• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


rasnita universala

#1
Quote:... desi e greu de crezut, vad din review-uri ca M47 de la Kinu multumeste multi (fosti) utilizatori de electrice. Dar e manuala. ...

stau si eu probabil nauc, lovit de un semn de mirare, in fata unei opinii tot mai manifeste in forum: ubicuitatea rasnitelor manuale!
performantele acestora sunt declarate ca superioare sau egale rasnitelor profesionale high-end de 10-15 ori mai scumpe... inacceptabili dinozauri electrici pentru bucatariile noastre mici si pentru buzunarele noastre dezumflate...
lipsesc termenii de comparatie, lipsesc argumentele tehnice de detaliu, totul se reduce la acel 'mie imi place'
o rasnita manuala a devenit mai comoda in exploatare decat una electrica!
si nu reusesc sa inteleg cum se accepta ideea unei superioritati in calitatea macinaturii, fara sa se tina cont ca aceasta calitate rezulta in principal din cea a mecanismului de macinare; care este aftermarket; in conditiile in care nu exista rezultate de test pentru mecanismele folosite; cu atat mai putin in timpul lucrului! si nici rezultate de test extractie;

imi defileaza prin fata, o avalansa de ziceri din forum:
Quote:... Kinu sunt practic indestructibile.

sigur, realizat din metal, containerul cutitelor - cilindrul si axul - este robust, gata sa supravietuiasca oricator cumparatori succesivi entuziasti... dar rasnita macina cu niste cutite, care se uzeaza si nu-s indestructibile!
 
Quote:... Mi-as lua un Kinu pentru o perioada indelungata ...
Quote:Sunt fericitul posesor al unei rasnite Kinu M38 ... am ramas uimit de uniformitatea macinaturii si de cat de fin poate macina.

probabil si mai fin macina o rasnita cu elice; dar sigur, nu atat de uniform; as vrea sa pot vedea/simti si eu uniformitatea unei rasniri...
 
Quote:dupa atata lectura despre rasnite si atatea laude la adresa Kinu, de'acu stau pe ganduri ...
Quote:... Salvarea a venit de la Kinu M47 ...

 
Quote:...ce recomandari ati avea pt un buget de 6000-7000. Bugetul este oarecum flexibil pentru ca vreau sa imi cumpar ceva de calitate ...

sfaturi:
Quote:mie îmi place kinu 47 e manuala, scoate macinatura bună te încadrezi și cu banii
Quote:...Si eu as merge pe expobar brewtus IV + Kinu M47, e configuratia mea actuala de care sunt foarte multumit
Quote:... am testat rasnitele amintite de tine si am ramas cu m47 pt gust si usurinta in utilizare, curatare
 
Quote:...Cu manuala sta linistit 10 ani ... sa ridice mana careva care are o electrica care i-a mers 10 ani fara nici o interventie

dual boiler si 10 ani de invartit la manivela, fara sa te uiti in jur... in cautarea espresso-ului perfect...
noroc ca forumul nu are inca varsta respectiva; imi imaginez o intalnire de-a espressomanilor, toti cu 10 ani mai batrani si invartind la cate o manuala [Image: smile.gif]
 
Quote:ma mira totusi ca se recomanda espressor ~5500 lei si rasnita de 700 lei. oare n-ar castiga daca s-ar balansa putin preturile?
eventual sa gaseasca un espressor la 5900 si sa ia un porlex second cu 100 ca sa se incadreze in cei 6000 [Image: smile.gif]
cui prodest?
Quote:... si rasnita cat mai buna de restul de bani. Poti sa ai in vedere calitatea macinaturii la Kinu este echivalenta cu cea a rasnitelor electrice din gama 500 euro ...
iar e vorba de suveranul gust in ceasca?
Quote:si bezzera strega + kinu 47 e o varianta. legat de rasnita sunt si eu sustinator kinu. gust bun in ceasca, constanta, usor de curatat, practic 0 retentie. si macap am avut si e ok dar cel putin dublu la pret.
nu, nu e o varianta! opinia mea... pe care o strig din ceasca [Image: smile.gif]

 
Quote:... vezi cum faci o schimbare in teren si infiltrezi un Kinu in loc de Hario. Ar trebui sa fii aranjat pt o perioada de ani de zile

...un coleg sa fie indemnat a da la manivela ani de zile? [Image: smile.gif]
cand ani la randul in acest forum si in toate celelalte din lumea asta, parerile majoritare sunt ca rasnita se considera a fi mai importanta decat masina espresso in reusita unei extractii espresso?!
si ca, de obicei cand ai in vedere o investitie in echipamente espresso, trebuie sa consideri o rasnita a carui pret (care, in cazurile fericite, reflecta calitatile sale) se ridica la macar jumatate din cel al masinii espresso...

bun, membrii ai forumului, cu vechime si experienta in utilizarea unor rasnite profesionale, au declarat, in baza testelor de gust (personal) ca rasnitele Kinu se ridica si chiar depasesc multe rasnite profesionale (nb. toate rasnitele profesionale sunt cu actionare electrica, raman pentru trecut sau viitor cele cu...abur, gaze, sau aer comprimat - nu ma gandesc la energii alternative [Image: smile.gif] )

si eu, cand mi-am "intins" bine buzunarele la o masina cu grup E61, n-am mai ramas cu bani destui pentru o rasnita gen Vario (la moda atunci pe forum...si Kinu inca nu era) si am recurs la BB005, cu dantura conica de 48mm, dar care avea defectul (pe vremea aceea toate rasnitele erau 'cautate' de plastic inauntru, care suna foarte urat; si mai suna si azi) ca avea montura cutitului fix in ABS;
nu mai tin minte daca acea rasnita, cu plasticaraia respectiva imi dadea (subconstient) un sentiment de vinovatie si nici nu stiu, nici macar acum, daca era mai rea "in ceasca" decat actuala Macap M7;
dar printre marile ei calitati a ramas acea de a ma fi scutit sa dau la manivela [Image: smile.gif]
si mai facea si, multumitor de precis, dozare OD; mereu umpleam hopper-ul, iar la sfarsit de sesiune intorceam rasnita cu capul in jos si-i goleam restul, inclusiv din camera de intrare; rasnita avea 4 Kg;

pentru mine, paralela dintre cele 2 rasnite - BB005 si Macap - mi-a aratat nu diferenta intre cutite conice si plane (care, BTW, exista, adica cel putin eu cred in ea) ci diferenta intre un motor de 600W si altul de 100W; nici nu ma gandesc la muschi si demultiplicatoare...
e vorba de 2 ipostaze in care am facut o diferenta in curgere, evidenta:
- in lucrul cu hopper-ul plin si cel in single dose: la M7 diferenta e minima, dar exista, in timp ce la BB005 era dramatica; diferenta de debit era atat de mare incat nu puteam mentine aceeasi setare de macinatura pentru ultimul shot daca era cu hopper-ul in golire;
- in lucrul cu boabe de diferite densitati si marimi: la M7 chiar nu simt nici o diferenta, mai ales cand lucrez cu ceva presiune verticala pe boabe; la BB005 diferenta era dramatica: daca ramaneam la aceeasi setare de finete macinatura (si era o setare stepless, cu reglaj de surub melc pe coroana monturii cutitului exterior!) care era OK pentru o Yirga, la o Kenya Fancy AAA (asa-i zicea, era de la Semiramis si era atunci, o ...nebunie!) de ex., aveam un shot ratat, la un debit de 3-5 ml/sec...
ok, interveneam in doza, stricam "sweet spot"-ul rasnitei si eram cat de cat ok;

si nu erau probleme de distributie (macinatura in cos PF)

sigur, aceste diferente, ca si diferentele de densitate bob la sortimente sau/si prajiri diferite, se simt la manivela unei manuale, cum spunea cineva;
si asta poate duce la o interactiune parasenzoriala intre truditorul cu rasnita manuala si obiectul muncii, dar pana la urma reusita extractiei - dial-in-ul rasnitei - nu-l faci la o manuala invartind mai repede sau mai incet... tot curgerea si gustul din ceasca iti dau masura...pentru a interveni in reglajul de finete a macinaturii;

acum, lucrez cu M7 cu doser si am la sfarsit de sesiune, o pierdere de 0,2-0,3g la 100g, din care retentia e si mai putin;
si asta, cu o singura interventie imediat dupa terminarea rasnirii, cand inca macinatura e in doser: (1) periere in camera de iesire care e foarte larga, (2) un puls motor, (3)din nou periere in camera de iesire si (4) suflare dinspre intrare boabe - motor pornit - cu para Giottos - total, 10-15 sec;

ceea ce mi-a sustinut si imi sustine convingerea ca pentru a ajunge la acel... espresso perfect, trebuie sa ai o rasnita foarte buna!
si asta se traduce in zilele noastre inca prin rasnita profesionala, de utilizare in mediul comercial!
pe care multi din cei ce ar trebui sa o considere, o resping pe motive de dimensiune in bucataria prea mica, de sotie, sau de retentie, retinere, sau ce-o fi...
 

 
Quote:... In contrast cu orice studiu, fie acesta realizat in cel mai profesionist mod, opiniile utilizatorilor vor fi cele care ii vor ghida pe ceilalți potențiali clienți in luarea unei decizii de achiziție. ...

orice compromis in interes personal, ramane acceptabil atata timp cat nu are un impact asupra comunitatii;
modul de manifestare in forum - publicarea de informatii/opinii/etc. - are totdeauna un potential impact asupra celor din comunitate; dar mai exista experienta si capacitatea de discernamant a fiecaruia;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#2
http://44l70k3itfh61moest3kesmq.wpengine...700w_0.jpg peste 10 ani
Cunill tauro, Philips Saeco 8323, French press, Aeropress, Hario mini
 
Reply
#3
Probabil asta ar fi solutia dar cu un pret ceva mai uman....http://lynweber.com/product/eg-1/

sau despre cum aplicam "focul grecesc" in tehnologia actuala...
Bezzera Strega Top / La Pavoni Expo 2015 / MK Vario Home / Kinu M47 , M68 / ECM S64 (Titanium) / accesories IMS , Motta , Richard , Bezzera / Concept Art Dynamo / Gene CBR 101 / aeropress / frenchpress Bodum ...
 
Reply
#4
(11-10-2016, 00:01)Levo Wrote: Probabil asta ar fi solutia dar cu un pret ceva mai uman....http://lynweber.com/product/eg-1/

suntem off-topic oricum: Versalab M3/mod Versalab-Titus Grinders, LWW EG-1, dar mai ales (in opinia mea) varietatile de Kafatek Monolith  (Seattle, USA) conic si plan raspund unei cereri observate de specialistii domeniului: rasnita de casa high-end, cu performante cel putin egale celor mai bune profesionale, dar de dimensiuni mult mai mici si destinate utilizarii preferentiale de rasnire acasa: single-dosing; dar cu utilizare in mediul barista - comercial sau acasa; in general un mediu ezoteric, sau de fitze, cum se vede de la mine...
aproape manufactura; nu-i nebun nimeni de la Krups, Phillips & Co. sa faca asa ceva in productie de masa [Image: smile.gif]
pretul mare? adica $2500-$3500? unii si-au luat si EG-1 si Monolith conic, sau cele 2 Monolith-uri - conic ($1950, 68mm) si plan ($2450, 75mm TiN);
recent s-au deschis precomenzile la Monolith: in 45 min s-au facut pre-comenzi la 2 conice si 3 plate; din 30 conice si 26 plane, disponibile...

ok, inuman la noi... dar cate au mai ramas...umane?

problema de perspectiva...
oricum, in RO, s-ar cumpara ca painea calda daca ar avea omu' de plimbat cu ea pe strada; ca marcaj al locului si soiului [Image: smile.gif]
sau macar dac-ar avea sustinerea forumului [Image: smile.gif]
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#5
Asa este - din pacate , insa cum lucrurile evolueaza destul de rapid in tehnica , ma gandesc la o stare de normalitate in detinerea unei astfel de rasnite ( de ex : in locul unui espressor full automat de fite... ) si astept ziua in care vor ajunge dotare standard , evident pentru pasionati. Tot asa , cum acum 4-5 ani cutitele de 64mm discuri plate  la o rasnita , reprezenta un privilegiu in mediul casnic , acum , cred ca de aici in sus porneste evaluarea . Personal ma cam deranjaza exclusivismul asta , adica dupa ce achizitionez Versalab V3 , mai trebuie sa ma duc si la calibrat in Germany. Nu...nu doresc Ferrari ca sa-mi fac piata si nici sa omor paianjeni cu barosul , dar o macinatura de secol XXI normala , ar fi necesara si ar fi binevenit si un pret un pic mai civilizat. [Image: cool.gif]
Bezzera Strega Top / La Pavoni Expo 2015 / MK Vario Home / Kinu M47 , M68 / ECM S64 (Titanium) / accesories IMS , Motta , Richard , Bezzera / Concept Art Dynamo / Gene CBR 101 / aeropress / frenchpress Bodum ...
 
Reply
#6
Asta pentru ca se induce chestia asta cu progresul si precizia si alte alea... cand lumea rasneste de decenii, ca sa nu zic veacuri, si un cutit de acum 50 ani arata la fel ca astazi...
Doar ca nu s-a gasit nimeni la vremea aia sa faca la asta teoria chibritului si sa o ambaleze intr-un mod care sa te faca sa crezi ca asa ceva merita mai mult de 2 cifre la pret... nu se nascuse inca marketingul si abureala...
 
Reply
#7
Cred ca pe undeva exista si o evolutie in ce priveste calitatea si aliajele otelului , ascutirea si durata de pastrare a ascutiturii cutitelor si de ce nu si designul .Apoi conceptia , puterea , longevitatea si volumul motoarelor , in cazul electricelor - volume mici / puteri mari. Este drept ca marketingul vinde si chiar pacaleste legalizat , insa ,ca peste tot exista si exceptii care intaresc regula , anume calitatea vine la brat cu pretul , urca si coboara impreuna...
Bezzera Strega Top / La Pavoni Expo 2015 / MK Vario Home / Kinu M47 , M68 / ECM S64 (Titanium) / accesories IMS , Motta , Richard , Bezzera / Concept Art Dynamo / Gene CBR 101 / aeropress / frenchpress Bodum ...
 
Reply
#8
ce nu inteleg eu e afinitatea pt manuale de buget 200-250 lei, cand e plin netul de electrice sh de vendinguri la 100-150 lei buc, cu cutite plate , conice, de saeco, necta, bianchi, care merg zeci de kg de cafea fara intretinere, la 220v, 24v, etc, reglaj stepless....., rasnite care au nevoie doar de o cutie, un buton si un cablu de priza......
rhea are cutite plate de 64 mm, un set de cutite =40 lei, o rasnita 150, deci un max 250 lei = electrica cu cutie plate de 64, fata de un hario de ex.....
https://www.olx.ro/oferta/cutite-de-rasn...f5436fc2f5

zic si eu..... [Image: dodgy.gif]
La Spaziale S1 Vivaldi 
Ibric de urgenta
Sab E96 + Fiorenzato F5 - EX
Nuova Simonelli Oscar + Fiorenzato T80 - EX
 
Reply
#9
Probabil ca oamenii se gandesc si la concedii la munte ( fara priza )  , in caz de pietre la cutite  o arunca si cumpara alta si nu in ultimul rand ineditul actiunii - dom-le a facut o cafea pe care a rasnit-o cu mana lui exceptionala si ar mai fi si ideea ca rasnirea manuala lenta nu ar incalzi cafeaua , insa unii recomanda invers....e o alegere la care se tine seama si de pret cred...cu conditia ca nu stiu de existenta electricelor de buget...
Bezzera Strega Top / La Pavoni Expo 2015 / MK Vario Home / Kinu M47 , M68 / ECM S64 (Titanium) / accesories IMS , Motta , Richard , Bezzera / Concept Art Dynamo / Gene CBR 101 / aeropress / frenchpress Bodum ...
 
Reply
#10
(25-09-2016, 19:36)radudani Wrote: si asa cum am spus de multe ori in ultimul timp: atentie, nu doresc sa se inteleaga ca am ceva impotriva rasnitelor Kinu ca realizare tehnica!

imi place sa cred insa ca sunt colegi cu care impartasesc o parere asemanatoare:
rasnitele Kinu apar ca pret/performanta foarte bune pe piata! care piata, nu stiu...
beneficiaza de o executie mecanica foarte buna si de un pret - probabil - competitiv, si cum spune Liviu.Mihu, f satisfacatoare in gust si in ergonomie!

Cam asta credea si colegul de maneta la vrajitoare, Bob, care mi-a resemnalat relativ recent realizarile sale cu M47 (min2.20):





Stiu ca am citat poate cele mai inaltatoare cuvinte ale tale despre Kinu, dar le-ai zis, n-ai ce face  [Image: smile.gif]  

Daca tot avem un moment de analiza la rece, cu stocuri epuizate, cu discutia pe aria offtopic, poate ca le putem solicita posesorilor o parere despre infractiunea comisa. Stiu ca le e greu, il apreciem cu totii pe radudani pentru aportul informational adus si nu ne lasa ceva acolo in constient / subconstient sa ne exprimam  (asta am dedus si din PM-urile primite [Image: smile.gif]  ), dar cred ca motivul pentu care multi au ales sa se "refugieze" intr-o manuala M47 / M38 si nu numai, eventual sa vanda electrica, ar trebui sintetizat si exprimat aici, daca vrem sa vedem unde se intalnesc perceptiile utilizatorilor si unde nu. 

Teapa oricum nu a fost, caci in 30 de zile oricine a putut sa se razgandeasca si daca am retinut bine, nu a facut-o nimeni dintre cei cateva sute, interni si internationali. 

Pe langa  citatul initial din inceputul acestei postari [Image: smile.gif] , eu mai vad doua motive principale pentru care s-au produs fenomenele semnalate de radudani: 

1. Majoritatea userilor bem un espresso maxim doua intr-o sesiune si in adancul nostru pastram un falnic gand retentionist (DEX. fig. adept al retentiologiei) , declarat sau nu [Image: smile.gif] 

2. exact citatul dat de tine din Radu Carutasu:
Quote:... In contrast cu orice studiu, fie acesta realizat in cel mai profesionist mod, opiniile utilizatorilor vor fi cele care ii vor ghida pe ceilalți potențiali clienți in luarea unei decizii de achiziție. ...

Daca ne asezam la o masa, nu stiu cati dintre noi suntem in stare sau vom fi in stare in urmatorii doi ani de cafegeala, sa facem diferenta la gust intre un shot ca in clipul de mai sus al lui Bob si un shot facut de tine cu aceeasi cafea si Macap (cu masina stock sa zicem). De fapt as vrea sa ne strangem in Brasov odata si sa stam o zi intreaga "inchisi" intr-un garaj developand, consumand, comparand, experimentand impreuna, macar 5-6 espressomani. Ar fi o lectie de viata si de cafegeala, utila. Te anunt ca asta o vom face cumva, candva, caci oamenii imi cer pe privat mijlocirea [Image: smile.gif]

Daca lucrurile s-au intamplat asa cum s-a povestit prin forum (s-a vandut pe bursa electrica, a ramas Mazzer-ul in somaj pe blat, s-a degustat la un prieten si achizitia electricii a fost pusa in stand by plus alte ghidusii...), atunci oameni integri, useri respectabili, espressomani infocati, au o problema de educare a papilelor si nu recunosc gusturile fine (?!) Cel putin asta reiese din prima postare.  Si atunci cum putem sa ajungem la un punct de vedere comun? Poate prin calibrare de gusturi? Si cum facem calibrarea asta ca sa tragem un semnal de alarma gen "Iubiti electricele de 64" ? Si cand Sette-ul o sa le sara la beregata cu ai sai 40mm?  Atunci o sa ne fie clar (sau nu) ca nu doar marimea conteaza, deci un motiv suplimentar pentru Reghin sa epuizeze din nou stocurile prin lume [Image: smile.gif]   Si daca nu marimea conteaza atunci ce?  Si daca Sette va face treaba buna la 40mm ai sai si va fi apreciata, nu vom ajunge, ciclic, in acelasi punct "mort", dar schimband personajul:
(25-09-2016, 19:36)radudani Wrote: bun, membrii ai forumului, cu vechime si experienta in utilizarea unor rasnite profesionale, au declarat, in baza testelor de gust (personal) ca rasnitele Kinu  Sette se ridica si chiar depasesc multe rasnite profesionale 
 
Si tot ciclic, cum vom determina daca "gura lumii" graieste adevar sau nu? Si cine va stabili asta? Subiectivul din ego-ul fiecarui posesor? Suna cunoscut... [Image: smile.gif] 

Ma intreb daca un asemenea subiect poate fi epuizat sau ne vom pierde in universalitatea cititorilor lui?!

L.E.  Si apropo de "Versalab-ul romanesc", s-a "inventat" deja, e la Craiova! Poate ne aude Dragos si ni-l da la tocat  [Image: smile.gif]
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#11
(12-10-2016, 00:55)Lyvyoo Wrote: ...si nu ne lasa ceva acolo in constient / subconstient sa ne exprimam  (asta am dedus si din PM-urile primite ...

Asta e ultima moda... cum nu ne place ceva, hop la Liviu cu plangerea in PM... ce mai espressomani muieri... nu au curaj nici de o cearta virtuala Tongue

(12-10-2016, 00:55)Lyvyoo Wrote: ...atunci oameni integri, useri respectabili, espressomani infocati, au o problema de educare a papilelor si nu recunosc gusturile fine. Cel putin asta reiese din prima postare.  Si atunci cum putem sa ajungem la un punct de vedere comun? Poate prin calibrare de gusturi?

Poate sunt toti "corupti"... Confused Huh
http://www.gandul.info/politica/condamna...t-15773152

(12-10-2016, 00:55)Lyvyoo Wrote: ...
L.E.  Si apropo de "Versalab-ul romanesc", s-a "inventat" deja, e la Craiova! Poate ne aude Dragos si ni-l da la tocat  Smile

Daca precizia e doar "milimetrica" si motorul "magnetic" (oare cum ar putea fi altcumva... Confused Huh ) are numai 120W... banuiesc ca deja nu mai intereseaza pe nimeni Smile

O sa ma duc sa o vad si eu, sunt curios cum e cu cutite plate si conice 2 in 1... daca ma lasa, fac si poze Smile
 
Reply
#12
Si am uitat sa mai adaug un aspect, apropo de "priza" lui Kinu la public. De cativa ani, forumurile internationale mari (home barista, kaffe netz etc)  aduc zilnic in discutie folosirea rasnitelor manuale in espresso, inclusiv topicurile de sfaturi la achizitii. Acolo Lido, Pharos, Hg One sau mai nou Bravo, Knock, Mahlgut, Rosco, Comandante (aceasta mai mult pe brew)  sunt mereu in centrul atentiei. Mai degraba de la aceasta stare de fapt a pornit proiectul la Reghin. Ca in Romania nu se discuta inainte de manuale decat de Hario, Porlex si cateva vintage, asta e alta treaba, dar pe forumurile mari deja Orphan Espresso sunt icon-uri, inclusiv pe espresso.  

@renatoa - daca ajungi ar fi super. Poate il iei si pe Ovisod caci am mare incredere si in calitatile sale de espressoman. Iar in ale tale de aeropressoman. Smile   Daca spui motor magnetic, atunci e posibil sa fie ceva in genul Kinu E68, adica un motor inovator in domeniul rasnitelor, care nu necesita multe sute de watti si functioneaza ultrasilent (0db in gol pe E68), la turatii mici. Doar ca sunt foarte scumpe, greu de gasit si adaptat. Ma rog, deja suntem offtopic si daca se inmultesc postarile le vom muta in alta parte, separat.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#13
Cam asta credea si colegul de maneta la vrajitoare, Bob, care mi-a resemnalat relativ recent realizarile sale cu M47 (min2.20):
____________________________________________________________________________________________

Clipul este frumos dar, asa cum fotbalul, in final, se judeca dupa numarul de goluri si nu dupa suturile la poarta, la fel, cafeaua este apreciata dupa gust, arome si nu dupa curgerile frumoase.
Curgeri spectaculoase am obtinut si cu Gaggia MDF si Lelit dar si cu K30 si Expobar. Gusturile extractiilor realizate cu aceste echipamente nu aveau insa aproape nimic in comun in zona gustului.

In opinia mea, rasnitele Kinu sufera la acest capitol, acela al comparatiilor gusturilor din ceasca.
Sunt de acord ca acestea arata frumos, inspira incredere datorita constructiei, macina usor, curgerile sunt aspectuoase dar gustul, cum este gustul?
Doar calificativul de "bun" pentru mine nu este suficient.
Daca cineva imi spune ca este mai bun decat ce a baut el inainte, iarasi nu este indeajuns.
Personal as aprecia niste opinii avizate, exprimate pe baza unor teste realizate pe nevazute, de catre oameni cu gustul antrenat.
In rest, sunt opinii personale, subiective, demne de tot respectul dar fara a putea avea un caracter de verdict, care sa poata pozitiona aceste rasnite in multitudinea de modele existente. 
in opinia mea, chiar si acest verdict ar fi discutabil dar, daca ar veni din partea unor persoane calificate sa il dea, ar beneficia de un grad destul de mare de credibilitate si ar putea constitui un punct de orientare pentru cei interesati, care doresc sa includa pe lista lor de criterii nu numai frumuseta, soliditatea, usurinta in utilizare si rafinamentul, finetea si complexitatea gustului rezultat in urma extractiilor, realizate cu macinatura provenita de la acestea.
Pana la urma rasnitele Kinu nu au fost concepute pentru a fi inscrise intr-un concurs de frumusete ci, la nivelul de pret propus (macar M68-ul),  intr-unul al calitatii, abordata sub toate aspectele acesteia.

Eu, repet, in lipsa unor opinii competente, mi-as dori sa testez inainte de a cumpara !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#14
Un punct de plecare ar fi interventia celor care au avut sau au in dotare si electrica si manuala.

Alt punct de plecare ar fi aceasta calibrare a gusuturilor, pe care nu stiu cum sa o facem online. Teste blind la Timisoara, la Bucuresti, la Constanta, la Iasi etc.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#15
(12-10-2016, 14:44)RaduCarutasu Wrote: In opinia mea, rasnitele Kinu sufera la acest capitol, acela al comparatiilor gusturilor din ceasca.
Sunt de acord ca acestea arata frumos, inspira incredere datorita constructiei, macina usor, curgerile sunt aspectuoase dar gustul, cum este gustul?

Radu cred ca ai avut in teste un Kinu M47. Ce parere ti-a facut in ceea ce priveste gustul? AI incercat sa faci o comparatie cu K30?
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola+PID, Mahlkonig Vario, La San Marco SM95, Kinu M68, cantar Brewista, V60, Aeropress, Hario mini  
 
Reply
#16
Radu a scris impresiile la timpul respectiv, pe un prototip Che din ianuarie, testat cu baietii de la SCAE si mai eram cativa, nu imi mai amintesc exact. Atat prototipul Che de atunci cat si Comandante au fost zdrobite de Mahlkonig K30!  [Image: smile.gif]  Nu ca am fi vrut noi neaparat asa comparatie dar asta aveau la sala de training.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#17
(12-10-2016, 17:27)Lyvyoo Wrote: Radu a scris impresiile la timpul respectiv, pe un prototip Che din ianuarie, testat cu baietii de la SCAE si mai eram cativa, nu imi mai amintesc exact. Atat prototipul Che de atunci cat si Comandante au fost zdrobite de Mahlkonig K30!  [Image: smile.gif]  Nu ca am fi vrut noi neaparat asa comparatie dar asta aveau la sala de training.

Atunci inteleg indoiala lui Radu dar poate faci tu Liviu putina lumina si ne spui parerea ta in ceea ce priveste gustul in ceasca intre varianta finala M47 si K30 pentru ca le detii pe amandoua [Image: smile.gif].
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola+PID, Mahlkonig Vario, La San Marco SM95, Kinu M68, cantar Brewista, V60, Aeropress, Hario mini  
 
Reply
#18
N-am mai facut demult un blind test. E o idee... Dar cred ca ne intindem prea mult la K30 si nu stiu daca merita efortul si cafeaua Smile  Cine isi ia un M47 nu o face pt a evita cumpararea unui Ceado E37s de 1300E sau a unui K30 de 1800E ci mai degraba o face scanand zona asta 150-400E.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#19
Mai relevant... ce folosesti zi de zi ? hai sa nu o mai ( c ) ocolim atat... Big Grin
 
Reply
#20
Pai cu un Mahlkonig k30 în casă si tinand cont de calitatea macinaturii si retentia foarte mică, logic ca merg pe K30 cel mai des. Poate doar E68, versalabul lui Dragos sau cine stie, M68, sa îmi schimbe din opțiuni.

Discuția propusă în topic de Radudani era de ce userii folosesc o manuală pt espresso, în speță kinu, si cum s-a ajuns la aceste păreri bune despre rasnita, în condițiile în care noi clamam pana acum ca importante mărimea cutitelor, viteza constanta de rasnire, brand-ul rasnitei ce ar putea garanta mai departe cutite mai precis construite etc.

Rămân la părerea că trebuie făcută o diferențiere. Pana în 400 si ceva de euro, cred ca putem discuta de o bătălie pe care o manuală capabilă (poate sa fie si alta marcă) o poate purta. Si dacă facem blind teste, aici se poate insista sau poate putin mai sus.

Peste 5-600E apar concurenti mai grei, cum ar fi Macap MC7, Ceado E8D etc. si lucrurile se complică.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#21
Pot explica de ce eu folosesc zilnic rasnita manuala. De obicei fac 2 duble iar efortul depus nu consider ca este deloc mare si cu siguranta imi face placere. Am consistenta mai mare decat cu Vario iar daca folosesc SM95 pierd la fel de mult timp sa scot cafeaua ramasa pe canalul de iesire asta fara a discuta de calitatea macinaturii.

Aici este si o comparatie intre rasnirea cu pharos vs mazzer mini

https://m.youtube.com/watch?v=WbaMokHGKE8
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola+PID, Mahlkonig Vario, La San Marco SM95, Kinu M68, cantar Brewista, V60, Aeropress, Hario mini  
 
Reply
#22
@ Liviu, si atunci M47 il tii de bibelou ? Confused Huh
 
Reply
#23
Avand K30, M47 o folosesc mai rar, un shot-doua pe saptamana sa zicem, plus vacante sau plecari din B. 
Daca n-ar avea avantajele precizate de Radu aici sau de mine aici, in speta retentia Smile , pentru sesiunile noastre din casa de single dose la ceva timp distanta, nu as fi avut chef in veci sa bibilesc un Mazzer modificat, cu pensulat, pompare etc. Am avut asa ceva,  un Cunill care macina ok, dar bibileala asta la fiecare shot m-a distantat de el. PLus sotia care isi cam face singura espresso de multe ori...  Si atunci, general vorbind, daca n-ai buget sa sari intr-o liga mai sus, poate pe modele cu retentie mai mica, "te pune dracu" sa mergi pe manualele de care alti useri sunt multumiti Smile)
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#24
Numarand secundele din postarea lui Radu trag concluzia ca nu dureaza mai putin sa rasnesti pentru o dubla cu k30 decat sa dai la manivela la M68.
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola+PID, Mahlkonig Vario, La San Marco SM95, Kinu M68, cantar Brewista, V60, Aeropress, Hario mini  
 
Reply
#25
Pai iti spun de la mine - 6 secunde dubla si apoi 3 rasniri duble in gol, deci 24 de secunde / 19g. Astept si eu niste teste interesante in curand, M68 varianta de serie, cand va fi gata, si versalabul romanesc al lui Dragos Smile  aka Honne (daca ovisod vine cu pareri incurajatoare de la vizita; renatoa va fi pe post de dracusor acolo, pe stilul "iau un motor de 20$ si o fac diseara acasa"  Smile [Image: aq.gif]   )
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#26
nu cred ca e important pt cineva in mediul casnic sa numere secunde, mai importanta e constanta. azi de ex am fost la un coleg espressoman si am rasnit amandoi cu kinu, o cafea a iesit bine, una nu si ne intrebam daca e viteza de rasnire pt ca singurul lucru schimbat a fost mana care a rasnit.
si acum ma gandesc eu: setez bine rasnita, mie imi iese si sotiei cand isi face nu mai iese... pai nu ma injura?
Expobar Brewtus IV | Ceado E37s | OE Lido E | VST 18/20g ridgeless | Tidaka 58.5 tamper
 
Reply
#27
Sigur sunt diferente din distributia in sita. La o cafea mai light mai putin, dar daca (in cazul meu) nu dau cu ariciul (dop de pluta + 4 scobitori) se cunoaste.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#28
Pentru ca s-au inmultit postarile despre rasnita Honne, am creat un topic separat.

Aici ramane sa discutam ezoteric despre rasnita universala, care tine si de foame si de deochi si de espresso.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#29
(12-10-2016, 23:18)bogdan_geor Wrote: si acum ma gandesc eu: setez bine rasnita, mie imi iese si sotiei cand isi face nu mai iese... pai nu ma injura?

 inainte de a hotara daca  rasnita e constanta sau nu trebuie sa fim siguri de tehnica personala de distributie. de exemplu cu aceiasi rasnita (kinu) aveam shoturi ff bune si constante pe pavoni dar pe strega am avut probleme cateva zile. si nu era de la rasnita sau espressor ci pentru ca e mai grea distributia intr-o sita VST 20g 58mm decat 16g intr-o sita de 51mm. eu unu am decis sa imi comand accesoriu de distributie la imprimanta 3d (ocd-ul mi se pare cam scump totusi) in speranta ca ma va ajuta pe mine dar mai ales pe sotie.
Bezzera Strega; La Pavoni Europiccola; kinu M-68
 
Reply
#30
daca rasnesti cu baza/talpa pe masa, ca sa scoti inclinarea din ecuatie, si rotesti manivela uniform, nu vad cum pot apare variatii de la o persoana la alta... Confused Huh
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)