• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


sfat achizitie espressor

#1
ce recomandati intre Gaggia Classic 2015 nou si Graef ES90 sh ?
 
Reply
#2
Din cate vad acest Graef are termobloc pentru abur. As sta departe de acest sistem, cred ca nu are forta si este predispus la depuneri de calcar. Are deci nevoie de o intretinere riguroasa, ai garantia ca aceasta s-a facut?
As merge pe Gaggia, am avut un Espresso Dose si am fost multumit. Am si rasnita Gaggia si e ok.
Lelit PL41E, La Cimbali Junior, Mahlkonig Vario, Gaggia MDF, Zassenhaus Panama,  Bottomless 57mm, Bottomless 58mm, dinamometric tamper 
 
Reply
#3
Mai bine cumperi cu espressor nou.
VBM Super 2B PID RPV / K30 Vario Mahlkonig / Expobar Leva EB-61(Brewtus IV) / VST+IMS
 
Reply
#4
din alt thread:

(15-01-2016, 12:39)cozma calin Wrote: Bună, știe cineva ceva despre L Spaziale Minivivaldi S1 ? Din ce sunt făcute boilerele ș dacă este un aparat ok.
Multumesc.

sorry... forumul acesta e bun si la documentare, nu numai la asteptat raspunsuri...
si nu "scanand" la rand paginile, ci folosind "search", cu "La Spaziale", de ex:
http://www.espressoman.ro/forum/Thread-L...6#pid25976
unde e un link la un material extensiv;

exista si La Spaziale RO;
exista si un forum La Spaziale S1;

parca S1 Vivaldi II "plin" (2,5+0,45l, conectare la retea apa, pompa rotativa), nu mini, ar fi un pas in plus;
si mai bune, S1 Dream-T (2,5+0,45, 2200W, rezervor propriu 3l, vibratoare, afisaj digital etc.), sau S1 Dream - un high end...

cu boilerul... parca e inox, dar LS nu fac un cap de promotie din asta Smile

IMO, bila alba ca mai vrea cineva si altceva decat Expobar - mai scump, ce-i drept,
si bila neagra ca prinde contur gros in forum inca o "obsesie" (alaturi de cea cu retentia rasnitelor, sau suprematia DB, sau 25sec/60ml etc.), cea cu boilere din inox; urmeaza titaniu; pe feisbuc  Smile
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#5
Da, poate cei care avem deja antrenament "suficient" ar trebui sa ne preocupam mai serios de trecerea la masurarea solubilitatii, in locul mililitrilor. Insa pentru incepatori te asigur ca e o complicare in plus a lucrurilor, pentru ca au primit deja o infuzie masiva de informatie, adesea intr-o lume complet noua. Si crede-ma ca discutand cu multi useri la inceput (si avem din plin pe forum, activi sau nu), am observat ca tind sa se confuzeze total daca introduci si notiunea de cantarire a shot-ului, fractii, brew ratio...  Este bine ca exista deja o baza informationala si oricand vor sa faca trecerea, nu trebuie decat sa dea search dupa " brew ratio" sau "extraction yield".

Stiu ca ai ce ai cu retentiologii Smile Dar cu retentia raman la parerea ca pe rasnitele doserless, de la mic la mare (cu foarte putine exceptii) retentia ramane o certitudine. Solutia este sa se treaca la manuala performanta sau la dozator, cu modalitatile discutate de curatare, despre care ai amintit in dese randuri. Insa aparitia unui Che care macina bine la pret bun (sa zicem) si scaderea preturilor pe electricele interesante cu dozator (inclusiv Macap), tot nu va face majoritatea userilor sa migreze de la doserless-ul preferat, scump sau ieftin, din diverse motive. Si atunci problema retentiei ramane vie.  Razvan de la Yume desfacuse Mazzer Knoy Electronic si a calculat 11g de retentie, motiv pentru care la degustarile cu schimbari dese de origini trecuse pe Vario Home. Vom putea vorbi de retentie 0 si pe doserless-uri atunci cand vor iesi la suprafata, cu un pret decent, mai multe rasnite pe sistemul Versalab. Si slava Domnului, momentul e foarte aproape.

Cu titanul da-mi si mie o explicatie aici, te rog.    

La Spaziale ar putea sa-si mareasca din cota de piata daca ar mai umbla putin la design-ul clasic. Vezi si cazul Pasquini Livia90  (mare hit) vs G4. Dar e foarte posibil sa nu doreasca indulcirea look-ului de aparat profesional.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#6
(09-01-2016, 19:42)cambo Wrote: ce recomandati intre Gaggia Classic 2015 nou si Graef ES90 sh ?

parerea mea, Graef cu temperatura reglata la iesire este cel mai bun lucru pentru espressomani. Poti sa reglezi si temperatura la abur, poti face in acelasi timp espresso si crema de lapte. Daca este bine intretinut, nu se compara cu Gaggia. Si eu am thermoblock la abur, o data pe luna dau cu sare de lamaie Smile
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, Gene CBR 101.
 
Reply
#7
Dar nu cumva thermoblock-ul este în loc de boiler? Nu înțeleg germana. Asa nu ar fi ok , dar dacă are boiler si suplimentar la grup s-a adăugat un thermoblock, atunci e altceva.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#8
Ca tot a venit vorba, care e problema cu termoblocul daca da o termp constanta? La cele mai noi am inteles ca apa trece prin inox.
Brasilia Club;Gaggia Espresso; Quamar T80
Ex: Saeco Poemia, Gaggia Color, Dip DK30.
 
Reply
#9
Graef ES90 are 2 termoblocuri in loc de boilere, fiecare cu pompa lui.
A aparut mai intai pe piata australiana sub numele Sunbeam EM6910 (2006) si se gasesc materiale in limba engleza despre aceasta versiune, de ex. http://www.coffeetamper.com.au/kb/review...am-silvia/
Sub numele Graef ES90 a aparut din 2010 si nu mai este in productie curenta. Espressoarele Graef actuale sunt aici http://household.graef.de/program/espresso-machine.
Gaggia Classic RI8161, meCoffee PID, IMS Gaggia GA 200 IM, IMS B68 12/18 g, Kinu M47, Zassenhaus 105, custom tamper 
 
Reply
#10
era bine cum zice Liviu, boiler tinut la temperatura constanta, iar scaderea temperaturii pe traseu pana la portafiltru sa fie compensata de rezistenta din grup. Daca tehnicienii au calculat bine debitul pompei cu rezistenta grupului controlata de PID pentru 60g lichid care circula prin serpentina thermoblock-ului, iese ceva frumos.
Zaheyu, nu este nicio problema daca se reuseste o temperatura constanta  a apei la iesire, care circula continu prin serpentina la extractie, dar mult mai usor este sa preincalzesti un boiler de capacitate mai mare tinut la temperatura constanta. Probabil ca au marit diametrul tevii serpentinei pentru o capacitate mai mare de apa, cat si numarul de spire din thermoblock. Vad ca tehnicienii din domeniu vor sa obtina o temperatura si presiune constanta la costuri mult mai mici.
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, Gene CBR 101.
 
Reply
#11
Apa pierde 7 grade si pe un boiler de 250- 300ml, în cazul espressoarelor mici, deci pe un thermoblock (o cutie metalica ce are serpentine în interior) indiscutabil vor apărea pierderi si mai mari, neputând discuta de vreo constanta sau de vreun control pid pentru plecare. Ma gândesc si la calcifiere, care ar putea apărea mai repede pe acele serpentine, micsorand din debit probabil, față de cazul boierului.

Iar aici inoxul e dificil de folosit căci a fi încăpățânat în a transmite temperatura nu e deloc o calitate dorita pentru un material de thermoblock, aluminiul fiind cel mai raspandit (dar se schimba legea Europeană si nu mai e voie).
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#12
Of ,stiu ca plictisesc dar in lipsa posibilitatilor de  a experia prin propriile simturi diferentele.apelez si eu la clementa si ingaduinta celor ce stiu ,ce au cunostintele necesare verificate in practica de  zi cu zi.Asa ca pana ce DSLR-ul meu va avea alt proprietar si gaggia Classic cu pid cu tot la fel,trebuie sa stiu,pentru ca m-am hotarat sa fac upgrade, ce este mai convenabil din punct de vedere al fiabilitatii,al exploatarii dar mai ales al calitatii cafelei obtinute intre HX SI DB.Stiu ca sunt multe materiale  dar ma intereseaza in mod deosebit ce ar fi de ales intre EXPOBAR BREWTUS iv  si HX-ul de la EXpobar,acela redus din suprastoc.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario,tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art.
 
Reply
#13
Eu cred ca stii bine raspunsul, dar unul dintre ele este mai scump Smile
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, Gene CBR 101.
 
Reply
#14
Asta s-ar deduce ,dar cred ca ceva detalii nu ar strica legat de diferenta  intre cele doua Expobar,mai ales in ceea ce priveste usurinta in exploatare si performanta  extractiei.Si desigur si cum se comporta fata de ceea ce am in momentul de fata.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario,tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art.
 
Reply
#15
Vorbesc din auzite, dar cred ca depinde si de om. Tipul compulsiv, ordonat s-ar potrivi cu DB, iar cineva mai relaxat, artist, curajos cu XH.
Brasilia Club;Gaggia Espresso; Quamar T80
Ex: Saeco Poemia, Gaggia Color, Dip DK30.
 
Reply
#16
(18-01-2016, 19:06)Zaheyu Wrote: Vorbesc din auzite, dar cred ca depinde si de om. Tipul compulsiv, ordonat s-ar potrivi cu DB, iar cineva mai relaxat, artist, curajos cu XH.

sunt variabile si la DB care trebuie controlate, doar temperatura de extractie e mai controlata la DB decat la HX si nu cred ca asta face diferenta intre tipologii de oameni Smile
fiecare are avantaje si dezavantaje care au fost discutate destul. Tipologia umana e relevata mai mult din cum sunt operate ,,utilajele'' achizitionate.

niciun domeniu subiectiv (cum e si cel culinar) nu-l poti transforma in matematica perfecta. Daca vrei asta vei suferi dezamagiri.
Boilerul de 1.4L pe Hx-ul in cauza nu pare mare, asa ca daca esti convins ca un control aproximativ mai exact pe temperatura de plecare a extractiei iti va da un rezultat mai bun in ceasca ia-ti DB-ul.
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#17
Cel mai sfant lucru este un test cu ele pe masa. Poate papila tine cu tine si nu sesizeaza pe ce vrei sa dai diferenta. In plus, ai vedea care se adapteaza mai bine asteptarilor tale. Oricum, usor nu este.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)