Hello There, Guest! Login Register


miscele

#1
Am zis ca deschid un topic nou ,de ceva timp am renuntat sa mai beau mono-origine si am inceput sa ma joc cu amestecuri ,parerea mea este ca atunci can reusesti un amestec explozia de arome si gustul este net superior unui espresso mono-origine .
Un mix reusit din punctul meu de vedere ,pe care il beau si acum este:
50%brazilia dolce city +
20% el salvador full city
20%guatemala city +
10% kenia city+
Ce simt eu la acest amestec :ciocolata ,o tenta citrica care 100% provine de la kenia,gust nuca as zice ,espresso are un corp gros cremos iar aftertaste-ul este fantastic il simt pana ajung la servici Smile.
 
Reply
#2
Le prajesti separat?
 
Reply
#3
Exact, cum ti-au iesit mai bine, prajite separat sau impreuna?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#4
salut
si eu am inceput sa le amestec Smile , desi...desi...imi place si gustul de mono...Personal mai am mult pina sa pot face un amestec ca lumea, nu cunosc inca la perfectie gusturile de mono.Ce mi-a recomandat Terzi, mai ales pt incepatori, ar fi sa pun 3,4 mono, sa aduca fiecare cate ceva, adica mai multe decat mai putine.Cam ce a facut Dragos.Cei mai de meserie au niste teorii mai avansate.Eu personal nu ma dau foarte in vant dupa Brazilia, poate nici ce am eu cumparat nu e de mare soi.Ce mi-a placut mult a fost o combinatie simpla de columbia supremo (florala) si o ethiopia sidamo (fructata).Cum am scrie pe alt topic, chiar ieri am comandat niste kenia aa si yirgacheffe..abia astept sa vad ce o sa iasa.Chiar,Dragos, ai facut ceva particular la prajire sa tai din aciditatea keniei?
 
Reply
#5
hadriano, spuneai ca la ultima vizita in Romania vei incerca si miscelele de la prajitorii de aici. Ai facut-o? Cu ce impresii?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#6
nu am facut-o...Smile.Prajisem am un kil jumate din "a mea" si am servit tot din ea.am stat si putin, am venit cu gaggia si super jollyul, desi am venit cu masina.Am luat de la cafeteca doua chestii, yirga si miscela casei, mmm, sigur nu se compara cu ce fac prajitorii profesionisti.Era prajita de o fata simpatica, care mai servea clientii, mai arunca un ochi la aparat, iar procesul din ce mi-a zis in doua vorbe dura mult, pe la 20-25 minute.In orice caz, din cate am prins eu, avea acel "gust de carton", datorat unei uscari pra accentuate in prima fazacare reduce prea mult din apa necesara in a doua faza, adiuca dupa 150C in sus.Contrar a ce obtin eu , cu acel gust ,miros de fermentat, vinos, cum a scirs pe topicul vechi.Din cum descriu colegii forumisti, la prajitorii nostrii profi, care mustacesc probabil citind ce zic, sigur cafeaua e ..altfel.In schimb, ce te frapeaza la cafeteca e sortimentul de cafele, sau de borcane, ptca erau multe lipsa la apel, de sarbatorile.Cel putin 20 de tipuri si soiuri, ma refer la monoorigini.
 
Reply
#7
Toate prajite separat,dupa care eu fac amestecul testand pe fiecare espresso dublu pana ma hotarasc la proportii.
 
Reply
#8
cam cate tipuri si soiuri ai avut pe mana Dragos?Simti clar diferentele pe care fiecare cafea le cere la prajire?Te-ai jucat cu ceva din Asia?Nu am avut ocazia sa cumpar, si nici nu stiu daca se merita f mult...
Ca tot veni vorba, de unde te mai aprovizionezi cu "verde"?
 
Reply
#9
Am prajit 16 soiuri (ferme)de arabica si 2 de robusta ,eu am ajuns la concluzia ca o arabica de joasa altitudine gen brazilia sau etiopia trebuie prajita mai repede si nu mai mult de city+ mai sus de atat eu personal sesizez gust de cenusa,perioada de uscare in timpul prajirii 2-3 min .
Iti recomand din asia spirit of india senzationala.Cafea verde imi iau tot din anglia prin prieteni Smile
 
Reply
#10
wow..ai avut cateva pe mana Smile
eu m-am invartit in 5 tari,Brazilia, Etiopia,Guatemala,Nicaragua,Columbia toate luate de la acelasi furnizor.Nu sunt f sigur pe calitate, nu e rea dar simt ca ce am baut la altii de mare clasa era din cafea de calitate mai buna ca a mea.Inclusiv pretul probabil.Apropo, cam cat platesti pe un kilogram?Eu cam 8 euro plus transp.
Apropo de etiopia, si eu am bagat la maxim cuptorul cand am prajit,asa am citit , asa am facut.In schimb, brazilia mea, care sigur e obtinuta prin metoda umeda, e f sensibila si mereu mi-a facut mici probleme, in sensul ca se parleste imediat daca nu sunt atent.Plus ca crestea in volum aproape dubluSmile.Robusta am prajit odata , a iesit bine, dar nu sunt fan deloc.
Ca tot vorbim de miscele, ideea generala ce am gasit e ca 50% din start e brazilia, ceea ce am vazut ca ai facut si tu.Cum am zis nu sunt un mare fan Brazilia, dar, ca prajit la toate imi plac cele usor mai light, au aromele dementiale, desi, desi simt ca pt metoda espresso ar fi mai indicata o prajire mai adanca pt a taia din aciditate.Cateodata as vrea ceva lejer si aromat, o cana mai plina si mai fac la presa franceza, dar nu's de ce, ma intorc la espresso mereu Smile
 
Reply
#11
Pentru ca este mai bun Big Grin
Mai ieftina ca tine ex. Etiopia o iau cu 4 euro/kg si brazilia cu 4.5/kg si cea mai scumpa care am luat-o cu 9 euro/kg guatemala cica o foloseste campionul mondial barista ... Tongue
 
Reply
#12
Sursa e secreta? oricum acum am ceva pe stoc, dar ca idee...
oricum, din ce am inteles, se poate gasi si la 0.4 euro per kil.Nu chiar poveste, cica la Trieste, poarta de intrare a cafelei in It, erau n tone de Brazilia, primita de guvernul italian in schimbul la nu stiu ce camioane.Vorbeau pe un forum ca ar fi cam de prin 1970 toamna.Prajita frumos cine sa mai stie Smile
 
Reply
#13
Sursa nu este secreta dar nu vand online este o prajitorie de cartier de unde imi cumpara mie cica ar avea 80 de ani de functionare ... nu am avut de ce sa ma plang boabele au fost bune pana acum.Dar ma mir ca tu nu ai gasit o sursa buna in italia cu preturi bune .
 
Reply
#14
Baieti, mai populati topicul si cu alte miscele !
 
Reply
#15
Cu parere de rau constat decesul clinic al acestui topic.Oare nu mai e nimic de explorat aici?





Intrucat nu am reusit sa identific un SO care sa ma multumeasca (oi fi avand pitici pe cap), am zis ca e momentul sa incep mici experimentari, mai degraba empirice, plecand de la un ghid de pe HB.Consider, ca si initiatorul thread-ului de aici si nu numai, ca prin amestecul mai multor SO-uri se poate obtine un efect sinergic.



Am obtinut rezultate foarte bune din urmatorul amestec:
  • Brazilia ~ 50%;

  • El Salvador ~16%;

  • Peru ~ 16%;

  • Sumatra 18%;

toate prajite de Ecuator.



Servesc o bautura gen flat-white : shot dublu + lapte frotat in ceasca de 150 ml.

Bautura finala place cel mai mult papilelor mele gustative cand merg pe o rata de extractie de ~ 40% , de regula din 15.70 grame macinatura scot 40g. espresso.

 

Am folosit in amestecuri si Kenya Mugaya, Etiopia Yirga, etc.Baza pe care cladesc este Brazilia, de regula 50%, adaug ceva de prin America Centrala, si termin de regula cu Sumatra pentru ca imi plac notele pamantii.Mi-ar place sa adaug si ceva robusta pt. un pic de bite si corp, dar asta se va amana pentru momentul in care am sa incep sa prajesc.

 

Mi-a placut si urmatorul amestec:
  • Brazilia 50%;

  • Peru 16%;

  • Kenya Mugaya 16%;

  • Sumatra 18%;

 

Am incercat sa trec prin cat mai multe SO-uri, ca sa vad ce imi place si ce nu, ce aport poate aduce fiecare, ca in final sa pot fundamenta pe cat posibil un amestec.Un pic de lectura e bine-venita...totdeauna!

 

Limita e cerul!

Adi

 
Bezzera Strega 
Macap M7 900R
Sanremo Treviso LX
Mazzer SJ
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)