• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


fara crema

#1
Salut,

am o PROBLEMA :-) : nu reusesc deloc sa scot un espresso cu crema. La suprafata am o urma de crema.
Am o rasnita Hario si rasnesc la treapta 3, iar 60ml curge in 25 sec (aprox). Pun 14gr de cafea, proapat macinata.
Am luat cafea si de la Papa Jacques, si de la Sarkis si de la EcuatorCafe, dar rezultatul este acelasi.
La espressor am renuntat la partea care crea presiune in portafiltru, deci este nepresurizat.

Vre-o parere?
Lelit PL41TEM, PL43MMI, Hario Skerton, Concept-Art 57.5mm
 
Reply
#2
Salut. Daca tu spui ca ai o cafea proaspat prajita, pf-ul este nepresurizat, 60 ml curg in apro 25 de secunde, ramane doar aparatul de eapresso, rapectiv ma gandesc la presiunea acestuia. De asemena, nu ai spus nimic de tampare. Deci asteptam inca vreo cateva detalii.
ECM Giotto HX/Expobar Office Pulser, Quamar M80 Electronic/Mahlkoning Vario Home I, tamper dinamometric Concept Art, La Marzocco Strada 18g
 
Reply
#3
Tamparea o fac cu paharelul ala de plastic care o venit cu espresorul. Nu m-am apucat sa cumpar un tamper pana nu cumpar un alt espressor. Dar din moment ce obtin acei 60 ml in 25 sec, inseamna ca e destul de apacata afeaua. Sau nu?
Lelit PL41TEM, PL43MMI, Hario Skerton, Concept-Art 57.5mm
 
Reply
#4
(18-06-2014, 21:32)tacrita0 Wrote: Tamparea o fac cu paharelul ala de plastic care o venit cu espresorul. Nu m-am apucat sa cumpar un tamper pana nu cumpar un alt espressor. Dar din moment ce obtin acei 60 ml in 25 sec, inseamna ca e destul de apacata afeaua. Sau nu?
Dupa cum s-a mai spus, in cazul extractiilor nereusite este bine sa spunem mai mult, adica si TDS-ul. Din cate grame de cafea a iesit acel shot si ce greutate are shotul iesit in 25s cu un volum de 60 ml?
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#5
(18-06-2014, 23:01)baloozzy Wrote:
(18-06-2014, 21:32)tacrita0 Wrote: Tamparea o fac cu paharelul ala de plastic care o venit cu espresorul. Nu m-am apucat sa cumpar un tamper pana nu cumpar un alt espressor. Dar din moment ce obtin acei 60 ml in 25 sec, inseamna ca e destul de apacata afeaua. Sau nu?
Dupa cum s-a mai spus, in cazul extractiilor nereusite este bine sa spunem mai mult, adica si TDS-ul. Din cate grame de cafea a iesit acel shot si ce greutate are shotul iesit in 25s cu un volum de 60 ml?

Din 14 gr.
Scuze, dar nu inteleg: sa cantaresc cate grame are pucul dupa extractie?
Lelit PL41TEM, PL43MMI, Hario Skerton, Concept-Art 57.5mm
 
Reply
#6
(18-06-2014, 23:03)tacrita0 Wrote: [Din 14 gr.
Scuze, dar nu inteleg: sa cantaresc cate grame are pucul dupa extractie?
Cantaresti ceasca cu tot si scazi greutatea cestii. Ideal la 14 grame e sa ai 28g de lichid (shot-ul) pentru normal. Vezi aici.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#7
(18-06-2014, 23:01)baloozzy Wrote: Dupa cum s-a mai spus, in cazul extractiilor nereusite este bine sa spunem mai mult, adica si TDS-ul. Din cate grame de cafea a iesit acel shot si ce greutate are shotul iesit in 25s cu un volum de 60 ml?

TDS-ul, adica acel total disolved solids cere pentru masurare un instrument (echivalare conductivitate electrolit); in cazul acesta - Saeco - imi pare cam... compresa pe picior de lemn Smile

mai e si acel total extracted yeld, adica procentul din greutatea initiala a macinaturii, a tuturor materiilor solide, lichide si... gazoase - deci si insolubile - scoase de apa fierbinte din puc si transferate in ceasca; aici, ca metoda (laborioasa), se poate vorbi de cantarirea pucului inainte de extractie si dupa... calcinarea sa;
teorie, ok, dar e de mentionat ca multi apreciaza (ma numar printre...) rolul celor nedizolvate, dar trecute in extractie:
Illy defines espresso as a polyphasic colloidal drink that includes liquid, gas, and solid for the organoleptic experience. The espresso drink that has been filtered with only the dissolved part just does not taste good.

insfarsit, in citatul de la inceput, te referi de fapt, la asa numitul brewing rate, rata de extractie, care, ca raport procentual intre greutatea solidului si lichidului, este o indicatie aproximativa a tipului de extractie, in orice caz mai buna decat acel 'atata volum extras din atata greutate, in atata timp'...
din pacate, n-am prea intalnit folosirea sa in forum, ca mijloc de exprimare a tipului de bautura extrasa; undeva, in alt post, spuneam ca o aceeasi rata de extractie, in acelasi interval de timp, la aceeasi temperatura si presiune, din aceeasi cafea... ar trebui sa dea gusturi, cat de cat asemenatoare in cestile respective...
cand se compara shot-uri, cu durate de extractie egale, rata de extractie exprima (ca relatie invers proportionala) debitul mediu in extractie; astfel debitul si vizualizarea curgerii cu portafiltrul fara fund plus temperatura in grup, spun aproape tot ce ne intereseaza despre reusita tehnica a extractiei;

personal, lucrez curent cu puc de 15,95-16,05g si extractie de cca. 34g, in 25-27 sec; sau cu puc de 19,20-19,30g si extractie de cca. 40g (2 cantare, unul pe drip tray); deci o rata de extractie de 47-48%, in zona normale;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#8
Omul sarmanul dorea sa stie de ce nu are crema in shot Smile si ati navalit cu lucruri care si mie mi au fost greu de inteles cand le am citit acum Smile) recunosc totusi ca sunt importante si acestea.
Tacrita0, tamperul acela nu prea te ajuta, dar nu cred ca acolo e 100% problema. Daca nivelezi corect cafeaua iar presiunea exercitata este cea corecta, nu acolo e buba. Cred ca de vina este presiunea aparatului. Daca as gusta o cafea de care iti iese din acel aparat, as putea spune mai sigur daca da sau ba.
Ma tot duce mereu gandul la presiunea de extractie a acestuia si de asemena la temperatura apei. In rest nu prea vad unde ar fi problema. Te rog sa faci o filmare cu tot procesul si iti garantez ca imediat se va vedea ce si cum. Sa ne arati mai ales si extractia in sine.
Stima.
ECM Giotto HX/Expobar Office Pulser, Quamar M80 Electronic/Mahlkoning Vario Home I, tamper dinamometric Concept Art, La Marzocco Strada 18g
 
Reply
#9
clar m-ati umplut de sange :-)

Cred ca am rezolvat problema: tocmai mi-am comandat un Lelit PL41TEM.
O sa imi comand si un tamper Concept art, dar inca nu sunt lamurit care e mai potrivit 57.5 fara Knock, sau 57mm cu Knock.
Acu sper sa iasa bine.
Lelit PL41TEM, PL43MMI, Hario Skerton, Concept-Art 57.5mm
 
Reply
#10
Headshot! Smile

Daca e saeco poemia aparatul, atunci ai defapt nevoie de dimensiunea de 53mm la tamper.ia-ti unul standard, eu am unul de sub 100 lei, din aluminiu, isi face treaba.

E posibil sa ai parametrii buni de extractie, dar totusi sa ai channeling, de unde is crema putina.atentie la dozare, nivelare, fara scuturari, loviri ale portafiltrului.foloseste wdt-ul.
Bezzera Strega 
Macap M7 900R
Sanremo Treviso LX
Mazzer SJ
 
Reply
#11
(19-06-2014, 10:27)tacrita0 Wrote: mi-am comandat un Lelit PL41TEM.
dar inca nu sunt lamurit care e mai potrivit 57.5 fara Knock, sau 57mm cu Knock.
Lelit-ul are site de 57mm.
Acuma cu knock sau fara discutiile is lungi si pe aceste meleaguri forumistice. Daca nu te impiedica bugetul si gasesti varianta knock comanda-l asa vei avea o potrivire mai buna cu ovalitatea sitei (nimic nu-i perfect nu?).
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#12
Multumesc!
Lelit PL41TEM, PL43MMI, Hario Skerton, Concept-Art 57.5mm
 
Reply
#13
(19-06-2014, 06:21)decadurabolin Wrote: Omul sarmanul dorea sa stie de ce nu are crema in shot Smile si ati navalit cu lucruri care si mie mi au fost greu de inteles cand le am citit acum Smile)
...omul trebuia sa stie ca Saeco & Co - o solutie probabil mult mai onorabila decat cea a bautului unei ciorbe de cafea in oras - nu merita prea multa teorie, iar ca sa te apuci sa aplici niscaiva cutume de preparare espresso mi se pare un fel de joc in nisip...

cat priveste... teoria, am intervenit, in favoarea vizitatorilor acestui thread, carora baloozzy incepuse sa le vorbeasca de TDS, in numele ratei de extractie;

(19-06-2014, 06:21)decadurabolin Wrote: recunosc totusi ca sunt importante si acestea.

imensa majoritate a bautorilor de cafea, a marilor bautori de cafea, nu au nevoie de nici o teorie, numai de o cafea buna; dar pentru cei pasionati de prepararea espresso, cele imprastiate de mine sau de atatia altii prin diversele thread-uri, sunt necesare; si e important ca informatia sa fie corecta;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)