Hello There, Guest! Login Register


un coltisor de rai

#1
Rainbow 
suna banal, dar asa este, cel putin pentru mine.

dupa o lunga perioada de Bialetti gazer, ibric, Krups automat am ajuns, in final, la gustul care imi place sa'l am in ceasca.
un set decent, zic eu, pentru incepator in meleagurile espresso.  
  • Gaggia Classic, din '99, ajustata la OPV sa dea cam 9 bari (facut "chior", masurand apa din valva), cu teava abur schimbata pe una de pe Rancilio Silvia (V1/V2), urmeaza sa'i pun un PID (XMT7100) cand imi vin toate componenetele si, poate, un pre-heat cu teava din cupru
  • Mazzer Mini Timer, cu hopperu' scos, si in loc sta tamperul din plastic de la Classic, ca'l folosesc in single-dose
  • Tamper 58.4mm de la dobro_c
  • Latiera de 350ml si 600ml (desi o folosesc doar pe aia mica, cea mare "prinde" apa din teava de abur)
  • Cantar de bucatarie
  • Cafea  [Image: lightbulb.gif]
Per parcurs, daca mai fac cate ceva, mai schimb cate ceva, mai improspatez threadul. 
Extractii reusite tuturor!

[Image: 15048051_1625655350794123_1863608922737213440_n.jpg?]
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#2
felicitari!

sa sti ca si majoritatea dintre noi am parcurs fazele care le descrii: filtru, bialetti, espressor care face presiunea fierband apa, espresor cu pompita ieftin si site presurizate.... nu ne-am nascut cu HX-uri si dual boilere. rasnita e f. buna si asta conteaza mult.

pt reglat presiunea vezi poate reusesti sa iei manometrul care circula pe forum. presiunea are importanta mare la gustul cafelei. asteptam update-uri.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#3
Felicitari, mult succes si cit mai multe extractii excelente, maki!
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
#4
Bravo dom'le! Speram sa unesti cat mai multi conationali cu forumul  Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#5
Felicitari! Pe hartie de aici am inceput si eu....a urmat o nebunie!
Buna si ideea cu un PID pe Gaggia , fac treaba regulatoarele acestea.
Brewtus 4, Niche Zero, Eureka Zenith 65, IMS 17g, SmartScale II
 
Reply
#6
Extractii reusite si tie maki!
 
Reply
#7
(12-11-2016, 23:47)Fane Wrote: felicitari!

sa sti ca si majoritatea dintre noi am parcurs fazele care le descrii: filtru, bialetti, espressor care face presiunea fierband apa, espresor cu pompita ieftin si site presurizate.... nu ne-am nascut cu HX-uri si dual boilere. rasnita e f. buna si asta conteaza mult.

pt reglat presiunea vezi poate reusesti sa iei manometrul care circula pe forum. presiunea are importanta mare la gustul cafelei. asteptam update-uri.
mersi, legat de manomentrul forumului era o idee, dar portafiltrul meu e din ala vechi, cu 2 iesiri si nu am unde insuruba manometrul Sad
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#8
Bravo maki si felicitari , acum singura grija e sa nu iasa Dodon , nu de alta dar Maia e chiar simpatica... [Image: wink.gif] .Spor si extractii cat mai bune...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101
 
Reply
#9
... vezi ai grija ce-ți dorești, că s-ar putea să și primești, spune într-o melodie Andra.....
CREAM ONE 2B R-LFPP | HONNE | VST | FELICITA ARC | KRIBLI-GRABLI
 
Reply
#10
Cu Andrelele nu le am , dar de dorit si de primit  , te asigur ca am primit si sunt foarte multumit  [Image: wink.gif] ... si daca s-ar adauga si Maia ....probabil ca ...tanara si simpatica ar suna mai bine ? ( young and restless ) .

@maki
- presupun ca pui si zgucionca si koritsa in cafea...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101
 
Reply
#11
Felicitari maki!
..carul a pornit din loc Smile
deacum incolo ai cu ce te grabi incet spre invataturile gustului propriu. Success la imbunatatirile care urmeaza.
ECM Technika IV, Honne S, Mazzer SJ, Kinu m68.
 
Reply
#12
Îmi place la nebunie Gaggia asta a ta strălucitoare. Este Bling rău de tot! Râșnita este minunată! O am si eu si am un San Marco instant fără dozator în probe. Mazzer-ul ii da clasă. În plus, pe San Marco cafeaua e caldă la ieșire(1350rpm). La Mazzer SJ nu stiu cate rpm sunt dar macinatura se simte mult mai rece în palmă. Nu în ultimul rând gustul. Ori nu am același grad de rasnire chiar dacă am aceeași curgere ori e mai neuniformă macinatura pe SM dar gustul este diferit la aceeași cafea. Nu cred că va rămâne. Pur si simplu, nu tine pasul cu Mazzer-ul.

Este clar că nu este aceeași macinatura. La Mazzer este super fina. La SM granulația vizibil mai mare. O să incerc mâine o filmare pentru comparație. Curgerea este însă identică.
Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Gene 101, Kaleido M10PRO
 
Reply
#13
(13-11-2016, 16:42)palado Wrote: ... vezi ai grija ce-ți dorești, că s-ar putea să și primești, spune într-o melodie Andra.....

Ti-am spus eu ca Maia era simpatica , acu sa vezi cat ma tin astia la Sculeni si adio Baltika No.9 rasvalinoe , Cahor pastoral si Ciumai fara Speranta si Berze albe in cafea...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101
 
Reply
#14
(13-11-2016, 19:56)mihneasusan Wrote: Îmi place la nebunie Gaggia asta a ta strălucitoare. Este Bling rău de tot! 
da, imi place mult mai mult cum arata astea decat modelel mai noi Smile
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#15
instalat PID (XMT7100 + PT100).
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#16
.. dar emotiile unde-s ? Smile
chiar nimic nu sa schimbat la gust?
ECM Technika IV, Honne S, Mazzer SJ, Kinu m68.
 
Reply
#17
mm, cred ca's incepator dar nu am primit nimic revolutionar, decat stabilitatea temperaturii de incepere.

dar, mai lucram asupra gustului (mai incerc alte setari a temperaturii initiale) si revin cu update Big Grin
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#18
maki, scuze daca ma bag si eu asa, deodata...dar: i-ai tras un auto-tune, ca se seteze PIDul pe parametrii initiali corespunzator tipului componentelor (si amplasarii acestora in espressor) cit si a sistemului (cum raspunde la comenzi, ca de exemplu, cit de repede se incalzeste, cind conectezi rezistenta la retea)?
In plus mai trebuie cumva sa setezi valoarea de offset, altfel bei cafea extrasa la o alta temperatura decit crezi.
Nu te poti baza pe valori de offset de la alti useri, decit daca senzorul de temperatura este amplasat exact (!) in acelasi loc, si este prins in acelasi mod
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
#19
nu'i o problema, ca de asta e forumul - sa discutam Smile

am facut auto-tune, am calibrat senzorul pana a'l instala in apa clocotinda si acum sta pe 105C. trebuie un weekend sa fac mai mult de o cafea pe zi, sa inteleg ce am realizat.
facand una dimineata in graba, nu prea intelegi care'i treaba.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#20
Maki ma tot bag in topicurile tale doar pt ca am o simpatie deosebita pt fratii de peste Prut. Daca imi permiti un sfat : nu-ti irosi energia tehnico creativă pe tunare GC. In afara de reglarea opv pe 9 bar restul nu se merita. O gaggia cu pid e ca o Dacia cu spoilere si roti de Mercedes. Mai bine a suplini lipsurile masinii cu o cafea buna . Si cum ai probleme sa găsesti cafea buna in MD de ce nu-ti canalizezi creativitatea spre un prajitor DIY ? Ti-ar oferi multa satisfactie si ti-ai rezolva si problema cafelei .
 
Reply
#21
azi colisorul arata asa:
[Image: 4rawqcZ.jpg]

incet-incet cred ca Classicul va merge pe pozitie de backup (poate chiar vanduta), dar sa vad mai intai ce ofera Rancilio.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#22
iar de azi asa:

[Image: LuwrGAf.jpg]
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#23
Felicitari maki, deci Silvia se va bucura de un loc mai luminos acum Smile ..si de 8 martie te-ai pregatit bine Smile
ECM Technika IV, Honne S, Mazzer SJ, Kinu m68.
 
Reply
#24
daaaa, mult mai bine e acolo, tre sa mai completez cu niste rafturi pentru accesorii, pachete de cafea, etc.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#25
instalat numai ce meCoffee PID pe Rancilio.
am setat 101C pentru brew (cam 93C apa),
135C pentru abur,
fara preinfuzie, 
si ridicarea presiunii pompei de la 60% la 100% treptat in primele 7 secunde ale shotului.

vedem maine ce se primeste in ceasca, ca asta conteaza.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#26
am facut masuratori azi pentru cele mai folosite temperaturi pentru apa, si cam asta e corelatia dintre temperaturele
meCoffee PID --- apa din grup
98C ------------------------ 91C
101C ---------------------- 93C
103C ---------------------- 95C
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#27
Interesant, se mentine un offset de 8C cu senzorul montat in varful boilerului.
Pe Gaggia estimez 6-7C intre varful boilerului si apa la iesire din grup, respectiv 2-3C intre mijlocul boilerului si apa.
 
Reply
#28
din cate teste am facut pana acum, am realizat ca Silvia mea corespunde cu valorile de sus din tabelul urmator (adica nu punctul rosu ci valoarea de pe linia de mai sus):
[Image: YDqwa4h.png]

un studiu foarte bun facut, despre stabilitatea Rancilio Silvia, cine vrea sa citeasca, il gasiti aici link spre PDF.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#29
un tamper dinamometric nu strica.
cel mai mult ce mi-a placut, e ca baza superioara e plata si vad daca sta "corect" pe cafea.

[Image: 1I8sCwxm.jpg]
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#30
intram in lumea HX-urilor

[Image: 19765125_1825721987745120_8272902315485167616_n.jpg]
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)