• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


siphon coffee machine

#1
Sunt nou pe aici si bineinteles ca orice incepator am si intrebari.
Este cineva care a folosit aceasta metoda?? Si daca da care ar fi rezultatele, diferentele, plusurile, minusurile ?? Merita sa investim in asa dispozitiv?? Sau mai bine ne orientam spre espresso ? Multumesc pt eventualele raspunsuri.
 
Reply
#2
Chiar nimeni nu a baut o cafea preparata in felul acesta pt a ne spune si noua ???
 
Reply
#3
Nu este vorba ca nu a baut nimeni, dar tu doresti descrierea unei metode de preparare fara a stabili si reperul. Te poti juca foarte mult, existand filtre de panza, metal si hartie. Poti folosi cafea rasnita in fel si chip cu variatii ale timpului de extractie. In functie de ce folosesti pentru a incalzi bolul inferior, vei astepta un anumit numar de minute pentru a putea incepe infuzia. Apoi, ele tind sa devina scumpe pe masura ce cresc in capacitate, la ce model te referi? Ai deja rasnita? Ai buget sa iti cumperi un burner pe gaz sau chiar o lampa halogen? In orice varianta, ai minim 15 minute in fiecare dimineata sa iti prepari aceasta cafea?
La Spaziale 3000 (2 grupuri) | Mazzer Mestre (Super Jolly) | naked PF | 53mm steel/wood tamper | Aerobie Aeropress | Mahlkönig Vario | Bodum Frenchpress | Hario V60 dripper| Kalita kettle 0,7l | Tiamo K01 dripper | Butlers Moka 1 cup | Incalzitor apa Electrolux | etc...
 
Reply
#4
Si inca o intrebare - mai ales ca esti din B, ai avut curiozitatea sa testezi un siphon si un espresso, ca sa vezi ce te prinde mai bine? Gustul tau decide, nu vorbele noastre. Alege o cafenea sau mai multe intre Guido, Origo sau Coftale (mai sunt si altele) si apoi revino cu niste concluzii. Poate nu arunci banii pe o chinezarie de espressor de 400 de lei, cum planuiai pe alt topic, ci iti iei o rasnita manuala si un siphon...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
Era o curiozitate si apoi nu cred ca este gresit sa pun o intrebare pe un forum unde se intalnesc pasionatii de cafea si metodele specifice de praparare. "Cunosc" siphonul de mult timp (de pe net), dar pana sa ajung pe acest forum nu am avut pe cine intreba si m-am gandit ca din 1231 de membri o exista cineva care a baut si ne poate spune si noua, curiosilor, doua vorbe. Ceva de genul: semana cu ........ este diferit de...... sau nu are legatura, asemanare cu nimic.
 
Reply
#6
Buuuuun. Acum raspunde la intrebarile din postul meu de mai sus.
La Spaziale 3000 (2 grupuri) | Mazzer Mestre (Super Jolly) | naked PF | 53mm steel/wood tamper | Aerobie Aeropress | Mahlkönig Vario | Bodum Frenchpress | Hario V60 dripper| Kalita kettle 0,7l | Tiamo K01 dripper | Butlers Moka 1 cup | Incalzitor apa Electrolux | etc...
 
Reply
#7
Pe scurt la intrebarile tale
1. Orice model
2. Da
3. Lampa, arzatorul este inclus. Nu trebuie alti bani.
4. Am 15 minute dar se poate si mai repede.
 
Reply
#8
Daca e pe scurt...
1. succes in a face o portie de cafea in cel de 600ml
2. o rasnita cu lame este ideala pentru orice metoda
3. arzatorul inclus este util doar daca il folosesti pe post de candela
4. cand o sa incepi sa prepari cafea, vei vedea si de ce nu se poate mai repede
La Spaziale 3000 (2 grupuri) | Mazzer Mestre (Super Jolly) | naked PF | 53mm steel/wood tamper | Aerobie Aeropress | Mahlkönig Vario | Bodum Frenchpress | Hario V60 dripper| Kalita kettle 0,7l | Tiamo K01 dripper | Butlers Moka 1 cup | Incalzitor apa Electrolux | etc...
 
Reply
#9
Eu gasesc ca gustul cafelei preparata cu siphon este asemanator cu cel al cafelei preparata in French press (la aceeasi cantitate de cafea macinata, acelasi timp de preparare) doar ca filtrarea la siphon e mult mai buna, respectiv nu ramane pulbere de cafea in suspensie. Mentionez ca folosesc siphon cu filtru de panza.

Eu folosesc arzatorul (cu alcool) care a venit cu siphon-ul si il gasesc util, dar incep cu apa deja in clocot. In felul asta prepararea cafelei ia cam 10 min.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#10
Multumesc pt raspuns. Asta este genul de raspuns pe care il asteptam.
 
Reply
#11
Sunt 4 luni de atunci... nu stiu daca mai ajuta cu ceva acum, dar sunt aici doar de 2 saptamani si de abia acum am descoperit acest subiect.
Am si eu vacuum, pe langa Frech press si alta metoda proprie de care nu an prea gasit pe aici vorbire, asa ca daca mai ai intrebari, incerc sa iti raspund cat pot de la obiect.

Pana atunci, am eu cateva intrebari:
- exista vreo recomandare pentru momentul de turnare al cafelei in partea de sus ? la inceput, cand inca nu a urcat apa, sau la sfarsit, cand incep sa apara bulele ?
- filtrul de panza la mine dupa 5-6 cafele incepe sa miroasa a ranced, voi il spalati/fierbeti/tratati cumva ?
- cat este timpul pana la urma, iarasi informatiile gasite sunt foarte divergente, de la 40 sec pana la 3 minute... la fel si cat de energica trebuie sa fie "bolboroseala" ... de la o bula la 2-3 secunde, pana la fierbere permanenta

Cam atat deocamdata Smile
 
Reply
#12
(27-02-2015, 17:57)renatoa Wrote: Pana atunci, am eu cateva intrebari:
- exista vreo recomandare pentru momentul de turnare al cafelei in partea de sus ? la inceput, cand inca nu a urcat apa, sau la sfarsit, cand incep sa apara bulele ?

Eu puneam cafeaua cand a urcat deja apa. Daca nu, apa urcand incet, va extrage mai mult din cafeaua de pe fund.

(27-02-2015, 17:57)renatoa Wrote: - filtrul de panza la mine dupa 5-6 cafele incepe sa miroasa a ranced, voi il spalati/fierbeti/tratati cumva ?

Eu il spalam cu detergent de vase si apa clocotita. Daca prinde miros poti folosi detergent pt. curatarea masinilor de cafea (ex. Caffiza, etc). Am citit ca unii recomanda spalarea filtrului si pastrarea intr-un vas cu apa rece in frigider. Astfel filtrul nu se deterioreaza prin umeziri-uscari repetate.

(27-02-2015, 17:57)renatoa Wrote: - cat este timpul pana la urma, iarasi informatiile gasite sunt foarte divergente, de la 40 sec pana la 3 minute... la fel si cat de energica trebuie sa fie "bolboroseala" ... de la o bula la 2-3 secunde, pana la fierbere permanenta

Timpul depinde de macinatura, de originea cafelei si de gustul fiecaruia. Eu mergeam undeva pe la 3, 4 minute functie de originea cafelei, macinatura cam ca si de french press.
Bolboroseala incercam sa o tin la minim ca altfel riscam sa salte filtrul si sa intre zat in vasul de jos.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#13
Multumesc.

(28-02-2015, 00:24)coffeesnob Wrote: Eu puneam cafeaua cand a urcat deja apa. Daca nu, apa urcand incet, va extrage mai mult din cafeaua de pe fund.

Punand apa fiarta si folosind o flacara de la aragaz, nu arzator Bunsen, la mine urca destul de repede, si in plus mestec in timp ce urca apa, asa ca extractia ar trebui sa fie destul de uniforma... Undecided

(28-02-2015, 00:24)coffeesnob Wrote: Bolboroseala incercam sa o tin la minim ca altfel riscam sa salte filtrul si sa intre zat in vasul de jos.

La aparatul meu filtrul este tinut de un arc prins de marginea de jos a balonului superior, zero risc de contaminare.
Am vazut niste clipuri intr-o cafenea japoneza unde practic "fierbea" apa in tubul care o aduce sus... la partea asta tot experimentez si nu pot trage o concluzie, dozarea temperaturii cu flacara nu este prea reproductibila, trebuie sa trec pe incalzire electrica, care ar trebui sa fie mai precisa...
 
Reply
#14
(28-02-2015, 09:59)renatoa Wrote: Punand apa fiarta si folosind o flacara de la aragaz, nu arzator Bunsen, la mine urca destul de repede, si in plus mestec in timp ce urca apa, asa ca extractia ar trebui sa fie destul de uniforma...  Undecided

Atunci nu ar trebui sa fie mare diferenta. Eu foloseam arzatorul care a venit cu aparatul, cu alcool ,  mergea mult mai incet Rolleyes .

(28-02-2015, 09:59)renatoa Wrote: La aparatul meu filtrul este tinut de un arc prins de marginea de jos a balonului superior, zero risc de contaminare.
Am vazut niste clipuri intr-o cafenea japoneza unde practic "fierbea" apa in tubul care o aduce sus... la partea asta tot experimentez si nu pot trage o concluzie, dozarea temperaturii cu flacara nu este prea reproductibila, trebuie sa trec pe incalzire electrica, care ar trebui sa fie mai precisa...

Eu nu prindeam carligelul de piciorul balonului sperior, dar nu ma intreba de ce  Confused . Tineam flacara la mic sa bolboroseasca cat de incet in ideea ca asa sta si temperatura ceva mai mica. N-am verificat daca chiar asa si e.
Cele mai bune incalzitoare (ca si dozare a temp.) din cate am citit ar fi cele cu halogen. Problema e ca sunt f. scumpe.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#15
Lol, acum ca imi spusesi aruncai o privire si ... vax, inca o "inginerie" de marketing, cum sa vinzi un bec la 10x valoarea lui...
E un mare fass, crede-ma sunt inginer, e pur si simplu un bec facut mai aplatizat, sau la fel de bine poti face un cluster de bec-uri grupate sa acopere aria respectiva, alimentate printr-un variator de lumina de 15 lei:
http://www.dedeman.ro/ro/electrice/prize...-800w.html
astfel incat sa il aduci la punctul de incandescenta, unde radiatia IR (de caldura) este maxima, si nu a inceput inca sa lumineze.
Iar forma draciei de la Hario (beam heater) mie imi sugereaza ca foloseste exact asa ceva in interior !
http://www.dedeman.ro/ro/bec-par30s-halo...30dgr.html
 
Reply
#16
becul ala aplatizat are 350w. si tot ansamblul costa atat pentru ca este conceput a fi folosit in spatii comerciale unde este nevoie de siguranta. fiecare acasa isi poate face ce ii trece prin cap atata timp cat focul nu ajunge si la vecini. Altfel, sa vad cum ii explici inspectorului venit in control, cum folosesti un dispozitiv facut dintr-o cutie cu un regulator cumparat din dedeman. iar apoi vei vedea ca 400 de euro pt ceva inventat de marketing suna mult mai bine decat o amenda de 100 milioane.
La Spaziale 3000 (2 grupuri) | Mazzer Mestre (Super Jolly) | naked PF | 53mm steel/wood tamper | Aerobie Aeropress | Mahlkönig Vario | Bodum Frenchpress | Hario V60 dripper| Kalita kettle 0,7l | Tiamo K01 dripper | Butlers Moka 1 cup | Incalzitor apa Electrolux | etc...
 
Reply
#17
Mai degraba ceva de genul http://www.dedeman.ro/ro/electrice/corpu...e-12v.html . Nu-i f. ieftin.. Dar eu cred totusi ca foloseste ceva mai specializat, gen http://en.wikipedia.org/wiki/Infrared_heater#Heat_lamps .
O discutie legat de fabricarea unuia e la http://www.coffeegeek.com/forums/coffee/...646&Page=1.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#18
Nu e nevoie de atata putere daca pornesti de la apa fiarta separat.
Pana la urma oricum am lua-o, e o sursa de caldura la fel ca orice resou.
In pagina indicata de coffeesnob puncteaza foarte bine:

*First off we forget that these were designed for a sale presentation atmosphere. Where presentation is almost more important than the product. When you put bright light shining through the water while it becomes coffee you put on quite a show.

*Second safety and insurance....ie cost. Over the long run the cost of using an open flame may actually be more than the indirect method.
 
Reply
#19
sifon, un pic altfel, pentru cine vrea sa experiementeze, la limita Smile

https://www.youtube.com/watch?v=Q0wGQ4ctkk4
 
Reply
#20
foarte interesanta ideea. Și gustul sigur este inedit dacă mai împrumuta ceva arome de la silicon și superglue
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#21
(27-02-2015, 17:57)Salut,1. cafea dupa ce a urcat apa2. bagi filtrul intr-un pahar cu apa si apoi paharul in frigider, am primit recomandarea asta si pentru mine a mers.. temperatura  scazuta nu permite dezvoltarea culturilor de bacteriirenatoa3. sunt o gramada de aplicatii pt telefon foarte utile care te ajuta sa faci un produs final decent... dupa ce stapanesti metoda te joci .. uite si link catre un articol: http://www.thekitchn.com/great-apps-for-...s-215191si desigur conteaza mult ce cantitati folosesti.. cantitatea de apa determina cantitatea de cafea .. etc..in cazul in care nu merge linkul iti dau reteta folosita de mine 26g cafea la 375ml apa, dupa ce apa urca (depinde de arzator.. la mine dureaza o vesnicie cu cel standard de la Hario, solutia improvizata de mine a fost sa adaug Zippolina in solutia de alcool din spirtiera, scade timpul aproape la jumatate insa murdareste vasul) adaugi cafeaua  amesteci de 10 ori fara sa atingi marginile astepti 1 min 10 sec cu capacul pus, scoti sursa de caldura dupa care amesteci rapid de 10 ori (daca nu te misti repede ramai fara apa pana termini). astepti 1 minut pana la servire. De asemenea cum spuneau si altii mai devreme cred ca o alta sursa de caldura ar fi mai buna decat spirtiera de la hario din kit.. am cautat ceva si nu am gasit nicaieri .. cel putin la noi un model decent. recomandari ? Wrote: Sunt 4 luni de atunci... nu stiu daca mai ajuta cu ceva acum, dar sunt aici doar de 2 saptamani si de abia acum am descoperit acest subiect.
Am si eu vacuum, pe langa Frech press si alta metoda proprie de care nu an prea gasit pe aici vorbire, asa ca daca mai ai intrebari, incerc sa iti raspund cat pot de la obiect.

Pana atunci, am eu cateva intrebari:
- exista vreo recomandare pentru momentul de turnare al cafelei in partea de sus ? la inceput, cand inca nu a urcat apa, sau la sfarsit, cand incep sa apara bulele ?
- filtrul de panza la mine dupa 5-6 cafele incepe sa miroasa a ranced, voi il spalati/fierbeti/tratati cumva ?
- cat este timpul pana la urma, iarasi informatiile gasite sunt foarte divergente, de la 40 sec pana la 3 minute... la fel si cat de energica trebuie sa fie "bolboroseala" ... de la o bula la 2-3 secunde, pana la fierbere permanenta

Cam atat deocamdata Smile
 
Reply
#22
Multumesc de indicatii si link, intre timp am trecut pe aeropress total, sifonul e la vanzari Smile

Rancezeala o rezolvasem intre timp cu un filtru metalic croit din plasa de French Press

Cantitatea recomandata cam bate cu ce foloseam eu 18g cafea la 240g apa

Eu fierbeam pe aragaz, nu am avut suport sau fierbator la al meu niciodata.
Ca sa calmez flacara folosesc drept inaltator de 7-8 cm un gratar de microunde, ca acesta
Alta metoda de marit viteza era sa folosesc apa fiarta in prealabil, intr-un vas separat metalic, in timp ce rasnesc manual cafeaua. Puneam apa fiarta in sifon, o mai lasam la flacara medie pana incepeau sa apara bulele pe pereti, asta insemnind 95 grade, si apoi puneam vasul superior, dand flacara la minimum.
 
Reply
#23
Via Ernest, thecafe.ro, primul tutorial video in limba romana despre syphon, by Cosmin Mihailov:


Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#24
Acum poate se da si al meu... Rolleyes
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)