• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


va rog, un sfat despre o rasnita...

#1
Va salut! Sunt membru nou si va rog sa imi acordati rabdare pana imi intru in forma Smile
  Sa fiu scurt: am un aproape espressor Philips Saeco de 5 ani. Zic aproape pentru ca am citit cat de mult am putut in putinul timp pe care il am despre aparate, rasnite, tipuri de cafea... si cam ce inseamna sculele si tehnica prepararii unui espresso adevarat.Il folosesc cu cafea macinata , chipurile de expresso din comert in jurul la 15 lei per 250 g.
  Insa doar atat mi-am permis si imi permit! Ce vreau eu e sa trec de la zeama pe care o beau de cativa ani la o zeama mai de calitate , ca sa zic asa Smile   Si as vrea sa imi cumpar, dupa ce am studiat un pic problema, o rasnita manuala Hario Skerton , sa scot de la portfiltru chestia aia de facut spuma comerciala , cafea boabe mai buna un pic( in jurul la aprox 60-70 lei kg) si un tamper simplu.
  As vrea sa va stiu parerea: voi simti diferenta? se merita investitia? precizez ca , de moment doar atat imi permit ; cam 250 lei - rasnita si tamper- si un mic upgrade lunar la tipul boabelor de cafea.
    Apoi : cam ce cafea as putea lua boabe , din comert, la pretul de mai sus? rasnita e ok sau recomandati altceva in gama de pret? (eventual setarile rasnitei pentru espresso-pe net sunt cam necalare-)
  Multumesc anticipat!
 
Reply
#2
strange 700 de lei si ia un kinu 47 atunci ai sa simti ceva
Bezzera  BZ 40 DE HX, tamper made by suncoffee & motta, rasnita MSJ. BWT filter
 
 
Reply
#3
Bine ai venit!

Rasnitele Kinu nu sunt o alegere proasta, doar ca nu cred ca merita sa iei un M47. Vezi si M38 aici si modelul M38 "low-cost" care va aparea candva anul acesta. Poti folosi si Hario Skerton sau Mini Mill, mai ales daca le modifici un pic; sunt un pic cam la limita, as zice, dar la nevoie te descurci si cu ele.

O alternativa ar fi sa incerci alte moduri de preparare. Un Aeropress costa vreo 130 RON pe la noi si nu e o alegere asa proasta. Ideal ar fi sa bei undeva niste cafele preparate bine ca sa stii la ce te poti astepta si sa evaluezi singur daca merita un upgrade.

Cat despre cafea, arunca o privire pe thread-ul aferent. O sa mai gasesti oferte la preturi apropiate de cel pe care ti-l doresti.
Vibiemme Domobar Piccolo, AeroPress, Kinu M47
 
Reply
#4
+1 pentru M38 Lite.
Cu rasnitele manuale Hario mai mult te vei enerva si poate vei face ceva muschi, pentru espresso.
Mai bine iei cu 139 lei un Russel Hobbs Classics si o modezi sa macine mai fin pentru espresso, decat un Hario manual, rezultate pe aproape, dar efort mai putin.

Daca nu aveai Saeco mai adaugam un +1 pentru Aeropress Wink
 
Reply
#5
(18-01-2017, 10:05)renatoa Wrote: +1 pentru M38 Lite.
Cu rasnitele manuale Hario mai mult te vei enerva si poate vei face ceva muschi, pentru espresso.
Mai bine iei cu 139 lei un Russel Hobbs Classics si o modezi sa macine mai fin pentru espresso, decat un Hario manual, rezultate pe aproape, dar efort mai putin.

Daca nu aveai Saeco mai adaugam un +1 pentru Aeropress [Image: wink.gif]

o idee f buna cu  Russel Hobbs Classics!! Unde gasesc pe net modificarile ce trebuie sa i le fac??  Multumesc! Un tamper pana in 50 de lei de unde pot lua? cafea, de ex, jacobs espresso boabe ar merge?? ca in gama aia de pret mi-as permite!!
  ce i-as putea face aparatului ce il am in afara scoaterii chestiei alea din interiorul portfiltrului? mentinez ca ma bag in interiorul lui..
 
Reply
#6
Am avut Russel Hobbs Classics şi e o râşniţă bună, dar nu pentru espresso. Cea mai fină cafea pe care am reuşit să o obţin a fost pentru aeropress. La vremea respectivă am căutat pe net ce modificări îi pot face ca s-o îmbunătăţesc, dar nu am găsit nimic semnificativ.
Lelit 41TEM+43MMI+XMC013+PL100, IMS CI200, Ascaso filter, Motta 35cl+thermo.
Hario Skerton, Clever Dripper, AeroPress, French press, V60, Moka pot, cezve.
 
Reply
#7
Nu cafea de supermarket !
Cea mai ieftina cafea prajita proaspat, pe la 15 lei sfertul, este peste orice gasesti ambalata.

Modarea rasnitei aleia, daca nu exista pe net, trebuie descoperita... nu exista sa nu se poata !
Precis are un opritor, ca la KG79, care se muta sau se indeparteaza.
Uite ce gasii despre alt model de-al lor:
"if you are prepared to unscrew its setting ring and twist its setting wheel a quarter of a turn clockwise it will produce fine espresso grounds worthy of a machine 4 times its price"
Nu cred ca schimba mecanicile asa de radical de la un model la altul ca sa nu aiba si asta o asemenea smecherie posibila... Confused
 
Reply
#8
Dacă modifici portafiltrul și folosești cafea de raft, vei plânge că nu ai avut stare; va curge ceiuț. Chit că o macini în mojar cu pistilul, cafeaua trebuie proaspăt prăjită (max. 1 lună).
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Brikka|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|[size=small]MYY47 Aerolite|[/size]Aillio R1 Bullet|Gene Coffee CBR-101|.
 
Reply
#9
ideea e ca dupa ce ai luat rasnita o sa vrei si alt aparat de cafa,e normal ,vrei ceva mai bun si atunci de ce sa arunci cu banii aiurea ?eu am vazut,baut cafea rasnita cu kinu 47 si e f ok,merita toti banii,(bineinteles ca la 700 de lei poti sa iti iei o rasnita profi second hand)depinde cate cafele faci pe zi,daca ai copii mici,daca faci dimineata la prima ora etc,ia o rasnita cat mai buna pe care nu ai sa o mai schimbi mult timp
Bezzera  BZ 40 DE HX, tamper made by suncoffee & motta, rasnita MSJ. BWT filter
 
 
Reply
#10
va multumesc pentru sfaturi. tare mult as vrea sa iau cafea proaspat prajita cum ziceti voi, si va dau dreptate, dar in Suceava nu avem de unde. Iar sa ma duc la iasi de fiecare data cand am nevoie de cafea nici nu am timp , nici nu mai e convenabil. S-ar putea sa existe posibilitatea sa comand online, insa nici nu stiu de unde, nici nu am incredere in orice magazin online. Voi comadati? Recomandati ceva?
  In lipsa de magazine specializate cu cafea boabe proaspat prajite in judet, care ar fi alternativa?
  Pana la urma ce ar fi mai bine sa iau rasnita manuala de mai sus sau Russel Hobbs Classics ? la asta daca nu gasesc ceva indicatii de modificare, singur nu ma bag, nu ma pricep!
  Oricum daca spuneti ca degeaba ma agit cu rasnite, tampere si altele in lipsa cafelei prajite (si aici nu am decat posibilitatea celei de la raft) atunci ziceti ca ar fi mai bine sa raman la espressorul meu presurizat, neprofesional si la cafeaua mea macinata( asa-zisa espresso) si sa nu ma complic/cheltui aiurea? Nu as avea nici un plus de satisfactie a papilelor gustative? Smile
 
Reply
#11
Esti exact in situatia in care am fost eu, buget limitat, consum prea mic ca sa pot acoperi si cost transportului peste al cafelei, si nu am gasit decat o solutie: prajitul acasa !

Iei boabe verzi la 30-40 lei kg, pentru 3 luni macar, ca nu expira asa repede ca cea prajita, un popcorn modificat epntru prajit cafea minimal dar decent este sub 100 lei, si ai rezolvat.

Cu Russel Hobbs, eu am sugerat, eu trebuie sa te descurc Smile Ma duc deseara pana la Altex local, vad ca o au in stoc, si arunc o privire daca se poate desface fara desigilare, sau macar daca are mecanica similara cu altele cunoscute.
 
Reply
#12
(18-01-2017, 14:57)renatoa Wrote: Esti exact in situatia in care am fost eu, buget limitat, consum prea mic ca sa pot acoperi si cost transportului peste al cafelei, si nu am gasit decat o solutie: prajitul acasa !

Iei boabe verzi la 30-40 lei kg, pentru 3 luni macar, ca nu expira asa repede ca cea prajita, un popcorn modificat epntru prajit cafea minimal dar decent este sub 100 lei, si ai rezolvat.

Cu Russel Hobbs, eu am sugerat, eu trebuie sa te descurc [Image: smile.gif] Ma duc deseara pana la Altex local, vad ca o au in stoc, si arunc o privire daca se poate desface fara desigilare, sau macar daca are mecanica similara cu altele cunoscute.

merci! as vrea mai multe detalii de la tine..eventual in PM. Masina de popcorn de care si de unde? eventual sa imi recomanzi una ieftina si cum sa o modific...cafea boabe verde de unde si de care? cum comand? Cum prajesc boabele(cat le las, etc).
   Rasnita...daca te uiti tu in altex..poate imi spui daca se poate modifica si cam cum...
  espressorul pe care il am...e suficienta scoaterea plasticelor din portfiltru?
  In concluzie: 1--cateva detalii despre cafea si cu ce si cum o prajesc? 2-rasnita ...3-tamper?(unu cu pret pana in 50 de lei; pana mea, e o bucata de inox rotunda Smile
  Multam f mult anticipat!
 
Reply
#13
Primul pas ar fi catre cafea prospat ptajita si proaspat macinata, apoi rasnita si apoi expresorul si accesoriile. Am avut si eu poemia si acum am lelit si porlex mini.
 
Reply
#14
(18-01-2017, 17:00)Nera Wrote: Primul pas ar fi catre cafea prospat ptajita si proaspat macinata, apoi rasnita si apoi expresorul si accesoriile. Am avut si eu poemia si acum am lelit si porlex mini.

 si cum afost cu poemia? presupunand ca ai folosit cafea prajita recent si macinata pe loc?
 rasnita hario skerton nu e ok, dintre cele manuale? ai incercat cafea prajita acasa sau au cumparat din magazin virtual/fizic?
 
Reply
#15
(18-01-2017, 14:57)renatoa Wrote: Iei boabe verzi la 30-40 lei kg, pentru 3 luni macar,

Am și eu o mare rugăminte, poți să îmi spui de unde cumperi verde la 30 lei? Mulțumesc!!!
Expobar Brewtus IV, Mazzer SJ, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker.
 
Reply
#16
Cortina, continua sa vanda, chiar daca nu isi mai face reclama pe forum.
 
Reply
#17
pentru un espresso adevarat iti trebuie: cafea proaspat prajita , rasnita stepless si espressor manual. Cafeaua o poti comanda online de pe siturile prajitoriilor (ex: yume, claro, sun, ecuador, guido etc) in functie de buget (daca gasesti alti pasionati in oras va puteti asocia ca sa impartiti transportul) . Rasnita manuala cele mai bune calitate/pret sunt kinu 38/47. legat de espressor nu stiu exact cum e cu saeco.. dar cred ca se gasesc portafiltre sau poti scoate arcusul din pf ca sa il faci nepresurizat. asta pana te decizi pe altu.. gaggia clasic entry level, sau vezi pe bursa ... pe ebay/subbito gasesti cu lever pavoni/elektra si pana in 200 euro.
strietman CT1, Kinu-M68;
 
Reply
#18
In speranta ca imi vor raspunde colegii as vrea sa mai precizez ceva:
 Dupa ce am citit cateva articole despre rasnite, aparate, cafea verde prajita acasa sau de prajitorii, tehnici de preparare , etc pot spune ca as avea habar, teoretic cel putin, ce inseamna Espresso!
  Insa la cum povestiti voi , sa dai vreo 100 de lei minim pe kg de cafea (si nu stiu daca ajunge o luna) vreo 1500-2000 pe aparat, vreo 1000 pe rasnita, vreo 200-300 pe vreun tamper profi ajunge la peste 2000 de lei investtitia initiala si peste 100 cea lunara. Bine, inteleg logica prepararii, dar cine isi permite toate chestiile astea, isi doreste comfort, timp liber , comoditate etc. Si nu e tocmai comod sa bagi dimineata la rasnit, compactat, extras, curatat totul cate 15-20 de minute. Oamenii cu bani nu isi complica existenta, parerea mea, in felul asta. Eu, care sunt mai modest, mi-as face timp si as depune efort sa imi fac macar o cafea buna(daca nu imi permit un whisky bun sau stiu eu ce altceva). Dar se pare ca nu imi permit..
   De aceea m-am gandit ca cu cun efort financiar de 200-250 de lei sa fac macar o mica imbunatatire fata de ce am scris la inceput. Insa vad ca toti spuneti ca nu se poate. Ori ciorbe ori espresso ca lumea , dar cu investitii prea mari pt buzunarul meu.
   As vrea totusi sa ma conving daca e asa...daca e, atunci ma intorc la ciorba mea...si o sa va mai deranjez cand o sa am cei minim 1500 lei disponibili pt investitie. Sincer, eu parca i-as da, dar mai e si celalata jumatate a mea Smile care nu intelege chestiile astea Smile

(18-01-2017, 17:35)Neuromancer Wrote: pentru un espresso adevarat iti trebuie: cafea proaspat prajita , rasnita stepless si espressor manual. Cafeaua o poti comanda online de pe siturile prajitoriilor (ex: yume, claro, sun, ecuador, guido etc) in functie de buget (daca gasesti alti pasionati in oras va puteti asocia ca sa impartiti transportul) . Rasnita manuala cele mai bune calitate/pret sunt kinu 38/47. legat de espressor nu stiu exact cum e cu saeco.. dar cred ca se gasesc portafiltre sau poti scoate arcusul din pf ca sa il faci nepresurizat. asta pana te decizi pe altu.. gaggia clasic entry level, sau vezi pe bursa ... pe ebay/subbito gasesti cu lever pavoni/elektra si pana in 200 euro.

Multumesc...raspunsul tau m-a luminat cat de cat! o sa cercetez ceea ce mi-ai zis sa vad daca ma incadrez in buget
 
Reply
#19
si daca ar fi sa bei  un dublu de 20 g in 40 g out dintr-un kg de cafea ai face 50 cafele. la 100 ron kg scoti la 2 RON dubla.. mai ieftin si fata de un bar ordinar... de asemenea daca cauti pe bursa/ebay/etc poti scoate investitia initiala la 1000 ron.. sau poti incepe cu o rasnita ok si apoi daca te decizi sa evoluezi rasnita tot ramane.. espressorul se incalezeste si cat faci alte treburi prin casa.. iar tot ritualul.. dureaza la inceput mai mult.. dar cu timpu ajunge la 2-3 minute
strietman CT1, Kinu-M68;
 
Reply
#20
in timp cred ca vei realiza ce enormitate ai spus mai sus:

"Bine, inteleg logica prepararii, dar cine isi permite toate chestiile astea, isi doreste comfort, timp liber , comoditate etc. Si nu e tocmai comod sa bagi dimineata la rasnit, compactat, extras, curatat totul cate 15-20 de minute. Oamenii cu bani nu isi complica existenta, parerea mea, in felul asta."

iti garantez eu ca sunt o gramada de oameni cu sau fara bani pe acest forum, care isi complica existanta si care aleg aceasta metoda incomoda de a prepara o bautura de calitate in locul timpului liber si al unei spalaturi iesita dintr un automat.
Expobar Brewtus IV | Ceado E37s | Comandante | VST 18/20g | BULLET R1
 
Reply
#21
Eu le-as sparge in doua zone:
1) cafea proaspat prajita - musai
2) In functie de bani mergi pe metoda de preparare:
       - low cost - ibric, Aeropress, Moka, V60 (in ordinea investitiilor)
       - espresso
In privinta espresso, e ca la masini rapide. Nu poti lua cu 200 lei un supercar, obisnuieste-te cu ideea.
Poate cu ceva noroc sa prinzi la SH solutii rezonabile de pe forum, dar tot ajungi in zona 1500-2000
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#22
Am fost la altex, am vazut, pipait, aparent nu are nici un sigiliu vizibil pe cele 4 suruburi din talpa.
Apreciez ca se poate umbla in ea fara sa se lase urme si deci sa se piarda garantia.

Acum, decizia iti apartine, este totusi 139 lei si ar trebui sa scoti din ea cel putin ce iese si dintr-o hario manuala.
Plus ca ai garantia de returnare 31 zile daca nu iti place, dar numai daca o cumperi online, nu din magazin personal.

Cu boabele, sunt promotii permanent, daca te cuplezi cu alte persoana din suceava, de exemplu in clipa asta poti lua la 50 kg prajita, dar pachet de 5 kg... ai si transport inclus. Asta inseamna mai ieftin decat multe cafele de raft, si probabil mai buna decat majoritatea. Plus ca poti opta sa iei grade de prajire diferita, de exemplu 2 kg prajita mai light, pentru filtru, si restul pentru espresso, in felul asta mai poti varia gustul.
Ambalata ermetic sa nu intre umezeala poate fi tinuta la frigider si 2-3 luni. Scoti kilogramul caruia ii vine randul la consum cu o zi inainte, ca sa revina cat mai lejer la temperatura camerei.
Dupa aia, vanezi urmatoarea promotie Smile

Restul aprecierilor exprimate sunt chestie de gusturi... eu de exemplu nu beau espresso, nu zilnic... si nu am espressor "adevarat" acasa. Consider ca "zeama" care o scot are mai multe arome decat concentratul care nici nu ai timp sa il savurezi.
Asa ca incearca sa gusti cat mai mult, ca sa poti judeca pe limba si buzunarul tau Wink
 
Reply
#23
(18-01-2017, 17:34)renatoa Wrote: Cortina, continua sa vanda, chiar daca nu isi mai face reclama pe forum.
Mulțumesc! Mă întreb dacă mai primesc noi clienți pentru cantități rezonabile (2-3 kg pe comandă).
Expobar Brewtus IV, Mazzer SJ, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker.
 
Reply
#24
Domnilor, apreciez promptitudinea voastră! Am recitit tot postul, am învățat lecțiile și ma pregătesc sa cumpăr rasnita decenta manuala sau nu, cafea prăjită online și sa întru timid în lumea espressomanilor. Momentan o sa lucrez cu aparatul pe care îl am, dar va urma altul mai bun, eventual sh.
Vă mulțumesc, aici chiar e o comunitate!
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)