• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


espresso Gaggia Classic (preparare, imbunatatire tehnica)

#1
am decis sa imi fac un thread nou, ca am o multime de intrebari si sa nu "fur" temele altora.
pe viitor, tare vreau sa pot obtine un flat white gustos, ca tare ne mai place acest tip de cafea, dar pana cand vreau sa aduc prepararea de espresso la un nivel bun.

ce am reusit pana azi.
de exemplu, extractia de azi dimineata din 17g boabe in 28 secunde mi-a dat 34g de cafea in ceasca. sa inteleg ca am un ratio de 1:2, DAR cafeaua mi s-a parut nitel amara.

pozele sunt aici: http://imgur.com/a/JddLf

video extractiei: 



ce as putea imbunatati la acest nivel?
Gaggia Classic Coffee PID + Mazzer Mini Timer + Hario Mini Mill (Stepless && Stability mod) || Chisinau, RM
 
Reply
#2
Nu este corect tampata/rasnita. Nu are voie sa picure asa, trebuie sa curga continuu cu un debit foarte redus.


Espresso este nitel amar, insa nu excesiv. Trebuie sa aiba gust puternic si e ca si cum ai primi un upercut in barbie cand il bei. De asta se spune ca un ristretto nu e pe gustul tuturor si nici nu trebuie sa fie.

Incearca sa rasnesti altfel, pana cand ai o curgere fluenta fara picurare. Apoi, incearca sa comanzi un PID pt ca acesta e responsabil de gustul din cana, situtia la mine s-a schimbat in bine dupa ce am un control mai precis pe temperatura de ext ractie.

Am mai observat ceva oarecum neobisnuit, cafeaua pe care o folosesti are foarte multa spuma, incearca cu un altfel de cafea.

Sa-ti faci o idee, cu termostatul de fabrica de pe gaggia classic, temperatura urca si coboara si 10-15 grade, deci la 95 grade cupleaza, si poate scadea si la 80 grade, dupa care cupleaza iar si ti-o duce la peste 100 grade ca sa faca fata acestei scaderi masive. Este mult prea primitiv sistemul acesta de "termostatare".

cu pidul montat temperatura o am setata la 92-93 grade, iar diferenta la 1 ex tractie de 30 secunde este de +- 1 grad, aparatul fiind ajutat din cauza boilerului mic de doar 100ml.
Gaggia Classic 2012 + Pid+ Naked PF+ Rancilio Silvia Wand+VST 14g cup/ Rasnita patriotica: Dip Grinders DK30/ PeDE Dienes 543/ Hario mini/ Bialetti Fiametta 3 cups/ Bialetti Camping 1 cup.
 
Reply
#3
mm, la moment e tampata cu tamperul de plastic ce vine cu gaggia. nu reusesc sa gasesc un tamper de 58 la noi, pana cand. mi s-a promit pe marti, poate sa gaseasca un magazin care vinde produse barista la noi. si tot, nu pot garanta ca o sa gaseasca.

referitor la spuma, credeam ca e un semn bun cand e multa, ca cafeaua e proaspata. 

despre PID, da - e unul din urmatoarele lucruri pe care vreau sa le fac. PID + pre-incalzire cu o teava din cupru.
Gaggia Classic Coffee PID + Mazzer Mini Timer + Hario Mini Mill (Stepless && Stability mod) || Chisinau, RM
 
Reply
#4
pare f ok extractia, acum trebuie sa l faci sa ti placa. este un articol pe home-barista in care zice cum sa diagnostichezi extractia si ce sa faci cand espresso este prea amar/acid/sarat/curge prea repede/curge prea incet/etc.
nu vreau sa l contrazic pe colegul meu insa espresso nu trebuie sa fie "nitel" amar ci "deloc" amar si sa l bei cu placere nu sa simti ca te pocneste cineva (doar daca iti place sa fii pocnit). mai ales ristretto care este cea mai dulce dintre extractiile espresso. oricum cu ratia de 1:2 nu esti in ristretto deloc. eu as zice sa macini putin mai grosier, sa supradozezi 1-2g si sa incerci sa pastrezi ratia.
amarul asta "nitel" in mod normal poate sa vina de la rasnita dar trebuie sa vezi ce inseamna si daca nu cumva este de la gustul tau.

https://www.home-barista.com/espresso-gu...blems.html

mi se pare ca esti pe drumul bun si foarte bun Smile
Expobar Brewtus IV | Ceado E37s | OE Lido E | VST 18/20g ridgeless | Tidaka 58.5 tamper
 
Reply
#5
Fratele meu de peste Prut, doar atunci cand o sa ai o rasnita de CALITATE sa ai pretentia la o cafea buna  [Image: exclamation.gif]
Gaggia Clasic,Fiorenzato F5
 
Reply
#6
dupa tuningul ce l-am facut rasnitei Hario, macinatura imi pare destul de omogena.  plus, scoate lumea shoturi extraordinare cu Hario, din cate stiu.
dar iarasi, sunt novice, si poate gresesc.
Gaggia Classic Coffee PID + Mazzer Mini Timer + Hario Mini Mill (Stepless && Stability mod) || Chisinau, RM
 
Reply
#7
Care e lumea aia ? Confused Huh pe softpedia, sau unde ? Big Grin
 
Reply
#8
Si un tamper ok si un pic de tehnica de tampare au importanta.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
#9
(16-10-2016, 17:51)renatoa Wrote: Care e lumea aia ? [Image: confused.gif] [Image: huh.gif] pe softpedia, sau unde ? [Image: biggrin.gif]

youtube, forumuri englezesti din cate imi amintesc

(16-10-2016, 20:48)Fane Wrote: Si un tamper ok si un pic de tehnica de tampare au importanta.

sper sa imi gaseasca totusi unul cei ce mi-au promis... ca cateva zile am lucrat cu un tamper imprumutat de un espressoman local si taaaare mi-a mai placut.
Gaggia Classic Coffee PID + Mazzer Mini Timer + Hario Mini Mill (Stepless && Stability mod) || Chisinau, RM
 
Reply
#10
vezi ca exista si o mica tehnica de a aseza cafeaua in sita inainte de tampare, si aia are importanta. prima data sa-ti soseasca tamperul si sa te obisnuiesti cu el, peste o bucata n-ar fi rau un portafiltru fara fund sa-ti imbunatatesti tehnica de tampare. asta cu portafiltrul fara fund ai sa mai vezi, dar un tamper bun e obligatoriu.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
#11
inteles, mi s-a promis pe marti unul de 58mm, abia astept.
Gaggia Classic Coffee PID + Mazzer Mini Timer + Hario Mini Mill (Stepless && Stability mod) || Chisinau, RM
 
Reply
#12
am primit tamperul promis de un furnizor local si iata ce se primeste: http://m.imgur.com/gallery/ddcuJ

sa incerc sa il rrturnez sau e normal asa?

si asa daca fac tamparea prin metoda NEWS: 
[Image: TLEBqR6.jpg]
Gaggia Classic Coffee PID + Mazzer Mini Timer + Hario Mini Mill (Stepless && Stability mod) || Chisinau, RM
 
Reply
#13
pare ok. ce te nemultumeste?
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
#14
citit ca daca e mai mic un pic decat sita, la sigur prind channeling. si pentru gaggia se recomanda 58.4mm

daca cei experimentati zic ca e bine cum am acum, ma las de idei si continui a'l folosi pe asta.
Gaggia Classic Coffee PID + Mazzer Mini Timer + Hario Mini Mill (Stepless && Stability mod) || Chisinau, RM
 
Reply
#15
poti incerca si cu alta sita diametru aprox de la alt producator, pot fi diferente+ - 0.2-0.3 mm, pt mine nu prea conteaza aceasta diferenta
La Spaziale S1 Vivaldi 
Ibric de urgenta
Sab E96 + Fiorenzato F5 - EX
Nuova Simonelli Oscar + Fiorenzato T80 - EX
 
Reply
#16
am strans nitel rasnita mai spre "fine" si azi din 17g boabe in 30 secunde am primit 29g de cafea:




ce ziceti, merg in directia care trebuie sau.. ?
Gaggia Classic Coffee PID + Mazzer Mini Timer + Hario Mini Mill (Stepless && Stability mod) || Chisinau, RM
 
Reply
#17
O ceasca transparenta n-ar fi mai buna, sa se vada si rezultatul?
 
Reply
#18
aspectul e bunicel. simti vreo imbunatatire la gust?
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
#19
(20-10-2016, 14:50)Fane Wrote: aspectul e bunicel. simti vreo imbunatatire la gust?

cred ca din cauza volumului mai redus de lichid in ceasca, cafeaua a avut un efect de desteptare puternic. mi-a placut si nici nu am simtit amaraciunea ce o simteam zilele trecute.
Gaggia Classic Coffee PID + Mazzer Mini Timer + Hario Mini Mill (Stepless && Stability mod) || Chisinau, RM
 
Reply
#20
Azi am facut un backflush cu sare de lamaie pusa in portafiltru cu cauciucul pt blocarea portafiltrului (5 grame sare de lamaie) si apoi am pornit si oprit repetat la interval de cateva secunde pompa de apa.

A curs pe la teava de refulare, o apa clara, cu 3-4 impuritati care semanau sa sare de lamaie. Culmea, am folosit doar apa dorna la 5 litri sau apa de robinet filtrata prin cana Brita.

In urma cu 6 luni desfacusem dusul si l-am curatat cu o solutie decalcifianta din carrefour.

Ma asteptam sa iasa jeg mai mult, am vazut niste video-uri pe internet cu apa usor maronie, dar nu a fost cazul.
Gaggia Classic 2012 + Pid+ Naked PF+ Rancilio Silvia Wand+VST 14g cup/ Rasnita patriotica: Dip Grinders DK30/ PeDE Dienes 543/ Hario mini/ Bialetti Fiametta 3 cups/ Bialetti Camping 1 cup.
 
Reply
#21
Backflush cam ar trebui sa insemne degresare facuta cu un detergent...degresant , nu cu unul care indeparteaza calcarul. Spre exemplu, daca ai filtre de hota imbacsite cu grasime, le bagi in detergent de backflush si ies ca noi.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#22
ultimul video (sper), desi a cazut Hario jos din intamplare si cred ca s'au cam dus setarile si am sa o iau de la inceput.

17g boabe in 25 secunde se transforma in 35g de cafea, care si la gust imi place:


Gaggia Classic Coffee PID + Mazzer Mini Timer + Hario Mini Mill (Stepless && Stability mod) || Chisinau, RM
 
Reply
#23
De cat e sita in care bagi 17 grame cafea?

Ai un cantar mare ? apasa cu palma pe el pana iti calibrezi mana la 15-20 kg forta. Intai apasa pana ajungi la 50 kg forta si apoi calibreaza-te la 15.

Imi place ultima extractie!
Gaggia Classic 2012 + Pid+ Naked PF+ Rancilio Silvia Wand+VST 14g cup/ Rasnita patriotica: Dip Grinders DK30/ PeDE Dienes 543/ Hario mini/ Bialetti Fiametta 3 cups/ Bialetti Camping 1 cup.
 
Reply
#24
sita e dubla care venise cu gaggia (am nepresurizate single si asta dubla, si inca una presurizata). ca sa raspund la intrebare: habar n'am Big Grin

nu, cantar mare nu am, doar pe asta din video. dar nici tamper normal inca nu, folosesc acel din plastic, pana cand.

da, si mie asta mi-a placut. si estetic si gustativ. ramane sa vad daca hario mai lucreaza dupa cazatura))
Gaggia Classic Coffee PID + Mazzer Mini Timer + Hario Mini Mill (Stepless && Stability mod) || Chisinau, RM
 
Reply
#25
Ai luat Gaggia de nou si a venit cu sita nepresurizata ? Sau e SH ?
Gaggia Classic '15 12 bar/Lelit PL043MMI/Sita IMS Competizione 14 g, 641 găurele/Tamper custom made® 58,5 mm
 
Reply
#26
SH, ca asta presurizata a fost luata de fostul proprietar. e model din '99, imi pare.
Gaggia Classic Coffee PID + Mazzer Mini Timer + Hario Mini Mill (Stepless && Stability mod) || Chisinau, RM
 
Reply
#27
Pentru o curgere si mai frumoasa/calma purjeaza boilerul inainte sa prepari pucul si desfiinteaza "self priming valve" daca ai.
Brasilia Club;Gaggia Espresso; Quamar T80
Ex: Saeco Poemia, Gaggia Color, Dip DK30.
 
Reply
#28
dau un flush scurt de 2-3 secunde inainte de extractie. sa las mai mult?
Gaggia Classic Coffee PID + Mazzer Mini Timer + Hario Mini Mill (Stepless && Stability mod) || Chisinau, RM
 
Reply
#29
Ce se intampla daca rasnesti putin mai grosier dar bagi 18 grame in portafiltru? Incearca sa maresti tipul pana la prima picaturi.
Gaggia Classic 2012 + Pid+ Naked PF+ Rancilio Silvia Wand+VST 14g cup/ Rasnita patriotica: Dip Grinders DK30/ PeDE Dienes 543/ Hario mini/ Bialetti Fiametta 3 cups/ Bialetti Camping 1 cup.
 
Reply
#30
(21-10-2016, 14:26)deenman Wrote: Ce se intampla daca rasnesti putin mai grosier dar bagi 18 grame in portafiltru? Incearca sa maresti tipul pana la prima picaturi.

n'am incercat. maine fac un test. sa ajung la vreo 8 secunde pana la primele picaturi?
Gaggia Classic Coffee PID + Mazzer Mini Timer + Hario Mini Mill (Stepless && Stability mod) || Chisinau, RM
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)