• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


metoda de incalzire uniforma a grupului de distributie

#1
Intr un documentar “Techniques of the Barista – David Schomer” - de gasit pe torentele favorite..., am vazut o solutie f simpla de a incalzi grupul de distributie: lasi pucul de cafea in portafiltru (recomandarea generala fiind ca portafiltrul sa fie at all times in grup) si la nevoie il folosesti ca sa incalzesti grupul inainte de prepararea cafelei, iar daca pucul nu l poti tine de pe o zi pe alta sunt sigur ca se poate substitui cu un alt material (idei?).

Oare este prea mult deranj/filozofie pentru un efect teoretic neglijabil? Eu as vedea ca folosind pucul in loc de un shot simplu de apa prin portafiltrul gol ai o distributie mai uniforma a caldurii. Merita sau nu considerat? Sunt si alte metode?

Un alt avantaj clar, in cazul espressoarelor folosite in scop comercial, este ca ajuta f mult la reducerea pierderilor de caldura prin sita grupului - dar poate si asta este neglijabil dpdv economic.
 
Reply
#2
Eu personal nu am mai auzit asa ceva.
Dar despre ce grup este vorba? Probabil E61...
Oricum ,ideea e cam simplista, iar cafeaua lasata in portfiltru se usuca si se lipeste de sita.Solutia pt incalzire rapida, 20 de min e cu prosopul infasurat, asta pt E61.Dar poate duce la supraincalzire si imprecizie.Eu o mai folosesc in caz de nevoie si urgenta.Mai depinde mult si de aparat, ce tip, cu PID sau fara.Din pacate, pt grupul E61 sau cele oarecum echivalente, asta e una din singurele hibe, ne-economicitatea.Se pierde caldura prin suprafata lui, nu e ceva economic, vorbind de doua cafele dimineata.
(02-08-2012, 22:15)Gaags AB Wrote: Intr un documentar “Techniques of the Barista – David Schomer” - de gasit pe torentele favorite..., am vazut o solutie f simpla de a incalzi grupul de distributie: lasi pucul de cafea in portafiltru (recomandarea generala fiind ca portafiltrul sa fie at all times in grup) si la nevoie il folosesti ca sa incalzesti grupul inainte de prepararea cafelei, iar daca pucul nu l poti tine de pe o zi pe alta sunt sigur ca se poate substitui cu un alt material (idei?).

Oare este prea mult deranj/filozofie pentru un efect teoretic neglijabil? Eu as vedea ca folosind pucul in loc de un shot simplu de apa prin portafiltrul gol ai o distributie mai uniforma a caldurii. Merita sau nu considerat? Sunt si alte metode?

Un alt avantaj clar, in cazul espressoarelor folosite in scop comercial, este ca ajuta f mult la reducerea pierderilor de caldura prin sita grupului - dar poate si asta este neglijabil dpdv economic.
 
Reply
#3
Cine stie ce experimente a facut omul observand vreo micuta diferenta... Dar asa cum spunea si hadriano, e pacat sa murdaresti grupul cu cafea uscata pentru o operatiune foarte putin importanta in economia unui espresso "perfect".

Apropo, hadriano, din punct de vedere al eficientei energetice, sa inteleg ca e mai ok grupul de Bezzera cu element de incalzire de 50W incorporat, decat un E61? Adica eu in 20 de min nu mai pot atinge grupul din cauza fierbintelii, iar in 15min. presiunea din boiler e la 1.2bar.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#4
E greu de zis daca e mai eficient, probabil putin da.
Oricum, si la astea normale E61 dupa 15 min frige de nu poti pune mana, dar nu e stabilizat la 93C.Este pe la 85, 90 etc.Eficienta si economia ar fi daca boilerul ar fi izolat, dar cica se incurca in calcule si termostate si iese o brambureala daca nu e bine gandita treaba.

(05-08-2012, 15:20)Lyvyoo Wrote: Cine stie ce experimente a facut omul observand vreo micuta diferenta... Dar asa cum spunea si hadriano, e pacat sa murdaresti grupul cu cafea uscata pentru o operatiune foarte putin importanta in economia unui espresso "perfect".

Apropo, hadriano, din punct de vedere al eficientei energetice, sa inteleg ca e mai ok grupul de Bezzera cu element de incalzire de 50W incorporat, decat un E61? Adica eu in 20 de min nu mai pot atinge grupul din cauza fierbintelii, iar in 15min. presiunea din boiler e la 1.2bar.
 
Reply
#5
dupa ce boilerul ajunge la temperatura dai drumu la apa prin portafiltru gol si-l incalzeste. am mai scris ca atunci cand ma grabesc dau drumu de doua ori la apa prin portafiltru gol si imi iese o cafea baubila. apa are o capacitate foarte mare de a inmagazina caldura si de asta zica ca incalzeste cel mai repede grupul si portafiltrul.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)