• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


sfaturi achizitie setup nou

#1
Vă salut...
Sunt neofit în tainele cafelei și nou pe minunatul vostru forum. În ultimele două săptămâni am citit câteva ore pe zi posturile și comentariile voastre pentru a mă familiariza cu domeniul și deși eu însumi artist (nu in cafea), nu mi-am imaginat că există o artă a cafelei atât de frumoasă și complexă. În cele din urmă, nefiind totuși un mare băutor de cafea (beau doar de 3-4 ori pe săptămână și îmi plac mie și soției mai ales băuturile pe bază de lapte și cafea în afară de espresso, în special pentru că am o mare sensibilitate la cofeină în cantități mari) sunt extrem de pretențios și tipicar cu ceea ce consum. Imi place să învăț și să mă perfecționez ca autodidact în orice domeniu, așa că m-am hotărât să cumpăr un Expobar Brewtus IV cu pompa vibratoare (sper să nu fie o bestie prea complexă ptr. nivelul meu în ale cafelei) , în ideea că sunt prea sărac pentru a-mi permite lucruri ieftine, pentru a nu fi nevoit sa fac vreun upgrade prea curând și pentru a învăța și experimenta direct de la un nivel ridicat (rămâne de văzut dacă sunt capabil și am și răbdarea necesara Shy). In consecinta m-am gândit și la achiziționarea unei rasnite potrivite și aici oscilez între Mahlkonig Vario, Quamar M80 sau Macap M4D, oricum în jurul acestui buget. Aș avea rugămintea ca voi să mă sfătuiți în privința accesoriilor must-have ptr. espressor, respectiv portafiltre, site, site duș, tamper... etc și alte mici lucruri, în mod detaliat, ptr. a experimenta la capacitate maximă de la început (eventual și cu link-urile relevante de unde le pot cumpăra la un pret bun). Am citit destul de mult pe forum, insa nu am mai avut și timpul necesar pentru a centraliza, concluziona și clarifica toate informațiile importante, în plus sunt și total neexperimentat pentru a discerne în tot noianul acesta de variabile. Voi, care aveți expertiză și sunteți versați în domeniu, poate mă puteți ajuta cu ceva sfaturi concise și clare pentru a putea întra și eu în rândul "lumii bune". Fac cinste cu o cântare și cu o cafea (atunci când o voi reuși într-un mod decent Tongue). Vă iubesc și vă respect...! Multumesc anticipat...!
 
Reply
#2
bine ai venit! nu stiu care din rasnitele alea e mai buna.. daca tot investesti o asa suma poate nu ar strica sa te uiti si la kinu-68 mai ales la un volum mic de cafele.. . in rest MUST HAVE : cafea proaspat prajta, tamper si cantar (+ latiera daca bei bauturi pe baza de lapte) . Ce nu ar strica in plus ar fi un portafiltru naked si o scula de distributie in portafiltru (originala sau printata 3d). de aici se poate continua cu tot felul de accesorii si briz brizuri ..
Bezzera Strega (de vanzare);  kinu M-68
 
Reply
#3
@DannySyr:
Bun venit,
Pentru a răspunde cât mai la obiect, îţi sugerez să arunci o privire pe două discuţii care mi se par relevante pentru momentul decizional în care te afli:
1) http://www.espressoman.ro/forum/Thread-R...IE-RASNITA
2) http://www.espressoman.ro/forum/Thread-R...7#pid44487
La un buget strâns aş alege, din lista scurtă, râşniţa care oferă: cuţite mai mari, o stabilitate mai mare a reglajului în timpul funcţionării şi o uşurinţă în curăţare. Din ce văd eu, Ceado E5P le bifează pe toate.
Alegere inspirată!

PS: Subscriu la lista sugerata de Neuromancer, adăugând şi o sită oarbă/blind.
Folosesc: Expobar Brewtus IV | Mazzer Major | IMS 14/20 | tamper Concept Art/[Joe Frex] dinamometric | Latiera Motta Europa 50 cl
Am folosit: Mahlkoenig Vario Home
 
Reply
#4
La cat de nexperimentat va declarati, si pentru numai 3-4 cafele pe saptamana non-espresso, as zice ca va aruncati la achizitii total neinspirate.

Vorba aia cu prea sarac este doar o justificare de ascundere a nesigurantei, o incercare sa delegare catre altcineva, chiar neinsufletit, adica echipamente, a deciziilor pe care trebuie sa le iei de fapt dumneata.
Si sa stii ca nu a fost inventata de evrei, am verificat Smile De fapt nu apare in zicerile nici unui popor, decat la noi Wink
 
Reply
#5
(27-01-2017, 10:18)renatoa Wrote: La cat de nexperimentat va declarati, si pentru numai 3-4 cafele pe saptamana non-espresso, as zice ca va aruncati la achizitii total neinspirate.

Vorba aia cu prea sarac este doar o justificare de ascundere a nesigurantei, o incercare sa delegare catre altcineva, chiar neinsufletit, adica echipamente, a deciziilor pe care trebuie sa le iei de fapt dumneata.
Si sa stii ca nu a fost inventata de evrei, am verificat Smile De fapt nu apare in zicerile nici unui popor, decat la noi Wink

Nu am spus că nu beau și espresso, ci doar că nu beau chiar în fiecare zi espresso. Important este că vreau să beau ceva de calitate și să nu fiu nevoit să cumpăr un alt espressor în 3-4 ani (e o chestiune de exigenta și respect personal). Zicerea aceea este, din câte știu eu, atribuită britanicilor, mai precis scoțienilor și n-are nici o legătură cu vreo nesiguranță psihologica, ci cu dorința de a te bucura pe termen mai lung de un produs mai bun și mai fiabil, chiar dacă nu îl poți folosi de la început la întreaga sa capacitate (e doar o strategie de achiziție pe termen lung). Oricum nu contează asta. Este posibil totuși ca Expobarul să fie o alegere supradimensionata ptr. nivelul minim de experiență pe care îl am și ptr. nevoile mele, de aceea m-am gândit și la varianta cu Lelit PL91T. În ceea ce privește rasnita, am comandat deja o Baratza Sette 270 la un pret de 1900 lei. Sper să fi făcut o alegere buna, ținând cont că acest model e foarte nou. Multumesc tuturor pentru opinii și aștept în continuare păreri și sfaturi.
 
Reply
#6
Din câte înţelesesem eu, portafiltrul la Lelit este puţin mai mic decât cele "obişnuite" pentru grupul E61, ceea ce ar putea avea un impact asupra upgrade-ului la site (IMS/VST), portafiltre (naked/ cu 1/2 scurgeri) etc.

În ceea ce priveşte discuţia despre numărul de cafele consumate zilnic, nu cred că ar trebui să fie o corelaţie între cantitatea de cafea consumată şi calitatea ei. Chiar dacă beau o cafea pe zi, prefer să fie bună sau foarte bună. Pe de altă parte, însă, înainte să dau de gustul cafelei proaspăt prăjite preparate la espressor stabil termic, consumam maxim o "cafea" pe zi, însă după ce am obţinut şi shot-uri reuşite nu încep ziua decât după două espresso duble. Dacă ies minunat, pentru plăcerea gustului o savurez şi pe a treia (dimineaţa), mai ales că doza de cofeină este mică în cafeaua arabica - aşa mă păcălesc eu.

Off-topic: şi eu ştiam că ar fi o vorbă scoţiană, însă nu am verificat. Nu mi se pare relevantă originea zicalei; faptul că m-am lovit de adevărul ei în diferite situaţii mă face să o consider relevantă.
Folosesc: Expobar Brewtus IV | Mazzer Major | IMS 14/20 | tamper Concept Art/[Joe Frex] dinamometric | Latiera Motta Europa 50 cl
Am folosit: Mahlkoenig Vario Home
 
Reply
#7
Puteti bea ceva de calitate si fara sa bagati atati bani.
Asa simt eu si multi alti colegi de aici care am ales alte cai.
Nu va amagiti ca este o investitie, caci nu este.
Avand fata stabilita in Scotia de 6 ani, va pot spune ca nici aici nu ati nimerit-o Smile
Proverbiala zgarcenie scotiana are cai mult mai rafinate de manifestare decat ajung la noi sub forma de bancuri Wink
Si aici ma opresc cu sfaturile, daca deja ati ales tot, si va legati de amanunte acum...
 
Reply
#8
(27-01-2017, 12:04)renatoa Wrote: Puteti bea ceva de calitate si fara sa bagati atati bani.
Asa simt eu si multi alti colegi de aici care am ales alte cai.
Subscriu la această sugestie.
În perioada de pregătire pentru achiziţie aţi putea încerca/gusta şi cafea pregătită în alte moduri (ibric, V60, aeropress etc.) în diferitele cafenele amintite pe forum. Poate vi se potriveşte mai mult o modalitate de preparare mai puţin costisitoare decât espresso.
Folosesc: Expobar Brewtus IV | Mazzer Major | IMS 14/20 | tamper Concept Art/[Joe Frex] dinamometric | Latiera Motta Europa 50 cl
Am folosit: Mahlkoenig Vario Home
 
Reply
#9
In toate cafenelele in care am incercat, sau mi s-a relatat, aeropress este folosit doar la produs "ceiutzuri", mergandu-se pe cantitatea de 200ml impusa la campionat, si brew ratio peste 1:12, si de aici multi au tras concluzii false.
Pacat, este o scula mult prea versatila, cu care poti scoate la 1:4 arome mai percutante decat un espresso la 1:2.
 
Reply
#10
(27-01-2017, 12:04)renatoa Wrote: Puteti bea ceva de calitate si fara sa bagati atati bani.
Asa simt eu si multi alti colegi de aici care am ales alte cai.
Nu va amagiti ca este o investitie, caci nu este.
Avand fata stabilita in Scotia de 6 ani, va pot spune ca nici aici nu ati nimerit-o Smile
Proverbiala zgarcenie scotiana are cai mult mai rafinate de manifestare decat ajung la noi sub forma de bancuri Wink
Si aici ma opresc cu sfaturile, daca deja ati ales tot, si va legati de amanunte acum...


... Și care ar fi acele căi? Orice sfat este binevenit... dacă este făcut cu tact și eleganță și mai ales argumentat. Accept orice fel sugestii, nu sunt fixist, însă alegerile sunt personalizate în funcție de preferințe, buget, experienta. Nu așa trebuie să fie? Pentru asta am ales forumul, să mă sfătuiesc cu cei mai instruiți decât mine în acest domeniu. Dacă aveți un alt sweet spot pentru un setup nou cu un raport optim preț /calitate /performanta, sunt nerăbdător să îl aflu. Merci...

(27-01-2017, 12:35)ekivoc Wrote:
(27-01-2017, 12:04)renatoa Wrote: Puteti bea ceva de calitate si fara sa bagati atati bani.
Asa simt eu si multi alti colegi de aici care am ales alte cai.
Subscriu la această sugestie.
În perioada de pregătire pentru achiziţie aţi putea încerca/gusta şi cafea pregătită în alte moduri (ibric, V60, aeropress etc.) în diferitele cafenele amintite pe forum. Poate vi se potriveşte mai mult o modalitate de preparare mai puţin costisitoare decât espresso.

Multumesc... Am facut-o deja... De aceea caut elemente tehnice și practice ptr. un setup nou pe forum...
 
Reply
#11
Ma tot regasesc interesat sa raspund la "sfaturi de cumparare", ca si cum as incerca sa repar ceva din propriile greseli in achizitii Smile

Ideea e ca nu cred ca, in realitate, se poate scapa de investitie initiala + upgrade, ca incepator.

Poate la rasnita, pentru ca exista Kinu si M47 e atat de bun (din ce zic si altii) la pretul lui.

Insa espressorul, sunt cateva variante, care genereaza cateva tipuri de gusturi in ceasca, care se pot aprecia doar subiectiv (obiectiv, mai greu fara refractometru) astfel incat nu cred ca se poate face o alegere "pe hartie", din considerarea informatiilor de pe net, oricat de bine ar fi facuta cercetarea.

Trebuie lucrat cu un espressor care sa ofere rezultate cat de cat repetabile, dupa care incercat alt espressor, de alt tip, pana cand veti identifica ceva care va place.

Din experienta mea de incepator, ce as face eu:

- nu as merge pe un SBDU (PL91T, desi probabil o masina excelenta, are totusi un boiler mic, din ce spun cei cu experienta); pe al meu Lelit il folosesc cu mare placere si usurinta cand nu vreau sa imi bat capul cu aerari si sfortari de levier sau cand vreau sa fac mai multe shot-uri consecutiv sau sa frotez lapte, insa, daca vreau un plus de aroma, tot la Pavoni trag;

- in opozitie totala cu ce am scris mai sus, daca doriti sa incepeti si sa vedeti daca va place espresso, incercati cu un SBDU "ieftin", Gaggia Classic sau Lelit PL41E, care, cu grija, poate genera rezultate bune; in aceasta etapa, de inceput, un portafiltru fara fund, pentru a invata ce inseamna distributia, mi se pare mai important decat un boiler mare si un grup E61 care sa ofere stabilitate termica;

- pe forum sunt variante excelente, care, chiar daca la mana a doua, in mare proportie au fost foarte bine ingrijite; Era chiar un Bezzera Unica de vanzare, nu stiu daca mai e actual; chiar daca nu sunt in prezent oferte, vor aparea, cu siguranta;

- ca artist, banuiesc ca aveti o inclinatie spre felul cum arata un espressor, poate ca v-ar incanta un Pavoni sau, mai bun, am citit, un espressor Elektra; e mai greu la inceput, insa, pentru ca inconstanta presiunii in levier nu va va putea face sa constientizati unde e greseala, la gramaj, la distributie, la temperatura, prea multe variabile de luat in seama; desi stiu si oameni care au inceput pe La Pavoni;

- poate o cale de urmat este sa participati la un curs de barista, veti avea ocazia sa interactionati cu aparatele si sa vedeti "cum se face" si, in plus, cunostintele dobandite vor ramane cu dumneavoastra.

Cred ca da, calitatea in espresso e direct proportionala cu investitia, pana la un nivel, dar cred ca investitia trebuie facuta in urma experientei personale (merg si "recomandarile", insa lipsa de participare personala la alegere poate genera riscul ca, ulterior, sa apara dorinta de schimbare - numita de unii dintre noi "upgrade").

A se vedea, in acest sens, video-ul lui Schomer in care spune ca, mai demult, aparate de 10 000 de dolari nu performau in punctele esentiale, fata de aparatele de cateva sute: https://www.youtube.com/watch?v=FTd2RRewaf4

Cat despre afirmatiile legate de PID din video, a se lua cu o doza de scepticism si de integrare in context, opinia majoritara e ca grupul E61 e un factor mult mai important decat PID-ul.

Later Edit: A nu se intelege ca am vrut sa spun ca diferenta de pret intre Brewtus si un SBDU entry level nu se regaseste in gust, video-ul este despre aparate de demult, l-am pus pentru a sublinia ca investitia e bine sa fie facuta pe baza experientei personale.
Quamar Q13/75 E, Kinu M47, La Pavoni
 
Reply
#12
Nu mai are nimeni nici o idee, nici o recomandare?! Merita investit din prima pe Expo DB sau nu? Are sens a experimenta direct la acest nivel ca începător, ținând cont că nu vreau să mai investesc prea curând într-un alt espressor? E posibil să obțin rezultate bune cu un setup mai ieftin și mai puțin pretențios? Rasnita (Baratza Sette 270) reamintesc că am comandat-o și vine săptămâna viitoare.
 
Reply
#13
Este cea mai buna alegere, daca vrei sa nu te bata gandul de upgrade.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#14
@baloozzy, Strega nu o vezi ca pe un posibil upgrade la Brewtus? Cu ce ar fi mai prejos fata de Brewtus? In afara de PID, ar mai fi si altceva?
Quamar Q13/75 E, Kinu M47, La Pavoni
 
Reply
#15
cred ca nu voia sa zica ca Brewtus e cel mai tare, ci ca pt marea majoritate e suficient de bun ca sa nu mai umble dupa upgrade.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Vario Home, Gene cafe cbr 101, prajitor DIY fluid bed cu TC4
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#16
... si ca orice DB e foarte comond, nici nu prea inveti, dar nici nu prea gresesti. Tongue
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#17
la fel cum daca nu faci scoala pe dacie nu inveti soferie? [Image: tongue.gif]
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Vario Home, Gene cafe cbr 101, prajitor DIY fluid bed cu TC4
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#18
(27-01-2017, 11:22)DannySyr Wrote: ......, am comandat deja o Baratza Sette 270 la un pret de 1900 lei. Sper să fi făcut o alegere buna, ținând cont că acest model e foarte nou....

In opinia mea, important este sa îți urmezi instinctul.
Ai citit, te-ai documentat, ți-ai format niște impresii si ți-ai conturat câteva opțiuni.
Alegerea trebuie sa îți aparțină.
Tu vei lucra cu aparatele si vei fi beneficiarul rezultatelor.
Cu ceea ce ai gândit de la început ca ți s-ar potrivi ca expresor ai ales, poate fără sa știi, calea mai ușoară de a învață si un drum mai scurt pana la rezultatele care sa îți aducă zilnic satisfacții maxime.

Râșnița, pe care ai ales-o deja, este una potrivită pentru uz casnic si cu siguranta îți va face placere sa o utilizezi.

Succes si inspirație!
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68-electrica, Hottop P
 
Reply
#19
Este o expresie in franceza: "bruler les etapes".
Brasilia Gaggia DB; Quamar T80e
 
 
Reply
#20
Ok... multumesc mult tuturor. Atunci probabil voi merge direct pe Expo DB, așa cum am intuit și dorit de la inceput. Dacă nu vă e cu supărare
v-aș mai întreba doar, unde pot să cumpăr niște site bune potrivite , un portafiltru bottomless, un tamper decent și eventual termometru și /sau alte mici accesorii... pe care mai credeți de cuviință să mi le recomandați?!
 
Reply
#21
Te duci la Propuneri acizitii de grup, cauti persoanele cu semnatura Expobar si vezi ce au cumparat.
Exista sectiunea PM si intrebi personal ce au cumparat in plus si de ce? Smile Smile Smile
Saeco Poemia HD8427/19 + PID, KINU M38, filtru apa BWT.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)