• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


tuning Gaggia Classic

#1
salutari,

ca tot ma framanta ideea ca se poate scoate mai mult, ma intereseaza opinia voastra despre meritul acestor tuning-uiri pe un Classic:
1. PID
2a. Preincalzire apei cu tub cupru (sau)
2b. Preincalzire apei cu tub cupru + relocare valva OPV sa nu ajunga apa calda inapoi in tank
3. Manometru

intrebari:
- care ar fi ordinea corecta din punct de vedere al imbunatatirii cafelei in ceasca, si
- care din aceste moduri e un mai mult moft decat necesitate

cu respect.
La Marzocco Linea 1EE; La Scala Butterfly HX (in vanzare); Mazzer Mini Timer || Chisinau, RM
 
Reply
#2
de asa putin timp il ai si deja vrei sa te bagi pana la urechi in el?

pid-ul ar fi ce mai importanta modificare, dar daca tot te apuci sa-l desfaci poti face intr-o tura si  montarea tubului pt preincalzirea apei. manometru in mod normal nu-ti trebuie tot timpul. iti trebuie odata pt reglarea presiunii si dupa asta doar mai vrei sa verifici / ajustezi presiunea mai ai nevoie de el. eu nu m-as apuca sa montez manometru care sa stea permanent pe aparatul tau.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Vario Home, Mazzer Major, Gene cafe cbr 101, prajitor DIY fluid bed cu TC4
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#3
da, traiesc cu ideea ca oricum daca tot ai de gand sa te bagi in ceva, baga'te cat mai devreme Smile

mersi de opinie. cu manometru cam asa ma gandesc si eu, dar e asa de "eye-candy"  [Image: rolleyes.gif]
La Marzocco Linea 1EE; La Scala Butterfly HX (in vanzare); Mazzer Mini Timer || Chisinau, RM
 
Reply
#4
Salut,
Trebuie facut: 1, 2b, 3. Si in aceasta ordine e si aportul fiecarei modificari la rezultatul cafelei; 2a nu are rost sa-l realiezi - daca doresti sa faci un lucru bine facut(cu simt de raspundre). Manometrul tot trebuie sa fie pe un aparat decent ca vechiul Classic, si la D-l Fane sunt chiar 2 pe Expobar Smile daca ai cafea noua si macinatura este prea mare (de la boabele precedente), atunci vezi pe manometru ca ai 3 -4 bari si imediat i-ti dai seama ca trebuie sa ajustezi un pic mai fin pina ajungi la 8-9 bari in extractie. Cu manometrul in carzasa de inox e mai greu de realizat - dar se poate face sigur si tu deja cunosti asa exemple chiar si de aici de pe forum.
Si inca ceva 1 si 2b trebuie facute separat la 2,3 luni distanta una de alta ca sa intelegi correct ce aduce pozitiv fiecare modificare in sine.
GAGGIA Baby, KdM M38, CNC Tamper 58,5 .
 
Reply
#5
eu ma gandesc, ca daca fac - ma apuc de tot odata si primesc raportul maxim din start + fac o curatire ampla la boiler, valve, etc.

principalul sa gasesc tot ce trebuie (piese si utilaj - greu, dar se gaseste) dorinta (este) si timp liber (cu asta mai greu).
La Marzocco Linea 1EE; La Scala Butterfly HX (in vanzare); Mazzer Mini Timer || Chisinau, RM
 
Reply
#6
ok, fratii mei. Smile

mai adauga si un portafiltru fara fund pt imbunatatirea tehnicii pregatirii pucului. ai sa vezi schimbari destul de mari, nici mie nu mi s-a parut important pana nu am cumparat unul si am vazut cat chaneling aveam la modul de pregatire a pucului de pana atunci.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Vario Home, Mazzer Major, Gene cafe cbr 101, prajitor DIY fluid bed cu TC4
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#7
da, e si asta pe lista de cumparaturi.

ce ziceti de asa amplasament PID + manometru?



La Marzocco Linea 1EE; La Scala Butterfly HX (in vanzare); Mazzer Mini Timer || Chisinau, RM
 
Reply
#8
(02-11-2016, 13:23)maki Wrote: ca tot ma framanta ideea ca se poate scoate mai mult, ma intereseaza opinia voastra despre meritul acestor tuning-uiri pe un Classic:
1. PID
2a. Preincalzire apei cu tub cupru (sau)
2b. Preincalzire apei cu tub cupru + relocare valva OPV sa nu ajunga apa calda inapoi in tank
3. Manometru

Punctul 1. PID este cam prea sec formulat. Kiturile PID sunt de multe feluri.
Dupa ce montezi un kit PID ieftin, incepi sa te gandesti la preincalzirea apei, izolarea boilerului si alte solutii compensatoare. Cam multe lucruri trebuie sa inghesui in spatiul acela mic.
Gaggia Classic dotata cu kit PID performant nu are nevoie de preincalzire.
Boilerul mic de aluminiu poate fi extraordinar de stabil si manevrabil totodata. Am constatat ca poate avea variatii de max 0,2C in regim de asteptare sau extractie, depinzand de setarile curente PID si facand abstractie de erorile de masurare. Poate fi condus in mod controlat in profil descrescator sau crescator la temperatura, fara ajutorul preincalzirii. Alta este situatia la alte espressoare cu boilere mai mari, sunt mult mai greu de controlat.
Nu folosesc abur la Gaggia, de aceea nu stiu daca preincalzirea ar ajuta cu ceva la producerea de abur.
Gaggia Classic RI8161 cu controller meCoffee, Kinu M47, tamper 58,5mm
Bezzera BZ09, controller ito
 
Reply
#9
am primit azi PIDul comandat, un XMT7100. acum astept senzorul de temperatura PT100 si SSRul.

[Image: NSlfMVcm.jpg]
La Marzocco Linea 1EE; La Scala Butterfly HX (in vanzare); Mazzer Mini Timer || Chisinau, RM
 
Reply
#10
maki, vezi o idee de PID pe Classic, deci amplasare a XMT7100 pe Silvia, care pare a fi realizata profi in link de mai jos:
XMT7100
GAGGIA Baby, KdM M38, CNC Tamper 58,5 .
 
Reply
#11
Nu neglijati aceasta sinteza de modificari propuse si realizate de colegul mirkios!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#12
Merci Lyvyoo, sigur ca ne imbogatim si cu experienta lui Mirkios, dealtfel ca pid tot xmt-ul am ales. Mai asteptam careva piese si sper sa realizam imbunatatirea pe Gaggia.
GAGGIA Baby, KdM M38, CNC Tamper 58,5 .
 
Reply
#13
cand va apucati acolo de prajit cafea, ca sa aveti cafea proaspat prajita? Smile
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Vario Home, Mazzer Major, Gene cafe cbr 101, prajitor DIY fluid bed cu TC4
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#14
nu stiu cind ne apucam, dar daca sincer mi-a sclipit din ochi azi dimineata aceasta idee Smile
GAGGIA Baby, KdM M38, CNC Tamper 58,5 .
 
Reply
#15
azi mi'a venit in posta:
[Image: WsrelHZm.jpg] [Image: ZpWDMfIm.jpg]
La Marzocco Linea 1EE; La Scala Butterfly HX (in vanzare); Mazzer Mini Timer || Chisinau, RM
 
Reply
#16
Spune-mi si mie, te rog, de unde ai comandat? Eventual un cod, ceva ca si eu vreau dar e mai usor pe "verificate". E pentru GC, nu?
Gaggia Classic / Kinu M38 si M47/ PF naked/7g IMS/LM-VST 14 g/Tamper inox 58 mm
 
Reply
#17
(10-11-2016, 20:01)mishu65 Wrote: Spune-mi si mie, te rog, de unde ai comandat? Eventual un cod, ceva ca si eu vreau dar e mai usor pe "verificate". E pentru GC, nu?

sigur, am luat'o de pe eBay (link aici), si a venit foarte repede in Moldova. chiar am ramas placut surprins. DAR stiam ca aveti in Romania disponibile, si cred ca iti va fi mai usor de luat. iti recomand sa citesti aici mai intai, si poate acolo sa si intrebi de teava. spor!

instalata:
[Image: kZcTsiqm.jpg]
La Marzocco Linea 1EE; La Scala Butterfly HX (in vanzare); Mazzer Mini Timer || Chisinau, RM
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)