• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


primele incercari

#1
Salut in primul rand. Incepatoare si la primul echipament(daca nu pun la socoteala un espressor UFESA si filtru in acelasi aparat care nu mi-a spus nimic si care acum sta la noi in birou si face doar filtru). Mi-am luat: Lelit PL41TEM, rasnita Vario ( care inca nu mi-a fost schimbata cu una noua ), cafea de la Cafeteca din Brasov, iar azi am primit sita VST de 15g, tamper Cafelat black, suport pentru tamper, paharel gradat pentru shot simplu si dublu si un blank disc pentru backflush. De aici la un espresso se pare ca mai am drum lung.
Pana la tamperul pe care l-am primit azi si deci nu l-am incercat am avut o gramada de tentative una mai proasta decat alta.
Daca am mers pe timpul presetat pe Vario (8.5sec) cafeaua indiferent cat o presam cu tamperul din dotare de plastic (si nu sunt o slabuta) nu ma lasa sa pun portafiltrul in aparat (era prea multa?) Dupa ce mai scoteam si reuseam sa pun portafiltrul, acesta se misca spre stanga ca si cum ar fi vrut sa se desurubeze singur, eu il tineam cu mana iar el improsca pe langa. Cat de usor trebuie sa se fixeze portafiltrul si cat de tare trebuie strans?
Nu am luat inca un micro cantar si am zis ca daca fac prin diferenta pe cantarul de bucatarie portafiltrul gol si cu cafea, voi fi destul de aproape de cele 7 grame.
Acum, cu sita VST de 15 g, imi inchipui ca e musai sa pun 15 g de cafea. Si cata cafea trebuie sa iasa in 25 secunde?
Am luat de la Lidl o punga de cafea boabe arabica si azi vreau sa fac incercari inainte de a trece la cafea de la prajitorii. Cum ar trebui sa pornesc? Cred ca rasnitul ar fi primul pas dar parca imi e si frica sa umblu la rasnita.
Am cam sarit de la una la alta. Dar ceva sfaturi de inceput, mi-ar prinde bine.
 
Reply
#2
(08-05-2013, 12:45)ubu Wrote: Salut in primul rand.
Bun venit! Felicitari pentru alegeri.
Cred ca intai trebuie sa vezi daca pe maxim fin blocheaza pompa. Daca nu, trebuie calibrata, in caz ca ai cafea proaspata.
Ca timp de rasnire (conteaza mult granulatia si vechimea cafelei) 7 grame le face cam in 6 sec. As zice sa incerci cu sita de 14 care este mai iertatoare. Fiind vorba de de cafea ambalata, in caz ca este veche, nu va bloca asa usor pompa. Ia o cafea la care sa stii clar data prajirii (daca e circa o saptamana si pastrata etans simti si auzi gazul cand o desfaci. Cu cafea veche nu faci decat sa te enervezi, si cand vei avea cafea buna vei constata ca totul pica si trebuie sa o iei de la inceput. Sunt cafele proaspete cu preturi mici, incearca cu ele.
Ca strangere, trebuie sa treaca manerul de mijloc, pe ceas cam la si 27, 28 min sau si mai strans daca este cafea multa. Nu trebuie totusi pus foarte mult in sita.
Sper ca am fost de folos, si ca vei bea ceva divin curand.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#3
(08-05-2013, 12:45)ubu Wrote: , iar azi am primit sita VST de 15g, tamper ....
Acum, cu sita VST de 15 g, imi inchipui ca e musai sa pun 15 g de cafea. Si cata cafea trebuie sa iasa in 25 secunde?

Am o curiozitate....ce faci cu sita VST, daca ai espressor Lelit? Sper sa nu ma insel, dar din cate stiu pf de la Lelit este de 57 mm
Sab Antica Levetta HX (rotary pump), Eureka Mignon, La San Marco 92/A, sita IMS
 
Reply
#4
Eram convinsa ca e de 58. Cum ajung acasa il masor
 
Reply
#5
Da Lelit are pf de 57. Din fericire, tamper-ul e Ok. Ce sa fac cu sita VST si cu blank-ul? Din greseli inveti.
Am facut din nou o proba. Cu cafea proaspata. Am fixat rasnita pe 8.5 cum era calibrata. Am cantarit pf inainte si dupa. Au reiesit 9 gr. Am mai scos 2 g. Am tampat si pf a intrat usor la loc si nu a mai curs. Am scos 30 ml in 30 sec, dar gustul mi s-a parut neutru, nu as zice fad. Inainte de a continua am verificat ce cafea am folosit si e pentru French press. Am mai facut una, din arabica neproaspata, am micsorat timpul 7 sec, au iesit 7 gr dar in 20 sec au fost deja 50 ml. Mai incerc.
 
Reply
#6
Este mai greu sa incepi cu sita de single. Cu sita dubla tampezi mai bine (nefiind "conica" sita) adica mai usor. Tamperul trebuie sa intre in sita cand tampezi, cam cat e grosimea talpii. Asa vei si putea strange portafiltrul in grup fara sa impingi cafeaua in dus.

Sita VST de 15 grame o pui pe forum la bursa frumos si o vinzi. Sunt cele mai bune cica si vei gasi client repede.

Din pacate cafeaua ambalata la supermarket nu te ajuta, va trebui sa reglezi din nou rasnita cu cafeaua proaspat prajita.
La fel si gustul, cea din comert nu are un gust deosebit, aciditate nu mai vorbim. Cafeaua proaspat prajita si "odihnita" cateva zile si ea difera de la origine la origine. Dar macar fiecare soi are ceva diferit si interesant, iar cautarea gustului cel mai bun este ce ne tine pasiunea treaza.

In locul tau as lua cafea proaspat prajita, incepe cu un single origin, as face in sita dubla, sa ajung undeva la 25 secunde 60 ml cu 15 grame. Asta doar ca un punct de pornire. Pe urma as incerca 16-17 grame rasnit putin mai mare tampat mai bine. Vei vedea ca difera gustul, desi curge cam in acelasi timp acelasi volum. Si de aici te joci pana iese asa cum iti place.

Extractii reusite! Smile
Nuova Simonelli Musica, Mythos 1, VST, IMS, V60, Aeropress, Syphon, etc
 
Reply
#7
(08-05-2013, 17:28)ubu Wrote: Da Lelit are pf de 57. Din fericire, tamper-ul e Ok. Ce sa fac cu sita VST si cu blank-ul?
Daca este sita VST originala, o cumpar eu.
Spune-mi pretul si telefonul, eventual pe privat.
ASCASO Uno Steel PID, MAHLKONIG Vario Home, MOTTA, VST 15.
 
Reply
#8
(08-05-2013, 18:13)Entonii Wrote: Este mai greu sa incepi cu sita de single. Cu sita dubla tampezi mai bine (nefiind "conica" sita) adica mai usor. Tamperul trebuie sa intre in sita cand tampezi, cam cat e grosimea talpii. Asa vei si putea strange portafiltrul in grup fara sa impingi cafeaua in dus.

Sita VST de 15 grame o pui pe forum la bursa frumos si o vinzi. Sunt cele mai bune cica si vei gasi client repede.

Din pacate cafeaua ambalata la supermarket nu te ajuta, va trebui sa reglezi din nou rasnita cu cafeaua proaspat prajita.
La fel si gustul, cea din comert nu are un gust deosebit, aciditate nu mai vorbim. Cafeaua proaspat prajita si "odihnita" cateva zile si ea difera de la origine la origine. Dar macar fiecare soi are ceva diferit si interesant, iar cautarea gustului cel mai bun este ce ne tine pasiunea treaza.

In locul tau as lua cafea proaspat prajita, incepe cu un single origin, as face in sita dubla, sa ajung undeva la 25 secunde 60 ml cu 15 grame. Asta doar ca un punct de pornire. Pe urma as incerca 16-17 grame rasnit putin mai mare tampat mai bine. Vei vedea ca difera gustul, desi curge cam in acelasi timp acelasi volum. Si de aici te joci pana iese asa cum iti place.

Extractii reusite! Smile

Maine iti voi urma sfaturile. Azi am baut prea multa cafea

(08-05-2013, 14:03)baloozzy Wrote:
(08-05-2013, 12:45)ubu Wrote: Salut in primul rand.
Bun venit! Felicitari pentru alegeri.
Cred ca intai trebuie sa vezi daca pe maxim fin blocheaza pompa. Daca nu, trebuie calibrata, in caz ca ai cafea proaspata.
Ca timp de rasnire (conteaza mult granulatia si vechimea cafelei) 7 grame le face cam in 6 sec. As zice sa incerci cu sita de 14 care este mai iertatoare. Fiind vorba de de cafea ambalata, in caz ca este veche, nu va bloca asa usor pompa. Ia o cafea la care sa stii clar data prajirii (daca e circa o saptamana si pastrata etans simti si auzi gazul cand o desfaci. Cu cafea veche nu faci decat sa te enervezi, si cand vei avea cafea buna vei constata ca totul pica si trebuie sa o iei de la inceput. Sunt cafele proaspete cu preturi mici, incearca cu ele.
Ca strangere, trebuie sa treaca manerul de mijloc, pe ceas cam la si 27, 28 min sau si mai strans daca este cafea multa. Nu trebuie totusi pus foarte mult in sita.
Sper ca am fost de folos, si ca vei bea ceva divin curand.

Ca sa fiu sigura ca am inteles: macin pe maxim la fines pe ambele parti si verific daca se blocheaza filtrul. Abia apoi o iau din aproape in aproape ca sa ajung la optim. Daca as sti care e optimul. Dar sunt incapatanata si voi reusi. Va tin la curent
 
Reply
#9
Felicitari pentru alegeri.
Si mult succes si ambitie.
O sa ai nevoie.
Ca si mine de altfel.

Sa ne tii la curent cu incercarile si rezultatele tale.
:huh: Incepator in ale cafelei :exclamation:
 
Reply
#10
(08-05-2013, 12:45)ubu Wrote: Salut in primul rand. ... paharel gradat pentru shot simplu si dublu ...

Bun venit.
De unde ai luat paharele gradate? ca daca de 40 ml se mai gasesc, pentru dublu nici macar nu am vazut...
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#11
(08-05-2013, 21:24)ubu Wrote: Ca sa fiu sigura ca am inteles: macin pe maxim la fines pe ambele parti si verific daca se blocheaza filtrul. Abia apoi o iau din aproape in aproape ca sa ajung la optim. Daca as sti care e optimul. Dar sunt incapatanata si voi reusi. Va tin la curent
Da, 1A este cel mai fin. Dreapta - cifre este reglajul fin si stanga - litere este reglajul extra fin. Cafeaua daca este prajita de maxim 20-30 zile, va bloca pompa (nu iese cafea nici dupa 10 sec, nici un pic). Daca se blocheaza inseamna ca rasnita e calibrata si de vina este cafeaua. Daca este proaspata cafeaua trebuie sa extragi din 14-15 g - 50 ml in 25-30 sec. sau din 7-8 g 25 ml in tot 25-30 sec.Tamparea se face destul de usor. Daca ai un cantar analogic (cu scala si ac) apesi cu tamperul pe el sa vezi cam cat este 14 kgf. Asta de cateva ori sa-ti faci idee. Apoi scazi finetea macinaturii. Nu cred ca vei depasi gradatia 2W.
Bafta!
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#12
Eu de exemplu macin intre 3 si 4 cu diferite boabe. Se pare ca fiecare rasnita e calibrata diferit. La inceput cresti din cifre si cand te apropii de adevar reglezi din litere.

PS. Cand vine cineva in vizita, zi-le sa nu se joace la manete Smile nashul meu intreba senin ce fac astea doua (timp in care misca manetele sus-jos)?
Si de-abia reglasem rasnita cu noua cafea...
Nuova Simonelli Musica, Mythos 1, VST, IMS, V60, Aeropress, Syphon, etc
 
Reply
#13
(08-05-2013, 22:44)nickso Wrote:
(08-05-2013, 12:45)ubu Wrote: Salut in primul rand. ... paharel gradat pentru shot simplu si dublu ...

Bun venit.
De unde ai luat paharele gradate? ca daca de 40 ml se mai gasesc, pentru dublu nici macar nu am vazut...

CoffeeHit UK - 4.2 lire http://www.coffeehit.co.uk. O sa pun poze
 
Reply
#14
Ok...multumesc...ma gandeam ca se gasesc in tara...
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#15
cat ai platit transportul la coffehit? am vrut sa iau una-alta si au vrut sa ma taxeze cu 30 lire, prea mult.
Gaggia Classic, Lelit PL043MM, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#16
(09-05-2013, 20:30)sms Wrote: cat ai platit transportul la coffehit? am vrut sa iau una-alta si au vrut sa ma taxeze cu 30 lire, prea mult.

11 lire cu UPS
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)