Hello There, Guest! Login Register


espresso Gaggia Classic (preparare, imbunatatire tehnica)

#61
azi m'am mai jucat nitel la rasnita si am capatat ~40g lichid din 17g de boabe, ce e prea mult lichid pentru mine. de obicei scoteam ~28g lichid. dar am controlat temperatura cafelei si am primit in ceasca ~68C, ceea ce ar insemna ca temperatura de extractie e buna? (la PID am setat 104C):
[Image: DA8Ne39m.jpg]

si, a doua intrebare: trageti o privire la pucul asta dupa extractie, ar insemna ca am channeling? fac intotdeauna WDT si tampez parca destul de plat:
[Image: mS4cXhtm.jpg]
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#62
Salut. De ieri sunt posesor de Gaggia Classic Pro si Eureka Specialita. Inainte am avut ceva De Longhi tot semi automata, ceva la 350 lei. Am consumat vreo 500gr de cafea pana acum, dar inca nu am reusit sa fac un espresso decent. Am tot incercat sa modific setarile la rasnita, si mai fin si mai grosier, iese apoasa, amara, mai si ramane apa in portafiltru. Deci dezastru pana acum, e mai rea decat ce imi iesea cu De Longhi. Ma tot uit de o luna pe youtube cum procedeaza lumea, cat de fain le iese crema...dar asta e, mai incerc. Am dormit si prost din cauza asta Smile.

Am incercat sa macin cat mai fin cafeaua, sa nu iasa mai repede de 5 secunde sa zicem, dar parca e cocoloase mici, ce am vazut pe youtube parca nu e chiar asa.
Gaggia Classic Pro 2019 || Eureka Mignon Specialita ||
 
Reply
#63
cantar ai?
Lelit Bianca, Eureka Atom 75 + SSP
 
Reply
#64
Stai liniștit, în câțiva ani îți iese ceva .
E destul de greu daca schimbi și râșniță și aparatul deodată. Trebuie sa le înveți pe amândouă.
Pentru shoturile alea frumoase trebuie sa insiști cu wdt și sa ai neapărat cafea proaspăt prăjită. Și te ajută mult și dacă scazi presiunea la 8-9 bari.
 
Reply
#65
(29-09-2021, 08:32)marius_ro Wrote: Salut. De ieri sunt posesor de Gaggia Classic Pro si Eureka Specialita. Inainte am avut ceva De Longhi tot semi automata, ceva la 350 lei. Am consumat vreo 500gr de cafea pana acum, dar inca nu am reusit sa fac un espresso decent. Am tot incercat sa modific setarile la rasnita, si mai fin si mai grosier, iese apoasa, amara, mai si ramane apa in portafiltru. Deci dezastru pana acum, e mai rea decat ce imi iesea cu De Longhi. Ma tot uit de o luna pe youtube cum procedeaza lumea, cat de fain le iese crema...dar asta e, mai incerc. Am dormit si prost din cauza asta Smile.

Am incercat sa macin cat mai fin cafeaua, sa nu iasa mai repede de 5 secunde sa zicem, dar parca e cocoloase mici, ce am vazut pe youtube parca nu e chiar asa.

Salut!

Cu ce cafea ai incercat? 
Pentru rasnita trebuie sa stabilesti punctul zero (unde se ating cutitele). Daca este chiar 0 de pe rotita, incerci sa rasnesti pe la gradatia 3-4 si vezi cum iese. Difera de la o cafea la alta, o sa fie nevoie sa ajustezi mereu gradul de rasnire si timpul in care sa scoto gramajul dorit.
#Lelit Mara X #Eureka Mignon XL #Duomo 8 #Bravo tamper #Felicita Arc
(past: #Lelit PL41TEM #Niche zero)
 
Reply
#66
Da, am si cantar, instrument nivelare, tamper metalic. Doar indemanare nu. Cu 18 grame am tot incercat. Am folosit sita nepresurizata pt double shot. Normal va trebui sa imi iasa ceva la un moment dat pentru ca am vazut ca se poate, sper doar sa nu mai stric kilograme de cafea.

Buna faza ca-mi iese in cativa ani Smile, eu sper in maxim o luna.

Stiu ca se recomanda cafea proaspat macinata, dar stiam ce ma asteapta (adica o sa arunc destula) si am testat cu Illy, Dallmayr Crema D'Oro, Lavazza Crema e Aroma Espresso (nu dati cu parul).

O sa iau si cafea macinata proaspat.

p.s. daca e cineva din Oradea si vrea sa regleze, platesc Smile.
Gaggia Classic Pro 2019 || Eureka Mignon Specialita ||
 
Reply
#67
(29-09-2021, 09:17)marius_ro Wrote: Da, am si cantar, instrument nivelare, tamper metalic. Doar indemanare nu. Cu 18 grame am tot incercat. Am folosit sita nepresurizata pt double shot. Normal va trebui sa imi iasa ceva la un moment dat pentru ca am vazut ca se poate, sper doar sa nu mai stric kilograme de cafea.

Buna faza ca-mi iese in cativa ani Smile, eu sper in maxim o luna.

Stiu ca se recomanda cafea proaspat macinata, dar stiam ce ma asteapta (adica o sa arunc destula) si am testat cu Illy, Dallmayr Crema D'Oro, Lavazza Crema e Aroma Espresso (nu dati cu parul).

O sa iau si cafea macinata proaspat.

p.s. daca e cineva din Oradea si vrea sa regleze, platesc Smile.

Incearca mai intai cu cafea proaspat prajita.
#Lelit Mara X #Eureka Mignon XL #Duomo 8 #Bravo tamper #Felicita Arc
(past: #Lelit PL41TEM #Niche zero)
 
Reply
#68
Eu inteleg partea cu cafeaua proaspat prajita, dar normal ar trebui sa iasa ceva ok cu orice cafea. Mai incerc pana iese.
Gaggia Classic Pro 2019 || Eureka Mignon Specialita ||
 
Reply
#69
La 5s timp de extractie esti departe de rezultate decente. Trebuie macinat mai fin.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#70
Poate exprimarea a fost deficitara, 5 secunde de la apasat pe buton pana la primul strop de cafea. De macinat e destul de fin, la un moment dat cred ca era prea fin, espressor-ul nu a scos nimic nici dupa 10-12 secunde.
Gaggia Classic Pro 2019 || Eureka Mignon Specialita ||
 
Reply
#71
Daca folosesti 18 grame de cafea rasnita, incearca sa scoti 36g de cafea in 25 de secunde din momentul in care pornesti extractia. Secundele se contorizeaza din momentul in care pornesti apesi butonul.
Daca prima picatura apare dupa 10-12 secunde, atunci cafeaua e rasnita prea fin.
#Lelit Mara X #Eureka Mignon XL #Duomo 8 #Bravo tamper #Felicita Arc
(past: #Lelit PL41TEM #Niche zero)
 
Reply
#72
(29-09-2021, 09:53)marius_ro Wrote: Poate exprimarea a fost deficitara, 5 secunde de la apasat pe buton pana la primul strop de cafea. De macinat e destul de fin, la un moment dat cred ca era prea fin, espressor-ul nu a scos nimic nici dupa 10-12 secunde.
Hmm..sa nu fie din cauza presiunii mari + macinatura fina (blocajul zic). Am citit ca daca presiunea e peste 9-10 bari, combinat cu o macinatura fina (si chiar cumsecade), se poate comprima asa tare pucul incat extractia da rateuri.
Rancilio Silvia V3 (PID, Dimmer, barometru), Eureka Specialita, Bezzera BB005, Brewista Smart Scale 2
 
Reply
#73
(29-09-2021, 09:34)marius_ro Wrote: normal ar trebui sa iasa ceva ok cu orice cafea

Din pacate, nu. "Ceva ok" este subiectiv si nu vei putea ajunge la el cu orice cafea. Ai deja recomandarile colegilor, cafea proaspat prajita , eventual un blend care e mai usor de extras. 
Daca vrei sa continui sa extragi din cafelele mentionate de tine, poti incerca sa deviezi de la 18 in 36 out si sa mergi spre o ratie de 1:1.5 sau chiar 1:1 in aprox 25-30 sec. Eu asa extrag cafele 1st wave ca sa fie echilibrate si sa aiba corp (dupa gustul meu, evident).
Current: ECM Synchronika, Honne, Atom 75, DIP DS68, Kinu M47, Acaia Lunar , Brewista Smart Scale
Past: Lelit PL91T, Lelit PL72, Niche, Sette, Olympus
 
 
Reply
#74
Am luat deja o cafea de la o prajitorie locala, Semiramis. Dar inainte am mai testat cu Dallmayr (era in rasnita), am pus 20gr si 30 secunde timp, am tampat mai tare zic eu, si a iesit cremoasa acum fata de ceaiul de azi dimineata. Un pic spre amarui, dar nu foarte tare, se poate consuma. Mai incolo incerc si cafeaua cumparata azi.

Sent from my LG-H870 using Tapatalk

A iesit mult mai bine acum, am mai modificat si la rasnita. Asta e cu cafeaua proaspat prajita. 

https://imgur.com/a/gKgGDyM
Gaggia Classic Pro 2019 || Eureka Mignon Specialita ||
 
Reply
#75
(29-09-2021, 16:58)marius_ro Wrote: Am luat deja o cafea de la o prajitorie locala, Semiramis. Dar inainte am mai testat cu Dallmayr (era in rasnita), am pus 20gr si 30 secunde timp, am tampat mai tare zic eu, si a iesit cremoasa acum fata de ceaiul de azi dimineata. Un pic spre amarui, dar nu foarte tare, se poate consuma. Mai incolo incerc si cafeaua cumparata azi.

Sent from my LG-H870 using Tapatalk

A iesit mult mai bine acum, am mai modificat si la rasnita. Asta e cu cafeaua proaspat prajita. 

https://imgur.com/a/gKgGDyM

Da, e altceva - arata bine; gustul?
Rancilio Silvia V3 (PID, Dimmer, barometru), Eureka Specialita, Bezzera BB005, Brewista Smart Scale 2
 
Reply
#76
Gustul e ok, stiu ca se poate mai bine, am timp. Ce am luat acum era cea mai ieftina de la ei, ceva Brasilia Santos, fiind pentru teste. Maine merg sa iau altceva, oricum a fost ok si asta.
Gaggia Classic Pro 2019 || Eureka Mignon Specialita ||
 
Reply
#77
Salutari,

Si eu m-am luptat mult cu GCP pana mi-a iesit ceva bun. Iar acum e asa de bun incat imi place mai mult cafeaua la GCP-ul meu decat cea din oras (cu o singura exceptie pana acum, yume Big Grin ). la mine a durat cateva saptamani bune pana a inceput sa imi placa cu adevarat ce iese. Pe langa sfaturile uzuale (dublul cantitatii in aprox 25 de sec etc), ce a facut diferenta la mine:
  1. Cu o scobitoare "amestec" cafeaua in portafiltru incercand sa uniformizez macinatura inainte de tampare
  2. Am scazut presiunea de extractie la 9 bar (cumparat ade pe sahdes of coffee).
Cam asta a fost, in rest multe incercari.  Spor!

L.E. A da am uitat, cafea proaspat prajita tot timpul, nu incape discutie.
Staresso Mirage + Kinu M47 Simplicity
 
Reply
#78
Da, doar proaspata fac acum. Maine incep Ethiopia Sidamo. Momentan folosesc partea ascutita de la un ac de siguranta pt. omogenizare Smile. Am nimerit si o cafea ce a fost atata de buna si cremoasa...adica si laptele a fost iesit super cremos, daaar nu sunt constant, mai ales la spumarea laptelui, uneori imi iese uneori nu prea. La espresso am incercat cu 18gr 19gr si 20gr, lasat sa curga de la 25 secunde la 18gr pana la 30s la 20gr. Am si pus cantarul sa vad cantitatea de lichid, deci cam iese raport de 1:2.
Acum, vreau doar sa imi iasa constant la fel, mai ales cu laptele, cafeaua iese cat de cat.
Gaggia Classic Pro 2019 || Eureka Mignon Specialita ||
 
Reply
#79
A da, sita dubla cu care vine GCP e destul de slabuta, eu nu am reusit sa scot mare lucru cu ea (desi e drept ca nici nu am mai incercat de multa vreme). Folosesc o sita IMS recomandata parca de @dev pe celalt topic GCP. Daca te intereseaza caut si iti zic exact.
Staresso Mirage + Kinu M47 Simplicity
 
Reply
#80
Daca poti, oricum doream sa cumpar un portafiltru fara fund.

Sent from my LG-H870 using Tapatalk
Gaggia Classic Pro 2019 || Eureka Mignon Specialita ||
 
Reply
#81
Asta o am https://www.kfea.ro/barista/sita/ims-b68...dubla-58mm
Multa vreme am scos constant cafea buna cu 15g. Dar de cand beau o singura cafea/zi am urcat la 16g, as putea urca lejer si la 18gr dar imi place ce scot din 16 si atunci mai bine asa, mai putina cofeina Smile.
Staresso Mirage + Kinu M47 Simplicity
 
Reply
#82
Am luat si un portafiltru Gaggia fara fund, am incercat cu 18gr cafea 36 lichid, ceva atat de amar nu am mai gustat. Am incercat si cu 20gr, incercat si raport 1:1.5, totul amar. Problema e ca peste tot unde citesc ar fi "overextracted", dar ma incadrez sa zic si in timp si in cantitatea iesita. Adica prima picatura iese dupa vreo 4-5 secunde, si scot 36ml lichid in vreo 27 de secunde sa zicem. La rasnita tot am modificat spre fin, dar dupa 6 incercari una dupa alta, nimic, amar ca naiba.

Cafeaua e "proaspat macinata". Eu nu stiu ce sa mai schimb...

Daca am indulcit o un pic + lapte, culmea e ca se poate bea. Dar espresso gol, e super amar. Am testat iar si cu celalalt portafiltru, la fel e, cappucino indulcit e ok, dar espresso gol e amar.
Gaggia Classic Pro 2019 || Eureka Mignon Specialita ||
 
Reply
#83
Temperatura prea mare...?
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#84
Asta nu stiu sa ti spun, nu am vreun indicator de temperatura la Gaggia. Iau maine un espresso simplu din oras sa vad cum ar trebui sa fie. Nu am baut niciodata espresso simplu, fara nimic.

Sent from my LG-H870 using Tapatalk
Gaggia Classic Pro 2019 || Eureka Mignon Specialita ||
 
Reply
#85
Dar sa fii sigur sa mergi într-o cafenea de specialitate...
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#86
Ce cafea folosești?
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
#87
Ethiopia Sidamo. Acum am testat un espresso simplu fara nimic la Semiramis Oradea (tot Ethipia Sidamo), ei isi si prajesc cafeaua. Concluzia? E la fel Smile), deci imi iese bine, doar ca nu am mai gustat espresso simplu pana acum. Cappucino imi iese bun, si doar cu lapte si fara zahar etc.

Sent from my LG-H870 using Tapatalk
Gaggia Classic Pro 2019 || Eureka Mignon Specialita ||
 
Reply
#88
Schimba cafeaua cu una mai dulce... Daca nu îți place cum iese..
Daca și la bar iese la fel nu însemna că tre sa îți placa....
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
#89
(16-10-2021, 13:52)marius_ro Wrote: ...Concluzia? E la fel Smile), deci imi iese bine, doar ca ...

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/...ce-1703063

... cam la fel... mai baga niste cafenele, ca esti aproape... vei simti beneficiile... Big Grin
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)