• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


probleme extractie

#1
Salutare,

De cateva zile experimentez probleme cu o cafea noua.Anume : pastrand aceeasi tehnica ca si pana acum extractia prezinta urmatoarele probleme: pastrand aceeasi cantitate(18-20g) de fiecare data insa alternand de la A la Z rasnirea timpul extractiei este foarte scurt. In 2-3 secunde incepe sa curga, dupa care vine cu debit doarte mare...terminand extractia in max 8-9 secunde!!!
M-am gandit ca este o problema cu cafeaua, am sunat ptrajitorul in prima faza.In amabilitatea pe care o stiam deja omul mi-a trimis o cafea prajita ieri, tot ieri am incercat din nou...rezultatul : la fel...rasnitrea pe vario de la 1A la 2B exact acelas rezultat.
Presupunand ca, cafeaua a prins umezeala...am pus o parte din ea 5 min in cuptor la 110 grade pt a o "usca"...rezultatul : acelas.
Dupa cateva discutii cu prajiorul am decis impreuna sa postez problema pe forum si sa vedem daca voi aveti alte idei.
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#2
Am experimentat aceeasi  problema cu un decaf. am mers cu macinatura la un grad la ceare alte cafele nici nu ar fi curs si m-am apropiat de un rezultat corect ( pentru un decaf ).

poti sa mai strangi de macinatura mai mult?

cand cantaresti , volumul celor 20 gr pare mai mare decat de obicei?

C. 
Londinium I , HG One, IMS competizione 17 &7 gr, tampere hand made 58.4 & 41 mm, Hario VST-200, Motta 35 &50 cl, Espro Toroid 35 cl, Hario Coffee Syphon, Fiftyeight Cups.
 
Reply
#3
Am dus rasnita la minim(cel mai fin).
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#4
Atunci va trebui sa pui cantitate mai mare (overdose) si/sau sa tampezi mai puternic. S-ar putea ca tamparea mai puternica sa fie mai buna in cazul tau, daca macini mai fin sau dozezi mai mult o sa extragi mai mult din cafea si risti sa iasa mai amara.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#5
merci pentru sfaturi.
ce am facut pana acum :
- am marit cantitatea
- am rasnit foarte fin

suspectez ca undeva in puc, oricat de tare as tampa...se creeaza un canal prin care se infiltreaza apa care vine cu presiune.
cum ? nu-mi explic.
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#6
problema e aceeasi cu acelasi soi, prajit in date diferite sau sunt cafele diferite?
Gaggia Classic, Lelit PL043MM, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#7
am 2 cafele diferite de la acelas prajitor de la care am avut inainte alte 2 diferite...si au mers struna.
gustul e ok...insa 0 crema si extractie atipica.Cred ca setupul meu e gresit insa nu ma prind care este problema
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#8
8-9 secunde e foarte putin si ambalata trece in 12-15. Eu m-as gandi la rasnita, o decalibrare nu e posibila?
Gaggia Classic, Lelit PL043MM, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#9
rasnita este aproximativ noua.voi incerca azi cu o alta cafea dupa care daca tot nu am rezultate diferite...sun la garantie.
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#10
Daca crezi ca ai probleme de distributie care rezulta in channeling poti incearca sa aplici Weiss Distribution Technique (vezi https://www.youtube.com/watch?v=II8v2eEJlRY ) .

Nu s-a modificat cumva ceva la expressor, sa fi rezultat cumva in presiune mai mare de 9 bari (sau cat aveai anterior)?
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#11
În espressor nu pot modifica decât temperatura din boiler care a rămas constantă :121 C.
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#12
Daca ai posibilitatea incearca si o alta rasnita si vezi daca obtii aceleasi rezultate. Asta iti va spune daca problema e de la rasnita sau de la expresor.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#13
Asta încerc.problema e ca nu știu pe nimeni cu rănită Sad careva vina la mine sa vedem
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#14
Daca chiar nu gasesti alta alternativa atunci poti sa cumperi de la o cafenea decenta o cantitate mica de cafea macinata pentru espresso. In felul asta poti compara si finetea macinaturii - la ochi - comparat cu ce iti scoate Vario setat la cel mai fin reglaj. Nu e chiar o solutie perfecta deoarece nu se stie cum seteaza cafeneaua macinatura de espresso. Eventual poti sa le explici ce problema ai si sa ii rogi sa rasneasca mai pe la limita fina a espresso-ului.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#15
In specificatiile de pe site-ul oficial scrie ca are OPV-ul reglabil. Ar trebui sa gasesti in manualul orginal modalitatea sau daca nu scrie, intreaba direct la Lelit Italia, daca tot spuneai ca ai corespondat cu ei. Ori are in exterior ceva dedicat, ori trebuie sa scoti un capac pe undeva, ori scoti carcasa cu totul (banuiesc ca nu ai sigiliu pe carcasa).

Vreun fenomen de decalibrare poti constata atunci cand cu aceeasi cafea azi ti-a curs perfect iar maine ai o curgere de 8-10 secunde. Prajitorul cu pricina are un stil ceva mai light decat multi altii si e posibil ca din fabrica rasnita sa nu fi fost calibrata chiar pana in apropierea unirii cutitelor, lucru neobservat de tine pana acum cu alte cafele caci erau prajite putintel mai sus. Daca tot esti din Bucuresti, suna-l pe Stefan Farago, serviceman-ul Mahlkoenig, da-i si un sample din cafeaua actuala pentru test si calibrare, si revino cu rezultatele. Au bagat abtibildul acela de garantie (pe drept cumva), caci era o operatiune de maxim 30 de secunde.   
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#16
Ms fain Lyvyoo pt reply. Voi reveni cu rezultate.
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#17
Iti pot imprumuta un Skerton pentru cateva zile. Da-mi un semn daca il vrei.

LE: Pune o poza cu pucul. 
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#18
Merci Radu. M-a contactat cineva pe private și vine mâine cu rasnita la mine. Cred ca va fi elocvent. Revin cu updates Asap.
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#19
Tot Vario?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#20
Nu știu. Nu a specificat.
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#21
@Papa Jacques aici sunt pozele cu pucul din aceasta dimineata.
http://postimg.org/image/4ew47v7mp/
http://postimg.org/image/6yevtk01v/
http://postimg.org/image/ly78hegxv/
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#22
aceeasi problema, 8-9 secunde?
Gaggia Classic, Lelit PL043MM, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#23
dap
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#24
Nu cumva ti-a "sarit" o diviziune pe brut la rasnita? N-ai fi primul Tongue
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#25
Sunt convins ca se întâmplă asta. Însă nu este cazul.
[Image: 9f9c463ab182e25844acb9821560e18d.jpg]
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#26
Din cate vad eu din poza pucului ne-extras, macinatura pare intr-adevar sa fie mare.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#27
in poza pucul este extras Smile
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#28
Hehe, atunci ignora comentariul meu. Daca nu mi-am dat seama din poza ca e puc extras atunci nu m-as baza pe ce am vazut referitor la macinatura Big Grin .
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#29
(09-01-2015, 11:45)coffeesnob Wrote: Hehe, atunci ignora comentariul meu. Daca nu mi-am dat seama din poza ca e puc extras atunci nu m-as baza pe ce am vazut referitor la macinatura Big Grin .

np
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#30
după cum arata pucul cred ca cafeaua a fost prajita half city/cinnamon roast, iar prin rasnire nu cred ca ai suficiente particule mici.
esti la minimum cu rasnita, poti sa o recalibrezi? de asemenea reste si T la espressor , prin cresterea presiunii se face parca la HX, eu am DB si am cunosinte teoretice de HX
Expobar Brewtus IV, Quamar Q13(75mm flat), Espro Calibrated Tamper, Pitcher - Espro, site: VST 18g, IMS 14/21 etc
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)