• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


sfat achizitie espressor buget mediu (gaggia clasic vs lelit vs alte variante)

#1
peste o bucata o sa trebuiasca sa schimb batranul meu gaggia pure, care si-a facut cu brio treaba pana acuma si se ambitioneaza sa functioneze bine in continuare cu ceva mai bun. o buna bucata de vreme ma batea gandul sa-l inlocuiesc cu un gaggia clasic. avantajele care le vedeam eu ar fiabilitatea verificata gaggia, constuctia din inox, valva de eliminare a apei de deasupra pucului dupa extractie, posibiliatea de ajustare a presiunii destul de facila a presiunii.

in ultima vreme vad ca tot mai multa lume cumpara si lauda aparatele lelit. m-am uitat si eu la ele si vad cam urmatoarele avantaje: boiler mai mare, manometru integrat, posibilitatea achizitionarii cu pid integrat. dezavantajele care le vad eu: imposibilitatea reglarii presiunii (se zicea ca valva opv vine blocata din fabrica), parca imi aduc aminte ca sitele erau de o dimensiune non standard si mai greu de gasit (corectati-ma daca gresesc).

scrieti in continuare argumente in favoarea unuia dintre astea doua, sau prezentati alte variante. orice informatie sau parere e binevenita.

multumesc,
Fane
 
Reply
#2
Wink 
Din ce am pipait Lelit-urile cu Liviu la Romexpo cu ceva timp in urma,nu mi-a placut in primul rand faptul ca pentru alimentarea cu apa trebuie sa scoti panoul din spate ,sa scoti tank-ul de apa care are o gura de umplere mult prea mica.
In al doilea rand nu mi se par la fel de robuste ca si Classic-ul.
Alt dezavantaj ar fi dimensiunea sitelor si nu in ultimul rand pretul aparatului si al pieselor de schimb.
Ca avantaje ar fi PID-ul si manometrele.
La Classic dezavantajul ar fi lipsa lor si boilerul mic.
In ambele variante inconvenientul tau este ca nu ai cu ce sa ii reglezi presiunea.Big Grin
Vario + Gaggia Classic "tunat" la 9 bar, PID si teava Rancilio + VST 18g
 
Reply
#3
pai tocmai ca am cu ce sa reglez presiunea, am un manometru care acuma se plimba pe la membrii forumului softpedia. faptul ca are manometru pe el nu ma incalzeste prea tare, mai ales daca vine cu surubul de reglaj al presiunii blocat. daca nu-i reglat asa cum trebuie are doar rolul sa ma enerveze. pid-ul nu-i o problema majora, din diferenta de pret pot achizitiona un pid separat si ma pricep sa-l montez singur. nu pot sa-l integrez in schimb in cutia espressorului, nu iese asa estetic ca lelit-ul. dezavantaj real la Clasic e totusi boilerul care-i mai mic.
 
Reply
#4
Faza cu rezervorul greu accesibil era la Lelit PL50, care trebuia intors si deschisa o usita. La PL41 am vazut sistemul de pe Bezzera al meu, adica un capac de inox care trebuie dat la o parte, apoi doua furtune care trebuie scoase din rezervor si apoi ai acces la bidonasul de plastic, care poate fi scos si umplut. Cred ca puteau sa modifice si ei PL50-ul la faza asta, daca tot i-au pus teava profesionala de aburi.

Ca si stabilitate, Classic-ul nu se misca deloc la infiletarea portafiltrului, Lelit-urile da. Aici cred ca ar trebui desfacute si vazut daca acea greutate mai mare a Classic-ului vine din masivitatea pieselor interioare sau din carcasa facuta dintr-o tabla mai groasa.

Dar intr-adevar, boilerul mai mare de pe Lelit cred ca va conta mai mult decat efortul de a tine aparatul cu mana stanga in timp ce infiletezi portafiltrul.


Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
Am o intrebare pt.cei care au Gaggia Evolution.
Merita investitia, il recomandati ?
Asa cum este, fara nici un fel de modificari (exceptand schimbarea sitei cu una nepresurizata) face un espresso decent ?
Multumesc.
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#6
am pure, nu evolution, dar sunt apropiate ca si caracteristici. daca ai si o rasnita buna obtii cu el un espresso decent asa ca pot sa spun ca-i recomandabil. normal, daca mai adaugi bani sunt si variante mai bune, dar pt inceput e decent. daca nu cumperi si rasnita, ci il folosesti cu cafea gata macinata si sita presurizata, cafeaua obtinuta o sa fie mai buna decat la filtru dar departe de un espresso. poti sa-l cupmperi asa si ulterior cand mai ai bani sa cumperi rasnita, tamperul si sitele nepresurizate.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
#7
Imi iau si site nepresurizate si pt. inceput vreau sa-mi iau o rasnita Hario Mini Mill.
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#8
dap. o sa-ti iasa un espresso decent. iti trebuie si un tamper.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
#9
Pai am inteles ca vine cu unul de plastic (pt.inceput) apoi o sa apelez la un prieten sa-mi faca unul.
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#10
dap, vine cu unul de plastic, dar ala-i cam jucarie. e diferenta mare intre ala si un tamper bun.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
#11
Mi-a promis un "meseriash" ca-mi face unul bun.
Trebuie neaparat inox, sau merge si din aluminiu / alama ?
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#12
Merge din orice. Atata timp cat poti efectua o tampare uniforma, poate sa fie si din polistiren. Majoritatea prefera sa fie (baza macar) din inox pentru ca e mai greu si se simte altfel in mana. Am vazut oameni ce aveau tampere foarte grele si efectuau doar o apasare usoara. Sau altii care tampau o data, knock, inca o data, polish. Depinde de cum te obisnuiesti si cum crezi ca e mai bine.
La Spaziale 3000 (2 grupuri) | Mazzer Mestre (Super Jolly) | naked PF | 53mm steel/wood tamper | Aerobie Aeropress | Mahlkönig Vario | Bodum Frenchpress | Hario V60 dripper| Kalita kettle 0,7l | Tiamo K01 dripper | Butlers Moka 1 cup | Incalzitor apa Electrolux | etc...
 
Reply
#13
Azi am comandat cu ajutorul formularului de aici de pe site (merci Liviu) un Gaggia Pure.
Maine il am acasa. Am beneficiat de reducerea de 10%.
Acum caut filtru nepresurizat dublu (daca are cineva de vanzare, sa dea un semn)
Rasnita o sa cumpar de la Mihai impreuna cu cafeaua.
Pitcher tre sa ma hotarasc intre http://www.saga-professional.ro/utilaje-...-600ml.htm si
http://magazin.barmania.ro/Ustensile%20-..._id=57esat.
Probabil o sa-l aleg pe cel de la Saga ca e mai ieftin. Smile
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#14
(22-08-2012, 14:55)sorin2505 Wrote: Acum caut filtru nepresurizat dublu (daca are cineva de vanzare, sa dea un semn)

Pt. sita vezi aici : http://www.espressoman.ro/forum/showthread.php?tid=63

Sa-l stapanesti sanatos.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)