• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


grafic flush & wait

#1
Precum am promis cu creionul si cronometru si cu indicatiile lui Radudani caruia public ii multumesc , am plecat la drum  , atasez graficul flush & wait.Oricum rezultatul catastrofal :
Am plecat cu 1 bar presiune (PID pe 120) de la 95,8 in idle am bagat flush 30 de secunde cam pe la sec 20 s-a terminat flash boil temp s-a dus la 96,7 apoi am asteptat pana la secunda 210 cand s-a stabilizat temperatura la pe la 93 cum am inceput extractia 97,5  97,7  98,9  97,7(secunda 26 de extractie) 

 Cred ca am asteptat prea mult la revenire temperatura de 93,5 a inceput de pe la sec 100 si eu am stat pana la 210 cred ca aici e buba , apa a apucat sa se incalzeasca prea tare si a venit deodata fierbinte cand am inceput extractia Mai astept o ora sa intre in idle si mai fac odata 
A incercat si flush & go dupa asta cu 11 sec de flush ( a urcat de la 92,4 la 97,5) la sec 14 deja era la 99,2 apoi a scazut la 95 cand am inceput extractia si NORMAL 97,1 ... 97,3 ... 97 ... 95,1  ... 94 .... si 92 la sec 30  ca naiba !!!!!!

Pentru unii viata e grea !
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#2
Care e temperatura tinta?
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#3
Intre 93-95 in punctul Eric (implica aprox 88-90 la grup)

(24-11-2015, 12:24)Bcc Wrote: Precum am promis cu creionul si cronometru si cu indicatiile lui Radudani caruia public ii multumesc , am plecat la drum  , atasez graficul flush & wait.Oricum rezultatul catastrofal :
Am plecat cu 1 bar presiune (PID pe 120) de la 95,8 in idle am bagat flush 30 de secunde cam pe la sec 20 s-a terminat flash boil temp s-a dus la 96,7 apoi am asteptat pana la secunda 210 cand s-a stabilizat temperatura la pe la 93 cum am inceput extractia 97,5  97,7  98,9  97,7(secunda 26 de extractie) 

 Cred ca am asteptat prea mult la revenire temperatura de 93,5 a inceput de pe la sec 100 si eu am stat pana la 210 cred ca aici e buba , apa a apucat sa se incalzeasca prea tare si a venit deodata fierbinte cand am inceput extractia Mai astept o ora sa intre in idle si mai fac odata 
A incercat si flush & go dupa asta cu 11 sec de flush ( a urcat de la 92,4 la 97,5) la sec 14 deja era la 99,2 apoi a scazut la 95 cand am inceput extractia si NORMAL 97,1 ... 97,3 ... 97 ... 95,1  ... 94 .... si 92 la sec 30  ca naiba !!!!!!

Pentru unii viata e grea !
Inca o incercare si tot prea sus !!!!!!!!  Unde gresesc ?????????  Nu vreau sa cobor PID !
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#4
(24-11-2015, 14:26)Bcc Wrote: Intre 93-95 in punctul Eric (implica aprox 88-90 la grup)

(24-11-2015, 12:24)Bcc Wrote: Precum am promis cu creionul si cronometru si cu indicatiile lui Radudani caruia public ii multumesc , am plecat la drum  , atasez graficul flush & wait.Oricum rezultatul catastrofal :
Am plecat cu 1 bar presiune (PID pe 120) de la 95,8 in idle am bagat flush 30 de secunde cam pe la sec 20 s-a terminat flash boil temp s-a dus la 96,7 apoi am asteptat pana la secunda 210 cand s-a stabilizat temperatura la pe la 93 cum am inceput extractia 97,5  97,7  98,9  97,7(secunda 26 de extractie) 

 Cred ca am asteptat prea mult la revenire temperatura de 93,5 a inceput de pe la sec 100 si eu am stat pana la 210 cred ca aici e buba , apa a apucat sa se incalzeasca prea tare si a venit deodata fierbinte cand am inceput extractia Mai astept o ora sa intre in idle si mai fac odata 
A incercat si flush & go dupa asta cu 11 sec de flush ( a urcat de la 92,4 la 97,5) la sec 14 deja era la 99,2 apoi a scazut la 95 cand am inceput extractia si NORMAL 97,1 ... 97,3 ... 97 ... 95,1  ... 94 .... si 92 la sec 30  ca naiba !!!!!!

Pentru unii viata e grea !
Inca o incercare si tot prea sus !!!!!!!!  Unde gresesc ?????????  Nu vreau sa cobor PID !
Si a 3 a oara , e mai bine ( am coborat PID cu 3 grade)
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#5

in toate incercarile pe care le faci, mentii masina mult, mult prea calda in circuitul de extractie!
in faza asta exista 2 explicatii posibile: sau masina are o problema, deci e defecta, sau din motive pe care nu mi le explic, nu vrei sa cobori temperatura de extractie Smile
spun asta, pentru ca la o masina HX prea nabadaioasa, exista intotdeauna posibilitatea de control prin flush urmat imediat de shot;

daca faci un flush de 30-40 sec, si apa in pct. Eric e in continuare calda la 97C, atunci e vorba de o defectiune; mai mult sau mai putin bizara Smile

debitul pompei in flush e normal? ti-am spus ca ar trebui sa fie de cca. 8 ml/sec; il poti determina suficient de precis daca pui sita blind si dai drumul la pompa, apoi masori volumul de apa curs prin conducta de retur pe durata a 10, sau mai bine 20 sec;

termometrul Eric e montat corect?

cu temperatura aceea de extractie exagerata, de 97C, cum e shotul? baubil? copt? etc.

sa reluam cele ce-ti scriam:
adu totul intr-o zona de referinta, uitand de toate procedurile de pana acum:

(1) urci temperatura in boiler la o valoare uzuala pentru HX-uri, undeva - iti spuneam asta in vreo 2 randuri - corespunzator la 1,1-1,15 bar;
lasa PID-ul in pace! oricum, nu trebuie sa-l cobori, ci sa-l urci...
lucrezi cu un HX si temperatura de extractie la HX se regleaza in primul rand din flush (ti-am descris situatia cand temperatura din boiler se reflecta in temperatura de extractie - e vorba de valoarea temperaturii in grup (Eric) cand masina e echilibrata termic si de shot-urile consecutive);
da, va fi si mai rau cu temperaturile ridicate, dar daca e o defectiune, macar asa iese in evidenta; iar daca functionarea e normala, vei putea sa reglezi temperatura de extractie din flush;

(2) pregatesti sita cu macinatura distribuita ok, apoi

(3) faci un flush lung ca sa cobori mult temperatura apei pompate prin HX, pana termometrul iti indica 85C, de exemplu;

(4) apoi pui sita in portafiltrul cald si dai imediat drumul la shot;
adica flush-and-go, potrivit mai ales pentru comportamente tip fast recovery time;

(caz cand apa, atunci cand stationeaza in HX, se incalzeste foarte repede, debitul in termosifon e mare si transfera multa caldura in grup - per ansamblu, masina isi revine repede dupa un shot, sau un flush si e gata pentru un nou shot in timp scurt, de ex., in 30 sec (!) spre deosebire de HX-urile de casa care isi revin in cca. 2 min)
chiar daca PL62 ar fi un dragon (asta poate fi validat de colegi care au aceeasi masina), nu cred ca are un timp de revenire asa scurt)

la 5-10 sec de la cei 85C din HX, cu apa stationara in HX, temperatura acesteia nu poate creste prea mult, asa ca extractia respectiva o vei avea jos de tot, probabil sub 90C;
gata cu cei 97C din timpul extractiei!
sau nu?!

bun, e o masina HX cu temperament vulcanic, isi revine (recovery to shot) spectaculos si nedorit de repede, e deci un dragon;
toate ok, dar un dragon lasat in idle 30-40 min ajunge in grup (Eric) la 98-106C, ori masina ta ramane elegant, la - nu mai stiu exact - 95-96C, nu? asta il apropie de un mixer;

nu cred ca e nevoie de graficele acelea, ele tot nu reprezinta un profil de temperatura intr-o situatie cat de cat standardizata pentru HX;
e important sa observi:
- temperatura in regim stationar termic (idle);
- durata flash-boil-ului si temperatura de terminare flush (flush to);
temperatura in timpul extractiei, dupa hump-ul initial de cca. 10 sec;

din punctul meu de vedere ar fi important sa dai rezultatele experimentelor facute in conditiile descrise mai sus;
altfel, e ca in anecdota cu cele doua pisici care se uita in cele doua capete ale unei tevi si nu se vad... pentru ca se uita fiecare in alta zi...


Bcc:  Intre 93-95 in punctul Eric (implica aprox 88-90 la grup)

chiar nu inteleg ce vrei sa spui!
termometrul in punctul Eric, indica 2 feluri de temperaturi:

(1) cand pompa merge, indica temperatura apei ajunsa acolo, trecand prin intregul circuit de extractie: pompa - injector HX - tuburi termosifon - camera supapa extractie - tubulatura din interiorul grupului;
(2) cand pompa e oprita, indica temperatura grupului, a blocului de metal, in zona punctului Eric;

cand vorbim de temperatura in punctul Eric e bine sa se stie in ce regim e masurata - cu curgere de apa sau 'pe uscat';
ai montati si alti senzori prin varia puncte din grup? de unde stii ce alte temperaturi sunt 'implicate' in grup?


probleme specifice HX-urilor cu particularizare pe Bezzera Magica, se gasesc in multe thread-uri din acest forum; cateva exemple in folosul sper, celor interesati:

http://www.espressoman.ro/forum/Thread-L...1#pid25351
http://www.espressoman.ro/forum/Thread-L...2#pid25122
http://www.espressoman.ro/forum/Thread-H...9#pid18289
http://www.espressoman.ro/forum/Thread-T...8#pid27338
http://www.espressoman.ro/forum/Thread-t...-extractie
sau
http://www.home-barista.com/espresso-mac...ml#p364205
http://www.home-barista.com/espresso-mac...ml#p364262
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#6
(24-11-2015, 22:03)Bcc Wrote: Si a 3 a oara , e mai bine ( am coborat PID cu 3 grade)

De ce nu vrei sa cobori temp. in PID? Daca o cobori pana in punctul in care in idle nu urca temperatura peste sa zic 97C (masurat pe Eric) nu mai ai suficient abur? Sa mai ai flush boil la secunda 20 mi se pare f. mult.

Apropos, tu tii portafiltrul in grup tot timpul? Poti incerca sa il lasi pe masina, in felul asta e caldut dar nu fierbinte si cand incepi extractia va ajuta sa coboare temperatura grupului.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#7
In primul rand pana sa raspund la intrebari azi mi-am ... in ele de grafice si am facut in felul urmator , gandindu-ma dupa bunul simt ca masina este prea incinsa am zis ca trebuie LOGIC racita pana-i coboara intreg echilibrul termic de la un potential la altul si atunci 
  Am facut flash de inceput de fix o cana de 120 ml plus inca ceva (30 de secunde)  si apoi dupa fiecare minut cate 10 sec de flash pana la minutul 5 cand mi-a convenit temperatura Eric la vreo 91-92 si apoi MI-A IESIT extractia !  La 94-95 si chiar pe un palier rezonabil (in primele 7-8 secunde de la 92-93 la 95 apoi urmatoarele 10 la 94-95 si in ultumele 10 incet catre 93)

 De remarcat ca dupa aceasta extractie Eric a coborat 88-89-90 , de bucurie am mai facut un flash scurt & go inca o extractie 93-94 !!!!

Si acum raspuns la intrebari :

Dupa cum se vede in grafice dupa flush de 30 sec temperatura pleca de pe la 94-95 urca spre 100 si apoi scade spre 95-96-97 , nu cred ca-i defecta (sper) ci e foarte incinsa (dupa vreo 2 ore de idle).Ea in urmatoarele minute se raceste (masuram Eric in idle cu grup gol) insa cum pornim pompa fie ca e extractie fie ca nu ,creste vulcanic dupa care normal ca scade (cred ca tinde spre dragon masina mea)

Debitul pompei in flush e de 6 ml/sec NU DE 8 

Termometrul eric nu se poate monta decat corect are lacasul lui 

Da , la 97 shotul e baubil putin poate prea amar , am blendul SARKIS SWEET (Brazilia 50%)  prajit pe 17 nov , ori poate papilele mele inca nu sunt suficient de dezvoltate insa ma indoiesc la cate cafele tot degust !
oricum cineva necunoscator nu poate distinge diferenta dintre o extractie la 97 fata de 94 .Si inca ceva foarte important vorbim de temperatura la Eric care e mai mare decat cea propriu-zis de extractie (mi-a zis RaduCarutasu parca) cu vreo 5 grd .Deci 97 la Eric e vreo 92 la grup.

Da, flash boil ul este de vreo 20 de secunde din idle (minim1-2 ore) poate 2-3 secunde sub dar cu s=certitudine se invarte intre 15 si 20 secunde.Oricum il sesizez greoi , cred ca din lipsa de experienta , apa curge involburata si pe ici pe colo da abur , iar flash boil se termina cand incepe sa curga apa mai linistit , cred ca nu ma insel .

Relativizez temperatura in eric cu cea din contactul cu cafeaua scazind ˜ 5 grd din ce indica Eric.Adica cafeaua trebuie extrasa conform definitiei la 88-90 grd echivalent aproximativ 93-95 la Eric .Asta tot de pe forum am cules.Deci cafeaua sa fie conform definitiei ar trebui sa fie extrasa la 93-95 pe Eric la curgere in 25-30 de secunde , ma insel cumva ??
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#8
Bcc: cu sita blind, cat ai presiunea? Nu ai scazut-o la 10bar, pt 9 in extractie? Poate de aici debitul mai mic.

Radudani: faptul ca boilerul este izolat pe PL62T, are vreo influenta (in bine sau rau) in comportamentul masinii?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#9
Cu sita blent am 10 bar iar la extractie presiunea e ok 8 bar (cu mici oscilatii)
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#10
dupa ce ti-am scris in PM vreo 4-5 pagini , idem aici si inca niste zeci de pagini/ecrane prin link-uri, imi pare ca e o varza generala toata aceasta problema ;(
eu iti zic (de vreo 4 ori pana acum) sa cresti presiunea in boiler, coffesnob zice s-o scazi, asa cum o aveai...
e ok, e normal sa incerci in diverse feluri si sa ti se spuna ca atare, dar nu e bine - din punct de vedere al timpului pierdut - sa nu urmezi pana la capat o procedura ce ti se propune, sa o amesteci cu alta, sa racesti, sa incalzesti etc...

personal, nu mai inteleg ce-ai inteles, ce-ai facut cum iti propuneam si ce-ai facut contrar Smile

plus ca ramai in zona unor afirmatii nebuloase:
Bcc: Relativizez temperatura in eric cu cea din contactul cu cafeaua scazind ˜ 5 grd din ce indica Eric.Adica cafeaua trebuie extrasa conform definitiei la 88-90 grd echivalent aproximativ 93-95 la Eric .Asta tot de pe forum am cules.Deci cafeaua sa fie conform definitiei ar trebui sa fie extrasa la 93-95 pe Eric la curgere in 25-30 de secunde , ma insel cumva ??

sorry, dar te inseli si perseverezi in asta! si culmea, vorbind despre asta, ii inseli si pe altii, care sunt mai incepatori decat tine ;(
de unde, de pe forum ai cules informatia aia cu 'relativizarea', adica un bias de 5 grade intre punctul eric si punctul de contact cu cafeaua?!  God forbid!

bine-ar fi sa poti citi pe home-barista, sunt atatea thread-uri in care oameni-s pun problema care e diferenta intre temperatura in punctul Eric si cea de sub dus... culmea e ca sunt situatii, cand temperatura in punctul Eric e mai mica decat temperatura de deasupra pucului! dar in cazurile comune eu am luat in considerare o diferenta de ordinul a 1-1,5C mai cald in punctul Eric!
in ultimul timp incerc sa evit includerea de grafice; oricat de elocvente ar fi, ele aduna o audienta minima si resping foarte multi, cu aversiune fata de asa ceva Smile
totusi, e pacat sa nu vedem ce zice chiar Eric Svendson:
[attachment=2998]
cu rosu, e temperatura in grup, adica in punctul Eric, iar cu verde, temperatura apei de extractie la atacarea pucului (masurata cu un termofiltru - SCACE);

sigur, intre suprafata superioara a pucului si cea inferioara exista o diferenta de temperatura de 3-5C, chiar daca pucul a fost 'copt' bine, tinandu-l (uscat) la temperatura ridicata; de asemenea exista o variatie de temperatura radiala in puc;
toate astea sunt in realitate fluctuante bine, dar oricum, sa vedem ce zic 'definitiile' alea:

Standardele SCAA (State) si SCAE (Europa) recomanda o temperatura de extractie intre 90C si 95C (194F-203F) masurata deasupra puculuiIstituto Assagiatori (organizatia de cafea de specialitate a Italiei) recomanda 85C to 90C (185F-194F) masurate in partea interioara, de jos, a sitei.
practic, cele 2 recomandari de standarde sunt considerate echivalente; 

cafeaua nu se extrage conform unei definitii, cafeaua se extrage de tine, conform felului cum iti place! cele ce citesti prin forumuri sunt eventual recomandari, puneri pe directie etc.
nu ma deranjeaza faptul ca nu stii, toti am inceput prin a nu stii, dar daca imi ceri sfatul, iti spun ceva anume si, fara sa ma contrazici sau sa explici, faci/gandesti ca inainte, asta inseamna ca am vorbit poate doar in folosul altora care ar citi cele scrise de mine; ori, cele scrise de mine ti le-am trimis PM...

Bcc: Am facut flash de inceput de fix o cana de 120 ml plus inca ceva (30 de secunde)
si apoi:
Debitul pompei in flush e de 6 ml/sec NU DE 8 

aici avem mai multe probleme:
- o typo:  flash in loc de flush (pentru cei ce viziteaza thread-ul)
- cele 2 debite nu sunt la fel: 120ml+/30sec= cca. 4 ml/sec (!)
- oricum, debitul in flush e mic, poate asa e la modelul asta de masina HX, ar trebui sa confirme si altii;
dar la un debit mic in flush, controlezi mult mai greu racirea masinii: dupa 10-15 sec de flush, cand apa rece pompata din rezervor incepe sa se simta in grup, e important sa ai un debit mare pentru ca racirea sa se faca rapid;

merita sa te uiti in timpul flush-ului:
- la conducta de retur de la OPV in rezervor; poate se pierde ceva debit aici, ceea ce ar insemna ca OPV-ul e reglat gresit sau are el o problema;
- la manometrul de pompa; presiunea ar trebui sa fie pe la 3 bar, ori din ce spui, presiunea pare sa fie mai sus, peste 4 bar (!);

presupun ca masina-i noua, nu necesita decalcifiere...
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#11
In primul rand scuze daca te-am deranjat cu ceva ,
Daca te uiti la mine sunt in contact cu espresso (Joined: Oct 2015) deci acest aspect implica ceva toleranta din partea ta , acum o luna si ceva habar n-aveam de diferenta dintre arabica si robusta , normal ca e greu ! Thread ul a inceput de la faptul ca m-a mancat undeva cu termometrul Eric care m-a zapacit de tot cand am vazut cum se misca temperaturile in el !!!!

  Da ,,, tin cu tot dinadinsul sa fac o cafea ca la carte (Standardele SCAA State si SCAE Europa precum spui chiar tu) sa o gust si dupa aia oi vedea ce si cum mai schimbam , iar pentru asta zic si eu una alta pe acest forum , ca de aia e forum sa bata toti campii mai mult sau mai putin.
  Aici nu este nici scoala de Barista nici de limba Engleza , isi dau cu parerea unii sau altii mai mult sau mai putin priceputi despre acest domeniu.Nu trebuie sa ma certi ca n-am inteles sau ca n-am facut cutare sau cutare lucru , incetul cu incetul o sa pricep si o sa-ti dau sau nu dreptate .Da,, am citit tot ce mi-ai trimis si pe aceasta cale iti multumesc enorm pentru ca mi s-au elucidat multe , insa multe mai sunt ...  precum e vorba aia ... mult a fost si mult mai este ...
   Oricum azi sunt multumit ,am obtinut curgere ok la 94 prin flush la fiecare minut (dimineata dupa idle de 1-2 ore)
   La debit am zis 120ml si ceva , ceva-ul ala nu prea e ok cat timp vreau inginerie .Dar am masurat si curge 120 ml in 20 de sec ceea ce inseamna 6ml/sec si nu stiu daca e mult sau putin
 
   Si inca ceva , Mihai.B face espresso cu aceeasi masina ca a mea in felul urmator , da drumul la aparat si asteapta fix ... minute dupa care extrage .Chiar cu asta nu sunt de acord sa trebuiasca sa pun ceasul sa sune cand pot face un espresso nu pot fi de acord , drept pentru care mai stresez si eu pe unii pe altii pe acest forum !!!!

  Si oricum cine nu se vrea stresat are suficiente modalitati pentru a nu se stresa prima ar fi sa nu mai bage in seama pe toti novicii .Cu toate astea eu iti multumesc si te respect pentru timpul pierdut cu explicatiile date , care te asigur ca n-au fost in zadar , poate acum sunt prea amestecate deodata insa te asigur ca se vor aseza si atunci imi voi aminti de tine . 58

Acum e oprita masina dar diseara imi fac un cappuccino (sper ca am scris corect) o sa vad presiunea la flush.

Cu masina rece presiunea la flush este 2 bar

Si inca ceva , de ce sa cresc presiunea in boiler , care este logica .Vreau sa las PID la 121 (de fapt asa vine setat pe default de constructor) la care am 1 bar in boiler , daca cresc presiunea la boiler cresc de fapt si temperatura apei din care pleaca caldura catre apa din rezervor in drumul ei spre grup prin termocuplu (mai pe romaneste) si atunci care este logica , dupa ce ca ma chinui destul sa racesc masina printr-o groaza de flush uri sa cresc si mai mult temperatura boilerului , aici sa ma impusti de inteleg unde e logica .O sa ajung sa fac o cafea dintr-un rezervor de apa (oare cei care folosesc apa plata tot asa fac flush uri)
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#12
pompa vibratoare lucreaza la presiunea de extractie doar cand e ,,armat'' aparatul pentru extractie
doar la pompa rotativa poti sa testezi presiunea de functionare in flush. La vibratoare pui portafiltrul cu sita oarba sa vezi ce si cum.

in teorie toti producatorii regleaza aparatele lor la 120 grade boilerul de abur si 92 la iesirea din grup. Ca reusesc sau nu asta e alta discutie.
Daca incepi sa umbli la presostat schimbi lucrurile(chiar daca e cu pid aparatul faci acelasi lucru: dereglezi setarea de fabrica). Asa ca trebuie sa ai grija si sa urmaresti rezultatele pentru a-ti cunoaste aparatul bine de tot pana sa umbli la setarile de fabrica.
Daca vrei sa ai temperatura de extractie mica atunci trebuie sa pornesti extractia de mai jos. Nu ai cum sa pleci de la 93 pe eric si sa ai 93 nonstop in punctul respectiv si si la iesirea din grup tot 93. Eric iti spune in manual ca poate fi o diferenta de 1-3 grade C intre punctul lui de masurare si iesirea din grup.

e mai bine sa faci ce zice Radudani si sa vezi ce-ti place.

eu am respectat teoriile si am constatat ca imi place mai mult temperatura mai mare la extractie
joaca-te singur si dupa aia mai vezi daca vrei sfaturi.
ajunge sa experimentezi tot ce e pe forum pentru a-ti face o idee ce iti place.
cam toate chestiile sunt deja discutate ....trebuie doar sa sapi putin.
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#13
(25-11-2015, 17:00)Bcc Wrote: ...pentru asta zic si eu una alta pe acest forum , ca de aia e forum sa bata toti campii mai mult sau mai putin.   ...

face fiecare ce poate, e adevarat Smile
dar in stilul asta, de a bate campii, forumul ar deveni mai putin interesant, un loc comun la noi, si tot mai inutil ca loc de informare/invatare...
mereu la un hais o sa apara si un cea... confusion will be my epitaph...ha!
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#14
Cred ca izolatia boilerului influenteaza in rau functionarea aparatului de aia se raceste greu si trebuie sa fac o groaza de flush.Azi cu PID la 117 (0,7 presiune boiler) flush de 30 secunde din idle am coborat temperatura de la 95 la 91 si am extras la 93-91 in 30 de secunde , a iesit o cafea buna , crema a tinut vreo 2 grame de zahar peste 1 secunda mare lucru !! Sunt multumit 

O zi frumoasa la toti cafengiii !
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#15
Ba da.
Azi , fii atent cum am facut, ca am impresia ca izolatia boilerului influenteaza negativ lelit ul nostru.Am pus pid pe 117 (aseara) iar azi mi-a iesit ca lumea (adica extractie la 93-91 grade in 30 secunde 60 de ml) facand la inceput din idle 30 de secunde la flush si dupa aia pana pregatesc cafeaua in urmatoarele 4 minute inca cate un flush scurt de 7-10 secunde dupa fiecare minut.La minutul 4,30 aveam 91 grade la eric si am bagat extractia .A inceput cu urcat la 93 a stat acolo vreo 10 secunde si apoi a coborat spre 91 pana la secunda 30 in timpul extractiei.A iesit cafe super cu crema de tine zaharul
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#16
la 91 in eric probabil ca ai extras in jur la 89 de fapt
mie sigur nu mi-ar fi placut ca gust rezultatul
incearca sa extragi putin mai sus ca poate nu mai ai nevoie de zahar Wink
mai ales ca majoritatea prajitorilor cred ca-si calibreaza gustul dorit pentru extrageri la 92-93 ....asa ca nici macar nu descoperi ce gust se doreste ca sa stii de la ce pleci cu reteta.
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#17
(28-11-2015, 14:05)TudorB Wrote: ...  la 91 in eric probabil ca ai extras in jur la 89 de fapt

un post mai sus sunt grafice de-a lui Eric - diferenta de temperatura intre punctul Eric si dus/apa deasupra pucului, este variabila si sunt situatii cand, daca ai 91 in Eric, poti avea 93 deassupra pucului! mai ales la un flush-and-go...
vorbind despre temperatura apei de extractie; masurata in punctul Eric si cu un termofiltru;
in plus, caderea de temperatura in puc, atat vertical cat si radial, este semnificativa (3-5C);
iar dizolvarea solubilelor din particulele macinate se face intr-un strat care coboara pe verticala in timpul extractiei etc.

ce vreau sa spun: valorile de temperatura sunt pur conventionale, nu sunt litera de Evanghelie! a cafelei...
ele sunt semnificative pentru o aceeasi masina in aceleasi proceduri de lucru, sau pentru masini diferite, daca exista un standard care se respecta!
si asta o spun dupa ce am inregistrat la HX-ul Magica 2 ani de log-uri zilnice ale profilelor de temperatura si continui sa o fac acum, in alt fel ce-i drept, la Strega;

(28-11-2015, 14:05)TudorB Wrote: ... majoritatea prajitorilor cred ca-si calibreaza gustul dorit pentru extrageri la 92-93 ...

kudos pentru acei prajitori!
mea culpa ca nu stiu nici unul...
dar cei care o fac, adica urmaresc prajirea pentru o temperatura optima de extractie pentru blendul respectiv (e normal, asa se lucreaza profesionist! doar urmaresti sa obtii extractia care realizeaza o solubilitate maxima; si temperatura de extractie trebuie sa 'intalneasca' gradul de prajire al boabelor)
ar trebui, din ratiuni comerciale printre altele, sa indice asta - adica temperatura optima recomandata pentru extractie - in completarea descrierilor poetice despre munti, umiditate, arome etc. Smile

si din nou, a indica - sa zicem - o temperatura optima de extractie de 93C, este ca si chestia cu expresoare de 15 bar Smile
are prajitorul respectiv un dispozitiv SCACE II? unde trebuie sa ai 93C ca sa-i respecti intentia?
la masinile cu parghie (si arc) variatia de temperatura este de ordinul a 2-3C (la Strega, la altele e si mai mult), e adevarat, insotita si de o variatie de presiune de 5-6 bar;
caz in care indicatia de 93C nu ma ajuta prea mult;
dar ajuta indicatii - asta tot vreau sa spun... - de genul: se extrage mai rece, mai cald, la o temperatura medie...
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#18
91 a fost la finalul extractiei ea a inceput de la 93 , intradevar trebuie urcat ceva mai sus , oricum sunt la probe , inca nu m-am stabilizat pe ceva dar inclin intradevar pe 94-95 parca e mai ok gustul si vreau sa nu mai merg pe blend ci pe origine Am avut blend de la Sarkis dulce si a fost foarte ok , acum am luat Bolivia , abia astept sa vad cum e (maine o bag ca a fost prajita alaltaieri)
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#19
La 91 în Eric la mine mereu se termină extracția la 93. Deci creste nu descrește!
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#20
Da , asta e de retinut , prajitorii sa recomande gradul temperaturii de extragere ar fi o chestie foarte benefica atat pentru noi ca si consumatori cat si pentru ei ca business si ca o paranteza ma gandeam acum :

tare as mai bea o cafea facuta de radudani , nu poti sa-mi pui la curier ?
cred ca este cel mai meticulos de pe aici adevarat espressoman , felicitari !

si eu care ziceam ca hoby mai tare ca fotografia nu exista , uite ca exista si concluzia e ca mai usor prind pescarusul albastru in cadru (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=...=3&theater)  decat un adevarat espresso in ceasca
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#21
A facut cineva o testare riguroasa a preciziei si timpului de raspuns la acest termometru? ma refer la Taylor 9840...
Intreb pentru ca va vad luand aici concluzii pe baza de variatii de 2 grade in 10 secunde, care unii ar zice ca sunt cam dificil de urmarit cu genul de senzori care echipeaza astfel de termometre de bucatarie de 10$...
Chiar fabricantul defineste instant response ca "... will gets you within three degrees of most food temperatures in less than five seconds..." Confused
 
Reply
#22
(28-11-2015, 15:40)Mihai.B Wrote: La 91 în Eric la mine mereu se termină extracția la 93. Deci creste nu descrește!

Nu astepti dupa flush , daca stai 2-3 minute cred ca va scadea eu merg pe flush & wait pentru a incerca un palier de temperatura cat mai uniform si stabil  la extractie (asa cred cel putin eu)
Faci flush si apoi pe loc extragi , asa este ?

(28-11-2015, 15:46)renatoa Wrote: A facut cineva o testare riguroasa a preciziei si timpului de raspuns la acest termometru? ma refer la Taylor 9840...
Intreb pentru ca va vad luand aici concluzii pe baza de variatii de 2 grade in 10 secunde, care unii ar zice ca sunt cam dificil de urmarit cu genul de senzori care echipeaza astfel de termometre de bucatarie de 10$...
Chiar fabricantul  defineste instant response ca "... will gets you within three degrees of most food temperatures in less than five seconds..."  Confused
  Mie asa imi arata , la virgula , cat de exact o fi cine stie ? Oricum sunt curios daca as amesteca cesti cu cafea extrasa la 95,93,91,89 cu paliere de extractie mai mult sau mai putin liniare ar putea cineva sa simta la gust diferente ? Eu cel putin nu prea disting mare branza dar ma agit de dragul artei cum s-ar zice ,,, poate gusturile vin mai tarziu !
  O sa pornesc un nou experiment la extrag la extreme si sa degust comparativ , a facut cineva asa ceva , merita cafeaua stricata ?
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#23
Da eu fac flush & go.
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#24
(28-11-2015, 16:42)Mihai.B Wrote: Da eu fac flush & go.

Zi-mi si mie te rog :


Cate secunde faci flush ul ? si de la cat pleci (din idle presupun) pe Eric si pe PID pentru a extrage ai zis de la 91 la 93
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#25
În idle la 88-89 grade și durează 2-3 secunde. Îl duc pana în 92-93 max și după pun portafiltru și extrag imediat.
Prefer sa plec de jos cu temperatura dintr-un singur motiv subiectiv :gustul.
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#26
presupun ca 92-93 se incadreaza la ,,temperatura medie''. Am spus-o mai mult in acel sens.

asta e ce mi-au zis toti de la care am luat (pentru ca am intrebat ce temperatura de extractie au ei in vedere cand fac profilele de gust....peste medie, sub medie, etc)....si asa imi incep retetele

evident ca stiu ca poate fi si in sus, dar la cum am vazut ca face BCC si anume ca nu lasa aparatul vreo 2 ore sa mearga inainte de extractii tind sa cred ca e mai degraba rece grupul decat cald

la mine am constat ca imi avantajeaza gustul dorit metoda asteptarii dupa irigare; lucru pe care inteleg ca-l face si el si de aceea i-am recomandat sa lucreze la temperaturi indicate mai mari ....poate ii place ce-mi place mie si nu mai are nevoie de zahar...cum nu am nici eu.

oricum stiu ca totul e o aproximare..... de aceea am luat acum un HX si nu un DB.
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#27
(28-11-2015, 18:07)Mihai.B Wrote: În idle la 88-89 grade și durează 2-3 secunde. Îl duc pana în 92-93 max și după pun portafiltru și extrag imediat.
Prefer sa plec de jos cu temperatura dintr-un singur motiv subiectiv :gustul.

nu i-ai zis pid-ul la cat il tii Smile .... sau macar presiunea la cat o ai sa se orienteze cumva
oricum eu nu inteleg de ce e asa de greu de experimentat tot.....ca nu e ,,rocket science'' totusi.........
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#28
E simplu : pornesc agregatul. Când temperatura ajunge la 88 pe Eric fac ce am zis mai sus.
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)