• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


k30 vs Home Vario

#1
Daca se poate compara , unii ar zice ca NU , atat ca si "calitate" cat si ca pret !
   Din putina mea experienta K30 vs Vario 

   In timp ce Vario costa putin si ocupa un spatiu modest este frumoasa si macina satisfacator de bine , K30 e cam maricica costa o avere si cand rasnesti cate 18 grame boabe e greu sa nimeresti tot 18 in puc , fiind atat de mare trebuie sa curga mult pana la ultima farama adica chiar si la 15 secunde tot mai curge . In schimb obtii macinatura PERFECTA fara pic de praf care ajuta la eliminare bitter (chiar aici se simte in ceasca a disparut substantial din amareala cu noua rasnita).

  Alta problema este ca trebuie gasita solutie pentru un hopper mai mic sau vreo improvizatie in sensul asta la k30
  Referitor la silentiozitate k30 e ferrari fata de vario care troncane de zici ca se sparg cutitele si-ti scoala toata casa dimineata.Cu k30 poti rasni cu usa deschisa la bucatarie
  La fiabilitate iarasi Vario e vai de capul ei cu reglaje de plastic si palnia pe care daca nu esti atent cand o scoti se sparge (cum am patit eu)
  
  Cap la cap e clar ca K30 o bate rau pe Vario insa e ca si cum ar boxa 100 kg cu 60 .Insa ce remarc e ca nici VARIO nu-i de lapadat ca si rezultat si concluzie la categoria ei VARIO e cea mai tare aici am vrut sa ajung !!!!

  Si inca ceva , musai k30 trage o masina de categorie grea ca e ca si cum ai reda cu statie tare la boxe chinezesti , deci inca o cheltuiala nu mai zic de o cafea bine prajita .

  In acest moment personal ,  normal ca sunt foarte multumit de k30 insa ma enerveaza la culme ca trebuie sa astept si 20 de secunde pana curge tot din rasnita drept pentru care am pornit acest thread .Cand schimbi cafeaua daca nu o "scurgi" bine pe cea de dinainte , vezi ca 4-5 grame (retentia) din 18-20 iti afecteaza si-ti iese in loc de ce bagi in palnie blend cu ce a fost inainte in rasnita .Asta pentru useri home poate fi deranjant insa asta e nu le poti avea pe toate .
   Retentia este ce ramane pe traseu intre o cafea si alta la alimentare continua nu ce iese din ea la curatat dupa ce se "scurge "tot din ea , iar aici Vario o bate rau pe k30 !!!!

Acesta este punctul meu personal si subiectiv fara sa vorbesc prin prisma a ce se scrie ba de un ba de alta  !

Am vrut sa macin 18 gr si am obtinut odata 17 (nu am asteptata sa curga pana la ultima picatura) si altadata 19 cand a mai preluat si din cea de dinainte deci asta er fi problema ca care trebuie sa ma obisnuiesc !!!
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#2
Eu am inceput sa pun o cantitate mai mare de boabe decat doza normala ca sa cumplu portafiltrul mai repede. Gen 19 in loc de 17 sau asa ceva. Oricum imi dau seama ochiometric cand am cantitatea necesara in pf chiar daca nu pic fix pe fix mereu.
Vario K30|VBM Domobar Super PID|Sita dus IMS|Site IMS 14g&17g
|Aeropress|Kinu M47|Brewista&ConceptArt scales|ibric alama
 
Reply
#3
O idee interesanta. Creste si calitatea macinaturii pentru ca oricum ultimele boabe (grame?) sunt macinate aiurea.
Brasilia Club;Gaggia Espresso; Quamar T80
Ex: Saeco Poemia, Gaggia Color, Dip DK30.
 
Reply
#4
(05-03-2016, 21:01)mishu3113 Wrote: Eu am inceput sa pun o cantitate mai mare de boabe decat doza normala ca sa cumplu portafiltrul mai repede. Gen 19 in loc de 17 sau asa ceva. Oricum imi dau seama ochiometric cand am cantitatea necesara in pf chiar daca nu pic fix pe fix mereu.

 Pai da , si la a doua cafea amesteci cu ce a ramas de la prima iar daca a doua cafea o faci a doua zi si ai cateva grame de ziua precedenta ori arunci primul shot ori s-a dus naibii ideea de de "proaspat macinata" 
 Ea e gandita pentru cafenele unde umpli palnia dimineata si tragi pana seara pe foc automat iar cafeaua nu o schimbi toata ziua.Pentru noi e musai sa pui cat trebuie sa rasnesti si in afara de cele 4-5 secunde in care macina cele 18-19 gr mai lasa sa curga vreo 10 sa vezi cata mai curge , abia dupa aia treci la urmatoarea cafea de alt tip 
 Daca faci toata ziua un singur tip de cafea e altceva , e mult mai comod dar nu cred ca e cazul la noi unde le tot degustam dupa cum avem chef !

Parca incep sa regret "upgrade -ul" ! In plus am pierdut si aroma de lemongras de la o cafea si am si umplut bucataria cu "scule".Insa sa mai treaca ceva timp pana la o pronuntare definitiva ! 
  Ar fi de rasul "curcilor" sa ajung la concluzia ca Pl62T + Vario cu putin "talent" poate da rezultate ~ egale cu VBM + k30 ! Poate ca mai trebuie ceva experienta pana sa sesizez una sau alta !
  Bine ca nu m-am aruncat la Marzocco  sg3 ca atunci chiar ma ofticam , am auzit ca cineva a scos gust mai bun cu un Profitech decat cu un Marzocco !!!!
  
   Lumea espresso e o lume plina de necunoscute si pasiunea pentru aceasta aduce satisfactii nebanuite !!! 


In schimb cu certitudine cu k30 vor rasni si copiii stranepotilor mei  Tongue
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#5
Mazzer rules!!!
LaSpaziale S1 Vivaldi II, Mazzer Mini E Type A, IMS Competition Shower Screen & Filters, Naked PF, Cantar Brewista, Tamper by dobro_c, Sotie aproape exasperata
 
Reply
#6
(06-03-2016, 00:07)sorinherea Wrote: Mazzer rules!!!

?
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#7
Am avut Vario.
LaSpaziale S1 Vivaldi II, Mazzer Mini E Type A, IMS Competition Shower Screen & Filters, Naked PF, Cantar Brewista, Tamper by dobro_c, Sotie aproape exasperata
 
Reply
#8
Nu poate fi dom'le diferenta clara la gust intre PL62T / Vibieme super PID / Brewtus IV / Profitec 700 / HX cu e61 si eric / DB cu e61 si PID.  Sunt alte diferente, dar nu chestii de gust evidente in espresso. Asta intr-un test virtual cu toate avand acelasi tip de pompa, acelasi mod de alimentare cu apa. 

Pana una alta, intre gustul care ti-a ramas in minte si cel de acum, ai schimbat espressorul, rasnita, tipul de pompa si automat preinfuzia si debitul, filtrul de apa, plus prajirile care iti apartin si pentru care e greu sa ai o constanta la doar o luna-doua de la invatarea mestesugului. Ce-ar mai fi fost ca in tot acest melanj sa mai fi intervenit si vreo profilare de presiune, cu bugete investite si mai mari... Ajungeam la combinatii de 10 la puterea x+n.

Sincer, te-ar ajuta mult niste teste blind. Sunt cu totul altceva decat testele non blind. Atat ca ai nevoie de 2-3 parteneri cu ceva experienta, ca sa va miscati repede, simultan. 

Iar legat de rasnite, paralela de gust (nu de constructie) facuta in octombrie 2014 pe un Dalla Corte cu doua grupuri si control electronic de temperatura, intre Vario si EK43, cu Flori Vlaicu, Adi Simion de la Guido si Paul Ungureanu, m-a facut la acea vreme sa aman upgrade-ul. Plus ca am stat doua saptamani cu K30-ul langa Vario si nu gaseam acea pala de bitter care zici ca ti-a disparut si nici vreo bergamota suplimentara. Dar nefiind prins atunci de fenomenul brew ratio, las lucrurile doar ca "amintiri de tinerete". 

Repet, blind-ul corect facut e mama secretelor! Si vreau sa incercam cate ceva la campionatul de aeropress, mai ales ca vor fi si multi oameni din domeniu.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#9
K30 este silentioasa, o am si eu de 1 luna, cumparata ieftin (350 ron). Ce zici tu legat de retentie este perfect adevarat, utilizatorul care mi-a vandut rasnita mi-a lasat amintire 50-60grame de cafea blcoata pe traseul rasnitei, ca doar am curatat-o.


Pun 18 grame, cantarite, apas butonul magic si in 5 secunde termina de rasnit tot, uneori mai ramane pe sus 1-2 boabe pe care le imping la cutite folosind o spatula de plastic.  Acum, daca ai sa te obisnuiesti sa lovesti puternic de 2 ori ciocul metalic pe unde curge cafeaua ai sa vezi ca nu ramane absolut nimic, si nici nu astepti 20 de secunde, probabil tu astepti cu motorul pornit si lovesti usor sa-ti cada tot.  Rasnita este masiva, nu trebuie sa fi delicat cu ea, Eu cantaresc ce intra (18 grame) si ce iese, si nu am retentie enorma (0.2grame). Ce imi place la ea este silentiozitatea, este mult mai silentioasa decat un blender spre ex. Pot sa rasnesc la 5 am ca nu se aude nimic, pe vecini nu-i deranjeaza ca nu o aud.
Gaggia/Dip DK30/Dienes 540
 
Reply
#10
... sau DK30 ?
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#11
(05-03-2016, 23:34)Bcc Wrote:
(05-03-2016, 21:01)mishu3113 Wrote: Eu am inceput sa pun o cantitate mai mare de boabe decat doza normala ca sa cumplu portafiltrul mai repede. Gen 19 in loc de 17 sau asa ceva. Oricum imi dau seama ochiometric cand am cantitatea necesara in pf chiar daca nu pic fix pe fix mereu.

 Pai da , si la a doua cafea amesteci cu ce a ramas de la prima iar daca a doua cafea o faci a doua zi si ai cateva grame de ziua precedenta ori arunci primul shot ori s-a dus naibii ideea de de "proaspat macinata" 
 Ea e gandita pentru cafenele unde umpli palnia dimineata si tragi pana seara pe foc automat iar cafeaua nu o schimbi toata ziua.Pentru noi e musai sa pui cat trebuie sa rasnesti si in afara de cele 4-5 secunde in care macina cele 18-19 gr mai lasa sa curga vreo 10 sa vezi cata mai curge , abia dupa aia treci la urmatoarea cafea de alt tip 
 Daca faci toata ziua un singur tip de cafea e altceva , e mult mai comod dar nu cred ca e cazul la noi unde le tot degustam dupa cum avem chef !

Parca incep sa regret "upgrade -ul" ! In plus am pierdut si aroma de lemongras de la o cafea si am si umplut bucataria cu "scule".Insa sa mai treaca ceva timp pana la o pronuntare definitiva ! 
  Ar fi de rasul "curcilor" sa ajung la concluzia ca Pl62T + Vario cu putin "talent" poate da rezultate ~ egale cu VBM + k30 ! Poate ca mai trebuie ceva experienta pana sa sesizez una sau alta !
  Bine ca nu m-am aruncat la Marzocco  sg3 ca atunci chiar ma ofticam , am auzit ca cineva a scos gust mai bun cu un Profitech decat cu un Marzocco !!!!
  
   Lumea espresso e o lume plina de necunoscute si pasiunea pentru aceasta aduce satisfactii nebanuite !!! 


In schimb cu certitudine cu k30 vor rasni si copiii stranepotilor mei  Tongue

Stiu ca metoda mea nu este perfecta dar mi-am asumat asta. Eu am facut upgrade-ul nu numai cu gandul de a folosi rasnita acasa, in viitoar am intentia s-o folosesc oarecum comercial. La VBM puterea aburului a fost decisiva.
Vario K30|VBM Domobar Super PID|Sita dus IMS|Site IMS 14g&17g
|Aeropress|Kinu M47|Brewista&ConceptArt scales|ibric alama
 
Reply
#12
@ Bcc

Se pare ca opiniile tale despre rasnita Mahlkonig Vario K30, sunt diferite total de cele scrise pana acum.
Dar ce faci aici? Vrei sa clatini un mit?

Nu am avut acest model, nu l-am testat si nici nu l-am vazut vreodata in realitate. Dar intotdeauna m-am intrebat cum este posibil ca o rasnita cu o cale mai mult sau mai putin orizontala, centimetrica, sa nu retina ceva pe-acolo. De fapt, inclin serios sa consider observatiile tale ca fiind realiste, in concordanta cu un exercitiu imaginar personal.
(inclinarea tunelului cu cateva grade chiar nu conteaza - pentru cei care au dubii inca sau mai iau in calcul inclinarea canalului cu 5-10 grade, poate ar fi de folos sa incerce ceva mai simplu, o simulare aproximativa prin inclinarea rasnitei spre inainte; efectul va fi nul, dar merita incercat)

Probabil ca toate, absolut toate rasnitele care au un astfel de tunel, retin cafea in acel spatiu (mai putina cafea daca este veche sau de raft, mai multa, mult mai multa, daca este o cafea proaspata). La fel si curgerea, este lipsita de bulgari, nisipoasa pentru o cafea veche, mai ales pentru cea din supermarket-uri si din nou, mai putin estetica in cazul celei proaspete, de unde si slaba relevanta a clipurilor YT legate de aceste aspecte, in conditiile in care nu cunoastem detaliile.
Prezenta modulelor electronice, display-urilor, butoanelor de comanda sau a altor artificii/comenzi/detalii constructive pozitionate in prelungirea tunelului, mai mult sau mai putin utile in conditiile utilizarii acasa, ascund de fapt o cantitate de cafea, pe care evident, nu o vedem. Mai mult, fac imposibila eliminarea ei fortata (de regula mecanica - operatie consumatoare de timp si inestetica).

Toate aceste realitati simple legate de cafeaua care se odihneste prin tuneluri de tot felul, erau valabile si la varianta Vario Home, dar dat fiind tunelul foarte scurt, de sectiune mica, vorbim de alte cantitati. Nu am desfacut vreodata rasnita pentru a vedea acea gramajoara ramasa pe canal, dar manipularea dupa rasnire, inclinarea ei, avea intotdeauna ca efect aparitia unei noi cantitati de cafea, despre care credeam ca nu mai exista.

"Lemon"-ul de care vorbesti aici si in alt post, nu este tocmai acea nuanta acrisoara (citrica sau florala uneori) suprapusa peste orice soi, care a facut multi posesori de Vario Home sa renunte la deloc putinele ei avantaje in favoarea altor rasnite, adesea mult mai incomod de folosit, de regula cu cutite mai mari?
Desigur, in cele din urma este o problema de gust, de preferinta personala, motiv pentru care nu insist asupra acesteia.

Pe de alta parte, daca espressor-ul cel nou, fabulos dealtfel, nu cred ca iti va aduce un plus de gust al espresso-ului comparativ cu ceea ce ai avut anterior, in conditiile unei folosiri fericite, in buna intelegere (a tuturor aspectelor daca este posibil), rasnita cea noua, cu siguranta este capabila de mai bine, dincolo de ceea ce simti sau crezi ca simti acum.
Iarasi putem spune ca este vorba de preferinte personale, asa este, dar o rasnita cu discuri de macinare mai mari (comparativ cu cele Vario Home), poate aduce un plus de echilibru produsului final.

In cele din urma, daca vei pierde iar lamaia, este posibil sa te bucuri ...

Pana una alta, nu as rata sa imi exprim gandurile bune fata de sinceritatea, deschiderea si dorinta de comunicare pe care le-ai demonstrat de fiecare data, chiar daca, dpmdv, uneori ai apreciat mai putin intemeiat diverse aspecte.
Sau, pe scurt, ma bucur ca esti pe-aici ... Smile ..., asta cu siguranta nefiind o pozitie singulara Smile .
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#13
(07-03-2016, 12:29)Adrian T Wrote:
@ Bcc
Sau, pe scurt, ma bucur ca esti pe-aici ... Smile ..., asta cu siguranta nefiind o pozitie singulara Smile .
Smile

Desi este off-topic, incearca sa prajesti o idee mai light, pana te acomodezi cu rasnita si re-aduci nuanta pierduta.
Te ajuta la aciditate si(de ce nu?) poate identifici nuante care iti vor placea chiar mai mult.
Bezzera BZ10, Ascaso I1-steel, V60, Porlex mini, M47, Eureka Olympus 75
 
Reply
#14
(07-03-2016, 12:29)Adrian T Wrote:
@ Bcc

Se pare ca opiniile tale despre rasnita Mahlkonig Vario K30, sunt diferite total de cele scrise pana acum.
Dar ce faci aici? Vrei sa clatini un mit?

Legat de retentie : 
Am desfacut rasnita am curatat-o si am pornit la drum . 
Am cantarit boabele 
   

Portfiltrul gol
   

Macinatura rezultata ( lipseste 1gram , deci retentie ) 
   

Am desfacut rasnita din nou 
   

Am cantarit farfuria 
   

Am cantarit retentia ( inclusiv de pe canal ) 
   
Deci retentie 0,7 g , adica sub 1g .

Cu Hario nu pot cantari sub un gram , daca pornesc de la 0 . De aceea am cantarit cu farfurie cu tot . Se pare ca nu este un cantar foarte precis , dar nici noi nu suntem la farmacie . 

Cand am curatat rasnita inainte de acest test de retentie , nu am postat poza deoarece macinatura adunata nu a mișcat cifrele cântarului . A fost tot pana untr-un gram si nu m-am gandit sa procedez ca in faza cu farfuria . 

Am bătut rasnita , am scuturat-o i-am bagat peria peste tot dar nu a vrut sa scoata diferenta pana la 4 g.
LaMarzocco GS/3-AV
K30 Vario
Kinu M68
Hottop P
 
Reply
#15
Totusi de ce sa nu credem omul?Mit sau nu ,experienta e de luat in seama.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario,tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art.
 
Reply
#16
(07-03-2016, 19:39)RaduCarutasu Wrote: Legat de retentie : 
Am desfacut rasnita am curatat-o si am pornit la drum . 
Am cantarit boabele 
[...]
Desi pentru mine, retentia nu reprezinta o problema, cu atat mai putin o preocupare serioasa (alegand deocamdata rezolvarea radicala consacrata deja, dar complet neeleganta - pensula), am gasit un clip urmarit cu ceva vreme in urma. 
Ar putea fi un fel de medie intre cele afirmate pana acum (metoda de determinare fiind diferita)? desigur, cu rezervele care se impun.






Daca as fi avut un astfel de model, as fi testat cu diferite cafele, dar dat fiind accesul dificil al pensulei in toate zonele tunelului, as fi demontat aceasta componenta (avand astfel acces la fiecare particula de cafea), pentru a elimina orice dubiu.

Probabil exageram putin totusi, fara sa fie cazul. Luand in calcul toate aspectele, suprematia modelului K30 (in special din considerente estetice si functionale) comparativ cu alte modele cu discuri de macinare comparabile ca marime, unele poate chiar mai mari, nu cred ca este pusa la indoiala. 
Probabil si Bcc va ajunge curand la aceeasi concluzie.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#17
Oare mai crede încă cineva ca exista râșnite fără retenție?
LaSpaziale S1 Vivaldi II, Mazzer Mini E Type A, IMS Competition Shower Screen & Filters, Naked PF, Cantar Brewista, Tamper by dobro_c, Sotie aproape exasperata
 
Reply
#18
Che Big Grin
 
Reply
#19
@Radu - Hario, peste 500gr are eroare/abaterea de 1g. Sub, e de 0.1gr.
Eu as fi cântărit macinatura tot în coșuleț. Dar, și așa, eu zic ca e clar testul și scoate în evidență ce vroiai să sublinezi.

@AdrianT - în filmuleț e vorba de testul de retenție cafea, în modul de folosire normal/bar. Ce fac Radu/Liviu și BCC, e vorba de mod lucru single dose... Unde lucrurile stau puțin diferit (chiar și din punct de vedere al retenției)

Sunt convins că lucrurile o se așeze și timpul/experiența pe aparatele noi va duce la rezultate mai bune.
Expobar Leva HX (rotary pump), MK Vario, Hario scale, Aeropress
 
Reply
#20
(07-03-2016, 21:55)hora_ce Wrote: @AdrianT - în filmuleț e vorba de testul de retenție cafea, în modul de folosire normal/bar. Ce fac Radu/Liviu și BCC, e vorba de mod lucru single dose... Unde lucrurile stau puțin diferit (chiar și din punct de vedere al retenției)

Si care ar fi diferenta sau diferentele?
LaSpaziale S1 Vivaldi II, Mazzer Mini E Type A, IMS Competition Shower Screen & Filters, Naked PF, Cantar Brewista, Tamper by dobro_c, Sotie aproape exasperata
 
Reply
#21
(07-03-2016, 12:29)Adrian T Wrote:
@ Bcc

Se pare ca opiniile tale despre rasnita Mahlkonig Vario K30, sunt diferite total de cele scrise pana acum.
Dar ce faci aici? Vrei sa clatini un mit?

Nu am avut acest model, nu l-am testat si nici nu l-am vazut vreodata in realitate. Dar intotdeauna m-am intrebat cum este posibil ca o rasnita cu o cale mai mult sau mai putin orizontala, centimetrica, sa nu retina ceva pe-acolo. De fapt, inclin serios sa consider observatiile tale ca fiind realiste, in concordanta cu un exercitiu imaginar personal.
(inclinarea tunelului cu cateva grade chiar nu conteaza - pentru cei care au dubii inca sau mai iau in calcul inclinarea canalului cu 5-10 grade, poate ar fi de folos sa incerce ceva mai simplu, o simulare aproximativa prin inclinarea rasnitei spre inainte; efectul va fi nul, dar merita incercat)

Probabil ca toate, absolut toate rasnitele care au un astfel de tunel, retin cafea in acel spatiu (mai putina cafea daca este veche sau de raft, mai multa, mult mai multa, daca este o cafea proaspata). La fel si curgerea, este lipsita de bulgari, nisipoasa pentru o cafea veche, mai ales pentru cea din supermarket-uri si din nou, mai putin estetica in cazul celei proaspete, de unde si slaba relevanta a clipurilor YT legate de aceste aspecte, in conditiile in care nu cunoastem detaliile.
Prezenta modulelor electronice, display-urilor, butoanelor de comanda sau a altor artificii/comenzi/detalii constructive pozitionate in prelungirea tunelului, mai mult sau mai putin utile in conditiile utilizarii acasa, ascund de fapt o cantitate de cafea, pe care evident, nu o vedem. Mai mult, fac imposibila eliminarea ei fortata (de regula mecanica - operatie consumatoare de timp si inestetica).

Toate aceste realitati simple legate de cafeaua care se odihneste prin tuneluri de tot felul, erau valabile si la varianta Vario Home, dar dat fiind tunelul foarte scurt, de sectiune mica, vorbim de alte cantitati. Nu am desfacut vreodata rasnita pentru a vedea acea gramajoara ramasa pe canal, dar manipularea dupa rasnire, inclinarea ei, avea intotdeauna ca efect aparitia unei noi cantitati de cafea, despre care credeam ca nu mai exista.

"Lemon"-ul de care vorbesti aici si in alt post, nu este tocmai acea nuanta acrisoara (citrica sau florala uneori) suprapusa peste orice soi, care a facut multi posesori de Vario Home sa renunte la deloc putinele ei avantaje in favoarea altor rasnite, adesea mult mai incomod de folosit, de regula cu cutite mai mari?
Desigur, in cele din urma este o problema de gust, de preferinta personala, motiv pentru care nu insist asupra acesteia.

Pe de alta parte, daca espressor-ul cel nou, fabulos dealtfel, nu cred ca iti va aduce un plus de gust al espresso-ului comparativ cu ceea ce ai avut anterior, in conditiile unei folosiri fericite, in buna intelegere (a tuturor aspectelor daca este posibil), rasnita cea noua, cu siguranta este capabila de mai bine, dincolo de ceea ce simti sau crezi ca simti acum.
Iarasi putem spune ca este vorba de preferinte personale, asa este, dar o rasnita cu discuri de macinare mai mari (comparativ cu cele Vario Home), poate aduce un plus de echilibru produsului final.

In cele din urma, daca vei pierde iar lamaia, este posibil sa te bucuri ...

Pana una alta, nu as rata sa imi exprim gandurile bune fata de sinceritatea, deschiderea si dorinta de comunicare pe care le-ai demonstrat de fiecare data, chiar daca, dpmdv, uneori ai apreciat mai putin intemeiat diverse aspecte.
Sau, pe scurt, ma bucur ca esti pe-aici ... Smile ..., asta cu siguranta nefiind o pozitie singulara Smile .
  Multumesc mult de aprecieri chiar ma simt bine cand vad ca nu vorbesc singur in padure .
  Macar unuia de-i sunt de folos ce spun nu-mi pare rau de timpul pierdut si as incuraja pe aceasta cale sa-si zica fiecare pasul ca de aia e forum sa invatam unii de la altii si de bune si de rele .
   Eu , cel putin in aceste cateva luni am intrat intr-o lume noua plina de necunoscute si deosebit de frumoasa pe care n-o banuiam ca si existenta iar daca-i spui cuiva cam cum e treaba cu espresso mai pe limba noastra zice ca esti nebun insa cand gusta o ceasca atunci ... ... no comment.
  La mai mare si cafele gustoase !

ps , niciodata nu credeam ca poate fi atat de complicat de facut un espresso si niciodata n-am apreciat munca unui barista , vezi omul cat traieste invata !!!
cate se pot ascunde intr-o ceasca de cafea doar noi stim (din pacate pentru restul la care ma uit acum cu mila cum se otravesc cu asa zisa cafea ba de la starbucks ba lavazza crema & aroma samd

O seara frumoasa va doresc !

Lamaia a venit inapoi doar marind o treapta macinarea ,sotia si eu pe langa ea , suntem fericiti  Big Grin
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#22
Bcc....si eu sunt printre cei care apreciaza onestitatea ( poate subiectiva) cu , care ai vorbit desprea k30 . Sincer mie personal  mi se pare ca este " vario isterie " pe forumul asta Smile)). O fi justificata ridicarea in slavi a acestei rasnite ???? ( intrebare retorica :Smile ). Oricum, eu te preferam mai mult cu HX- ul cu eric si dorinta ta neobosita de a atinge limtele Smile.
 
Reply
#23
@Sorin - gurile rele/bune (alea cu papile antrenate) spun că risnitele mari, cu hope-re pline dau o macinatura mai consistenta și mai puțin "praf".

Dar, în cazul acesta, rămân +2 grame în plus (conform testelor de mai sus) intre cuțite, boabe sparte + macinatura pe traseu.

Nu e o problema într-un bar/Cafe, local în care se fac zeci/sute de cafele... Cele câteva grame nu vor influența gustul rezultat la următoarea băutură, în condițiile date.

Acasă, când cele +2 grame stau acolo cu orele... E altă treabă (zic unii). De asemenea, eu personal nu umplu hope-ul cu boabe, ca aia ar însemna să stau cu boabele la aerisit 1 săptămână.

De aici și single dose wave... Cântărești 1 doză, macini, cureți. Și așa păstrezi cafeaua ferita de lumină /aer, pe termen mai îndelungat.

Posibil ca după câteva luni bune/ani... să dezvolți/înveți papilele sa recunoască diferențele.

Revenind la (off) topic... Nu pot să nu remarc efervescenta lui BCC care în 1luna a creat 2 topicuri de vs (înainte și după achiziționare K30) Smile

Da sa nu se potolească, ca tare mi-or plăcut testele/problemele ridicate de el.

Ontopic
@bcc - eu n-am înțeles partea aia cu k30, unde îți curge cafea și după 20 secunde. Pe unde am mai citit/văzut, dau 1-2 impulsuri scurte și gata. Asta fac și eu pe Varii, după ce macin doza.

@liviu cred ca le putem unii acestea http://www.espressoman.ro/forum/Thread-v...nig-vs-k30
Expobar Leva HX (rotary pump), MK Vario, Hario scale, Aeropress
 
Reply
#24
@Tito
Mersi mult ,
   Stai linistit ca si aici sunt limite de atins , ca de exemplu pun PID pe 86 si oscileaza 84-85 asa ca invatam despre P I si D insa oricum e mult mai usor de manevrat decat HX si cand ii zici o vorba aia e . Se poate obtine un bun pronostic la repetabilitate.
   Atat Pl62t cat si VBM cu calitati si defecte intra in notiunea de "machina" din cei 4 M cu ambele se pot face cafele bune doar ca unele sunt mari si scumpe si usor de manevrat iar altele micute frumoase si ieftine insa te doare capul daca-ti propui o temperatura de extractie si chiar tii mortis sa si iasa ceea ce ti-ai propus , aici e diferenta de bani , insa si de volum !!!!  atat la rasnita cat si la espressor

@hora_ce
Mersi ,
La impulsuri nu m-am gandit incerc maine !
Da , bag 18 gr , in primele 4-5 sec se rasneste totul si apoi incet incet picura intradevar din ce in ce mai putin insa si dupa de doua ori cate 10 sec cateva picaturi de cafea tot mai iesea .
Oricum cred ca o sa setez pe 10 sec si asta e in 4 rasneste in urmatoarele 6 se curata si ce ramane , ramane , se completeaza la urmatoarea .Dupa 10 sec mai curge foarte putin n-am cantarit dar din ochi sub 1 gram
O sa fac niste cantariri sa pun pe forum !  Din 18 grame dupa 4 sec ies 16,5-17 in 10 sec merg spre 17,5 si m-am oprit aici , insa sunt amintiri n-am notat nimic !!!
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#25
Fiecare isi cunoaste echipamentele si le utilizează cum crede de cuviinta .
Unii dintre noi aleg pe baza propriilor documentări si experiente alti cumpara si dupa aceea vad ce au facut , alte persoane considera ca ce este bun pentru unii va fi la fel de bun si pentru ei chiar daca profilul lor de utilizator este unul diferit de al celorlalti .
Cu acest post ma retrag din dezbaterile legate de acest subiect si voi incerca sa imi actualizez informatiile si sa-mi adaptez abordarea modului in care imi folosesc aparatele dupa experientele colegilor cu echipamete asemanatoare sau identice , atunci cand voi gasi aspecte interesante .

Postez cateva poze care argumentează cele scrise de mine referitoare la retentia foarte mica a rasnitei K30.
Cazul din clip , unde nu s-a macinat pana la eliminarea cafelei dintre cutite ci s-a oprit neglijent rasnirea anterioara , difera de modul in care rasnesc eu , pana cand nu mai curge nimic in sita . Se vede ca au ramas resturi de boabe sfărâmare si chiar si un bob intreg .
Nu vreau sa-mi imaginez ce a ramas intre cutite !

   

Este normal sa rezulte asta :
   

Dar si asa vorbim de 2 g retentie :
   

Fata de modul îngrijit in care lucrez acasa .
Asa arata aceeasi zona , unde pun boabele :
   

Iar cutitele dupa rasnire asa : 
   

Iar retentia dupa ce am pus Grinz si am facut acelasi lucru ca in clip arata asa 
   

si nu pot sa nu ma intreb cat de neglijent ar trebui sa se lucreze , astfel incat sa se ajunga  constant la retenții de 2,3 sau 4 grame !!!!
Eu , cel putin , nu pot sa imi imaginez !
LaMarzocco GS/3-AV
K30 Vario
Kinu M68
Hottop P
 
Reply
#26
(08-03-2016, 10:39)RaduCarutasu Wrote: [...]
Unii dintre noi aleg pe baza propriilor documentări si experiente alti cumpara si dupa aceea vad ce au facut , alte persoane considera ca ce este bun pentru unii va fi la fel de bun si pentru ei chiar daca profilul lor de utilizator este unul diferit de al celorlalti .
Cu acest post ma retrag din dezbaterile legate de acest subiect si voi incerca sa imi actualizez informatiile si sa-mi adaptez abordarea modului in care imi folosesc aparatele dupa experientele colegilor cu echipamete asemanatoare sau identice , atunci cand voi gasi aspecte interesante .

Postez cateva poze care argumentează cele scrise de mine ...
[...]
A iesit varza postul de mai sus . 
Nu stiu ce a avut reteaua . Ba eram cuplat la internet ba eram pe 3G . 
Sper sa se inteleaga !!

E ... remarcabil.
Desi nu inteleg cum este posibil sa nu ramana cafea pe un traseu orizontal (sau aproape), este limpede ca ... asa stau lucrurile. Ce este in canuta aia, ar intra mai degraba la categoria "urme de cafea". Si la Vario Home ramanea mai mult ...

In concordanta cu acest test ultim (din cate inteleg), rasnita, cel putin modelul din imaginile anterioare, pare a fi mult mai capabila decat mi-as fi imaginat. Capabila chiar de lucruri pe care le-as fi considerat aproape imposibile - sa elimine centimetri de cafea de pe un traiect orizontal, fara a fi implicate parti mecanice in miscare. Continui de fapt sa fiu uimit si desi am cateva posibile explicatii, sunt doar partiale, mai rau, pur teoretice, dezvoltate de fapt intr-un spatiu imaginar.
Ce se intampla pe acel tunel ar fi de studiat, poate de aplicat si pe alte rasnite, la care stim ca lucrurile stau altfel.

Daca nu ai nimic impotriva, te-as invita la o reevaluare a interventiilor/posturilor si a importantei lor.
As propune sa nu te retragi, informatiile tale fiind pretioase. Esti unul dintre cei care au modelul, inteleg si analizeaza fenomenele la nivel de detaliu. Mai mult, pana acum, pe acest thread, esti singurul care a consumat timp si resurse pentru teste. Acestea, postarile sustinute, convingerea personala care transpare din fiecare idee, arata disponibilitatea ta de a impartasi informatie, de a demonstra stari de fapt si in aceasta zona.
Poate, anumite solutii, odata identificate, ar putea fi aplicate de unii useri cu inclinatii tehnice si pe alte modele.
Mi se pare mai potrivit sa facem un pas in spate noi (eu in particular), cei care nu avem de fapt un K30. Putem face (bine intentionati dealtfel) translatii nepotrivite ale unei experiente anterioare, dobandite cu alte modele, aici, unde lucrurile par sa stea cu totul diferit.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#27
Nu mi se pare deloc dificil tehnic de curatit tunelul, o mica gaura in care sa sufle un curent de aer suficient de tare ca sa isi faca treaba fara sa arunce cafeaua aiurea.
Aerul poate veni de la o paleta impeller montata pe motorul principal.
Sau, poate fi generat chiar de montura cutitelor, niste praguri de 1-2mm sunt suficiente, ca sa nu mai zic ca insesi cutitele au un mic efect de turbina.
 
Reply
#28
Poate ca concluziile mele au fost PRIPITE si "la ochi " imi cer scuze pentru "valurile "create !
Promit ca voi fi mult mai atent de aici incolo la ceea ce postez pentru ca am tendinta sa scriu " ca prostul " ce-mi trece prin cap si la prima vedere .O concluzie se ia dupa ceva experimantari nu ca in cazul meu nici n-am rasnit 10 cafele si ma apuc sa fac thread k30 vs Vario Home 
  Chiar sincer spus imi pare deosebit de rau ca temperamentul meu vulcanic si pripit da peste cap vorbele unora documentati si care au muncit si experimentat pana sa scrie ceva pe acest forum

 Repet , imi cer scuze pentru erorile exprimate de mine pe acest forum si INCA ODATA PROMIT SA FIU MAI ATENT CU CONSTATARILE AIURISTICE SI INSUFICIENT FONDATE SI EXPERIMENTATE .

o zi frumoasa va doresc si cafele deosebite pentru doamnele noastre de 8 martie !!!
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#29
AdrianT - evolutia principala a rasnitei  K30, daca vorbim de retentie, a fost schimbarea formei canalului de evacuare, de la orizontal la oblic. 

[Image: 327grinder_1_zpsetbtng7v.jpg]

Un lucru atat de mic, dar extrem de util pentru userii casnici. Nu ca s-ar fi gandit vreodata inginerii lor ca unii ar putea folosi rasnita in "halul" acesta  :Smile Dar e un avantaj clar fata de majoritatea rasnitelor electrice. Foarte prietenoasa la retentie este si Ceado, in acest review bellabarista prezentand detaliat metoda de modificare a canalului dintre cutite si iesire. Puteti sari direct la capitolul Single Dosing. Dupa modificare, diferenta este uriasa:

[Image: e92ret_zpsahdhlwfm.png]
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#30
Quote:RaduCarutasu Wrote: [...]

Unii dintre noi aleg pe baza propriilor documentări si experiente alti cumpara si dupa aceea vad ce au facut , alte persoane considera ca ce este bun pentru unii va fi la fel de bun si pentru ei chiar daca profilul lor de utilizator este unul diferit de al celorlalti.

Eu sunt unul dintre cei citati mai sus: am cumparat si dupa ce m-am inscris pe forum ul asta mi-am dat seama ca am gresit. Spre norocul meu am reusit sa-mi recuperez banii si dupa ce m-am informat bine...am cumparat ce voiam, adica sa beau un espresso bun cu minum de efort. Daca as fi  folosit doar eu espressor-ul as fi cumparat un Hx dar il foloseste si sotia si atunci am decis pt DB. Pastrand proportiile ..DB-ul il pot asemana cu un automat DOAR PT COMODITATE  dar consider ca...plafoneaza Sad. Pt mine adevaratii " artisti " ,pasionati ai espresso- ului sunt baietii cu HX cu un plus pt cei cu leviere. Desi imi pare rau  pentru ca pe unii ii vad uitandu-se la " cioara de pe gard " ( DB-ul) cand au un fazan gras si frumos in mana Smile. Inchid  inutilul OT. Intorcandu-ne la rasnite...daca imi este permisa o parere de novice care a citit in fiecare zi pe acest forum cate 2-3 ore timp de aproape 2 saptamani : eu cred ca problema retentiei este o problema falsa. Dupa tot ce am citit despre rasnite am inteles ca lucrul CEL MAI IMPORTANT la o rasnita e calitatea macinarii ( granulele macinate , pe cat posibil , sa fie egale pt ca extragerea sa fie uniforma, in cazul unor granule mai mari si mici o sa fie subextractie si supraextractie ). De obicei lucrul asta se obtine cu, cutite cu diametrul cat mai mare iar asta inseamna masini masive si scumpe. Deci daca sunt dispus sa platesc intre 500-2000 euro pt o astfel de rasnita,  IMI FAC PROBLEME PT 1,2,3 grame de cafea care ar trebui sa le arunc inainte de rasnire ( daca sunt asa de cusurgiu ) ??? Ca si cum mi-as cumpara ultimul model de Mercedes si il alimentez cu ulei de floarea soarelui ca sa economisesc si as vrea sa consume si 3 l la 100 km. Unde este logica ????  In plus eu am o mare nelamurire cu VARIO HOME. De ce este asa pompata rasnita asta ???? Eu o vad ca pret in jur de 450 Euro . De ce ar trebui sa dau banii astia pe "plasticoasa" asta de rasnita ,cu un sistem de reglare care MI SE PARE putin afidabil cand aproximativ cu aceasi bani pot sa cumpar rasnite cu motoare mai puternice, cutite mai mari si cu traditie veche in domeniul espresso ????? Si aduc in discutie doar 2 exemple din putina mea informare : Fiorenzato f4 nano , Eureka Zenith Club E.  Si sunt convins ca sunt si altele.                                                                                        
Quote:RaduCarutasu Wrote: [...]
 
Cu acest post ma retrag din dezbaterile legate de acest subiect si voi incerca sa imi actualizez informatiile si sa-mi adaptez abordarea modului in care imi folosesc aparatele dupa experientele colegilor cu echipamete asemanatoare sau identice , atunci cand voi gasi aspecte interesante .
Acum ca sa glumim un pic...... daca se deschide o sectiune EXCLUSIVITA pt asti cu DB si rasnite scumpe....ma primiti si pe mine ....ca pe o "ruda" mai  saraca???? Smile) Ma gandesc ca RaduCarutasu era un pic suparat cand a scris asta ...poate n-a vrut sa sune ...chiar asa Smile.  Daca vreodata ajung sa spun si eu asta..VA ROG SA MA BANATI de pe forum...pt ca insemna ca mi-am pierdut pasiune pt espresso Smile)))
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)