• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


espressoman junior

#1
Buna seara
si felicitari creatorilor si contributorilor acestei comunitati.

Sunt un incepator in aceasta lume a cafelei si dupa aproape 6 luni de citit pe acest forum si 2 luni de la achizitionarea primelor echipamente, cred ca sunt usor pregatit sa ma prezint comunitatii si sa arunc cu primele impresii despre ce am invatat pana acum pe baza de citit, incercari, ratari si rare (dar delicioase) succese.

Sper ca randurile mele sa ajute si alti amatori de cafea de calitate (aflati la inceput de drum) prin labirintul si nebunia asta de hobby si pasiune.

Despre mine

30 si ceva de ani, familist cu 2 copii, un fel de secretar de corporatisti ca si ocupatie care sa imi intretina pasiunile. am prins gustul cafelei bune (credeam eu) in multele calatorii cu serviciul care le fac in Italia. pt mine miscella italiana a fost ceva extraordinar ..acum nu o mai beau decat la nevoie. Gasind comunitatea voastra in cautarile mele, am aflat ca exista si altceva mai bun decat cafeaua supra-prajita si asa am ajuns sa caut diferite speciality coffeeshop-uri in bucuresti si sa incerc cafeaua de origine extrasa decent.
Bineinteles ca in scurt timp (si mai ales "din vina" voastra) am gasit si limitarile acestor cafenele (pt ca nimeni nu poate satisface toate gusturile) : parametrii constanti in procesul de extractie (nivel de grind, temperatura si timp de extractie, tampare inadecvata a cafelei etc ...) si asta m-a facut sa investesc in ce vedeti in semnatura si ce am detaliat mai jos.
 
Despre echipamente (mentionate in ordinea valorii de achizitie)

ca si buget as putea spune ca deocambata (din fericire) nu am limitari stricte de ordin financiar. limitarile mele au venit oarecum natural din baza experientelor trecute cu alte tipuri de echipamente (hi/fi, IT, sport, etc) iar limitarea primordiala este sotia care este singurul meu reper pentru ce inseamna "bun simt" in achizitiile care le fac Smile. Citind pareri avizate aici, am realizat repede ca o investitie de 3-4k eur in echipamente ar fi ridicola pentru ca diferenta in rezultatul din ceasca dintre un echipament high-end si unul entry-level este (pentru mine, la momentul asta) neglijabila. Asa ca am urmat sfaturile gasite aici si m-am "multumit" cu o Gaggia Classic 2012 modificata corespunzator (pentru care ii multumesc d-lui Olimpiu de aici din comunitate) si o rasnita Kinu M47.

1.Espresorul a fost foarte usor de utilizat de la primele incercari cu o cafea pre-macinata prost si de joasa calitate. Este o masina geniala si nu cred ca o voi schimba prea curand. Motive: amprenta redusa pe blat, timp redus de la pornire la extractie, temperatura destul de constanta pe parcursul extractiei, abur decent pentru frotare ocazionala. Daca trebuie sa faci mai mult de 2 cafele cu lapte frotat pe sesiune, timpul de asteptare pt trecerea de la cafea la abur si invers poate fi o problema; la mine nu este cazul.
De calitatea laptelui frotat sunt foarte multumit si am ajuns la rezulate bune si constante dupa ceva research, tutoriale pe youtube, un pitcher Motta de 350 ml si lapte napolact bio de 3.5% grasime. 
PID-ul, sitele profesionale si portafiltrul fara fund mi se par accesorii esentiale la un espressor in caz ca te intereseaza sa iti imbunatatesti extractiile prin diverse ajustari ale parametrilor de baza si nu vrei ca dupa 1-2 luni de folosinta sa bagi aparatul la loc in cutie si sa il arunci in dulap pentru ca esti departe de extractiile despre care citesti pe forum si vezi pe youtube Smile

2.Rasnita: achizite foarte inspirata. pretul este mare pentru o rasnita manuala, dar calitatea risnirii , a fabricatiei si relativa usurinta in manevrare justifica din plin pretul cerut. Devine mai greu de folosit pentru cafele mai dure si recipientul de colectare tinde sa se desprinda daca din greseala il freci de corpul tau in timpul rasnirii (mi s-a intamplat de doua ori la inceput dar acum am corectat prin  atentie sporita aceasta problema).
Un sfat pentru cei de la Kinu ar fi sa doteze acest model si M38-ul cu filet pentru acest recipient (nu cu acea garnitura) si cel mai important, sa ofere ca si accesoriu optional acel maner de proptire/sustinere pe antebrat care apare in filmulteul de prezentare facut cu domnisoara de la Yume din Cluj. acel accesoriu il consider esential mai ales in cazul doamnelor care doresc sa foloseasca acesta rasnita dar si in cazul domnilor cu stamina mai redusa asa ca mine. in alta ordine de idei, adaptorul pentru bormasina este o inutilitate aproape totala, deoarece ai nevie de o bormasina de cel putin 12v pentru a misca rasnita cu orice tip de cafea. la 12v o bormasina este destul de voluminoasa, zgomotoasa si greu de manevrat in contextul dat (rasnire de cafea). 
La momentul asta simt nevoia pentru upgrade la M68 in principal pentru usurinta in manevrare si stabilitate in cazul in care ai nevoie intr-o sesiune de 2-3 rasniri de loturi a 15g asa cum e cazul la mine aproape zilnic...

3. Tamper - dupa multa documentare si pe aceasta tema am ajuns la concluzia ca am nevoie de un tamper custom care sa imi acopere cat mai mult din gura sitei. aici trebuie sa ii multumesc userului Dobro de forum pentru tamperul foarte reusit realizat. la capitolul asta as adauga si usoare probleme la distributia cafelei in sita, lucru care eu il vad responsabil pentru acele mici jeturi de cafea care sar cateodata oriunde, numai in ceasca nu Smile Deja am comandat acel distribuitor realizat la printer 3d de un alt user din comunitate si sper sa indrept si acest mic neajuns

4. cantarul de cafea mi se pare de asemenea un accesoriu esential in realizarea unor extractii reusite pentru ca pe mine ma ajuta sa mentin constanta sau sa ajustez, in functie de nevoie, cantitatea de cafea macinata care o pun in sita (18-18.5g in cazul meu)

5. cafeaua de calitate: la acest moment inca experimentez cu diferite origini si prajitorii. pana acum cel mai frumos m-au "gadilat" Kenya si Ethiopia ca si origini. ca si prajitorii am incercat Yume, Claro, Blue Bean, Sarkis, Origo si pe cei de la Orygyns care importa de la diferite prajitorii din Europa si o fac foarte bine si responsabil.

As mai puncta si aspectul de  reguli de baza/ guidelines in obtinerea unui expresso decent. Asa cum au spus oameni mult mai avizati ca mine aici, aceste reguli sunt doar referinte in jurul carora trebuie pendulat in incercarea de a obtine gustul acela care te face sa vibrezi si sa iti doresti o noua cafea imediat ce ai terminat-o de savurat pe prima. atat si nimic mai mult ...

Cam asta am avut de spus la acest moment si in speranta ca nu am plictisit foarte multa lume, in finalul acestui roman fluviu, vreau doar sa mai adaug ca sunt foarte fericit ca am intrat in lumea asta si oricine vrea sa o faca in continuare, va avea nevoie de multa, multa rabdare, pasiune si echilibru. Rezultatele vor aparea cu siguranta si vor fi spectaculoase!

Va multumesc si sa aveti un an cu extractii delicioase!

Adrian
Gaggia Classic 2012 mod w/ PID & RS steam wand; Macap M7D; Kinu M47 grinder; 18g VST basket; 58mm naked portafilter; tamper 58.4mm; Hario V60 drip scale
 
Reply
#2
Salutare, in acest moment ma aflu in "inceputurile" tale si imi pare nespus de bine sa vad ca drumul pe care am luat-o e cel bun, ma ajuta mai mult decat crezi postarea ta.

Multumesc.
Kinu M38, Lelit PL41TEM.
 
Reply
#3
Ma bucur ca ti-am putut fi de folos si cred ca vei gasi aici un raspuns la orice problema legata de cafea.
Gaggia Classic 2012 mod w/ PID & RS steam wand; Macap M7D; Kinu M47 grinder; 18g VST basket; 58mm naked portafilter; tamper 58.4mm; Hario V60 drip scale
 
Reply
#4
Ti-am citit prezentarea de cand ai postat-o si voiam sa te complimentez pt ea de atunci dar ,prins cu nebunelile mele ,am uitat [Image: blush.gif] . Profit sa o fac acum [Image: smile.gif].  Esti curajos cu asa prezentare cand lumea ,in general ,nu citeste mai mult de un sms ( 160 caractere ) ! [Image: biggrin.gif]
 
Reply
#5
[Image: smile.gif] asa e ... dar e scrisa pentru cei care sunt la inceputuri ca si mine si care au nevoie de informatia asta ... cei cu experienta nu prea au de ce sa isi piarda timpul cu romanul meu [Image: wink.gif]
Gaggia Classic 2012 mod w/ PID & RS steam wand; Macap M7D; Kinu M47 grinder; 18g VST basket; 58mm naked portafilter; tamper 58.4mm; Hario V60 drip scale
 
Reply
#6
Aaaa ,ok ! Pt ca si eu sunt incepator si sper sa raman asa ,in sensul de a avea mereu de invatat , pt ca vad ca in ultimul timp se devine "expert " prea repede [Image: biggrin.gif] . Distractie placuta !
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)