Incepator avansat
Posts: 210
Joined: Nov 2016
Bucuresti
Dragi colegi,
Am ajuns la punct in care simt nevoia sa tin o evidenta despre ce am baut, de unde, detalii despre extractia, rezultat in ceasca, etc.
Google si alte forumuri mi-au oferit cateva variante, unele
hard copy, unele
pe mobil, iar unii folosesc forma libera (gen Evernote sau scrisul pe pungi).
Cum se intampla de obicei cand ai prea multe optiuni - sunt nehotarat
Voi ce variante folositi si ce vi se pare cel mai practic?
P.S. Ca de fiecare data, am incercat search pe forum inainte sa deschid topicul (termenele 'evidenta', 'journal', 'jurnal') dar n-am gasit nimic - scuze daca redeschid un subiect deja dezbatut pe undeva.
Lelit Bianca, Bentwood, Macap MXD Xtreme Chrome, Niche Zero, Comandante C40 MK4 Nitro Blade, Aergrind, Aeropress, V60 02
Aillio Bullet R1 V2, Ikawa Home v1
Espressoman infocat
Posts: 855
Joined: Oct 2015
București
Eu inițial le țineam în aplicația telefonului, apoi mi-am făcut un blog pe care nu l-am dat nimănui
Pentru că mi s-a părut mai ușor de structurat.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator
Espressoman infocat
Posts: 941
Joined: Apr 2016
Cluj-Napoca
Spreadsheet in google drive
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)
Espressoman fresh
Posts: 4
Joined: Oct 2014
Bucuresti
(16-11-2017, 14:38)Beowulf Wrote: Incearcă Samsung Galaxy Note (de la 5 în sus). „Cu creionul pe ecran” - scri rapid, accesezi rapid, nu ai nevoie de aplicații suplimentare, ai telefonul la tine mereu. Eu așa fac de de la Note 3 încoace.
Succes!
Espressoman infocat
Posts: 4.331
Joined: Jul 2017
Piatra Neamt
Se pot scrie note pe telefon si fara un stylus.
Era vorba de o aplicatie sau o metoda mai "legata" de a tine evidenta a ceea ce consumi si nu neaparat a instrumentului cu care faci inregistrarea.
AngelsCup necesita mai mult timp fiindca e foarte posibil ca prajitorii locali sa nu existe in baza de date.
Incepator avansat
Posts: 210
Joined: Nov 2016
Bucuresti
Cam asa, da - intrebarea principala e legata de structura (template vs forma libera), apoi vedem daca e mai comod pe hartie sau digital.
La AngelsCup m-a enervat interfata cand am incercat pe iPhone - unele sectiuni se descideau, unele nu. Date despre prajitor mai bagi manual, dar cand stai 5 min sa nimeresti un punct anume pe flavour wheel, te lasa entusiasmul...
Lelit Bianca, Bentwood, Macap MXD Xtreme Chrome, Niche Zero, Comandante C40 MK4 Nitro Blade, Aergrind, Aeropress, V60 02
Aillio Bullet R1 V2, Ikawa Home v1
Espressoman infocat
Posts: 208
Joined: Nov 2014
Braila
Felicitari Beowulf pentru initiativa de a deschide acest topic! Eu as opta pentru o agenda clasica, pur si simplu, pentru ca am devenit adeptul ideii de jurnal actualizat prin scris de mana (asemantor citirii digitale vs. a citi o carte tinuta in maini).
Lelit PL41e with PID & shower screen IMS Competition, Kinu M 38, Anfim Best, Bialetti Venus, V 60
Aero...
Posts: 4.102
Joined: Jan 2013
Bucuresti
Problema majora pe care o vad aici este materia prima, in speta cafeaua.
1) prajirea poate diferi de la sarja la sarja
2) Umiditatea atmosferica
3) Vechimea
4) Disparitia de pe piata relativ in scurta vreme. Ai luat 2-3-10 pungi de la un prajitor, nu stii daca anul viitor sau peste 3-5 ani mai revine acel soi. Si care poate fi complet diferit din cauze naturale.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Incepator avansat
Posts: 210
Joined: Nov 2016
Bucuresti
(16-11-2017, 21:11)Kosta David Wrote: Felicitari Beowulf pentru initiativa de a deschide acest topic! Eu as opta pentru o agenda clasica, pur si simplu, pentru ca am devenit adeptul ideii de jurnal actualizat prin scris de mana (asemantor citirii digitale vs. a citi o carte tinuta in maini).
Multumesc
(16-11-2017, 23:46)Mihai L Wrote: Problema majora pe care o vad aici este materia prima, in speta cafeaua.
1) prajirea poate diferi de la sarja la sarja
2) Umiditatea atmosferica
3) Vechimea
4) Disparitia de pe piata relativ in scurta vreme. Ai luat 2-3-10 pungi de la un prajitor, nu stii daca anul viitor sau peste 3-5 ani mai revine acel soi. Si care poate fi complet diferit din cauze naturale.
Pai tocmai de asta e important sa tii evidenta
Daca doar o data in viata ai nimerit un shot (sau un brew) anume si a fost memorabil, nu merita sa fie notat?
Toate punctele enumerate de tine sunt foarte importante si cred ca trebuie tinut cont de ele. Acuma, ca fiecare entry va fi diferit pentru ca se schimba una sau mai multe variabile, iarasi mi-se pare doar un motiv in plus pentru a tine evidenta.
Ok, nivelul de detalii o sa difere - unii vor nota si ora si temperatura si umiditate in camera, altii doar ca a fost intr-o miercuri - dar asta e alt subiect
Varianta
asta mi-se pare un punct de pornire relativ ok - poate imi printez cateva foi sa vad cat de disciplinat voi fi.
Lelit Bianca, Bentwood, Macap MXD Xtreme Chrome, Niche Zero, Comandante C40 MK4 Nitro Blade, Aergrind, Aeropress, V60 02
Aillio Bullet R1 V2, Ikawa Home v1
Espressoman de import
Posts: 1.102
Joined: Oct 2017
București
Astazi m-am jucat un pic cu Python si am pregatit un grafic care cred poate fi folositor pentru a gasi cea mai buna setare pentru rasnita.
Idea este sa fac o foia A4 care sa permita sa notam, in mod cel mai objectiv, care este sweet point unei cefele.
Am atasat graficul pentru 18g de cafea in input.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)