08-12-2018, 12:44
Te referi la extractie sifon generica, sau exact la modelul acesta ?
siphon coffee machine
|
(16-04-2021, 15:55)renatoa Wrote: Filtrul poti folosi unul de moka-pot
www.dajarmagazin.ro/product/piese-schimb-pentru-filtru-cafea-9-persoane-94356
optional poate fi acoperit cu o textila de in (batista), care nu lasa in cafea micro-scame, ca una de bumbac.
Ca sa stea ferm filtrul apasat pe palnie, in centru i se ataseaza un arc, care se prinde de marginea paiului metalic
(16-04-2021, 22:11)vladdooo Wrote: De unde si luat paharul?
(17-04-2021, 09:25)Mihai L Wrote: Faptul ca recipientul rezista la 20-30 incalziri la flacara nu inseamna ca e rezistent.
Iar daca se sparge in timpul utilizarii, nu te vad deloc bine.
(17-04-2021, 09:46)renatoa Wrote: Ceva poate stia doamna de la tehnica medicala...
Arzatoarele bunsen folosite in laboratoarele de chimie au temperatura mai mica de 1600 grade, fata de amestecul butan-propan de la aragaz, care are peste 1900 grade...
As pune o tabla perforata, ca sa calmeze flacara. Genul din imaginea atasata. Asigura si un suport mai bun pentru vas.
Carafa de la Ikea... daca de asta e vorba:
https://www.ikea.com/ro/ro/p/ikea-365-ca...-90279719/
... confirm ca rezista la temperturi mari, este folosita si in prajitoare de cafea, unde aerul la admisie poate avea si 300 grade.
(20-04-2021, 12:21)renatoa Wrote: Nu vad cum ar fi sticlaria originala de syphon diferita de una de laborator... tot niste sticla borosilicata este in ambele cazuri...
De ce nu ai lucra cu sticlarie de syphon originala ?
https://www.artisancoffee.ro/parts/239-h...ltca3.html
Intre timp, poate arunci un ochi la proiectul KS care le-am postat zilele astea, sa vezi cum ti-a furat japonezul ideea cu Erlenmeyer
(20-04-2021, 13:55)Mihai L Wrote: Vorbim de forma diferite, presiuni diferite.
Practic transpui un principiu de extragere in alte forme, dar nu se garanteaza aceeasi extractie.
Balonul original are si suprafata de incalzire mai mare, schimba dinamica procesului.
Ar fi interesant de facut in paralel, sa vezi in cat timp se evapora lichidul in instalatia originala vs cea artizanala.
(20-04-2021, 14:08)Neuzeitlich Wrote: ...că mi-e frică să nu crape paharul Erlenmayer dacă n-are apă înăuntru. ...
(20-04-2021, 14:10)renatoa Wrote: Daca ar fi asa de importante detaliile astea, ar conta la syphonul original si cat de multa apa pui in balon...
Ori, stim bine ca exista variante cu vase sferice, cilindrice, incalzite prin tot felul de metode, de la spirtiere pana la radianti IR... si toate merg, chiar daca nu scot aceeasi cafea.
La fel de bine ma pot lega de un pavoni fara termometru si pressure kit, ca nu scoate doua cafele la fel...
Hai sa nu fim carcotasi fara sens.
(20-04-2021, 14:08)Neuzeitlich Wrote: ...că mi-e frică să nu crape paharul Erlenmayer dacă n-are apă înăuntru. ...
Asta oricum nu are de ce si cum sa se intample, sub nici o forma, din doua motive:
- tubul nu atinge fundul, deci vei avea apa in erlenmeyer totdeauna, 1-2 mm pe fund;
- trebuie sa eviti sa ajungi in situatia de mai sus, adica sa opresti imediat sursa de caldura cand tubul mai are 1-2 mm in apa, pentru ca daca incepi sa iei aburi, asta inseamna cafea expusa la 100 grade, amaraciunea suprema.
(20-04-2021, 18:48)renatoa Wrote: Daca ai aburi in teava, ce ii opreste sa treaca prin batista in cafea ?Pentru anumite dimensiuni, vâscozitatea și tensiunea superficială a apei devin importante. Pe o muscă, o picătură de apă ar fi ca un butoi de clei pentru noi. După ce speli o strecurătoare, unele din orificii rămân astupate cu apă. Prin tubul subțire apare capilaritatea, care nu apare dacă folosesc un tub gros. La un ceainic cu capac și apă fierbinte înăuntru, se formează un fel de garnitură din apă în jurul gurii acoperite de capac și e foarte funky să torni în cești, să vezi cum scuipă. Deci se întâmplă genul ăsta de chestii.
Degeaba masori temperatura in cafea, nu va reflecta faptul ca in filtru ai 100 grade, dupa ce au trecut in cafea deja s-au condensat si a scazut mult temperatura.
Nu trebuie sa ajunga cafeaua sa fiarba, este suficient ca patul de cafea sa fie lovit de vapori, ca sa ajungi la situatia de supraextractie intalnita si la unui moka pot. Unde, in mod similar se zice ca la prima bula sau vapor iesit pe teava sa tai focul, chiar si mai devreme daca poti prinde momentul optim.