeasi doza sa fie nevoie sa măcinăm mai gros , chiar daca boabele s-au învechit  . 
Dpmdv o asemenea situatie nu este de dorit !
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#8
Buna, sunt nou pe aici,  dar am citit multe postari de pe acest forum. Dețin un La cimbali Cadet + un gaggia new baby06,  prima oară cand am rasnit la ea am folosit cafea din Italia,  don jerez facuta pt supermarketuri eurospin.  Am reușit sa obtin in 25 sec. cafeaua potrivita. Când am schimbat cafeaua (lavazza rossa)  s-au schimbat si datele "ecuației". Este ceva normal cred... ?  La fiecare marca de cafea corespunde alt grad de macinare?  Mulțumesc
 
Reply
#9
Bun venit,
E o problema de preparare nu de rasnita.

E absolut normal sa se schimbe rasnirea in functie de cafea. Iar in cazul marcilo cu atat mai mari vor fi ciudateniile caci snt cafele oxidate, peste care au trecut demult timpii standard de consum. Citeste aici cate ceva. 

Am mutat aici postarea ta, desi "murdarim" ideea initiatorului acelui topic cu "brand-uri celebre."
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)