• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


nu creste presiunea de extarctie

#1
Salutare tuturor!
Tocmai ce am achizitionat un aparat de la Lelit PL41EM si bineinteles cum am ajun acasa l-am si pus in functiune Smile
Am facut prima data proba cu cafeaua pe care o aveam prin casa dar nu a iesit rezultatul asteptat. Asa ca ai iesit sa i-au o cafea proaspat macinata de la cofeeshop din oras. Am incercat sa fac iarasi un shot dar am avut aceasi surpriza doar ca paraca facuse ceva crema dar nu foarte multa . Presiunea nu a crescut cat trebiue a ajuns doar pe la 3 bari dupa cum imi arata baromerul dupa el Confused . Din ce am citit pe forum presiune de extarctie ar trebui sa ajunga pe la 8 - 10 bari.
Mentionez ca pucul a iesit bine si prima data si adoua oara doar ca mai avea ceva apa pe el cand l-am scos , portafiltrul a fost strans cat trebuie ..
Sa gresec eu pe undeva sau sa fie tot de la cafea ?
Va mutlumesc anticipat
Lelit PL41 EM , Hario Skerton , Tamper pl 100
 
Reply
#2
Ce rasnita ai?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
(12-09-2015, 14:20)Lyvyoo Wrote: Ce rasnita ai?
proaspat macinata de la cofeeshop
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#4
Am omis randul Smile

Fără rasnita nu ai cum sa obtii curgeri cremoase, rasnirea generică pentru espresso fiind iluzorie. Daca nu ai buget poti porni cu o manuală mai ieftina si tot vei vedea o diferenta majoră fata de cafeaua gata rasnita sau măcinată de altcineva pentru tine.

Un articol mai basic , pe limba celor la inceput de drum, ai pe blog - http://www.espressoman.ro/rasnita-de-caf...o-perfect/

Aici trebuie sa ajungi cu PL41TEM : https://youtu.be/x5FtS2yxFt8
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
Da aveti dreptate in legatura cu rasnita dar momentan am depasit bugetul Angel .Sincer ma gandeam la una manuala pt inceput cu toate ca am auzit ca este putin mai greu.
Lelit PL41 EM , Hario Skerton , Tamper pl 100
 
Reply
#6
Stai sa iasa cele romanesti si se schimba treaba si in domeniul manualelor.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#7
Salutare !
 Am urmat sfaturile voastre si dupa achizitionarea rasnitei ( ms mult Livio) am trecut si pe la prajitorie , am luat cafea prajita in aceeasi zi si deja este alta viata Smile .
Dupa vreo patru probe a inceput sa iasa si shotul. Doar ca inca nu mi se pare ca are destula crema Confused . Presiunea este unde trebuie.
Ma gandesc ca dupa ce o sa mai capat ceva experianta sa apara si crema.
Lelit PL41 EM , Hario Skerton , Tamper pl 100
 
Reply
#8
Du-te si mai fin putin decat esti acum, pastreaza o doza de 16g sa zicem, si vezi ce se intampla. Probabil iti curg cei 60ml in mai putin de 25s
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#9
(26-09-2015, 14:01)nick_bv Wrote: ...... inca nu mi se pare ca are destula crema Confused . Presiunea este unde trebuie.
Ma gandesc ca dupa ce o sa mai capat ceva experianta sa apara si crema.

Crema abundenta nu este obligatorie . 
Sunt soiuri care nu exceleaza la acest capitol . 

Crema nu este altceva decat o rezultanta a eliberarii din macinatura , in timpul extractiei , a CO2-ului dezvoltat in boabe ca urmare a procesului de prajire .

Cantitatea de crema este influentata, pe langa soiul de cafea si de gradul de prajire , perioada de degazare, temperatura de extractie , gradul de macinare , pregatire a macinaturii in sita etc.

Important este gustul. Acesta trebuie sa dicteze verdictul de calitate asupra unei cafele . Restul este decor si actioneaza asupra emotionalului consumatorului.
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#10
Ca o precizare pentru cei la inceput de drum, cele spuse de Radu mai sus sunt valabile abia dupa ce s-a trecut de faza obtinerii unui espresso corect, s-a inteles importanta dozarii constante pe cantar, iar toti ceilalti pasi de preparare sunt urmati ca la carte.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)