• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


salutare

#1
Ma numesc Tudor si, cum scrie si in profil, sunt din Timisoara.
 
Din pacate am descoperit aceasta comunitate doar dupa ce mi-am facut prima dotare pentru a prepara o cafea cat de cat decenta.
1.Zic ,,prima dotare'' pentru ca a fost facuta dupa ce m-am documentat pe viteza pornind de la ce am descoperit ulterior ca fiind orori ale domeniului. Astfel am luat cam ce am considerat adecvat pentru felul de utilizare avut in vedere si mai mult dupa logica mea.
2.Zic ,,din pacate'' pentru ca poate nu faceam unele alegeri ....dar oricum nu cred ca am gresit extrem de mult.
Adica am incercat sa iau un aparat pentru espresso cat mai in regula tinand cont de bugetul avut, cateva accesorii si cafea corecte. Nu sunt impacat in momentul de fata cu ideea de a folosi aparatul si pentru prepararea componentei din lapte asa ca am luat un element separat. Poate nu e bine, dar pare mai practic - stiu ca nu asta ar trebui sa primeze, dar cred ca in randurile urmatoare veti gasi ca am o scuza.
 
 
Acum vine partea ciudatica  Smile   :
 
Probabil ca sunt singurul de pe acest forum care nu a consumat si nu va consuma cafea. Dotarea am facut-o pentru ca am in plan o extindere a uneia dintre activitatile mele unde voi interactiona cu clientul ceva mai mult. Astfel ca am dorit sa pot oferi o cafea din partea casei cat de cat corecta. Nu stiu daca e in regula sau nu, mai ales avand in vedere mentalul colectiv, dar asa a fost si este planul. Vreau sa invat sa fac o extractie decenta cu un rezultat multumitor. Evident ca in perioada care urmeaza - de teste si invatare - voi gusta si eu impreuna cu unii ,,cobai'' consumatori, dar este putin probabil sa ajung un consumator......cred. Voi incerca sa arunc cat mai putina cafea ce pare a fi de calitate dupa nasul meu de nespecialist. Sper doar sa fiu destul de critic pentru a reusi sa obtin ceva bun desi nu am in preajma fini cunoscatori care sa ma ajute in degustare dupa ce trec de un anumit nivel (evolutie care sper sa se intample). 
 
Am vazut ca multi membri sunt doxa pe domeniu si reusesc lucruri spectaculoase, ca sa nu mai vorbim ce dotari extrem de serioase sunt detinute. E clar ca in cazul meu nu se va putea ajunge la asa ceva - probabil principala cauza fiind lipsa consumului Smile
 
 
Oricum ma bucura faptul ca exista asa o cumunitate puternica (cel putin asa o percep eu) si foarte prietenoasa cu impartasirea de informatii. Voi continua sa citesc si sa ma pregatesc teoretic si apreciez orice sfat primit din partea comunitatii !
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#2
Bun venit Tudor,

Totusi, despre ce aparat e vorba? POate sunt deja informatii in forum despre cum poate fi modificat sau macar strunit cat de cat sa scoata un shot acceptabil.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
Tudor , 
bine ai venit pe forum ! 

Si totusi care este dotarea ! 

Nu esti singurul care nu a consumat cafea . 
Timp de 50 de ani nici eu nu am simtit vreo placere in momentele in care , foarte rar , ma intersectam cu acest produs . 
Consumam pe atunci 3 poate 4 cafele intr-un an si asta in situatii in care era jenant sa refuz . Chiar am ajuns la spital dupa ce am consumat ,  la un protocol , o ceasca cu un lichid caruia gazdele i-au spus cafea ! 
Totul s-a schimbat radical de cand am descoperit cafeaua proaspata si gustul pe care aceasta il poate avea atunci cand este preparata corect .
Daca esti aici s-ar putea sa o " pățești " si tu !  Big Grin
LaMarzocco GS/3-AV
K30 Vario
Kinu M68
Hottop P
 
Reply
#4
Multumesc de primire Smile

da, s-ar putea desi nu cred....efectiv am 0 cafea bauta pana in momentul de fata
si scopul e sa scot un rezultat bun pentru altii - dar cine-stie ce gust descopar si eu Big Grin

si da, m-am luat cu prezentarea si am uitat sa trec dotarea.

la aparat am luat un lelit 41tem
la rasnita, considerand ca la volumul foarte redus merge si una ieftina, am mers pe un melitta molino - evident acum second-thoughts Smile
si dupa mintea mea am luat si un melitta cremio din dorinta de a nu ma complica si avand in vedere noutatea absoluta a domeniului care poate fi intimidanta
la capitolul accesorii am luat probabil tot ce era de luat.....lipseste poate doar o lingura-cantar ca sa fiu un geek total in ochii apropiatilor Smile
Probabil ca faptul ca nu am protafiltrul fara fund sau cel cu un singur cap tot la minusuri ar intra.
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#5
(03-10-2015, 23:33)TudorB Wrote: da, s-ar putea desi nu cred....efectiv am 0 cafea bauta pana in momentul de fata
si scopul e sa scot un rezultat bun pentru altii - dar cine-stie ce gust descopar si eu Big Grin

Nimic grav , esti recuperabil ! Big Grin

la aparat am luat un lelit 41tem

Un aparat decent , usor de manevrat , un ciclu scurt de invatare , rezultate bune.


la rasnita, considerand ca la volumul foarte redus merge si una ieftina, am mers pe un melitta molino

Ei aici nu ai ales varianta câștigătoare !
Daca vei prepara un volum redus de cafele nu insemna ca se poate utiliza o rasnita ieftina pentru rezultate bune si , prin analogie la cele de mai sus , ne trebuie o rasnita scumpa pentru un numar mai mare de cafele reusite.
Volumul de cafele preparate nu are legatura cu pretul echipamentelor . Calitatea din ceasca da ! 
Va fi greu daca nu chiar imposibil sa scoti un rezultat macar satisfăcător din expresor fara o rasnita buna . 
Gasesti pe forum o multime de sugestii la preturi accesibile.



- evident acum second-thoughts Smile
si dupa mintea mea am luat si un melitta cremio din dorinta de a nu ma complica si avand in vedere noutatea absoluta a domeniului care poate fi intimidanta

Fara cafea proaspat prajita si rasnita pe loc , in momentul prepararii , nu vei avea rezultatele asteptate chiar daca vei folosi si o rasnita super scumpa.
RASNITA SI CAFEAUA PROASPATA reprezinta un MUST HAVE 


la capitolul accesorii am luat probabil tot ce era de luat.....lipseste poate doar o lingura-cantar ca sa fiu un geek total in ochii apropiatilor Smile

Probabil ca faptul ca nu am protafiltrul fara fund sau cel cu un singur cap tot la minusuri ar intra.

Cantar da , restul de accesorii mai poate astepta .
Un greek total va impresiona prin rezultatele obtinute iar la acestea contribuie : 
rasnita , expresorul , cafeua proaspata si manopera utilizatorului ! ( nu întâmplator am pus rasnita prima ) 

De acum ,
extractii reusite ! 
LaMarzocco GS/3-AV
K30 Vario
Kinu M68
Hottop P
 
Reply
#6
Multumesc de sfaturi !

La rasnita nu m-am gandit ca e neaparat calitatea in functie de pret, ci m-am gandit ca rasnitele mai scumpe sunt scumpe si pentru faptul ca sunt facute sa reziste la un trafic mai intens, ceea ce e un lucru improbabil la mine - vorbim de 5-6 cafele pe saptamana in prima faza cu posibilitatea maxima de a se dubla treaba in urmatorul an ...si cam atat. (evident cu speranta ca eu sa nu ajung consumator)
Oricum saptamana asta probabil ca vom corecta handicapul la acest capitol.....ramanand manopera singurul neajuns Big Grin Bine ca nu am gafat la aparat....ca o gafa de 240 Ron nu e chiar imensa. Probabil ca la alte tipuri de preparare a cafelei e ok rasnita asta si o pot folosi chiar cu acest scop.

Ziceam de lingura pentru ca am vazut ca sunt si pe undeva par logice, dar am cantare normale. Am 2 - unul mai maricel cu 0.01g precizie si unul mai mic cu 0.001g - asa zic ei Smile


La cafea stiu ca trebuie proaspata prajita....m-am dotat pentru testele ce urmeaza cu circa 1.5 kg - diferite varietati.
Melitta Cremio e aparat de lucrat laptele, nu e cafea Smile
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#7
Nu iti recomand lingura cantar. A mea cel putin, trebuie sa stea fix, orizontal si in ea sa pui cafeaua. Daca vrei sa iei cu ea cafea din borcan, si sa-i vezi greutatea, precizia scade cat sa o faca nerecomandabila in espresso. Concluzia, cantarul fiind aparat de masura, trebuie sa aiba o pozitie fixa, orizontala. Daca sunt modele care dau rezultate si altfel, as fi interesat.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#8
si eu m-am gandit fix la asta: miscarea denatureaza cantarirea asa ca, cel mai bine cantaresc traditional.
mai ales ca precizia de 0.001 e peste ce am vazut ca ar avea lingurile (cel putin cele pe care le-am vazut eu).

presupun ca se poate cu putin studiu folosirea aceleasi linguri normale cu aceeasi granulatie a rasnirii pentru a obtine catitati egale in mod constant si astfel a nu fi nevoita folosirea cantarului non-stop. Voi face teste si ma voi edifica.
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#9
(04-10-2015, 11:37)TudorB Wrote: ......,
presupun ca se poate cu putin studiu folosirea aceleasi linguri normale cu aceeasi granulatie a rasnirii pentru a obtine catitati egale in mod constant si astfel a nu fi nevoita folosirea cantarului non-stop. Voi face teste si ma voi edifica.

Nu intotdeauna !

Boabele din diferite soiuri au densitati diferite si , implicit , acelasi volum de macinatura poate avea o greutate mai mare sau mai mica .
Acelasi soi , dar prajit diferit va avea greutăți diferite pentru acelasi volum . Boabele prajite light (city) sunt mai grele decat cele prajite dark ( full city sau peste).
O abatere de un gram in plus sau in minus poate face diferenta intre o extractie perfecta sau una cu problema de sub sau supraextractie .
Concluzie , cântărirea  este sfânta si nici nu este o operațiune dificila .
LaMarzocco GS/3-AV
K30 Vario
Kinu M68
Hottop P
 
Reply
#10
ma gandeam eu ca sunt sigur mai multe variable decat puteam eu ca incepator sa cuprind mental.

bun, multumesc, m-ai scutit de o testare inutila. Smile
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#11
Am eu o lingura cantar din aia... ce sa zic, e cam incomod de lucrat cu ea. Ia-ti un cantar din asta

[Image: cantar-electronic-digital-bijuterii-cu-d...normal.jpg]
(nici nu e asa scump ca lingura) si va face fata cu brio.
Lelit PL41TEM + Mazzer SJ + Porlex Hall + Lelit Tamper Inox PL100 + Tamper Dinamometric Concept Art 57,5 mm
 
Reply
#12
multumesc pentru recomandare, dar cum am zis am deja 2 cantare Smile
astept sa vad cum se comporta la felul in care am de gand sa lucrez si apoi vad daca e nevoie de altceva.
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#13
Ca tot ai doua cantare, si ca tot observ ca aici pe forum se recomanda cantarul ala minune de cantareste bijuterii eu as indrazni sa NU recomand acel cantar din minim trei motive:
- il poti folosi pentru bijuterii, alte chestii minuscule si cafea dar nu si la altceva
- este prea mic si cam incomod in utilizare
- este urat cu spume

Unul de genu acesta 
[Image: EKS-006%20blue-1-500x500.jpg]
[Image: e-img192040_21062013105153_1.jpg]
este mai mult decat suficient si poate fi folosit pentru orice in bucatarie(max 5kg). Daca este acoperit integral cu sticla deasupra(ca cel din poza) este si foarte usor de curatat cu o laveta si nu ajunge murdarie de niciun fel la componente,butoane,etc...

My two cents Wink
 
Reply
#14
Am si din ala, dar precizia lasa de dorit.

[Image: 20151005_101353.jpg]

[Image: 20151005_101345.jpg]        

 
[Image: 20151005_101403.jpg]
Lelit PL41TEM + Mazzer SJ + Porlex Hall + Lelit Tamper Inox PL100 + Tamper Dinamometric Concept Art 57,5 mm
 
Reply
#15
Precizia este de 1g si in cazul meu, nu lasa de dorit, sunt foarte multumit. De cele mai multe ori, imi place sa experimentez gusturi diferite la cafa de dimineata iar, atunci cand folosesc cantarul, acel 1g, ma poate ajuta in acest sens Wink
 
Reply
#16
iti zic sincer mie cel de bijou mi-a facut cel mai mult cu ochiul Smile iar primul dezavantaj pe care il vezi tu eu nu il consider ca fiind dezavantaj: l-am luat strict pentru cafea si nu ma intereseaza sa fie polivalent. Cat despre aspect nu-l consider esential la treaba asta.

Singurul care poate voi descoperi ca ai dreptate e cel de-al doilea: dificultatea in utilizare. Oricum mi-a promis cineva unul mai smecherut - in sensul ca are capacitatea maxima mai mare - si daca imi va placea la utilizare mai mult decat cel pe care il am acum probabil ca voi incerca sa-l pasez cuiva pe asta mai mic.
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#17
Nu e de neglijat nici Hario, singurul la care ramane afisata masuraoarea atat cat iti trebuie. La restul e posibil sa iti dispara valoarea - sitei de exemplu, pana cand macini cafeaua. E mai scump, dar poti cantari cu tot cu portafiltru (desi dupa 200g precizia scade la 0.5g si dupa 500g la 1g).
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#18
Mai bine îți iei un vario, memorezi timpul de măcinare și ochiometric e arhisuficient. La ce îți trebuie ție e mai mult decât suficient și mai ai și o rasnita destul de bunicica.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#19
cum ziceam: am deja 2 cantare Smile
nu mai iau altele pana nu vad cu cat talent ma misc cu astea

rasnita o schimb ...de fapt adaug alta ca sigur ii gasesc un rost si la asta mai slabuta.....dar prefer sa nu platesc automatizari sau dotari pe care nu le voi folosi. Ma intereseaza rasnirea si atat, in rest foarte lenes nu-s (cred Smile ) si nici nu voi fi presat de timp la preparare.

recunosc: abia astept sa ma ,,jucaresc'' cu ele
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#20
Vad ca a aparut la vanzare un Quamar T80 la noi la bursa. Ar fi demna de luat in seama...
Lelit PL41TEM + Mazzer SJ + Porlex Hall + Lelit Tamper Inox PL100 + Tamper Dinamometric Concept Art 57,5 mm
 
Reply
#21
am vazut anuntul, dar ca incepator sunt inca putin ca o femeie (a nu se supara colegele de forum daca exista sau oricine s-ar simti lezat de putin umor de ,,taran'') si ma uit si la aspect....si m-am gandit ca daca totul e nou sa merg pe nou

plus ca fiind la inceput nu stiu daca voi putea aprecia calitatile unui produs profesional cu adevarat din cauza ca s-ar putea ca dezavantajele unui astfel de produs sa-mi ia ochii.
las produsul cuiva mai in tema care poate ,,scoate untul'' din rasnita respectiva.
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#22
Vad ca esti infocat rau de tot, daca iti vine 62T-ul pana sa dai 41TEM-ul, poate pui cateva comparatii pe forum.
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, cosuri 7-14-17-21g  La Marzocco Strada, accesorii Concept Art, Gene CBR 101.
 
Reply
#23
(17-10-2015, 10:41)Mariano Wrote: Vad ca esti infocat rau de tot, daca iti vine 62T-ul pana sa dai 41TEM-ul, poate pui niste comparatii pe forum.

nu stiu cat sunt de infocat sau nu, cred ca e doar ce ti-am zis...dragostea de produs....fiindca rational pentru situatia mea nu vad argument.

nu vine 62T-ul decat cel mai devreme peste 2 saptamani din cate am inteles....plus ca 41TEM-ul trebuie sa plece nou si nu folosit asa ca nu va parasi nici macar cutia de transport....oricum comparatiile nu cred ca sunt necesare intre aceste 2 modele....e clara diferenta de clasa in favoarea 62-ului
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#24
corect ce scrii, dar la gust se merita o comparatie, avand in vedere diferenta enorma de pet.
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, cosuri 7-14-17-21g  La Marzocco Strada, accesorii Concept Art, Gene CBR 101.
 
Reply
#25
(17-10-2015, 10:59)Mariano Wrote: corect ce scrii, dar la gust se merita o comparatie, avand in vedere diferenta enorma de pet.

cred ca poti obtine acelasi gust Smile dar cred urmatorul aspect ca fiind relevant : la 41 e prin noroc chior din an in pasti pe cand la 62 (mai ales cu tuning-ul de termometru ) poate fi o constanta.
in rest diferenta e mare sau mica in functie de repere si durate temporale analizate
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#26
(17-10-2015, 10:32)TudorB Wrote: ...pur si simplu de acolo imi iau cam tot ce e masinarie / electronica. Asta fac de foarte demult....
nici nu ma uit prin tara cand caut ceva.... nu am avut niciodata probleme cu produsele de afara si de aceea am ramas asa dupa ce multe produse nici macar nu le-am gasit in Romania. Recunosc, am prieteni care ma ajuta la treaba asta si pentru mine e foarte comod asa....si cum ti-am mai zis niciodata nu m-au interesat garantiile dupa ce am avut de-a face, pe parcursul vietii, cu reparatii facute in garantie. Orice achizitie e hit or miss in viata asta oricat de mult te agiti (si nu doar in ceea ce priveste fiabilitatea/calitatea)....cel putin asta am constat eu pe pielea mea si acum sunt foarte linistit la capitolul asta.
...

Imi place cum gandesti... parca ai fi eu Big Grin

Mai putin la partea financiara Tongue
 
Reply
#27
Da Tudor, din nou ai dreptate, in Constanta este un singur bar unde sunt doi tineri care au investit 100.000E  in scule si scot un espresso de vis, de fiecare data.
Scuze Lyvyoo de postarile pe langa....
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, cosuri 7-14-17-21g  La Marzocco Strada, accesorii Concept Art, Gene CBR 101.
 
Reply
#28
(17-10-2015, 10:59)Mariano Wrote: corect ce scrii, dar la gust se merita o comparatie, avand in vedere diferenta enorma de pet.

Am fost in aceeasi situatie ! 

In 2012 abia imi venise Lelit-ul din Italia si am comandat in Romania Expobar-ul .
Daca exista preocupare si atentie la detalii se vor simti si diferentele .
Stabilitatea termica , in timpul unei extractii , este un factor important in caracteristicile de gust ale shotului. 

Am Lelit-ul la birou si , obisnuit cu gustul de acasa , nu prea mai beau cafea la birou .
Sa nu se inteleaga ca la birou cafeaua este rea si acasa este buna , nu , sunt doar complet difrite .
Cand am adus cafea de acasa , prajita pentru VBM ( la fel ca pentru Expobar ), colegii remarcau ca iese prea acra . In plus , la birou nu prea reusesc sa deslusesc nuantele mai discrete , cafeaua fiind doar mai ciocolatie cu nuante mai dulcege sau mai amarui , mai puternic sau mai slab acida , cu gust mai de alune sau nuci . Nuantele mai florale sau mai fructate sunt inglobate si acoperite de caracteristicile de ansamblu ale cafelei de o origine sau alta .
In plus , pentru un consumator de combinatii cu lapte este o mare diferenta intre SBDU si un HX .

Succes !
LaMarzocco GS/3-AV
K30 Vario
Kinu M68
Hottop P
 
Reply
#29
Merci Radu, asa da comparatie. M-ai lasat fara cuvinte. Asta inseamna ca, ce-i sub 1000E, sunt defapt jucarii.
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, cosuri 7-14-17-21g  La Marzocco Strada, accesorii Concept Art, Gene CBR 101.
 
Reply
#30
Daca ai si gustul lui Radu Wink
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)