• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


salutare

#1
Salutare tuturor.
A trebuit sa ma introduc in acest forum pentru a ma declara "atins" de acest microb. Am cautat o oferta de B.F. (sincer cautam ceva cu pastile) si ajungand pe acest site si citind cateva relatari am hotarat sa fac primul pas.
Mergand pe sfaturile postate dar si cu bugetul limitat am insfacat o rasnita Hario Mini, un Gaggia Pure ( tamper inox inclus ) si deocamdata o sita de 1.
Din cei 5M, cu "Mano" sunt cel mai incepator dar mi-am propus sa o iau treptat.
Pe masura ce voi avea primul ess de postat, probabil voi agata si o poza, ceva.
 
Reply
#2
Bun venit!

Ai ocazia sa faci treaba buna cu cele doua. Citeste articolul legat de prepararea unui espresso, de pe blog, ia-o pas cu pas, si nu ai cum sa nu reusesti. Era mai potrivita o sita dubla, caci pe single e mai usor de gresit. Oricum, sa arunci tumburusul de plastic ce venea cu vechea sita presurizata, caci nu ai nevoie de el decat atunci cand folosesti sita originala.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
(29-11-2012, 12:46)Alec Scheul Wrote: Salutare tuturor.
A trebuit sa ma introduc in acest forum pentru a ma declara "atins" de acest microb. Am cautat o oferta de B.F. (sincer cautam ceva cu pastile) si ajungand pe acest site si citind cateva relatari am hotarat sa fac primul pas.
Mergand pe sfaturile postate dar si cu bugetul limitat am insfacat o rasnita Hario Mini, un Gaggia Pure ( tamper inox inclus ) si deocamdata o sita de 1.
Din cei 5M, cu "Mano" sunt cel mai incepator dar mi-am propus sa o iau treptat.
Pe masura ce voi avea primul ess de postat, probabil voi agata si o poza, ceva.
Mai vand un pont: cu cat e cafeaua mai proaspata cu atat se rajneste mai usor.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#4
(29-11-2012, 13:15)Lyvyoo Wrote: Bun venit!

Ai ocazia sa faci treaba buna cu cele doua. Citeste articolul legat de prepararea unui espresso, de pe blog, ia-o pas cu pas, si nu ai cum sa nu reusesti. Era mai potrivita o sita dubla, caci pe single e mai usor de gresit. Oricum, sa arunci tumburusul de plastic ce venea cu vechea sita presurizata, caci nu ai nevoie de el decat atunci cand folosesti sita originala.

multumesc de intro; am luat sita de una pt. ca nu aveau sita dubla, pe care o voi achizitiona probabil prin Ianuarie sau daca gasesc in alta parte in Decembrie; pana atunci exersez cu simpla, oricum nu am ce cauta la aparat pana nu invatz rasnitza - prima rasnire am facut-o "pudra" si n-a iesit nimic.
 
Reply
#5
Am reusit azi sa achizitionez sita de dopio Maine dim. o pun in functiune; pe de Alta parte am calcat azi prima oara la Sarkis; si nu in ultimul Rand am achizitionat prima "scula" Ascaso - un pahar de test ))) revin cu amanunte...
 
Reply
#6
   

salutare

imi fac curaj pentru prima poza ,,,, imi place culoarea si uniformizarea,
este realizata cu Salvador cumparata azi de la Srks
este de departe cel mai reusit shot de pana acum si sper sa fie doar inceputul ( complicat de gasit o combinatie intre gradul de rasnire/ cantitate / forta tamper ) dar exersez, exersez, exersez,
aveti idee de unde as putea procura un picurator simplu pentru Gaggia? as vrea sa fac mai multe teste si mi-ar fi util...
Gaggia Pure / Sage the Smart Grinder Pro / VST 15g / Hario Mini Mill /
 
Reply
#7
Mag-pro.ro in CJ sau echipamentehoreca.ro in B. Filetul ar trebui sa fie comun.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#8
multumesc de informatii.......

speram sa ziceti ceva si de poza.......Huh
Gaggia Pure / Sage the Smart Grinder Pro / VST 15g / Hario Mini Mill /
 
Reply
#9
...poza nu spune mult Smile in final gustul e totul!
IMO: probabil este subextrasa, la flux prea mare, eventual cu ceva channeling;
culoarea (vedere de susSmile ar trebui sa fie mai putin... blonda, mai spre maro roscat, neuniforma, sugerand o suprafata cremoasa, uleioasa;
asta cu atat mai mult cu cat rata de extractie (brewing ratio - raport % intre masa in gr, uscata si lichida) e mai mare, mai spre ristretto;
Quote:complicat de gasit o combinatie intre gradul de rasnire/ cantitate / forta tamper
evident, nu vei gasi combinatia ideala modificand toti parametriiSmile
ramai pe o doza - potrivita pentru sita folosita - si modifica numai gradul de rasnire; foarte importanta este distributia macinaturii in sita, astfel ca 'tamparea' e o operatie ajutatoare distributiei, iar forta de tampare e nerelevanta;
dar, variind numai granulatia, toate celelalte - doza, distributie, tampare - trebuiesc mentinute cat se poate de consistente de la un shot la altul;
ajuns la un grind cu rezultate satisfacatoare in ceasca, poti experimenta modificand putin din doza, din temperatura (PID sau flush), eventual chiar din presiunea de extractie etc.
deocamdata - in cazul meu - consider esentiale cantarul, deci doza si distributia;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#10
Nu e neaparat sa fie subextras shot-ul. Un filmulet este mai edificator, insotit de toate tadele extractiei - cantitate de cafea, cantitatea shot-ului si cam atat la Pure...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#11
   

e prima poza deci sunt foarte dispus sa ascult diverse pareri/sfaturi

oricum sunt atat de fascinat de curgerea prin picurator ca efectiv ma uit ca b....... si uit sa cronometrez timpul pt a putea determina daca e sub/supra extractie....

gustul e gust, in sensul ca azi a indraznit si sotia sa ceara un espresso ( de obicei ii fac un capuccino/latte, ma rog cafea lunga cu lapte ) si n-a reusit sa-l bea pe tot, apreciind aroma dar taria o doboara

testul din pahar este executat cu o sita dubla, acceasi cafea Salvador si cu o tampare usoara ( simt ca depinde extractia si de taria cu care apas....)

(08-12-2012, 22:16)Lyvyoo Wrote: Nu e neaparat sa fie subextras shot-ul. Un filmulet este mai edificator, insotit de toate tadele extractiei - cantitate de cafea, cantitatea shot-ului si cam atat la Pure...

cu cantitatea de cafea am o variabila/necunoscuta la Hario, in sensul ca daca rasnesc pt o cafea este ok cantitatea din dreptul semnului. in schimb daca rasnesc pt doua portii m-i se pare ca e prea multa cafea daca ajung la semnul de 2, asa ca pun mai putina. din pacate nu am cantar si simturile mele sunt in formare...
am pus shotul de test si o ceasca si am oprit la 30 ml .... mie mi-a placut pt ca a iesit din mana mea........
o sa cronometrez durata extractiei si poate o sa si filmez...
intrebare - portafiltru botomless are o sita speciala sau se pot folosi sitele normale? merge doar pentru un espresso ? ( banuiesc dar mai bine intreb - am gasit pe siteul recomandat )
Gaggia Pure / Sage the Smart Grinder Pro / VST 15g / Hario Mini Mill /
 
Reply
#12
(08-12-2012, 22:21)Alec Scheul Wrote: cu cantitatea de cafea am o variabila/necunoscuta la Hario, in sensul ca daca rasnesc pt o cafea este ok cantitatea din dreptul semnului. in schimb daca rasnesc pt doua portii m-i se pare ca e prea multa cafea daca ajung la semnul de 2, asa ca pun mai putina. din pacate nu am cantar si simturile mele sunt in formare...

Nu te lua dupa semnele alea ca nu corespund. Cumpara-ti neaparat un cantar de 20-30 ron si cantareste cafeaua inainte de rasnire.
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#13
(08-12-2012, 23:18)sorin2505 Wrote:
(08-12-2012, 22:21)Alec Scheul Wrote: cu cantitatea de cafea am o variabila/necunoscuta la Hario, in sensul ca daca rasnesc pt o cafea este ok cantitatea din dreptul semnului. in schimb daca rasnesc pt doua portii m-i se pare ca e prea multa cafea daca ajung la semnul de 2, asa ca pun mai putina. din pacate nu am cantar si simturile mele sunt in formare...

Nu te lua dupa semnele alea ca nu corespund. Cumpara-ti neaparat un cantar de 20-30 ron si cantareste cafeaua inainte de rasnire.

vreo sugestie de unde as putea cumpara? ms
Gaggia Pure / Sage the Smart Grinder Pro / VST 15g / Hario Mini Mill /
 
Reply
#14
Eu am cumparat de pe Okazii cu 22 ron.
http://www.espressoman.ro/forum/showthre...07#pid1707
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#15
La portafiltru botomless merg toate sitele fara probleme. Ba chiar sunt unele site mai mari care se lovesc usor de fundul unui portafiltru normal si atunci se recomanda botomless.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#16
(08-12-2012, 23:58)Lyvyoo Wrote: La portafiltru botomless merg toate sitele fara probleme. Ba chiar sunt unele site mai mari care se lovesc usor de fundul unui portafiltru normal si atunci se recomanda botomless.

aha...vroiam un picurator simplu pt. teste dar cred ca ar merge mai bine un botomless..... pot testa in voie .... ms de lamuriri

m-am uitat prin forum si nu am gasit vreun topic dedicat G Pure, exista cumva? asa, de informare....
Gaggia Pure / Sage the Smart Grinder Pro / VST 15g / Hario Mini Mill /
 
Reply
#17
Nu..poti sa-l faci in sectiunea espressoare
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#18
l-as face dar cred ca sunt cam singurul cu astfel de aparat, ceilalti joaca in alta liga.........))))
Gaggia Pure / Sage the Smart Grinder Pro / VST 15g / Hario Mini Mill /
 
Reply
#19
Nu esti singurul, mai sunt destui care au Pure Wink
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#20
am espressorul de 2 saptamani si deja ma gandesc la cum sa-mi iau diverse chestii....bottomless, pitch,PID, am citit si de schimbare teava abur.......... i-am innebunit efectiv pe toti, familie, colegi, prieteni, non stop vb despre cafea
asa se manifesta de obicei aceasta ;boala; ?
gandul imi zboara la o rasnita electro da ma tem ca daca o sa am, o sa rasnesc si testez intruna..... ufff
Gaggia Pure / Sage the Smart Grinder Pro / VST 15g / Hario Mini Mill /
 
Reply
#21
Alec, din ce oras esti? Am eu un picurator simplu si daca tot e luna cadourilor iar eu nu il folosesc, ti-l fac cadou Smile
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#22
(09-12-2012, 00:26)zuluafonu Wrote: Alec, din ce oras esti? Am eu un picurator simplu si daca tot e luna cadourilor iar eu nu il folosesc, ti-l fac cadou Smile

din Bucuresti.... ma gandeam sa-l comand la CJ sa mi-l aduca un coleg, dar asa........ daca m-a vazut Mosu....... sunt incantat
Gaggia Pure / Sage the Smart Grinder Pro / VST 15g / Hario Mini Mill /
 
Reply
#23
Alec, ti-am trimis PM.
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#24
Daca ai ceva intrebari la Gaggia Pure, nu ezita sa intrebi.
Eu personal sunt in aceeasi barca cu tine, hario mini si saeco nina, si te inteleg.
La interior Saeco Nina este 100% Gaggia Pure sau Color.
 
Reply
#25
(09-12-2012, 12:32)astinga Wrote: Daca ai ceva intrebari la Gaggia Pure, nu ezita sa intrebi.
Eu personal sunt in aceeasi barca cu tine, hario mini si saeco nina, si te inteleg.
La interior Saeco Nina este 100% Gaggia Pure sau Color.

multumesc de disponibilitate, citind din ce in ce mai mult imi vin in cap din ce in ce mai multe intrebari..... dar sunt atat de incepator incat as vrea sa mai capat experienta la nivelul minim si ulterior sa-mi doresc un upgrade de rasnita/espressor...
pe moment sunt multumit de extractie in sensul ca totul decurge bine si bem o cafea buna atat ca aspect cat si ca gust - un aspect fff important este ca ma sustine sotia, fiind incantata de ceea ce serveste dimineata ( sustine ca azi a baut cel mai bun capuccino )
apropo - laptele pt capuccino este altfel decat cel pt latte ? sau difera doar proportiile ?
am mai vazut ca unele aparate au doua tipuri de tevi, una mai lunguiata de abur si inca una cu o maciulie in cap... la ce se folosesc?
Gaggia Pure / Sage the Smart Grinder Pro / VST 15g / Hario Mini Mill /
 
Reply
#26
(09-12-2012, 13:14)Alec Scheul Wrote:
(09-12-2012, 12:32)astinga Wrote: Daca ai ceva intrebari la Gaggia Pure, nu ezita sa intrebi.
Eu personal sunt in aceeasi barca cu tine, hario mini si saeco nina, si te inteleg.
La interior Saeco Nina este 100% Gaggia Pure sau Color.

...
apropo - laptele pt capuccino este altfel decat cel pt latte ? sau difera doar proportiile ?
am mai vazut ca unele aparate au doua tipuri de tevi, una mai lunguiata de abur si inca una cu o maciulie in cap... la ce se folosesc?

Exista diferenta intre lapte pt cele doua bauturi atat ca proportie cat si ca frotare.
Citeste http://www.espressoman.ro/forum/showthread.php?tid=38

Exista doua tipuri de tevi:
- una care baga aer singura in lapte (ce ai si tu la aparat). Daca folosesti primul plastic, bagi teava in lapte si ai grija sa nu dea in fiert.
- si cea gen teava profi ( rancilio silva) la care tu pui aer in lapte. Aici e o intreaga tehnica.

Eu personal, la recomandarea celor de pe forum, am scos primul plastic, si obtin un lapte cremos pt. capuccino, pt. latte inca nu m-am perfectionat.
 
Reply
#27
Alec Scheul, rugamintea mea ar fi sa pui in general intrebarile pe topicurile dedicate sau sa creezi altele noi, caci altfel, in viitor, userii interesati vor gasi foarte greu o anumita informatie care le-ar fi si lor de folos. De exemplu, despre tehnica latte art poti posta in topicul indicat de astinga, despre inlocuirea tevii de abur poti posta in topicul despre teava de Rancilio Silvia si tot asa. La fel si despre Gaggia Pure - daca vorbim despre o particularitate a aparatului poti deschide un topic nou oricand, insa daca vorbim de lucruri generale (ex. "nu imi iese espresso-ul pe Pure") se poate posta intr-un topic in care se vorbeste despre tehnica espresso, caci procedura si cauzele sunt comune tuturor, nu numai celor cu Pure.

Topicurile acestea de prezentare trebuie sa ramana un loc de expunere a sculelor din dotare, si mai putin de rezolvare a problemelor.

Eu tin la organizare pe acest forum pentru ca avem deja experienta frumosului topic de pe Softpedia, In cautarea espresso-ului perfect, unde sunt extrem de multe informatii folositoare, insa puse la gramada intr-un singur topic.

Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#28
(09-12-2012, 15:01)Lyvyoo Wrote: Alec Scheul, rugamintea mea ar fi sa pui in general intrebarile pe topicurile dedicate sau sa creezi altele noi, caci altfel, in viitor, userii interesati vor gasi foarte greu o anumita informatie care le-ar fi si lor de folos. Topicurile acestea de prezentare trebuie sa ramana un loc de expunere a sculelor din dotare, si mai putin de rezolvare a problemelor.

este in regula, te rog sa tii cont ca sunt incepator si in ale cafelei si in forum, o sa am grija sa ma introduc in topicurile specifice...
Gaggia Pure / Sage the Smart Grinder Pro / VST 15g / Hario Mini Mill /
 
Reply
#29
Eee...nicio problema Smile Ziceam asa pentru viitor ca sa stii, sa poata si ceilalti useri sa beneficieze din plin de discutiile de pe forum.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#30
(09-12-2012, 15:51)Lyvyoo Wrote: Eee...nicio problema Smile Ziceam asa pentru viitor ca sa stii, sa poata si ceilalti useri sa beneficieze din plin de discutiile de pe forum.

dupa multi ani mi-am descoperit o pasiune, incat sunt ffff emotionat si dornic sa absorb sute/mii de informatii si daca se poate toate deodata...
e normala logica structurarii forumului si ma voi canaliza pe topicuri cat mai concrete...Undecided
Gaggia Pure / Sage the Smart Grinder Pro / VST 15g / Hario Mini Mill /
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)