• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


presiune scazuta in timpul extractiei - expobar db

#1
salut, 

am o problema de curand cu un expobar db (brewtus3). 

am observat ca shot-urile incepusera sa nu mai fie la fel, la inceput am crezut ca mi se pare, pe urma uitandu-ma mai atent am observat ca presiunea in timpul extractiei nu mai ajungea la 7-8+ ca de obicei. 
Practic a evoluat si acum presiunea in timpul extractiei nu prea mai sare de 5 ... 

in alta ordine de idei daca fac backflush cu blind filter se duce pana la 9.5-10 si sta acolo fixa (cum e si normal) 

cafeaua, grind-ul si tamparea sunt constante (cred) am tamper calibrat, un vario si fac asta de peste 6 luni (cel putin 2 shot-uri pe zi...)

ce credeti ca ar putea fi sau unde sa ma uit ? Pompa expresorului e aproape noua (am schimbat-o dupa ce l-am luat)


o sa pun si un video side by side cu o extractie cu cafea si cu blind filter. 

mersi, 
gabi
--
expobar brewtus, baraza vario, espro calibrated tamper
 
Reply
#2
Ce fel de pompa ai? Daca ai 10 bari cu sita blind, de vina poate fi doar granulatia cafelei. In cazul acesta problema se afla la rasnita.
Prezent: Expobar Brewtus IV-R, MACAP M2D, Kinu M47, VST 15, Aeropress, French Press, Prajitor DIY
Trecut: GC PID (XMT7100+PT100), SW RS3
 
Reply
#3
Pompa este ARS, a înlocuit pe originala ulka.
Așa am zis si eu cu granulația si o sa mai încerc. Dacă ar fi prea fina ar urca presiunea si nu ar ieși mai nimic, dacă ar fi prea mare ar curge tot foarte repede. La mine curge prea încet 35/40 sec si nu creasta presiunea. O sa mai încerc si cu alte granulație si cu alta cafea după ce mai cumpar. Încerc sa nu am mai mult de 2 pungi ca sa fie proaspete. Asta pe care o am acum e roasted de 2 saptamâni

[Image: f1fb28a4b1adc5080c67de1b1e598f44.jpg]
[Image: fd0aa746f0ec4bb14eaf2aaa1c5319f1.jpg]
--
expobar brewtus, baraza vario, espro calibrated tamper
 
Reply
#4
Joaca-te cu rasnita, nu-ti fie frica sa experimentezi, chiar daca se consuma multa cafea la inceput. Doar asa inveti. Si cu o lavazza de supermarket, daca vrei, obtii 9-10 bar. A, ca va avea un gust ingrozitor e altceva. Prospetimea cafelei e foarte importanta, alaturi de pastrarea unei doze constante (pe Brewtus nu as cobori sub 17g / 60ml).
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
Da o sa iau niște cafea de test sa văd despre ce e vorba. Poate mi se pare mie si chiar e false alarm. Singura chestia mi s-a părut ca durează cam mult pana ajunge la 10 presiunea cu blind. Oricum ajunsesem sa îmi scriu cu markerul pe punga setarea de la râșnița. Da, folosesc cam 18g
--
expobar brewtus, baraza vario, espro calibrated tamper
 
Reply
#6
E mai vechi espressorul dupa descriere? Ce an? Sa nu fie si alte probleme de calcifeire, dar mai mult ca sigur pare o chestie de exercitiu in preparare. Cafeaua oricum se oxideaza si trebuie sa ajustezi reglajul la cateva zile.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#7
--
expobar brewtus, baraza vario, espro calibrated tamper
 
Reply
#8
Eu cred ca pompa nu functioneaza corect sau OPV trebuie curatat.
Prezent: Expobar Brewtus IV-R, MACAP M2D, Kinu M47, VST 15, Aeropress, French Press, Prajitor DIY
Trecut: GC PID (XMT7100+PT100), SW RS3
 
Reply
#9
mda ... si eu tot pompa o bannuiesc. ciudat insa ca are sub 6 luni si nu i-am facut nimic sa o 'supar' 

de catva timp, am observat dimineata cand o pornesc ca dureaza din ce in ce mai mult pana se opreste pompa. inainte mergea o secunda doua, de catva timp din ce in ce mai mult, acum cred ca merge 10-15 secunde pana se opreste. modeul asta de pompa ARS mi-a placut ca are protectie termica (Ceeace ULKA nu are) - nu ca as avea nevoie de asa ceva ... :-)
--
expobar brewtus, baraza vario, espro calibrated tamper
 
Reply
#10
https://youtu.be/kEl-uNOC1P4
Poate te ajuta...
Expobar Brewtus IV Rotary Pump, Fiorenzato F4E Nano,Gene Café CBR-101
 
Reply
#11
Vad ca la pompa vibratoare creste mult mai incet presiunea decat la pompa rotativa. Deci pompa ta functioneaza corect. Atunci cafeaua sa fie? Huh
Prezent: Expobar Brewtus IV-R, MACAP M2D, Kinu M47, VST 15, Aeropress, French Press, Prajitor DIY
Trecut: GC PID (XMT7100+PT100), SW RS3
 
Reply
#12
(23-04-2016, 22:01)bogy Wrote: Ce fel de pompa ai? Daca ai 10 bari cu sita blind, de vina poate fi doar granulatia cafelei. In cazul acesta problema se afla la rasnita.
(23-04-2016, 23:14)bogy Wrote: Eu cred ca pompa nu functioneaza corect. Pune o pompa ULKA noua si totul va fi ok.

@gabb:
daca te intereseaza posibilele cauze, totul e sa intelegi functionarea sistemului hidraulic, de la pompa la dusul grupului:

fiind vorba de o pompa vibratoare, e important de inteles ca aceasta are o caracteristica presiune-debit pronuntat cazatoare; adica, daca presiunea la iesirea din pompa e mare (rezistenta hidraulica mare) debitul e mic si invers, daca presiunea la iesire scade (rezistenta hidraulica mica a circuitului in care debiteaza pompa) debitul pompei creste;

intre presiunea la iesire pompa, sa zicem 10 bar, si presiunea atmosferica (0 bar - presiune de referinta a manometrului) la iesire sub puc, rezistenta hidraulica mare o reprezinta chiar pucul, pe care cad cca. 9 bar intre stratul de sus si cel de jos al pucului, si mai cad 0,5-1 bar pe circuitul intre pompa si dus;

ai 10 bar cu sita blind, inseamna ca supapa de limitare a presiunii, OPV, este reglata pentru a deschide la 10 bar;
ai 5 bar in timpul extractiei, dar totusi - din ce am inteles - un debit mic, de-ti trebuiesc 35-40 sec sa faci... plinul; debitul mic si presiunea indicata de manometru mica, exclude rasnita si gradul de macinare/distributia ca si cauze! pentru ca - asa cum spuneai - o rasnire grosiera inseamna rezistenta mica -> debit mare -> presiune mai scazuta;
ori, ai presiune scazuta, dar si debit mic!
valorile de presiune de care vorbim sunt cele indicate de manometru, care indica presiunea de extractie din boilerul de extractie, nu presiunea pompei;
despre presiunea la iesirea pompei iti poti face o idee privind tubul de retur de la pompa in rezervor;

deci, la iesirea pompei:
debit mic -> presiune mare -> pompa ok
debit mic -> presiune mica -> pompa cu probleme

dai drumul la extractia aceea cu 5 bar si te uiti la tubul de plastic transparent al returului de apa de la pompa in rezervor:
(1) daca ai flux in tub, inseamna ca s-a deschis OPV-ul, deci ai presiune mare - limita reglata de presiune, e ok cu pompa; cam asa e intr-o extractie normala;
(2) daca nu ai flux in tub, e o problema cu pompa;

daca esti in situatia (1), adica 10 bar la iesirea din pompa si 5 bar la extractie, mi se pare probabil sa ai o problema de restrictie debit si cadere presiune, pe circuitul intre iesirea pompei si punctul de masura al manometrului (e conectat la boiler, parca);
cauza: ceva colmatare - fie ca n-ai facut decalcifiere, fie s-a desprins ceva pietricica dupa decalcifiere;
uneori, ca metoda grosiera, merge si o usoara ciocanire a conductelor interesate; sigur, daca scoti 'caroseria';
insfarsit, poate e pompa defecta - comportamentul de care spui, la lucrul cu sita blind nu se justifica in cazul unui restrictor; presiunea trebuie sa creasca la max in 2-3 secunde (rampa de pornire pompa vibratoare);

cat priveste OPV-ul, ok poate avea si el hibe; dar presiunea urca la 10 bar!
din nou, tubul acela de retur iti poate spune care e situatia: cu sita blind, in 2-3 sec cel mult, trebuie sa ai debitul de cca. 3,5-4 ml/sec  (corespunzator presiunii de 10 bar) in conducta de retur; poti sa-l masori, punand tubul intr-un vas gradat...
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#13
Exact constatarea lui bogy este motivul pentru care azi intr-o discutie, Razvan de la Yume, mare specialist al cafelei, recomanda fara ezitare (nu numai noua ci si la prajitorie daca intreaba cineva) o pompa vibratoare in fata unei rotative cu rezervor.  Rotativa conectata la retea e altceva, clar.
Ca sa nu inteleaga gresit cineva la inceput (am primit zeci de intrebari de genul "manometrul meu nu urca peste 4 bar, mi s-a stricat espressorul?"), solutia initiala este sa incerci sa faci un espresso corect, cu o cafea proaspat prajita, pastrand doza fixa pe cantar (18-19g in cazul tau) si jongland din rasnita. Abia atunci cand obtii acea curgere la 9bar (daca ai reglat OPV corespunzator) poti sa vezi daca ai probleme si sa treci la pasul 2, sintetizat foarte bine de radudani. 

Prezicez toate acestea pentru ca postul lui radudani sa fie corct inteles de orice pasionat, indiferent de nivel.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#14
Va mulțumesc pentru ajutor. Da, nu mi-a venit idea sa masor debitul (cu opv-ul închis) si pe urma mi-am adus aminte ca am ceva pe furtunul de alimentare (vezi poza) se pare ca asta era cauza ceeace explica si progresia înceată a problemei. O sa il curat mai des, la mine nu e apa dura mai deloc dar am zis sa il pun pentru ca decalcefiere la dual boiler este PITA. I'm good to go !!! Mersi din nou

[Image: 21f4ded9f01d00a3e4e5b44711ac8570.jpg]
--
expobar brewtus, baraza vario, espro calibrated tamper
 
Reply
#15
(24-04-2016, 00:17)Lyvyoo Wrote: Exact constatarea lui bogy...
?
(24-04-2016, 00:17)Lyvyoo Wrote: ... Abia atunci cand obtii acea curgere la 9bar (daca ai reglat OPV corespunzator) poti sa vezi daca ai probleme si sa treci la pasul 2, sintetizat foarte bine de radudani.

probabil, cand incerci sa obtii...
cand n-ai probleme si ai curgere la 9 bar, te concentrezi pe debitul extractiei si il reglezi din doza/granulatie, ok;
nu mai e nevoie de un pas 2...
dar daca vezi ca ai probleme, de genul celor din acest thread, nu mai treci la pasul doi, incepi cu el, ca pas 1 [Image: smile.gif]

asta a inteles inainte de a scrie eu si gabb cand spunea "Dacă ar fi prea fina ar urca presiunea si nu ar ieși mai nimic, dacă ar fi prea mare ar curge tot foarte repede. La mine curge prea încet 35/40 sec si nu creste presiunea" adica, aici nu mai e vorba de rasnita si granulatie (!) - orice ai face cu rasnita, n-ai sa obtii acest efect: presiune scazuta si debit mic! aici pompa e personajul central si e in regim chinuit...pompa vibratoare, evident;
nu o mai iau pe camp iarasi, cu descrierea comportamentului unei pompe rotative in acest caz...

realitatea e ca n-am scris in ideea indicarii unei proceduri, ci cu speranta ca voi reusi sa explic niste functionalitati care odata intelese vor conduce cu siguranta la tot felul de proceduri ad-hoc pe care cel in cauza le va imagina si aplica; sigur, e vorba de acea minoritate care imbina placerea cu intelegerea...

cei ce vor sa mai afle/invete, nu ar trebui sa se bazeze pe cele cateva postari in curgere curenta din topicul interesat;
suna banal, dar search-ul e o functie tare utila;
despre pompele vibratoare si despre rampa lor initiala s-a scris destul, sunt publicate caracteristicile lor presiune-debit (care se pot regasi in situl CEME, sau btw, in situl Ars Elettromeccanica) etc.

nu-mi bat capul sa gasesc defectiuni la echipamente pe care nu le pot vedea si nici macar nu le cunosc in specificul lor functional; dar intelegerea felului in care functioneaza o masina espresso si componentele ei, te aduce pe o platforma in care poti avansa si improviza destule metode de investigatie/depanare pentru propria masina;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#16
(24-04-2016, 00:15)radudani Wrote: daca esti in situatia (1), adica 10 bar la iesirea din pompa si 5 bar la extractie, mi se pare probabil sa ai o problema de restrictie debit si cadere presiune, pe circuitul intre iesirea pompei si punctul de masura al manometrului (e conectat la boiler, parca);
cauza: ceva colmatare - fie ca n-ai facut decalcifiere, fie s-a desprins ceva pietricica dupa decalcifiere;
uneori, ca metoda grosiera, merge si o usoara ciocanire a conductelor interesate; sigur, daca scoti 'caroseria';
insfarsit, poate e pompa defecta - comportamentul de care spui, la lucrul cu sita blind nu se justifica in cazul unui restrictor; presiunea trebuie sa creasca la max in 2-3 secunde (rampa de pornire pompa vibratoare);

sau problema poate fi inainte de pompa dupa cum am vazut.
Prezent: Expobar Brewtus IV-R, MACAP M2D, Kinu M47, VST 15, Aeropress, French Press, Prajitor DIY
Trecut: GC PID (XMT7100+PT100), SW RS3
 
Reply
#17
Poti testa pompa separat cu un manometru pe iesire ,o alimentezi la 220v si pui un furtun pe intrare cu o sticla de apa,trebuie sa sara de 15 bari.
 
Reply
#18
(24-04-2016, 15:40)alin28 Wrote:  ,o alimentezi la 220v 

110/120v only [Image: smile.gif]
Nuova Simonelli Oscar; Mazzer Super Jolly
 
Reply
#19
(24-04-2016, 16:01)astinga Wrote:
(24-04-2016, 15:40)alin28 Wrote:  ,o alimentezi la 220v 

110/120v only [Image: smile.gif]

De fapt 230v de cativa ani in Europa.Daca esti in USA 110 sau 100 in Japan.
Nu am fost atent la poza,inseamna ca are adaptor 220/110 sau nu sta in Europa
 
Reply
#20
(24-04-2016, 12:32)bogy Wrote: ... sau problema poate fi inainte de pompa dupa cum am vazut.

de fapt "aici pompa e personajul central si e in regim chinuit..."

(probabil e necesar sa repet din postul meu precedent, cu promisiunea ca nu mai postez nimic in acest thread)
"... n-am scris in ideea indicarii unei proceduri, ci cu speranta ca voi reusi sa explic niste functionalitati care odata intelese vor conduce cu siguranta la tot felul de proceduri ad-hoc pe care cel in cauza le va imagina si aplica;
...nu-mi bat capul sa gasesc defectiuni la echipamente pe care nu le pot vedea si nici macar nu le cunosc in specificul lor functional; dar intelegerea felului in care functioneaza o masina espresso si componentele ei, te aduce pe o platforma in care poti avansa si improviza destule metode de investigatie/depanare pentru propria masina"


cu peste 150 de ani in urma, Ion Heliade-Rădulescu indemna "Scrieți, băieți, orice, numai scrieți"...
 
(23-04-2016, 22:01)bogy Wrote: Ce fel de pompa ai? Daca ai 10 bari cu sita blind, de vina poate fi doar granulatia cafelei. In cazul acesta problema se afla la rasnita.
 
(23-04-2016, 23:14)bogy Wrote: Eu cred ca pompa nu functioneaza corect sau OPV trebuie curatat.
 
(23-04-2016, 23:59)bogy Wrote: Vad ca la pompa vibratoare creste mult mai incet presiunea decat la pompa rotativa. Deci pompa ta functioneaza corect. Atunci cafeaua sa fie? [Image: huh.gif]
 (sublinierile mele)
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#21
mda ... no comment
Prezent: Expobar Brewtus IV-R, MACAP M2D, Kinu M47, VST 15, Aeropress, French Press, Prajitor DIY
Trecut: GC PID (XMT7100+PT100), SW RS3
 
Reply
#22
Eu ma refeream la a doua constatare
Quote:Deci pompa ta functioneaza corect. Atunci cafeaua sa fie? 

Postarea lui radudani de mai sus o sa fie de pus la acea selectie de ziceri relevante de pe forum, caci in sine e un tutorial.

Am recitit si am observat ca am generalizat, divagand putin de la cazul de pe topic. Eu am vrut sa subliniez faptul ca aceste lucruri sunt citite si de useri (inactivi) care sunt abia la inceput si de multe ori derutati de atatea lucruri noi in viata lor, iar o presiune mica pe manometru raportata la cei 15 bar pe care ii stiau inainte sa ajunga pe forum, poate crea palpitatii la corazon, dialogand personal cu mai multi oameni in acest sens.  Iar primul impuls e sa se dea vina pe espressor, cand de fapt poate fi tehnica de preparare, cafeaua sau rasnita.

Bine ca s-a rezolvat!

Gabb, ma gandeam sa iti comanzi duza Tidaka de 3 gauri, dar cred ca la 110V / 1250W nu o sa ai forta prea mare, desi cred ca ar fi de incercat, cu presiunea in steam boiler dusa la 1.3bar.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)