in toate incercarile pe care le faci, mentii masina mult,
mult prea calda in circuitul de extractie!
in faza asta exista 2 explicatii posibile: sau masina are o problema, deci e defecta, sau din motive pe care nu mi le explic, nu vrei sa cobori temperatura de extractie
spun asta, pentru ca la o masina HX prea nabadaioasa, exista intotdeauna posibilitatea de
control prin flush urmat imediat de shot;
daca faci un flush de 30-40 sec, si apa in pct. Eric e in continuare calda la 97C, atunci e vorba de o defectiune; mai mult sau mai putin bizara
debitul pompei in flush e normal? ti-am spus ca ar trebui sa fie de cca. 8 ml/sec; il poti determina suficient de precis daca pui sita blind si dai drumul la pompa, apoi masori volumul de apa curs prin conducta de retur pe durata a 10, sau mai bine 20 sec;
termometrul Eric e montat corect?
cu temperatura aceea de extractie exagerata, de 97C, cum e shotul? baubil? copt? etc.
sa reluam cele ce-ti scriam:
adu totul intr-o zona de referinta, uitand de toate procedurile de pana acum:
(1)
urci temperatura in boiler la o valoare uzuala pentru HX-uri, undeva - iti spuneam asta in vreo 2 randuri - corespunzator la
1,1-1,15 bar;
lasa PID-ul in pace! oricum, nu trebuie sa-l cobori, ci sa-l urci...
lucrezi cu un HX si
temperatura de extractie la HX se regleaza in primul rand din flush (ti-am descris situatia cand temperatura din boiler se reflecta in temperatura de extractie - e vorba de valoarea temperaturii in grup (Eric) cand masina e echilibrata termic si de shot-urile consecutive);
da, va fi si mai rau cu temperaturile ridicate, dar daca e o defectiune, macar asa iese in evidenta; iar daca functionarea e normala, vei putea sa
reglezi temperatura de extractie din flush;
(2)
pregatesti sita cu macinatura distribuita ok, apoi
(3) faci un
flush lung ca sa cobori mult temperatura apei pompate prin HX, pana termometrul iti indica 85C, de exemplu;
(4) apoi pui sita in portafiltrul cald si
dai imediat drumul la shot;
adica
flush-and-go, potrivit mai ales pentru comportamente tip
fast recovery time;
(caz cand apa, atunci cand stationeaza in HX, se incalzeste foarte repede, debitul in termosifon e mare si transfera multa caldura in grup - per ansamblu, masina isi revine repede dupa un shot, sau un flush si e gata pentru un nou shot in timp scurt, de ex., in 30 sec (!) spre deosebire de HX-urile de casa care isi revin in cca. 2 min)
chiar daca PL62 ar fi un dragon (asta poate fi validat de colegi care au aceeasi masina), nu cred ca are un timp de revenire asa scurt)
la 5-10 sec de la cei 85C din HX, cu apa stationara in HX, temperatura acesteia nu poate creste prea mult, asa ca extractia respectiva o vei avea jos de tot, probabil sub 90C;
gata cu cei 97C din timpul extractiei!
sau nu?!
bun, e o masina HX cu temperament vulcanic, isi revine (
recovery to shot) spectaculos si nedorit de repede, e deci un
dragon;
toate ok, dar un
dragon lasat in idle 30-40 min ajunge in grup (Eric) la 98-106C, ori masina ta ramane elegant, la - nu mai stiu exact - 95-96C, nu? asta il apropie de un
mixer;
nu cred ca e nevoie de graficele acelea, ele tot nu reprezinta un profil de temperatura intr-o situatie cat de cat standardizata pentru HX;
e important sa observi:
- temperatura in regim stationar termic (
idle);
- durata
flash-boil-ului si temperatura de terminare flush (
flush to);
-
temperatura in timpul extractiei, dupa
hump-ul initial de cca. 10 sec;
din punctul meu de vedere ar fi important sa dai rezultatele experimentelor facute in conditiile descrise mai sus;
altfel, e ca in anecdota cu cele doua pisici care se uita in cele doua capete ale unei tevi si nu se vad... pentru ca se uita fiecare in alta zi...
Bcc:
Intre 93-95 in punctul Eric (implica aprox 88-90 la grup)
chiar nu inteleg ce vrei sa spui!
termometrul in punctul Eric, indica 2 feluri de temperaturi:
(1) cand pompa merge, indica temperatura apei ajunsa acolo, trecand prin intregul circuit de extractie: pompa - injector HX - tuburi termosifon - camera supapa extractie - tubulatura din interiorul grupului;
(2) cand pompa e oprita, indica temperatura grupului, a blocului de metal, in zona punctului Eric;
cand vorbim de temperatura in punctul Eric e bine sa se stie in ce regim e masurata - cu curgere de apa sau 'pe uscat';
ai montati si alti senzori prin varia puncte din grup? de unde stii ce alte temperaturi sunt 'implicate' in grup?
probleme specifice HX-urilor cu particularizare pe Bezzera Magica, se gasesc in multe thread-uri din acest forum; cateva exemple in folosul sper, celor interesati:
http://www.espressoman.ro/forum/Thread-L...1#pid25351
http://www.espressoman.ro/forum/Thread-L...2#pid25122
http://www.espressoman.ro/forum/Thread-H...9#pid18289
http://www.espressoman.ro/forum/Thread-T...8#pid27338
http://www.espressoman.ro/forum/Thread-t...-extractie
sau
http://www.home-barista.com/espresso-mac...ml#p364205
http://www.home-barista.com/espresso-mac...ml#p364262
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)